Ce rămâne după noi din 2021

2022, venim! Dar nu înainte de a face inventarul anului în care am împlinit un deceniu de existență pe piața media din România.

0

În încăperea care ne servește drept redacție există o tablă magnetică de scris pe care în 2021 am umplut-o cu termene de predare, titluri de subiecte, propuneri editoriale și direcții de documentare. Pentru noi, anul recent încheiat a însemnat această racordare cotidiană la nevoile de organizare și publicare din cadrul campaniilor jurnalistice pe care le-am coordonat editorial. 

Primul dintre aceste proiecte a fost Media X Files, o serie multimedia despre violența împotriva femeilor finalizată în vara lui 2021. 

Împreună cu mai mulți colegi din presa locală am publicat anul trecut 13 articole despre fenomenul mamelor minore, despre abuzurile din centrele rezidențiale ale statului român, despre neregulile din centrele pentru persoanele cu dizabilități, dar și despre cum societatea tolerează în general violența împotriva femeilor. 

Apoi, în a doua jumătate a anului 2021, am pornit un al doilea șantier documentar, care avea să ia în toamnă forma proiectului Jurnalul Decretului

Timp de trei luni de zile am publicat săptămânal articole despre moștenirea lăsată de politicile anti-avort ale regimului comunist din epoca Nicolae Ceaușescu. E o moștenire care definește încă prezentul, felul în care am construit sisteme de asistență medicală și socială după 1990 și care ne influențează inclusiv viața intimă, de familie.

2021 a fost și anul în care ne-am uitat la Justiția Nevăzută. Am făcut-o printr-o serie video care a abordat subiecte mai puțin dezbătute din sfera justiției: reintegrarea foștilor deținuți, infracțiunile sexuale cu victime minore, recuperarea prejudiciilor sau accesul la instanțe în vremea COVID-19. 

În 2021 și noi am devenit justițiabili: am fost dați în judecată pentru investigațiile jurnalistice de la Să fie lumină. În februarie 2021 am publicat a doua serie documentară despre abuzurile sexuale sistematice de la seminarul teologic din Huși. Dezvăluirile noastre (probate inclusiv cu evidențe video) l-au determinat pe episcopul retras Cornel Onilă să ne dea în judecată. Onilă solicită instanței ca toate investigațiile noastre despre abuzurile de la Huși să fie șterse de pe site – iar presupusul prejudiciu suferit să fie evaluat la sute de mii de euro.

Abuzul bisericesc din Episcopia Hușilor este un subiect pe care-l documentăm din 2018. Primele investigații din cadrul seriei au fost publicate în toamna lui 2019. La început de 2021 am pus completat ultimele piese din puzzle-ul documentar, publicând atlasul definitiv al întâmplărilor, făptuitorilor, martorilor și victimelor întâmplărilor petrecute vreme de un deceniu la seminarul teologic din Huși.

Să fie lumină, un proiect susținut exclusiv din donațiile cititorilor și coordonat de Dela0.ro și Centrul de Investigații Media (CIM), își continuă activitatea și în 2022. 

Anul trecut a fost și anul consolidării noastre organizaționale. În acest sens, am pus pe picioare în 2021 un studio video în București (pe care încă îl echipăm cu toate cele necesare din punct de vedere tehnic). În acest spațiu realizăm – începând cu mai 2021 – Judecata de Acum, o emisiune săptămânală de actualitate politică și socială, produsă în cadrul parteneriatului jurnalistic cu Centrul de Investigații Media.

În fine, și în 2021 ați citit pe site-ul nostru două rubrici săptămânale care au deja vechime: Pixul cu mină și Recomandările Dela0. Vom continua să le publicăm și în 2022. 

Tabla magnetică din redacția Dela0.ro este acum albă. Se va umple de mâine cu noi termene de publicare, dar și cu propuneri pentru proiecte viitoare. Ca de fiecare dată, vom continua să căutăm faptele, nuanțele și contextele.

În 2021 am împlinit zece ani de existență. A fost un deceniu în care am fost multi-premiați pentru jurnalismul nostru – dar și înjurați democratic, și de la stânga, și de la dreapta.

Mai avem încă lucruri de cercetat și de publicat. Nu avem altă opțiune decât să ne facem meseria și în 2022.

Știți deja că ne călăuzește credința că o societate liberă nu poate exista (sau dăinui) fără jurnalism independent.

Vă mulțumim pentru că ne citiți.

Ce nu poate lăsa în urmă Diana Oncioiu

Un oraș pe timp de iarnă
E minunat să vizitezi Lisabona iarna când sunt 18 grade la soare, locuri la cele mai gustoase restaurante fără rezevare și puțini turiști prin Alfama. De neratat Muzeul de Artă, Arhitectură și Tehnologie. E o experiență unică.

Ce nu poate lăsa în urmă Vlad Stoicescu

Cazul Novak Djokovic, la final
Cum s-a încheiat (și, mai ales, de ce s-a încheiat astfel) toată epopeea legală, AICI.

Ce rămâne de fapt după toată întâmplarea, AICI.  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.