Ce rămâne după noi din 2022

Suntem aici și în 2023, pe care îl începem prin a face un scurt rezumat despre țara ieșită din 2022. Cum s-a văzut România prin jurnalismul nostru?

3

La Dela0.ro credem că presa făcută în interes general înseamnă, înainte de toate, să adunăm și să corelăm fapte importante pentru public. E un efort, adesea considerabil, să strângem aceste fapte. Și e un efort să le ordonăm, să le dăm structură, să le înțelegem semnificațiile și consecințele.

Facem un tip de jurnalism tot mai rar, aproape pe cale de dispariție, care își rezervă timp să iscodească în spatele hârtiilor și vorbelor oficiale, care nu se mulțumește cu narațiunile populare, care pune întrebări ascuțite unor actori neîntrebați din societate, care încearcă să ofere perspectivă și înțelegere fără a menaja în același timp pe nimeni.

La Dela0.ro credem că jurnalismul nu e un test de popularitate – ci unul de veridicitate. Servim publicul prin munca noastră, dar nu îi alimentăm predispozițiile. Nu căutăm popularitatea, ci dimensiunea factuală a hibelor pe care le documentăm. 

Nu e simplu să cauți și să spui adevăruri de interes public în pestrița lumea românească. Ea e adesea un caleidoscop în care tot felul de elemente colorate se perindă necontenit obturând realitatea. Dar presa pe care vrem și știm să o facem nu are sens decât dacă se bizuie pe fapte. 

Detestăm gândirea-locotenentă și prefabricatele de gândire.

Căutăm nuanțele și contextul acolo unde privirea aruncată e adesea fugară și superficială.

Preferăm insuportabilul centru în locul vederilor ferme de la stânga sau de la dreapta. Nu suntem rabinici, dar vrem mereu să punem în concordanță percepțiile, inerent subiective, pe care le avem cu realitatea seacă a faptelor.

Oricât de încăpățânați sunt oamenii, faptele sunt întotdeauna și mai încăpățânate. Asta am învățat în anii de jurnalism greu pe care i-am adunat. Această publicație se află deja în al doisprezecelea an de existență.

Nu știm ce urmează în 2023, dar știm ce vă putem promite: că intrați aici, pe Dela0.ro, pentru a primi cel mai bun jurnalism de care suntem în stare.

Avem încă fapte de documentat și de publicat, pentru ca societatea românească să devină – și prin contribuția noastră – mai liberă, mai democratică și mai dreaptă.

Dacă aveți măcar câteva decenii de viață, știți (sau ar fi trebuit să fi aflat deja) că o astfel de societate nu poate exista sau dăinui fără jurnalism independent.

Vă mulțumim pentru că ne citiți!

CÂTE CEVA DIN CE AM SCRIS ÎN 2022

I. În noiembrie 2021, PSD nu deținea niciun post de inspector școlar general în toată țara. PNL ocupa 90% din posturile de conducere la nivelul structurilor ISJ.

În mai 2022, la nici șase luni de la formalizarea alianței guvernamentale PNL-PSD, aproape o treime din inspectoratele școlare județene intraseră deja sub stăpânire social-democrată.

Algoritmul puterii a demonstrat și anul trecut că nu e loc de educație nepolitizată nici măcar în România Educată, mult trâmbițatul proiect de carton al președintelui Klaus Iohannis.


II. Mai bine de șase ani de zile statul român a susținut că depune eforturi pentru corectarea gravelor carențe judiciare pe care le prezintă în investigarea infracțiunilor sexuale comise împotriva copiilor.

În ciuda tuturor acestor acțiuni (de fațadă), statul român sfârșea 2022 cu o nouă condamnare la CEDO pentru instrumentarea defectuoasă a unui caz de abuz sexual cu victimă minoră.

Hotărârea CEDO de anul trecut a arătat, în fapt, o contra-reformă:  nici măcar unicul parchet românesc specializat în instrumentarea infracțiunilor sexuale cu victime minore nu a reușit să investigheze o infracțiune sexuală comisă împotriva unei fete de nici 14 ani aflată chiar în grija statului român, într-un centru de plasament.


III. Zeci de jurnaliști din serviciile publice de radio și televiziune au fost trimiși în ultimii cinci ani în instituții guvernamentale spre a servi interese politice.

O documentare realizată de Dela0.ro, în cadrul căreia am investigat în profunzime situația detașărilor din serviciile publice radio-TV, a arătat că în perioada 2017-2021 au fost detașați, din cele două instituții de presă, douăzeci de jurnaliști.

Chestiunea detașărilor jurnaliștilor din televiziunea și radioul publice ridică mari semne de întrebare, afectând credibilitatea întregii prese.


IV. Un fost polițist judiciar de la DNA Iași, Florin Costan, a descris într-un interviu pentru Să fie lumină (proiect media realizat de Dela0.ro în parteneriat cu Centrul de Investigații Media) o mușamalizare judiciară de proporții: cum actuala șefă a structurii anticorupție, procuroarea Cristina Chiriac, a ținut premeditat „la sertar” în 2017 probele video ale abuzurilor sexuale comise de episcopul BOR Cornel Onilă asupra elevilor săi de seminar.

„Nu-i treaba noastră (n.r. – să investigăm)!”, susține Costan că ar fi zis procuroarea Chiriac în momentul în care viziona „ca la cinema” filmările cu episcopul Onilă întreținând relații sexuale cu elevi de la școala teologică din Huși.


V. O înlănțuire neverosimilă de acțiuni și fapte ne-a adus în toamna anului 2022 în situația de a fi căutați insistent pentru a primi o șpagă. Ni se cerea la schimb să nu publicăm o ipotetică investigație jurnalistică despre episcopul BOR Visarion Bălțat, la care mituitorii credeau că lucrăm.

În realitate, nu documentam un astfel de subiect. Un cetățean își fabricase o identitate fictivă, dându-se drept „Vlad Petre de la Să fie lumină”, pentru a-l forța pe ierarhul ortodox să recunoască presupuse infracțiuni sexuale.

Iată faptele!


VI. Putinismul e, înainte de toate, o autoritate a serviciilor secrete care devine de necontrolat. Peste această fundație se clădește o structură de corupție-beton. Mansarda acestei construcții poate fi, într-o țară care cochetează cu idei precum credința neamului și patriotismul izbăvitor, chiar simbioza stat-Biserică.

În sfârșit, acoperișul întregii structuri devine controlul cvasi-total al mediilor de informare, călușul sistematic pus presei, dar și pretenția statului de a fi gardianul societății care trebuie protejată de fake news (întotdeauna stabilit și combătut, într-un asemenea sistem, doar de stat).

E o lecție dură și necesară de învățat pentru România din acest melanj. Am arătat cum și de ce într-un text publicat în primăvara anului 2022, la startul războiului din Ucraina. 


VII. Un bărbat își bate sălbatic partenera, în plină stradă, scăpând cu o condamnare cu suspendare și fără obligația (efectiv monitorizată) de a se recupera psihiatric. Iubirea este și iertare, mai degrabă decât pedeapsă, transmite judecătorul desemnat în cadrul procesului.

Nici doi ani mai târziu, același bărbat își strangulează într-un acces de furie noua iubită, apoi îi abandonează trupul neînsuflețit pe un câmp.

Evoluția de la bătăuș conjugal la criminal nu e însă nici întâmplătoare, nici inexplicabilă. E un curs ce putea fi lesne anticipat, o desfășurare naturală a lucrurilor într-o cultură comunitară în care acceptarea violenței împotriva femeilor e normă cotidiană.

Pe fata sugrumată nu a abandonat-o, fără suflare fiind, doar ucigașul ei. A abandonat-o, încă din viață, toată organizarea socială de care suntem în stare. Au abandonat-o sistemul judiciar, sistemul de recuperare a agresorilor, sistemul de probațiune, legile țării, aleșii neamului, presa TV de mare audiență.

Am făcut, și în 2022, doar ce a fost românește posibil.


VIII. Bugetul SRI aproape s-a dublat din 2015 până în prezent.

De banii aceștia primim o democratizare aparte, ilustrată în 2022 de un director de serviciu secret care, după 17 zile de controversă publică provocată de conținutul alarmant al legilor siguranței naționale, iese public și nu explică nimic, ci urechează societatea pentru că e paranoică, conspiraționistă și suspicioasă.

S-a întâmplat chiar în vara anului trecut!


IX. Sunt țări din Uniunea Europeană care în 15 ani au dezvoltat rețele întregi de infrastructură, care în 15 ani au redus abandonul școlar cu zeci de procente, care în 15 ani au reîntemeiat sau consolidat sisteme publice esențiale.

Statul român are nevoie de tot acest timp pentru a se asigura că școlile românești au grupurile sanitare la interior și nicio toaletă neconformă nu omoară preșcolari în curțile unităților de învățământ.

Am retrăit acest film prost și în 2022.


X. Un președinte rupt parcă din Caragiale, un premier plagiator și un ministru indispensabil, cu o carieră construită pe minciună, cărora le face opoziție politicianul mire al națiunii.

Cam așa a arătat scena politică românească a anului 2022.

3 COMENTARII

  1. Felicitări, Dela0.ro, pentru jurnalismul de calitate pe care-l practicați! Sunteți printre puținele publicații care își respectă cititorii, care aleg adevărul pur, dur, incomod, în locul minciunii universale, atoateizbăvitoare.
    Vă aștept și vă citesc întotdeauna cu plăcere, cu nerăbdare.
    La mulți ani, mult succes în 2023!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.