„Cum să te duci tu, Rafila și Streinu Cercel, la PSD? Eu, personal, nu pot să înțeleg. Este o decizie pentru care vor fi huliți, vă spun sincer.(…)
Când suntem într-o creștere a numărului de cazuri, când e nevoie de fiecare om care este implicat, mi se pare o greșeală gravă pentru ei, ca oameni care au fost implicați în activitate și au avut rezultate, să te duci să îți depui candidatura la PSD. Mi se pare un fel de abandon în luptă.”
Aceasta a fost poziția publică adoptată recent de premierul Ludovic Orban, după ce a devenit oficială vestea că medicii Alexandru Rafila și Adrian Streinu-Cercel au acceptat să candideze pentru un loc în Parlamentul României pe listele PSD.
Liderul guvernării liberale s-a arătat nemulțumit de faptul că niște specialiști în domeniul lor de activitate se implică în alegeri, în plină pandemie – adică într-o perioadă în care ar fi fost nevoie de ei în altă parte, nu în bătălia politică.
Deranjat că doi oameni cu notorietate (alimentată de contextul prezenței lor în dezbaterile și deciziile epidemiologice din pandemie) ar face o greșeală (personală, dar și comunitară) intrând în PSD, premierul Orban pare să uite convenabil de zecile de inspectori școlari generali, specialiști și ei în domeniul lor de activitate, pe care PNL i-a trimis în campanie la alegerile locale din septembrie.
Sarcina fundamentală a acestor oameni, desemnați chiar de guvernarea liberală să gestioneze procesul de reajustare a școlilor românești la noile realități din pandemie, ar fi fost – la început de septembrie – să asigure redeschiderea în bune condiții a noului an școlar.
În septembrie, însă, pentru 60% dintre inspectorii școlari generali din România prioritatea a fost prezența pe listele de candidaturi ale PNL în alegerile locale.
Bilanțul localelor, prognoza parlamentarelor
În niciun alt an politizarea educației n-a părut atât de dură precum în mandatul ministrului liberal Monica Anisie. Și în niciun altul efectele ei n-au fost atât de vizibile – în parte și pentru că 2020 e primul an în care sistemele naționale de învățământ și sănătate se confruntă cu un pericol de tipul celui reprezentat de boala COVID-19.
Coronavirusul a expus deja, rând pe rând, slăbiciuni sistemice, inabilități de coordonare și imposturi administrative pe toate palierele societății. Dar, în ciuda faptului că evidențiază, de luni de zile, și efectele prăbușirii sistemului de educație, politizarea din interiorul acestuia continuă nestingherită, la cote uluitoare.
36 de inspectori generali au fost numiți la conducerile inspectoratelor școlare de ministrul Educației Monica Anisie, în mai puțin de un an de guvernare liberală. Toate numirile au fost din rândul membrilor sau fidelilor PNL. Recent, în 25 de cazuri partidul i-a trimis în campanie pe inspectorii generali, ca să întregească listele liberale pentru alegerile locale.
Acum, post-locale, PNL îi trimite din nou în campanie pe o parte dintre șefii de ISJ-uri. De data aceasta imperativul politic este reprezentat de alegerile parlamentare. Vorbim de profesioniști a căror principală grijă ar trebui să fie buna organizare și funcționare a educației în pandemie, mai puțin reușita partizană în campaniile electorale.
Dar cel puțin nouă inspectori școlari generali participă pe listele PNL (și) la parlamentare, arată o documentare Dela0.ro.
Aparent, în cazurile lor, premierului Ludovic Orban nu i se mai pare un fel de abandon în luptă.
Un inventar al cazurilor
»» Cluj. Inspectorul școlar general Marinela Marc ocupă locul șapte pe lista PNL Cluj pentru Camera Deputaților. La alegerile locale a ocupat locul șase între propunerile pentru consiliul județean.
»» Galați. Inspectorul Valeriu Atanasiu Onuț este locul doi pe lista liberală pentru Camera Deputaților. Tot locul doi a ocupat și în septembrie, pe lista pentru consiliu județean.
»» Sălaj. Inspectorul general Gheorghe Vasile Bulgărean e al doilea om al liberalilor pentru Camera Deputaților. E o poziție mai bună decât cea pe care a ocupat-o la alegerile pentru consiliu județean – 22 pe lista PNL.
»» Vrancea. Inspectorul școlar general Gabriela Daniela Marchițan, ocupanta locului trei pe lista PNL pentru consiliul județean, este acum locul cinci pe lista partidului pentru Camera Deputaților.
»» Constanța. Inspectorul general Sorin Mihai ocupă locul cinci pe lista pentru Camera Deputaților, după ce la locale a fost pe locul doi pentru Consiliul local Mangalia.
»» Dâmbovița. Lista consilierilor județeni a fost deschisă la alegerile locale chiar de inspectorul școlar general Sorin Ion. Pentru alegerile parlamentare, acesta a primit a doua poziție pe lista PNL pentru Senat.
»» Maramureș. Inspectorul general Anca Hendea Costin lasă în urmă poziția doi între propunerile liberale pentru consiliul județean, primind acum poziția trei pe lista pentru Senat a partidului.
»» Argeș. Inspectorul școlar general, numit de ministrul Monica Anisie în august, nu apucase să fie trimis în campanie pentru partid la alegerile locale din septembrie. Are însă acum ocazia să-și dovedească fidelitatea, la parlamentare. Elena Liliana Murguleț ocupă locul cinci pe lista PNL Argeș pentru Senat.
»» București. Și Ionel Pușcaș, inspectorul școlar general din Capitală, candidează pe listele PNL pentru Camera Deputaților (de pe poziția 21), după ce a cerut voturi pentru partid și la alegerile locale, în cursa pentru Consiliul General.
Situația profesională a inspectorului Pușcaș este neclară, însă, după ce a fost depistat pozitiv cu COVID-19, iar ministerul i-a delegat atribuțiile. Rămâne de văzut dacă inspectorul va mai reveni la șefia ISMB după încheierea perioadei de carantină obligatorie.
»» Dolj. Nu doar inspectorii școlari generali sunt trimiși în campanie, ci și adjuncții lor (în general, organigramele ISJ-urilor prevăd două astfel de poziții, de inspector general adjunct). Este cazul județului Dolj, unde nu doar unul dintre adjuncți, ci ambii merg să lupte pentru PNL la parlamentare.
Alexandru Gîdăr și Roxana Mihaela Jianu sunt propunerile liberale pentru Senat – locurile patru, respectiv șase pe lista PNL Dolj. Cei doi sunt și consilieri județeni, participând din postura de candidați și la alegerile locale din 27 septembrie.
Exemplul ministerial
Luminița Barcari a fost numită inspector școlar general de către ministrul Monica Anisie la Ialomița. Se întâmpla la o săptămână după ce garnitura liberală condusă de Ludovic Orban se instala la Palatul Victoria, în noiembrie 2019. Barcari a ocupat funcția pentru doar două luni, fiind numită ulterior secretar de stat pentru învățământul preuniversitar în Ministerul Educației.
În martie, PNL anunța că Luminița Barcari este candidatul pentru funcția de președinte al Consiliului Județean Ialomița.
În luna iulie, Barcari declara pentru Educație Privată că intenționează să se retragă din funcția de secretar de stat în perioada campaniei.
”Voi candida pentru funcția de președinte al Consiliului Județean Ialomița și mă voi autosuspenda din funcția de la minister. Dacă voi câștiga alegerile, atunci voi rămâne la Consiliul Județean.”
Peste vară, Barcari s-a răzgândit totuși: în septembrie intra în concediu de odihnă, lucru recunoscut chiar de ministrul Anisie în cadrul unei conferințe de presă în care erau prezentate importantele realizări ale guvernanților în acțiunile pregătitoare pentru deschiderea anului școlar.
Varianta concediului luat în septembrie (pentru a servi nevoile politice ale partidului, chiar dacă cu sacrificarea nevoilor administrative ale învățământului) i-a permis Luminiței Barcari să-și păstreze poziția de secretar de stat. Ar fi demisionat degeaba, din moment ce a pierdut bătălia electorală pentru șefia Consiliului Județean Ialomița.
Dar Luminița Barcari va putea fi văzută din nou în acțiuni de campanie. Cel mai probabil, tot din poziția de secretar de stat la Ministerul Educației – însă, de data aceasta, pentru un loc în Camera Deputaților. Deschide chiar lista de propuneri întocmită de PNL Ialomița.