Foto: Alexandra Dobre / Mediafax

Știrea a circulat cu viteza luminii, făcând deliciul și totodată dezgustul publicului în contextul dificilei inaugurări a noului an școlar: doi secretari de stat din Ministerul Educației – Luminița Barcari și Dragoș Rădulescu – intrau în concediu chiar în toiul pregătirilor instituționale de redeschidere a unităților de învățământ în vremuri de coronavirus.

Concediul e de odihnă și nu prea: ambii secretari de stat candidează la alegerile locale și sunt prinși cu activitățile de campanie electorală. Anunțul absenței lor din cadrul eforturilor ministeriale de redeschidere în bune condiții a școlilor a fost făcut chiar de ministrul Educației Monica Anisie

Luminița Barcari este unul dintre oamenii pe care Anisie i-a numit la o săptămână după ce și-a luat în primire postul de la Educație, în noiembrie 2019.

Barcari a fost inițial inspector școlar general la Ialomița, vreme de două luni. În ianuarie 2020 a fost numită secretar de stat la Educație. Iar acum este candidat la Consiliu Județean Ialomița din partea PNL. Deschide chiar lista partidului.

Barcari este unul dintre zecile de inspectori școlari generali pe care Monica Anisie i-a numit în perioada noiembrie 2019 – septembrie 2020, folosind în cele mai multe situații criteriul apartenenței politice.

Peste 30 de numiri liberale au fost operate de ministrul Educației la vârful inspectoratelor școlare județene, instituții extrem de importante în gestiunea locală a sistemul educațional. Din cei 36 de inspectori numiți în această perioadă, 31 sunt membri PNL sau apropiați ai partidului aflat la guvernare.

Așa că alegerile și campania electorală aferentă îi prind pe mai bine de jumătate din inspectorii generali în postura de candidați. 25 de persoane aflate în astfel de funcții (dintr-un total de 42 de inspectori școlari generali) participă la urne pentru poziții de consilieri locali sau județeni, pe listele PNL.

Politizarea educației se vede în toată splendoarea în campanie, când posibilii candidați sunt ademeniți de ofertele partidelor. Dar ea, politizarea pură și dură, și-a arătat colții în vremea guvernării PNL încă din noiembrie 2019.

Mențiunea importantă – pentru a înțelege funcționarea perenă a mecanismelor politizării – e că nu au inventat liberalii această roată. Politizarea e o veche boală românească.

În 2017 fostul ministru al Educației Liviu Pop, sub pălăria guvernării PSD, schimba peste noapte 13 inspectori școlari generali. Așa a abordat educația fiecare nouă putere instalată la Palatul Victoria. Asta a fost sistemul de învățământ pentru partide: o enormă mașinărie instituțională de distribuit funcții și beneficii, pentru răsplătirea fidelilor din organizațiile locale.

Monica Anisie nu a fost cu nimic diferită, din acest punct de vedere, de predecesorii săi. A executat exemplar o practică transmisă din guvernare în guvernare.

Schimbările

Deși era o susținătoare înfocată, cel puțin la nivel declarativ, a concursurilor pentru posturile de inspector școlar general, ministrul Monica Anisie a debutat la vârful Educației românești cu o sarabandă de numiri politice. 

Între noiembrie 2019  și ianuarie 2020 a schimbat 19 inspectori școlari generali din 42. Dintre cei schimbați 17 purtau însemnele PNL. Am scris în ianuarie, pe Dela0.ro, despre felul în care Anisie a ales să pună propria cărămidă la temelia politizării Educației. Schimbările nu aveau să se termine însă în ianuarie 2020. Ele au continuat și în lunile care au urmat.

După publicarea articolului Dela0.ro și până în septembrie 2020, Anisie a mai schimbat încă 17 inspectori generali. 14 dintre ei sunt apropiați ai PNL. 

Așa se face că, la începutul campaniei pentru alegerile locale, PNL număra deja 31 de inspectori generali echipați în galben. Pe 25 dintre ei i-a pus pe listele de candidați la alegerile locale.

Întrebat în ianuarie 2020, într-un interviu acordat Hotnews, despre politizarea de la nivelul inspectoratelor școlare și promisiunile mai vechi că liberalii vor pune capăt acestor practici, premierul Ludovic Orban a atras atenția că el de fapt a promis că va readuce competența. 

Acum, dacă e membru PNL, să nu-l pun în funcție? Ar fi chiar culmea!

, susținea vexat Ludovic Orban.

Împărțirea

Sunt 42 de inspectori școlari generali în România. Dintre aceștia, în septembrie 2020, 60% candidează pe listele PNL.

La alegerile locale din 2016, într-o perioadă dominată de PSD în teritoriu, au fost 12 inspectori școlari generali care au candidat pe listele social-democraților. În acest sens, “reușita” PNL la aceste alegeri, în care mai bine de jumătate dintre gestionarii Educației din județe se încolonează pe listele electorale, este remarcabilă.

Această reușită este favorizată și de faptul că, în acest moment, aproape toți inspectorii generali ocupă poziția fără să fi promovat un concurs, situație care lasă calea larg deschisă pentru politizare. La momentul alegerilor locale din 2016 o treime dintre inspectori generali ocupau postul prin concurs. 

Revenind la alegerile locale de săptămâna viitoare, partidul aflat la guvernare a fost darnic cu inspectorii săi. Din cei 25 de inspectori-candidați, 17 ocupă locuri eligibile pe liste.

La Dâmbovița, lista consilierilor județeni e deschisă chiar de șeful ISJ Dâmbovița, Sorin Ion. A fost numit în funcție de ministrul Monica Anisie în noiembrie 2019. 

foto: PNL Dâmbovița

Inspectorii generali de la Galați, Giurgiu, Constanța, Maramureș, Prahova au primit poziția doi pe listele pentru consiliul județean sau consiliile locale. 

foto: PNL Galați

Un loc bun a prins și Mihaela Andreianu pe lista pentru consilier județeni, mai exact poziția patru. A fost numită de Anisie la șefia ISJ Vâlcea în martie 2020. Andreianu venea la inspectorat după doar trei luni petrecute la conducerea Agenției Naționale pentru Egalitatea de Șanse. 

La București, liberalul Ionel Pușcaș – numit inspector general în decembrie 2019 – a primit poziția șase pe lista liberalilor pentru Consiliul General al Municipiului București. 

Printre cei 25 de inspectori candidați se numără și unul care dorește să fie primar. Este vorba de Daniela Trancotă, numită la șefia ISJ Mehedinți în noiembrie 2019. La vremea numirii era consilier județean PNL. La aceste alegeri vrea să-și încerce norocul la Primăria Vânju Mare. 

foto: PNL Mehedinți

Danielă Trancotă a devenit membru PDSR în 1999. În 2004 a plecat din PSD și a fost consilier județean independent care susținea PDL. În 2006 a format (în Mehedinți) Partidul Inițiativa Națională. În 2008 a candidat la primărie în orașul Drobeta Turnu Severin. În 2013 s-a înscris în PDL – și așa a ajuns în PNL la momentul fuziunii dintre cele două partide. 

În ianuarie 2020, la aproape două luni de la numirea sa, am contactat-o pentru a o întreba dacă vede propria instalare ca fiind un simptom cert al politizării din învățământ. 

Numirea mea a intervenit într-o conjunctură în care fostul inspector general era numit tot prin detașare și avea tot calitate politică. Cu cea mai mare onestitate, mi se pare în regulă ca atunci când avem un guvern cu o anumită coloratură și echipa să se facă cu cineva care are aceleași valori. 

E o abordare pe care ministrul Educației Monica Anisie și-a însușit-o chiar din prima săptămână de mandat. Și s-a ținut de ea până în pragul alegerilor. La inspectoratele școlare din Galați și Vrancea numiri noi au fost făcute în august 2020, iar la Vaslui chiar luna aceasta.

Până la organizarea concursurilor pentru posturile de inspectori școlari generali (din aproape toate județele) politicul rămâne, în continuare, cel care dictează în educație. Și nu cu interesul de a face performanță, ci doar cu dorința de a răsplăti cu funcții fidelii partidului.

COVID-19 nu e deloc cea mai simplă perioadă traversată de educația românească – dar chiar și fără boala provocată de coronavirus, problemele structurale ale învățământului național rămân considerabile și imposibil de rezolvat sub talpa de stăpâni a partidelor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.