Pe 14 martie, politicienii romani de centru-dreapta au fost chemati – potrivit anuntului conferintei de presa – sa se aplece asupra „declinului legat de fragilizarea familiilor sau de banalizarea avortului”, in contextul unei „lungi ierni demografice, din care nu se poate iesi decat prin politici nataliste sau prin deschiderea portilor catre o imigratie masiva”. Si-au dat intalnire Fundatia Crestin-Democrata, Asociatia Familiilor si Asociatia Pro Vita pentru nascuti si nenascuti, plus cativa democrat-liberali, printre care Teodor Baconschi, Sulfina Barbu si Raluca Turcan. In cadrul conferintei „Familia si etica vietii”, Sulfina Barbu a pledat pentru reducerea numarului avorturilor, facand din asta un imperativ politic al mandatului ei parlamentar, Teodor Baconschi a indulcit mesajul garantand ca fundatia crestina pe care o patroneaza nu va sprijini „o politica de natalitate bruta”, ci una de sustinere a tinerilor, iar Raluca Turcan si-a exprimat ingrijorarea ca nu va avea cine sa plateasca pensiile peste 20 de ani daca declinul demografic nu este oprit.
Anterior conferintei, intr-un avant familial, cei trei membri PDL semnasera o initiativa legislativa intrata in circuitul parlamentar asa cum intra toate proiectele de lege romanesti: pe nevazute. Sub titlul „Lege privind infiintarea, functionarea si organizarea cabinetelor de consiliere pentru criza de sarcina”, proiectul normativ prevede ca orice femeie care vrea sa faca avort trebuie sa treaca printr-o consiliere „de criza”, sa se mai gandeasca cinci zile si pe urma sa ia o decizie. Aparent, nimic in neregula. O serie de tari europene au servicii de consiliere prevazute in legislatiile nationale care reglementeaza avortul.
Modelul romanesc inoveaza insa. Consilierea introdusa obligatoriu in cadrul tuturor cabinetelor ginecologice si prezentata ca mijloc de informare asupra riscurilor avortului, inseamna si altceva. Pe scurt, potrivit proiectului de lege inseamna si: cercetarea cauzelor care o determina pe femeie sa vrea sa faca o intrerupere de sarcina, explicarea procedurii medicale de avort cu imagini foto/video, prezentarea unei examinari ecografice a sarcinii si inmanarea unei inregistrari fotografice sau video a acesteia, plus explicarea riscurilor avortului si a optiunilor post-nastere in cazul in care femeia nu are resurse financiare sa creasca un copil.
Tehnic, in viziunea legiuitorului roman, unei femei insarcinate i se arata probe video cu ce poarta in pantec, evidente, filmate despre ce inseamna din punct de vedere medical avortul, iar la final i se acorda cinci zile de gandire sa ia o decizie. Principiul „noaptea este un sfetnic bun” e adus in discutie chiar de unul dintre initiatorii proiectului de lege.
PDL vrea sa „taie” din graba femeii de a lua o decizie
Deputatulul PDL Marius Dugulescu, initiator, alaturi de Sulfina Barbu, al proiectului de act normativ, sustine ca scopul demersului este „dreptul femeii de a fi informata si de a lua decizia in cunostinta de cauza”. „De cele mai multe ori asistam la o graba din partea medicilor care efectueaza avorturi. Femeia este sub presiunea partenerului sau sub diverse alte presiuni”, crede parlamentarul democrat liberal. Un parlamentar caruia ii place sa-si fundamenteze discursul pe exemplul Poloniei, tara unde avortul este interzis, desi sustine ferm ca demersul sau legislativ incearca doar informarea femeii.
Spre deosebire de colegii sai de partid, Dugulescu se fereste de logica stimularii demografice prin reducerea numarului de avorturi. Motivatiile sale sunt mai mult de ordin emotional, traumele pe care le lasa avortul si curmarea unei vieti fiind, in optica parlamentarului PDL, de evitat. O organizatie din Timisoara care a „salvat peste 1.000 de femei de la avort, femei care sunt acum foarte fericite” e un exemplu de „bine” livrat pe post de argument de Dugulescu. Si parlamentarul pluseaza: a existat un mars pro-viata in Timisoara, „in care copilasii care au fost salvati de diferitele fundatii purtau un tricou foarte impresionant: mami si tati va multumesc ca exist”. Manifestare a fost, in descrierea parlamentarului PDL, „foarte emotionanta”.
Video nu e chiar video
Dela0.ro: Initiativa prevede ca, in cadrul consilierii de criza, femeii insarcinate sa i se prezinte imagini video cu procedura medicala de avort. Asta, insa, contravine Legii pacientului, potrivit careia orice persoana poate alege sa nu afle detaliile procedurii medicale careia urmeaza sa fie supusa.
Marius Dugulescu: Video nu inseamna neaparat video, pentru ca video poate sa fie imprimarea pe o hartie. Se imprima pe o hartie sarcina, bebelusul. Acuma depinde si de stadiul sarcinii. Daca are 10 saptamani, copilul este complet format, se pot vedea si bataile inimii. Mama are dreptul sa stie lucrul acesta, decat sa afle mai tarziu ca de fapt copilul era o fiinta vie si era o inimioara care batea, dar ea nu a stiut pentru ca doctorul i-a spus ca este doar o celula si scoatem celula afara. Poate daca stia ca este o fiinta vie si o inima care bate decidea in consecinta de cauza. Poate da, poate nu, dar femeia are dreptul sa fie informata. Legea este perfectibila. Este doar o initiativa. Am venit in sprijinul femeilor cand trec prin asemenea situatii, sa incercam sa fie informate.
Dela0.ro: Initiativa legislativa este sprijinita si de zece organizatii non-guvernamentale din zona „pro-viata”, organizatii care au deja astfel de centre de criza si care in mai multe randuri s-au asociat Noii Drepte.
Initiativa este sprijinita de organizatiile care sunt preocupate de protejarea vietii. Alte organizatii sunt preocupate sa mareasca numarul de avorturi. Dar aceste organizatii lucreaza pentru protejarea vietii si pentru dreptul femeii de a fi informata si de a gasi solutii. Nu ma asociez nici cu Noua Dreapta, nici cu alte actiuni, singurul scop este ca femeia sa fie informata prin aceasta lege. Numarul neoficial este undeva la 22 de milioane de avorturi in cei 20 de ani de la revolutie.Trebuie sa facem ceva, nu sa interzicem avortul, dar femeia, totusi, trebuie sa fie informata asupra deciziei pe care vrea sa o ia. Sunt femei care nu mai pot avea copii niciodata si n-au fost informate ca pot ramane sterile si sa nu mai aiba alta sansa sa faca copii vreodata. Singura sansa pe care au avut-o, au pierdut-o. O sa vedeti femei care sunt cutremurate si care regreta ca au facut acest pas si femei care sunt fericite ca li s-a mai dat sansa sa se gandeasca.
Consilierea ca „act de teroare”
Ce propune legiutorul e o enormitate prezentata neutru drept un act de „consiliere”, spune Iustina Ionescu, manager de programe in cadrul Centrului Euroregional pentru Initiative Publice (ECPI), o organizatie care se preocupa de drepturile sexuale, reproductive si nediscriminare. „Dialogul cu pacienta se transforma intr-un adevarat act de teroare, pe care trebuie sa-l suporte pe banii sai in cadrul unei adevarate regii a efectelor speciale”, explica aceasta, subliniind ca, de fapt, in cadrul consilierii, femeia „este amenintata crestineste cu statutul de damnata pe care risca sa i-l aduca intreruperea de sarcina”.
„Acest tip de consiliere uni-directional in care scopul scuza mijloacele imi pare o lipsa flagranta de incredere in capacitatea etica si intelectuala a femeii de a lua decizii potrivite pentru ea si familia ei”, continua Iustina Ionescu.
Din punctul ei de vedere, institutii medicale de prestigiu, precum Organizatia Mondiala a Sanatatii, au aratat ca intreruperea de sarcina efectuata in unitati sanitare, de catre personal medical specializat si instruit reprezinta un serviciu medical legal si sigur. „Statul nu poate legitima dezinformarea si indoctrinarea pacientelor. O consiliere este prin esenta ei voluntara. Este o posibilitate oferita pacientului, nu poate fi o conditie pentru accesarea unui serviciu medical legal in Romania”, conchide aceasta.
Abordarea crestina, pro-familie
Bogdan Stanciu, presedintele Asociatiei Pro Vita care promoveaza dreptul la viata al copilului nenascut, dezavueaza alternativa educatiei sexuale, sustinand ca aceasta este „anticamera avortului, o invitatie la libertinaj sexual, mai ales ca un numar mare al avorturilor apare exact ca urmare a esecului contraceptivelor”.
Alternativa pe care o promoveaza fundatia, care se defineste ca fiind sociala si crestina: „O viata in trai curat, fidelitate absoluta fata de partener”. Din punctul lui de vedere, tinerii sunt lipsiti de repere morale. „Pentru noi cea mai importanta este familia, comunitatea. Din punctul nostru de vedere scoala este un dezastru. Cine trebuie sa primeasca mai multa putere este familia si nu are niciun sens sa lasam asta in baza scolii.”
Pro Vita face parte din Alianta Familiilor, alaturi de alte organizatii cu vederi similare si care au ca obiectiv interzicerea, prin lege, a avortului in Romania.
CIFRE
O lege fondata pe o prejudecata
Initiatorii acestui proiect de lege pornesc de la ideea ca prin ridicarea unor obstacole in calea accesului femeilor la serviciile legale de intrerupere a sarcinii se va diminua rata avorturilor si va creste natalitatea in Romania. Intr-o analiza a proiectului de act normativ, reprezentantii ECPI sustin insa ca „o astfel de politica pro-natalista ne aminteste de epoca Ceausescu in care peste 10.000 de femei au murit recurgand la metode empirice de inducere a intreruperii de sarcina”. Mai mult, ei arata ca restrictionarea accesului la avort intre 1967-1989 nu a dus la cresterea natalitatii. Dimpotriva, in perioada mentionata natalitatea a scazut cu 40%.
Din 1990 pana in prezent, in Romania, rata avorturilor a scazut in mod constant, in urma introducerii treptate a metodelor moderne de contraceptie, de la 3.152 de intreruperi de sarcina la 1.000 de nasteri in 1990, pana la 480 in 2010. „Am avut de recuperat un decalaj mare privind numarul avorturilor – in perioada Ceausescu avortul era singura metoda de control al fertilitatii pentru majoritatea femeilor, metodele moderne de contraceptie fiind prohibite. Ne-am apropiat mult ca tendinte de scadere de celelalte state membre UE”, arata datele ECPI. Astfel, rata avortului din Romania anilor 2010 e comparabila cu cea din Estonia (447.84), Ungaria (447.77) Bulgaria (417.78), Letonia (388.73) sau chiar Suedia (325.99).
„Desigur ca este nevoie ca tendinta de scadere a ratei avorturilor sa continue. Insa tinta trebuie sa fie cresterea accesului la mijloacele moderne de planificare familiala, informarea si educarea populatiei cu privire la sanatatea sexuala si a reproducerii”, potrivit ECPI. In 2004, doar 33,9% dintre femeile aflate la varsta fertila foloseau metode moderne de contraceptie, in timp ce 27,6% dintre femei si 23,1% dintre barbati aveau nevoie de metode moderne de contraceptie, dar nu aveau acces la ele.
De asemenea, membrii ECPI sustin ca argumentul adus de legiuitor cum ca o femeie care trece printr-un avort sufera traume este contrazis de un studiu al Academy of Medical Royal Colleges din Marea Britanie. Documentul semnat de medicii britanici concluzioneaza ca: „sanatatea mentala a unei femei care are o sarcina nedorita nu este afectata de decizia de a intrerupe sau de a continua sarcina si ca previzibilitatea aparitiei unei probleme de sanatate mentala post-avort este influentata de problemele de sanatate mentala avute inainte de intreruperea sarcinii”.
ISTORIC
Incercari postdecembriste de limitare a dreptului la avort
In Romania avortul este permis din 1990, dupa ce, intre 1967 si 1989 a fost scos in afara legii. Decizia a deschis la vremea respectiva o adevarata piata subterana pe care, in schimbul unui cartus de Kent, o femeie putea face avort ilegal. In acei ani, in Romania comunista, avortul era singura metoda contraceptiva, pe langa abstinenta. Bilantul celor doua decenii de avorturi ilegale arata ca intre 10.000 si 15.000 de femei si-au pierdut viata incercand sa faca intreruperi de sarcini in conditii improprii.
In 2008, Ministerul Sanatatii, condus la acea vreme de liberalul Eugen Nicolaescu, a fost pe punctul de a limita accesul adolescentelor la avort, prin emiterea un ordin care sa interzica avortul terapeutic (terminologie folosita in cazul sarcinilor in care fatul prezinta malformatii) la adolescente dupa 24 de saptamani de sarcina si sa impuna consimtamantul obligatoriu al parintilor.
Mai mult, in 2009, noul proiect de Cod Penal, iesit din laboratoarele subcomisiei parlamentare conduse de liderul PSD Victor Ponta, continea un amendament care transforma avortul terapeutic in infractiune, in cazul in care era facut la mai mult de 24 de saptamani de sarcina. Tot atunci s-a incercat criminalizarea avortului prin introducerea recunoasterii ca persoana a fatului incepand cu saptamana 24 de sarcina.
Singurele tari din UE care au interzis avorturile sunt Irlanda si Polonia.
Nu pot sa descriu nivelul de
Nu pot sa descriu nivelul de scarba pe care mi-l provoaca acest tip si asociatii sai.
mie nu mi se pare că o astfel
mie nu mi se pare că o astfel de iniţiativă ar fi o limitare a dreptului la avort, drept care nu dispare pentru că vezi un filmuleţ!spune cineva că asta ar fi “o lipsa flagranta de incredere in capacitatea etica si intelectuala a femeii de a lua decizii potrivite pentru ea si familia ei”…eu cred că priveşte situaţia de parcă ar avorta numai femei de la oraş, absolvente de ceva şcoli superioare…ori viaţa ne contrazice total! avortul este o cale brutală de rezolvare a unei probleme şi cei care spun că nu afectează psihic n-au făcut niciodată un avort.avortul ESTE o experienţă extrem de traumatizantă din toate punctele de vedere şi care poate avea urmări grave, ducând până la imposibilitatea de a mai avea vreodată copii.cunosc medici ginecologi care trăiesc în special din avorturi şi al căror cabinet medical este ca un abator uman, totul fiind lipsit de orice empatie şi derulându-se ca pe bandă rulantă…trebuie făcut ceva pentru ca avortul să devină o raritate şi asta înseamnă educaţie de la vârste mici, făcută mai ales de părinţi acasă, cu afecţiune şi cu atenţie.nu cred că e neapărat important ca o femeie să vadă cum se întâmplă procedura chirurgicală, deşi nu prea ştiu ce-ar fi de văzut, dar cred că o consiliere adecvată şi încetinirea deciziei de a avorta ar fi foarte necesară şi salut orice iniţiativă care ar putea duce la scăderea numărului de avorturi.situaţiile sunt foarte diferite de la caz la caz, dar şi acum un număr foarte mare de femei tinere învaţă de la mamele lor că avortul e o soluţie simplă la o problemă complicată, ceea ce nu este adevărat.soluţia trebuie să fie planificarea familială, educaţia sexuală (care nu se face de fapt în şcoli sau se face prea cu falsă pudoare, multe chicoteli şi …de formă)şi uşurarea proceselor de adopţie pentru nou-născuţi, astfel încât chiar dacă sunt concepuţi din întâmplare, copiii să aibă posibilitatea unei vieţi normale şi să nu rişte să fie abandonaţi pe lângă o ghenă de gunoi de o mamă educată să creadă că e o ruşine să ai un copil fără a avea mai întâi un soţ, dar e moral să avortezi.mai cred că educaţia trebuie începută cu părinţii, pentru că de la ei vine ideea că avortul e ceva normal.şi nu e!e primitiv într-o epocă în care există atât de multe alternative.
Mariana, lasa-ma sa ghicesc.
Mariana, lasa-ma sa ghicesc. Esti mama si ai 40-50 de ani, nu? Educatia trebuie inceputa din familie si continuata la scoala, si aici includ si educatia sexuala. Lasa-ma sa te intreb, ai vorbit cu copiii tai despre sex, le-ai explicat deschis problema? Mie mi se pare ca ne dam niste pudibonzi si de fapt evitam discutii despre probleme foarte importante. Mereu vei avea exemple de medici buni, medici prosti, politicieni buni, politicieni prosti. Eu insa raman la parerea mea ca o femeie are dreptul de a decide, fara niciun fel de interventie a statului, asupra propriului corp.
Doamnelor, daca nu credeti ca
Doamnelor, daca nu credeti ca le stiti chiar pe toate, urmariti marturia Giannei Jessen si apoi dati un raspuns la ce intreaba Gianna: http://www.adevaruldespreavort.ro/ce-spun-oamenii/250-gianna-jessen-supravietuitoare-a-avortului-vorbeste-la-queens-hall-parliament-house-statul-australian-victoria-public-speech-by-gianna-jessen-abortion-survivor-speaks-at-queens-hall-parliament-house-victoria-australia
Iar intra partidul in casele
Iar intra partidul in casele oamenilor si le dicteaza cum sa-si duca viata, ce sa faca in dormitor si cati copii sa aduca pe lume? Iar suntem in twilight zone, Doamne, nu mai dispar odata ignorantii astia de la guvernare? Natalitatea nu va creste in vecii vecilor amin, daca nu va creste nivelul de trai. Acest proiect e sinistru si absurd, la fel ca initiatorii si sustinatorii sai. Este o imixtiune brutala in viata privata si o incalcare a drepturilor omului. Idiotii trebuie dati in judecata pe loc.
nu mai generalizati, nu
nu mai generalizati, nu pentru orice femeie este o trauma, depinde de femeie, daca i se va spune ca e o pacatoasa daca il face, fireste ca putem vorbi de trauma; nu e nevoie de o lege acolo unde societatea civila actioneaza deja de ceva timp si cu succes (scadere numar avorturi), e inutil si clar cu tinta electorala- avortul e un drept personal al oricarei femei si nu ar trebui sa fie subiect de lege; legiuitorul sa faca bine sa imbunatateasca nivelul de trai si accesul la servicii medicale
Intreruperea unei sarcini
Intreruperea unei sarcini reprezinta o decizie strict personala (nu trebuie motivata), si nu poate fi conditionata de vizionarea unui film sau participarea la o sedinta de consiliere, astfel de practici fiind menite sa induca teama si sentimente de vinovatie. E un amestec grosolan in viata privata.
Consilierea se poate face (optional) dupa procedura astfel incat pacienta sa depaseasca cat mai facil momentul si sa nu mai ajunga in astfel de situatii indezirabile.
Da, crima este o decizie
Da, crima este o decizie strict personala.
Traumatizarea depinde intr-adevar de personalitatea celui care o infaptuie.
Ati ascultat cum bate inima unui copil dinainte de a se naste? Va spun eu ca e la fel ca si cea a unui om mare cu o singura diferenta…..este imaculata.