Cum finanțezi, chiar dacă nu vrei, o afacere toxică de presă

Știri pe surse a primit 20.000 de euro de la Departamentul pentru Românii de Pretutindeni pentru știri copiate la virgulă de pe alte platforme media sau rețele sociale.

0

Pentru românii de pretutindeni, puterea de la București nu a făcut prea multe de-a lungul anilor, indiferent de întrupările sale politico-administrative.

Însă unde nu e loc de fapte, pare a fi mai mereu loc de gargară instituțională. Așa că statul a edificat – spre păstrarea, afirmarea, apărarea și promovarea identității românilor de pretutindeni – un departament guvernamental specializat: Departamentul pentru Românii de Pretutindeni (DRP).

Desigur că, fiind vorba de o instituție croită după tipar administrativ românesc, acest departament nu se ocupă decât marginal de obiectivele enumerate mai sus. Se preocupă în schimb din plin de canalizarea unor resurse bugetare spre diferite proiecte culturale sau media.

În acest sens, departamentul lansează sesiuni anuale de finanțare, în cadrul cărora sunt evaluate tot felul de întreprinderi care au ca țintă conservarea identităților românești (inclusiv religioase) răspândite prin lume.

La ultimul call de finanțare organizat de acest departament, printre tot felul de asociații, fundații, edituri și parohii se distinge un proiect media propus de societatea comercială care publică site-ul știripesurse.ro. Notat mediocru (cu 61,3 puncte dintr-un total de 100 posibile), proiectul a primit 100.000 de lei de la stat (adică vreo 20 de mii de euro).

Acuzațiile primarului Ciucu

Știri pe surse este una dintre cele mai toxice afaceri de presă din România. Un bastion inexpugnabil al anti-jurnalismului, site-ul patronat de Iosif Buble există în baza unui singur principiu: oricine dă ceea ce este de dat poate beneficia de propriul colțișor online de propagandă.

Recent, platforma știripesurse.ro a fost devoalată ca fiind entitatea media din România care pune la dispoziția staff-urilor politice credențiale de acces online, pentru a-și posta propriile știri.

S-a întâmplat în contextul alegerilor interne din filiala PNL București, când echipa de campanie a candidatei Violeta Alexandru (fost ministru al Muncii, parte din echipa Ludovic Orban) ar fi publicat știri-pe-surse chiar sub nasul contracandidatului Ciprian Ciucu (primarul Sectorului 6, parte din echipa Florin Cîțu).

Dezvăluirea cu privire la practicile politico-mediatice a fost făcută chiar de liberalul Ciucu, care s-a arătat vexat într-o postare pe Facebook că așa ceva se poate întâmpla.

Câștigând alegerile interne din filiala PNL, primarul de la S6 n-a mai avansat însă în descrierea factuală a întâmplării. Persoana din staff-ul Violetei Alexandru care ar fi postat direct pe știripesurse.ro, având acces personalizat în interfața de administrare a site-ului, nu a fost indicată cu nume și prenume.

Nimeni n-a mai dat nicio explicație, iar toată povestea s-a încheiat în coadă de pește, rămânând o alegație printre altele în nesfârșitul război politic.

Odiseea știripesurse.ro nu este însă nici pe departe doar o altă poveste trecătoare în peisajul românesc. Acest site otrăvește zilnic nu doar jurnalismul românesc – ci, în sens mai larg, societatea în ansamblul ei. Înțelegerea și raportarea românilor la evenimente de interes public sunt subminate constant de însăilările publicate de platforma media.

Dacă grupările partizane au ajuns să-și posteze singure propriile știri pe site-ul patronat de Iosif Buble, atunci acolo nu e doar o simplă obscurare a identității autorului. E mai mult: o înșelăciune de proporții, echivalentă cu a fi oprit pe stradă de un polițist care nu e de fapt polițist, ci un purtător fraudulos de uniformă.

Să împachetezi și să vinzi ca știri informații nu doar neverificate, ci pur și simplu deghizate mincinos ca fiind jurnalistice, când de fapt ele sunt intoxicări politice, ar trebui să fie un act ilegal într-o societate democratică. Deocamdată, în țara românilor nu e.

Jurnalism copy-paste

Și iată că e posibil ca, în aceeași țară a românilor, o instituție pusă în slujba protejării identităților comunitare să finanțeze (vezi poziția 28) o entitate comercială precum publisher-ul știripesurse.ro, în vreme ce întreprinderi media oneste caută în fiecare zi soluții de supraviețuire.

Și mai e posibil, în aceeași țară a românilor, ca din banii publici primiți entitatea știripesurse.ro să fabrice pe bandă rulantă copy-paste, sfidând fără nicio jenă chiar obiectivele finanțatorului.

Cum anume se păstrează, afirmă, apără și promovează identitatea românilor de pretutindeni livrând articole copiate cap-coadă din alte publicații sau de pe grupuri de Facebook? Răspunsul practic e în niciun fel – dar asta nu mai contează, pentru că departamentul guvernamental e mulțumit că a bifat și anul acesta sesiunea de finanțare, în vreme ce non-jurnalismul marca Buble jubilează pentru că a mai împușcat niște zeci de mii de euro fentând profesia și interesul public.

Iată câteva mostre de presă relevantă, documentată de știripesurse.ro pentru păstrarea și promovarea identității românilor de pretutindeni:

A. Să fi fost vinovată America?

B. Mesajul unui candidat londonez

C. O româncă face furori în Europa

D. Statutul de vaccinat, nerecunoscut în România

E. O cultură universitară a fricii

F. Șofer de TIR ridicat de poliție

G. Doi patiseri români fac senzație

Acestea sunt doar câteva exemple de copy-paste exemplar executat de știripesurse.ro în cadrul proiectului finanțat cu peste 20 de mii de euro de statul român, prin departamentul său guvernamental creat să asigure promovarea identităților românești de peste hotare.

Toate aceste știri copiate la virgulă sunt însoțite de sigla DRP. Și toate împlinesc – pe hârtie – obiectivele proiectului realizat cu sprijin public. În realitate, însă, singurul efect concret al întregului demers e că banii pleacă din buzunarul public și intră în cel privat al entității comerciale patronate de Iosif Buble.

Nu e deloc o premieră faptul că statul român e generos cu știripesurse.ro. Nu mai departe de anul trecut, în plină pandemie, TAROM a promovat în publicația indicată o cursă aviatică care fusese suspendată, după cum au dezvăluit jurnaliștii Libertatea.

Tot despre bani publici, proveniți din subvențiile acordate partidelor politice, e vorba și în situațiile în care staff-urile grupărilor partizane publică direct pe știripesurse.ro, având propriile credențiale de acces.

În lumea media croită după modelul Buble totul e negociabil, chiar și realitatea, chiar și interesul public. Și nimic nu e gratis. Până și cel mai grosolan copy-paste poate costa zeci de mii de euro. Statul îi va acorda bucuros, apoi va raporta în documente cu antet guvernamental mari realizări în opera de protejare a identității românilor de pretutindeni.

Iată și recomandările săptămânii.

Ce nu poate lăsa în urmă Diana Oncioiu

Înapoi la ATI
AICI.

Un serial
The People vs OJ Simpson. Pe Netflix.

Ce nu poate lăsa în urmă Vlad Stoicescu

Judecata de Acum #15
O săptămână de întâmplări. Un ceas și ceva pentru a le descifra. La Judecata de Acum. LIVE pe Facebook, în serile de joi, de la 20.

Ediția #15 a producției Dela0-CIM poate fi văzută și pe Youtube, AICI.  

Din emisiune:

»» Statul pe care l-a înghițit pământul (după accidentul care a curmat viețile a doi muncitori, pe un șantier ilegal din centrul Bucureștiului)

»» Presa copy-paste, miluită din bani publici

»» Rămăsesem fără marote. S-a găsit repede una: sex versus gen

_____

Putem fi sprijiniți pe Patreon.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.