Dr. Agnea si robotii sai

Doctorul Agnea se perfectionase, cu timpul, in arta manipularii maselor si ajunsese sa minta atat de bine incat uneori se trezea mintindu-se chiar si pe sine. Exersat in tragerea sforilor, doctorul se credea si un specialist in robotica. Visa la crearea automatului perfect. (O alegorie de toamna marca Dela0.ro)

0

Una dintre iluziile doctorului Agnea – cunoscut de intreaga lume ca DR. Agnea, ca in D.R. Popescu, nimeni nu mai stia de ce – era ca stapaneste la perfectie si arta construirii unor roboti de uz personal. Nopti intregi surubarea in cautarea automatului fara cusur, care sa raspunda fara cracniri la comenzi si sa nu ramana fara baterii la nevoie.

Doctorul Agnea avusese cateva experiente soldate cu esecuri rasunatoare.

Odata construise un robotel, SxN, pe care il laudase peste tot ca face tot ce i se cere, cu o docilitate iesita din comun. Si uite ca intr-o zi, robotelul SxN n-a mai vrut sa raspunda la comenzi, ca si cum un virus strain si extrem de periculos – virusul independentei – i-ar fi intrat in cap si i-ar fi scurtcircuitat supunerea.

Rasul intotdeauna lasa urme in cel de care se rade – asa si rasul lumii in Dr. Agnea, dupa ce SxN a luat-o pe campiile propriei libertati. Dar doctorul era chinuit de propria viziune si-a inceput sa viseze la un robot si mai bun, unul perfect, care sa execute comenzile, dar sa si mimeze in acelasi timp o independenta inselatoare.

Asa a aparut 2dose. Era un robot incruntat, ciufulit si cam ciudatel: nu-ti dadeai seama exact daca face ce i se spune, pentru ca facea mai multe lucruri simultan. Daca ii spuneai sa-ti aduca un pahar cu apa, 2dose se ducea dupa el, dar revenea uneori si dupa o ora, timp in care facuse curat prin bucatarie si fumase doua tigari.

Nu peste mult timp, 2dose se transformase si el: nu numai ca refuza sa mai raspunda la comenzi, dar incepuse sa aiba si pretentia de a schimba mobila in casa doctorului Agnea. Desi mima indiferenta, cu argumentul ca ii poate scoate oricand bateriile lui 2dose, doctorul era disperat.

Inca un esec i-ar fi dezvaluit, intreaga, impostura.

Ce nu poate lasa in urma Diana Oncioiu

Cateva portrete ale unor personaje politice; o acumulare de esecuri, ambitii, relatii, strategii, decizii, toate puse laolalta spun povestea unor oameni care au pierdut, au castigat sau sunt la un pas de a obtine ce si-au dorit mereu: puterea.

Ce nu poate lasa in urma Iulian Andrei

  • O carte

Dealurile verzi ale Africii, de Ernest Hemingway, Polirom.
  • Un film

Hemingway & Gellhorn, de prin 2012. Calitate.
  • Un alt film

Papa Hemingway in Cuba, de prin 2015. Tot asa.
  • Inca o carte

Uriasul ingropat, de Kazuo Ishiguro, Polirom.
  • Un reportaj

  • O intalnire cu cititorii

Sambata, 21 octombrie, la orele 12.30, la Bookfest Brasov, la standul Polirom.

Ce nu poate lasa in urma Vlad Stoicescu

  • Asistatii, pericol social

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.