Δ Foto: Inquam Photos / Alexandru Prepelita

Politizarea inspectoratelor școlare din România este fenomenul peren care ilustrează, la fiecare schimbare de putere guvernamentală, statutul jalnic al Educației naționale.

Puține sisteme de gestiune publică sunt atât de afectate de algoritmul împărțirii prăzii precum este învățământul. Majoritatea structurilor sale de conducere sunt epurate și reocupate politic odată cu fiecare garnitură partizană care se instalează la Palatul Victoria.

Educația românească e, la vârful pozițiilor sale de putere, o mașinărie enormă de distribuit funcții și beneficii pentru răsplătirea oamenilor partidelor din organizațiile locale.

Iar odată cu instalarea Guvernului Ludovic Orban la București, plăcile tectonice din Educație au început să se reașeze brutal, ca de fiecare dată. S-a ieșit din zodia roșie, s-a intrat în zodia galbenului.

O politizare normală

Declarativ suntem campionii depolitizării învățământului. Actualul ministru liberal al Educației, Monica Anisie, nu face excepție. Vrea să pună capăt trocurilor partizane organizând noi concursuri pentru ocuparea funcțiilor de inspector școlar general. Sunt 42 în toată țara.

În a doua jumătate a lunii noiembrie 2019, imediat după instalare, ministrul declara într-un interviu pentru HotNews:

Mandatul meu este unul scurt, dar deschid drumul prin revizuirea metodologiei, pentru că atât sindicatele cât și profesori din sistem, și directori și inspectori, au solicitat revizuirea metodologiei de concurs și să sperăm că până la finalul anului acesta școlar avem toate documentele puse la punct ca în anul următor să putem intra cu aceste concursuri.

La vremea când Monica Anisie făcea aceste declarații noile numiri galbene începuseră în inspectoratele județene.

Din spusele ministrului vom avea inspectori cu mandate câștigate prin concurs abia în anul școlar 2020-2021. Dar chiar și cu un mandat scurt, Anisie a ținut morțiș ca în mai puțin de trei luni de zile de la preluarea mandatului să înlocuiască aproape jumătate din inspectorii școlari generali.

O bună parte din cei plecați erau oamenii PSD. O bună parte a celor veniți (cu statut interimar) sunt oamenii PNL. E neclar, în aceste noi condiții satisfăcătoare pentru activul de partid, dacă concursurile pentru ocuparea posturilor mai sunt o urgență. 

Acțiunea ministrului Anisie are susținători în teritoriu, unde foști sau actuali inspectori generali consideră că partidul aflat la guvernare trebuie să-și pună oamenii săi pentru o implementare mai bună a politicilor educaționale. Politizarea e normală, consideră majoritatea celor consultați de Dela0.ro în cursul documentării acestui articol.

Cu o astfel de înțelegere nu e de mirare că educația românească e în pragul colapsului. Pur și simplu e un obicei acceptat al locului ca fiecare ministru sau guvern nou instalat să fie interesat mai mult de promovarea propriilor oameni (și răsplătirea activului de partid) decât de creionarea și implementarea unor politici educaționale coerente.

Atât de eficientă a fost implementare mai bună a politicilor educaționale prin politizarea funcțiilor din inspectorate încât ocupăm ca țară una dintre pozițiile europene fruntașe în clasamentul abandonului școlar – precum și una dintre pozițiile codașe în ierarhia condițiilor materiale din învățământ.

Suntem tot mai puțini și tot mai needucați – dar la fiecare ciclu guvernamental zeci de poziții de inspectori școlari se redistribuie în județele țării, ca prăzi de război între găștile politice.

Provizoratul PNL

Voi iniția din nou concursuri pentru a înceta orice fel de detașare sau delegare de atribuții. Această situaţie de provizorat nu este bună pentru că lasă loc politicului să se implice în educaţie

, a declarat ministrul Educației Monica Anisie pe 12 ianuarie la Digi24, la aproape o lună de la interviul acordat Hotnews. 

Declarația a venit în contextul schimbărilor pe care ministrul le-a făcut la conducerea mai multor inspectorate școlare începând din luna noiembrie. Uniunea Sindicatelor Libere din Învăţământul Preuniversitar Iaşi a acuzat-o la începutul anului pe Monica Anisie de numiri politice. Iar președintele Klaus Iohannis a promis recent în cadrul unei conferințe de presă că se va interesa ce e cu aceste schimbări:

Voi verifica situația foarte concret, dar, din câte știu eu până acum, nu se fac numiri, ci se fac numiri de interimari, care trebuie să funcționeze până la sfârșitul anului școlar. Dacă aceste persoane corespund sau nu postului respectiv este, sigur, o chestiune care trebuie verificată de Ministerul Educației și voi solicita aceste informații

Sindicatul din Iași a prezentat o listă cu nouă schimbări operate de ministrul Anisie. Ele sunt de fapt 19, arată o documentare extinsă realizată de Dela0.ro

Δ Foto: Ministerul Educației

Monica Anisie și-a lansat planul de a pune capăt detașărilor și delegărilor din învățământ cu noi detașări. A înlocuit detașații și delegații PSD cu detașații PNL. Până la organizarea prognozatelor concursuri fidelii partidului aflat la guvernare pot fi plătiți ca inspectori generali, chiar și pentru câteva luni.

Însă nu doar apartenența politică este problema celor proaspăt numiți de ministrul Educației. Unii dintre inspectorii instalați au la activ mai multe schimbări de partide decât realizări în carierele didactice. Cu alte cuvinte, îi recomandă munca de partid mai mult decât rezultatele profesionale. Ceea nu-i diferențiază cu nimic de unii dintre predecesorii lor.

Ce a găsit Monica Anisie la minister

Înțelegerea fenomenului politizării extreme din învățământ trebuie să plece de la acest rezumat al funcțiilor.

Așa arăta organigrama conducerilor inspectoratelor școlare din România la începutul lui noiembrie 2019, când Monica Anisie a fost instalată ministru.

» 9 mandate de inspector școlar general câștigate prin concurs în 2016 și 2017. Cele din 2016 vor expira în iunie 2020. 

» 13 mandate câștigate tot prin concurs în 2015, care au expirat în 2019, dar care au fost prelungite cu încă un an de fosta guvernare, o situație permisă de lege. Vor expira și ele în martie – iulie – noiembrie 2020. 

» un mandat câștigat prin concurs în 2015, expirat în noiembrie 2019 fără a mai fi prelungit.

» 19 detașări și delegări.

Ce sunt aceste detașări și delegări?

Ideea de detașare este prezentă încă din 2011 în Metodologia de organizare și desfășurare a concursului pentru ocuparea funcțiilor de inspector școlar general, inspector școlar general adjunct din inspectoratele școlare și de director al casei corpului didactic și se referă la posibilitatea numirii pe poziții de conducere a unor cadre didactice din afara inspectoratului, cum ar fi un profesor sau chiar un director pe o perioadă determinată.

În Metodologia din 2016 pe lângă detașare apare și ideea delegării, dar doar în anumite condiții. Delegarea presupune ca omul delegat să fie din cadrul inspectoratului.

Detașarea și delegarea nu se practică însă doar atunci când un post de inspector școlar general (sau adjunct) nu e ocupat la concurs. E practicată și atunci când încetează mandatul unui inspector general.

Încetarea poate fi dispusă de ministrul Educației în urma unei evaluări nesatisfăcătoare. Un mandat mai poate înceta în urma demisiei sau pensionării inspectorului sau în urmă promovării acestuia pe un post de secretar de stat, de exemplu. 

Detașări și delegări a făcut chiar ministrul Liviu Pop în 2017 când a demis peste noapte 13 inspectori școlari generali. Sunt formule prin care îi poți controla foarte ușor pe cei numiți. Pentru încetarea mandatului unui detașat sau delegat nu e nevoie de motivări, evaluări sau explicații. El poate fi întrerupt oricând consideră ministrul Educației.

Ce a făcut Monica Anisie după preluarea mandatului

Pe scurt, a numit pe o perioadă determinată, adică până la organizarea concursurilor, 19 noi inspectori generali.

Ministrul Anisie a explicat, în puținele ocazii în care a fost întrebată, că a făcut schimbări acolo unde au expirat delegările și detașările. Aserțiunea nu e conformă cu realitatea. Nu toate detașările și delegările erau expirate la momentul preluării mandatului ministerial.

La Ialomița, de exemplu, detașarea inspectorului general Simona Tonț era valabilă până la finalul anului școlar 2019-2020. Cu toate acestea ea a fost înlocuită.

Într-o convorbire telefonică cu reporterul Dela0.ro, fostul inspector din Ialomița a declarat că nu este nimic surprinzător în încetarea detașării sale. De când a preluat mandatul a știut că ministrul Educației, oricare ar fi el, poate dispune încetarea detașării când consideră necesar.

Δ Foto: Captură video – Interviu cu Luminița Barcari / Agenda Ialomițeană

Simona Tonț a fost înlocuită cu Luminița Barcari, profesoară de fizică cu experiență în inspectorat, dar și în politică. Este vicepreședintele PNL Ialomița, fost consilier județean din partea PDL și PNL. 

Ce este cât se poate de evident este că oameni ai PSD-ului au fost înlocuiți cu oameni ai Partidului Național Liberal, mai exact cu șapte consilieri locali, doi consilieri județeni, cinci membri de partid, o co-președintă a unei organizații de femei, o președintă a unei alte organizații de femei liberale și un vicepreședinte de organizație locală. Practic, 17 dintre noii inspectori numiți de Monica Anisie (19 în total) sunt fideli ai partidului. 

Câteva exemple

În Mehedinți consilierul județean PSD Alin Tomoescu a fost înlocuit cu consilierul județean PNL Daniela Trancotă. Daniel Trancotă a devenit membru PDSR în 1999. În 2004 a plecat din PSD și a fost consilier județean independent care susținea PDL. În 2006 a format (în Mehedinți) Partidul Inițiativa Națională. În 2008 a candidat la primăria orașului Drobeta Turnu Severin. În 2013 s-a înscris în PDL. Din 2018 este consilier județean PNL. 

Dana Trancotă este profesor de fizică la Liceul Dr. Victor Gomoiu din orașul Vânju Mare, fost director și fost inspector școlar adjunct. 

Am contactat-o pentru a o întreba dacă vede propria detașare ca fiind un simptom al politizării din învățământ. 

Numirea mea a intervenit într-o conjunctură în care fostul inspector general era numit tot prin detașare și avea tot calitate politică. Cu cea mai mare onestitate, mi se pare în regulă ca atunci când avem un guvern cu o anumită coloratură și echipa să se facă cu cineva care are aceleași valori. 

Axioma e acceptată în județele țării: dacă la guvernare e PNL, atunci inspectorii școlari să fie de la PNL, iar dacă guvernul e PSD, inspectorii să fie de la PSD. Chiar și atunci când există concursuri pe post e de preferat, până la urmă, să ai în teritoriu un corespondent de aceeași culoare politică, consideră noul inspector Dana Trancotă.

Profesoara de fizică nu știe sigur dacă se va înscrie la un eventual concurs. Deocamdată se mulțumește cu interimatul funcției. Spune că are multiple activități și în alte zone și va trebui să ia o decizie. 

Dana Trancotă nu este singurul inspector școlar general care crede că astfel ar trebui să funcționeze lucrurile în învățământ. La Caraș-Severin fostul inspector Marius Cornici nu a așteptat să fie demis, ci și-a dat singur demisia. Într-un comunicat emis către presa locală a explicat și de ce. 

Ca și orientare politică sunt un om de stânga, un social-democrat care gândește și crede că în mijlocul preocupărilor și politicilor noastre trebuie să fie omul. De aceea, mi se pare firesc, o dată cu  schimbarea Guvernului, să îmi depun demisia din acestă funcție și să las în fruntea ISJ CS o persoană care rezonează cu noua coloratură guvernamentală.

La Arad, în locul Ancăi Stoenescu delegată de fostul ministru PSD Liviu Pop după demiterile a 13 inspectori școlari generali în 2017, actualul ministru PNL Monica Anisie l-a numit pe profesorul Marius Gondor. Gondor a mai ocupat funcția de inspector școlar general în perioada 2005-2008 și este fost deputat PDL de Arad între 2012 – 2016 și fost vicepreședinte PNL Arad.

Gondor a participat în 2015 la concursul pentru șefia ISJ Arad, însă a picat la proba de interviu. A declarat atunci: „Prin înscrierea la concursul anterior am vrut să arăt cât de găunos este acest sistem de examinare al ministerului de resort”. A refuzat să se mai înscrie apoi la un alt concurs organizat în același an pentru că, spunea profesorul arădean, nu dorește să fie inspector în urma unui concurs cu tentă politică. 

Un alt nou inspector școlar general care a picat un concurs este Sorin Mihai de la ISJ Constanța.

Δ Foto: Captură video Realitatea locală

În 2015 Sorin Mihai a participat la concursul pentru ocuparea postului de inspector școlar adjunct, unde a trecut proba scrisă, dar nu a întrunit punctajul necesar la CV.

Chiar și așa, Mihai a fost numit inspector școlar adjunct până la organizarea unui nou concurs în anul 2016, la care însă nu s-a mai înscris. Acum ministrul Anisie l-a numit inspector școlar general. Tot până la organizarea unui ipotetic concurs. 

Sorin Mihai a candidat în 2016 la primăria Mangalia din partea UNPR. Potrivit presei locale, în săptămâna numirii la conducerea ISJ Constanța Sorin Mihai s-a înscris în PNL. Proaspătul inspector este profesor de limba română. 

La Călărași a fost detașată Camelia Croitoru, care din 2012 a condus Casa Corpului Didactic din județ. 

În 2014 Croitoru a lăsat PNL pentru UNPR-ul lui Gabriel Oprea. În ianuarie 2015 a fost numită șefa organizației de femei UNPR. Experiența a fost însă una scurtă pentru că în 2016 a revenit în PNL. Este consilier local la al doilea mandat în municipiul Călărași și prim-vicepreședinte al organizației PNL Călărași. A înlocuit-o la conducerea ISJ Călărași pe Elena Mihăilescu, președinta organizației de femei PSD Călărași, detașată din 2017.

La Mureș, Ioan Macarie, a cărui detașare a expirat pe 6 ianuarie 2020, a fost înlocuit cu Claudiu Bîndilă. Noul inspector general este consilier local PNL în Consiliul Local Municipal Reghin și președintele organizației PNL Reghin. 

Bîndilă este profesor de educație fizică, fost director al Liceului ”Petru Maior” și membru în consiliul consultativ al ISJ Mureș pe probleme de educație fizică. 

La Olt inspectorul școlar general Adrian Bărbulete, consilier județean PSD, a fost înlocuit  cu Dana Țîrcomnicu. Țîrcomnicu este soția fostului președinte PNL Slatina Nicolae Sorin Țîrcomnicu, actualmente consilier local PNL Slatina. 

Alte inspectorate unde ministrul Monica Anisie a pus interimari oameni de partid sunt Alba, Dâmbovița, Suceava, Neamț, București, Giurgiu, Sibiu, Tulcea, Caraș – Severin și Prahova.

Un ministru prea ocupat

Am încercat de mai multe ori să o contactăm pe Monica Anisie pentru a obține lămuriri despre contextul și motivele care au determinat-o să opereze schimbări în aproape jumătate din inspectoratele școlare din țară.

Vineri, 10 ianuarie, am trimis un set de întrebări către Ministerul Educației. Solicitam lămuriri în privința celeor nouă cazuri de schimbări politizate semnalate de sindicatul din Iași. Mai întrebam de ce prima variantă luată în calcul nu a fost direct organizarea unui concurs – și, de asemenea, cum diferă deciziile ministrului Monica Anisie de numirile politizate ale PSD din anii trecuți.

Pe 14 ianuarie Ministerul Educației ne-a informat că nu poate răspunde în 10 zile, conform termenului legal, așa că își va lua 30 de zile pentru a transmite răspunsurile. 

Trei zile la rând am încercat să o contactăm direct pe ministrul Monica Anisie. Marți, 14 ianuarie, ministrul PNL ne-a transmis via sms că telefonul nu e funcțional și nu ne poate auzi. Am trimis la rândul nostru un sms în care îi comunicam de ce o căutăm. Fără succes. 

La fel – fără succes – arată și planul depolitizării inspectoratelor.

În decembrie 2018, la lansarea proiectului prezidențial România Educată, proiect pe care PNL și l-a însușit, președintele Klaus Iohannis susținea – nici mai mult, nici mai puțin – desființarea inspectoratelor școlare.

Iohannis – susținut ferm de activul PNL – arăta cu degetul către PSD pentru acțiunile condamnabile de politizare a învățământului.

Actualele inspectorate școlare trebuie desființate și înlocuite cu structuri de profesioniști. Dacă acum intru într-un inspectorat și nu scot toți carnetul de partid înseamnă că este o minune. Aceste politizări se petrec în special în perioade guvernamentale PSD-iste. Deci PSD este eminamente politizatorul sistemului educațional. O eroare fundamentală.

Potrivit unei numărători realizate de ziarul Adevărul în mai 2019, 18 inspectori generali erau membri PSD, doi PNL și unul ALDE. După numirile operate de ministrul Anisie balanța e acum răsturnată în favoarea PNL. A venit vremea lor.

1 COMENTARIU

  1. Cand PSD a facut politizarea învățământului, nimeni nu a comentat. Ceva. Acum s-a facut acelasi lucru si apar (incorect) comentarii! Motivați (daca puteti) !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.