Se ridica cortina.
Niste oameni isi potrivesc cravatele si decoratiile si se strang intr-o sedinta pe masa careia sta la loc de cinste Raportul. Adunarea e de taina, pentru ca Raportul e cel mai bine pastrat secret al Republicii. O Eminenta Cenusie a Sistemului este sub lupa, dupa ce mai multe dezvaluiri televizate ale Marelui Fugar au starnit valva, trezind suspiciuni publice despre o posibila relatie improprie intre serviciile de informatii si politica.
Desigur, procesul este doar un simulacru. Eminenta Cenusie este judecata de propriii subalterni, in cadrul unei comisii a carei componenta nu este cunoscuta, dupa norme si proceduri complet netransparente.
Si oamenii isi potrivesc cravatele si decoratiile si se aseaza la masa.
Care sunt concluziile Raportului, domnilor? “Nu au rezultat elemente care sa se constituie in incalcari ale legii sau normelor interne in vigoare. Decidem repunerea in functie a domnului general-locotenent Florian Coldea”.
Pana sa ia cuvantul, Eminenta Cenusie este iar inscaunat, Prim-adjunct!, dar uluieste pe toata lumea solicitand eliberarea din functie si punerea la dispozitia institutiei. “Demnitate” si “onoare” sunt printre cuvintele care plutesc in aerul incarcat al incaperii. Apoi, intervine Directorul: se solicita Presedintelui trecerea in rezerva a Eminentei Cenusii.
Cade cortina.
Cam asa ar fi stat lucrurile la judecata numarului doi din SRI Florian Coldea, potrivit unui comunicat de presa al institutiei.
Pe scurt: comisia care l-a investigat l-a gasit curat ca lacrima pe seful operativ al Serviciului, a dispus reinstalarea sa ca Prim-adjunct, dar Coldea a refuzat, cerand in schimb sa fie folosit la altceva, dupa nevoile SRI.
Invocand riscul afectarii grave a functionarii institutiei, directorul Eduard Hellvig a solicitat trecerea in rezerva a generalului Coldea. La ora publicarii acestor randuri, presedintele Iohannis a semnat deja decretul, implinind pensionarea in doi pasi si trei miscari a lui Florian Coldea.
Comunicatul SRI nu ne spune insa nimic despre datele si probele care au fost stranse si studiate, multumindu-se doar sa declare ca „s-a desfasurat o investigatie complexa, minutioasa”. Atat.
Iar in afara de concluzia irefutabila ca nimic din activitatea domnului Coldea n-a incalcat legi sau norme interne, comunicatul nu ne spune nimic nici despre cum poate fi justificata apropierea – pe alocuri motivata financiar – dintre seful operativ al unui serviciu de informatii si un deputat membru in comisia parlamentara insarcinata sa vegheze la activitatea serviciului, implicat pe deasupra si intr-o serie de controverse penale.
Desigur, comunicatul n-avea cum sa ne spuna nimic din toate acestea daca Raportul n-a consemnat nici macar un inceput de suspiciune cu privire la viata, prietenii si combinatiile generalului Florian Coldea.
El insusi, Raportul a fost doar o combinatie, sa iasa la vopsea toata lumea – comisia speciala a investigat viguros, generalul Coldea a prezentat justificari zdrobitoare, SRI-ul s-a umplut de harul demnitatii si onoarei. Niciunul din lucrurile care ne dau acum noua, muritorilor de rand, batai de cap, pentru ca nu le intelegem, nu le-a ramas nelamurit profesionistilor serviciului.
Generalul statuse sub lupa. Prin lupa s-au uitat, intr-adevar, doar ei. Si lupa l-a infatisat intreg si integru. Asa au spus.
Si-atunci, de ce l-a mai propus seful institutiei spre trecere in rezerva? Si de ce a mai semnat pe deasupra presedintele Iohannis?
Oricat de necunoscute ar ramane caile, ceva e totusi sigur in destinatii: generalul in rezerva Florian Coldea chiar va avea o pensie colosala.
Iata si recomandarile saptamanii.
Ce nu poate lasa in urma Diana Oncioiu
-
Un film
Probabil ca deja v-ati dat seama ca imi plac calatoriile. De data asta va propun una initiatica – American Honey. Si nu, nu are nicio legatura cu initierea din basmul romanesc.
-
Un Grand Slam
Primul Grand Slam al anului cu Andy Murray si Angelique Kerber favoriti numarul 1; cu Roger Federer pe teren dupa o absenta de sase luni; cu o Karolina Pliskova pe val si deja fara Simona Halep, care a iesit din primul tur. Irina Begu si Sorana Cirstea sunt in turul doi.
-
O iarna grea
Nu a noastra, .
Ce nu poate lasa in urma Iulian Andrei
-
Un spectacol de teatru
No man’s land. La Nationalul bucurestean.
-
Un alt spectacol de teatru
Macbeth, la Bulandra.
-
Un film mai vechi
Despre oameni si melci, de Tudor Giurgiu, cu splendida Monica Barladeanu, din 2012. Bun.
-
Un alt film vechi
Zece negri mititei. Dupa Agatha Christie. Filmul sovietic, de la sfarsitul anilor `80. Minunat.
-
Un alt film vechi
Crima din Orient Expres. Tot dupa Agatha Christie. Varianta din 1974.
-
Un alt film vechi
Ultra. Italian. Din 1991. Cu suporteri. Frumos.
-
Un film ceva mai nou
Football Factory. British. Tot cu suporteri.
-
Inca un film ceva mai nou
Green Street Hooligans. Tot cu suporteri. Tot british. Bun de tot.
-
Si inca un film ceva mai nou
Coco Chanel & Igor Stravinsky. Frantuzesc.
-
Un film nou-nout
Aliatul. Cu Brad Pitt si Marion Cotillard. La cinema.
-
O carte
Poneiul rosu. De John Steinbeck. Polirom.
-
O alta carte
Crima din biblioteca, de Agatha Christie. Rao.
Ce nu poate lasa in urma Vlad Stoicescu
-
De unde vine Marele Pericol
AICI.
-
Cel mai puternic birocrat din istoria Uniunii
AICI.