Cartea pe care ar trebui sa o citeasca orice femeie

Mia este casatorita cu Boris. Boris o paraseste pentru o colega mai tanara. Mia are o cadere nervoasa. Apoi invata sa traiasca fara el. Diminetile ii par din nou frumoase, redescopera placeri si reinvie relatii, facand o calatorie in orasul copilariei. Povestea Miei ar putea fi a fiecarei femei.

0

Imi asum ca e posibil sa rada barbatii ai caror ochi ajung sa citeasca aceste randuri. Voi scrie, totusi: inainte sa fie o carte pentru toti – iar asta nu inseamna c-as respinge ideea ca si barbatii au suferit dupa o despartire – romanul „O vara fara barbati” este lectura obligatorie pentru femei.

Mia, personajul propus de autoarea Siri Hustvedt, este o poeta intrata in al cincilea deceniu al vietii, care si-a investit mare parte din tinerete in relatiile de familie cu sotul cercetator – Boris – si fiica lor. Tocmai cand timpul trece de partea ei, Mia incepe sa scrie frenetic versuri dupa versuri si sa se imagineze  la varsta de 50+, convinsa – inainte de orice – de stabilitatea propriei casnicii.

Si chiar atunci, Boris caruia ii dedicase timpul si energia celor mai tinere decenii o anunta ca vrea sa ia o pauza de la casatorie. Cu o fina ironie, Siri Hustvedt lasa cititorul sa afle ca Boris e un tip sincer: Miei ii este preferata Pauza, o colega mai tanara cu care barbatul are o relatie extraconjugala.

Romanul debuteaza cu Mia rememorand momentul propriei caderi nervoase care a urmat plecarii lui Boris. Zilele petrecute in spital, interactiunea cu ceilalti pacienti, alunecarea intr-un hau ce pare fara fund si din care nicio pastila nu reuseste sa o extraga si, in final, aparitia figurii prietenoase a surorii ei care aduce, odata cu un zambet larg, si un nou sens al vietii.

Urmeaza, deci, o vara fara barbati. Mia se reintoarce in orasul natal unde petrece timp cu mama ei si cu prietenele octogenare si fragile ale acesteia. In plus, devine confidenta uneia dintre ele, care are obiceiul sa brodeze imagini pornografice, atent ascunse pe panza in fundalul unor machete complicate. Si tot Mia isi asuma un rol profesoral in cadrul unui grup de adolescente carora le redeseneaza geografia raportarilor interpersonale.

Fiecare moment e o noua borna in renasterea Miei dupa plecarea lui Boris – prietenia cu o tanara vecina abuzata de sot, vizita fiicei, mailurile pe care i le trimite un necunoscut, furtunile de vara. Regenerarea emotionala dureaza o vara si e plina de nuante, de scurte fericiri, de umbre adanci, de scapari si retineri, dar mai ales de o reinnoita pofta de viata. E o viata dezbracata incet de toate vinovatiile si frustrarile acumulate in casnicie.

Si daca v-ati imaginat deja asta, aflati ca nu, „O vara fara barbati” nu este un roman despre naufragiul si lamentarile unei femei parasite. Scriitura impecabila a lui Siri Hustvedt, tonul cand empatic, cand ironic, cand detasat si multele nuante care indica alte teme ascunse printre randurile povestii-cadru, toate acestea fac din roman o lectura obligatorie, chiar daca incomoda, pentru orice femeie.

„In sfarsit, un scriitor in familia Auster”

Siri Hustvedt (foto) – tradusa pentru prima data in romaneste in 2012 – este indeobste prezentata in Romania ca fiind sotia lui Paul Auster. Abordarea o face pe traducatoarea Veronica Niculescu sa spuna: „E un caz interesant Siri Hustvedt, o scriitoare sclipitoare, cu nenumarate fatete bine slefuite. Ca sa ne sune de undeva, eprezentata cu explicatia «sotia lui Paul Auster». Dar dintre editori se aude si gluma care contrabalanseaza aceasta nedreptate – se spune: «In sfarsit, un scriitor in familia Auster!»“.

Siri Hustvedt a scris poezii, eseuri, romane si a tinut nenumarate prelegerii si conferinte pe teme de psihanaliza, neurostiinte, valori si feminism.

Intr-un interviu acordat „Observatorului cultural”, Hustvedt vorbeste pe larg despre relatia cu literatura si ofera o explicatie a incercarii de reconciliere cu sine – tema romanului „O vara fara barbati”.

„Nu cred ca oamenii sunt statici”, spune, “traim mereu o stare de devenire a ceea ce suntem. Uneori, ne blocam in tipare repetitive din care nu putem iesi fara ajutorul altcuiva, al unei persoane total diferite care sa ne redea noua insine printr-un proces de reflectare”.

Hustvedt e nascuta in 1955 si din 1982 este casatorita cu Paul Auster.

Romanul „O vara fara barbati” a aparut la Editura Polirom si costa 25 de lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.