Sunt lucruri în România pe care nimic și nimeni nu le poate opri, nici măcar pandemia. Printre aceste realități statornice, rezistente ca o boală fără leac, se află și tăierile ilegale de păduri.
Jaful forestier este, probabil, cel mai persistent subiect de interes public din ultimii douăzeci de ani. Microbul defrișărilor necontrolate și al prădătorilor de lemn ne însoțește societatea de mult timp, din vremuri în care coronavirusul nu făcuse saltul la om.
Potrivit ultimului Inventar Forestier Național, în România se taie în fiecare an peste 38 de milioane de metri cubi de lemn. Statul raportează oficial recoltări anuale de masă lemnoasă de circa 18 milioane de metri cubi. Diferența înseamnă tăieri ilegale de păduri, la o scară masivă, scăpată de sub control.
Miniseria video EuRoPandemic face o penultimă oprire în Bucovina. Aflăm cum, în plin avânt al pandemiei COVID-19, boala defrișărilor ilegale rămâne statornică, un microb de neînvins într-o societate aproape învinsă.
Ghid ne este un localnic, martor neputincios al tăierilor ilegale din zona sa de baștină. Nu este prima oară când bărbatul atrage atenția asupra fenomenului.
În august 2019, localnicul nostru și fratele său i-au purtat pe activiștii Greenpeace prin locuri de pădure în care controalele forestiere nu ajung niciodată. Au făcut-o pentru ca lumea să vadă dezastrul care rămâne în urmă.
Și lumea a văzut. Și lumea a mers mai departe.
Pentru cei care asistă zilnic la fenomenul despăduririi masive, epidemia COVID-19 e privită ca un semn. Un semn al furiei divine, dar și un semn de întrebare. Ce alegi: natura sau banii?
Seria EuRoPandemic continuă.
#EuRoPandemic marchează debutul unui parteneriat video (sperăm de durată) între Dela0.ro și Vagabond Film.
Acest proiect colaborativ a primit numele OBIECTIV, transformându-se într-o secțiune video dedicată care va găzdui documentare, miniserii video și alte producții filmate.
Suntem de găsit aici, pe Youtube și pe Instagram.