SUMAR

Guvernul PNL e de părere că alocațiile copiilor finanțează viciile părinților, dar nu are la îndemână niciun fel de date factuale pe care să-și sprijine impresiile politice.

Pe baza unor percepții ideologice ambalate public ca și cum ar fi valabile din punct de vedere statistic, liberalii se gândesc să elimine alocațiile pentru copii și să acorde în locul lor vouchere.

În ultimele trei zile oameni de frunte ai guvernării PNL – premierul Ludovic Orban, ministrul Muncii Violeta Alexandru și ministrul Finanțelor Florin Cîțu –  au luat poziții publice referitoare la posibilitatea înlocuirii alocațiilor pentru copii cu vouchere, cu justificarea (politică) că mulți părinți folosesc acești bani pentru alcool, tutun sau păcănele, și mai puțin pentru nevoile reale ale odraslelor. 

Pe 17 februarie, premierul Orban merge la Adunarea Generală a Asociației Comunelor din România. Acolo urcă pe scenă și vorbește mai bine de 48 de minute despre măsurile și intențiile guvernării liberale. 

La un moment dat se ajunge la imposibilitatea aplicării măsurii de dublare a alocațiilor pentru copii.

Și declară Ludovic Orban: 

În Germania, de exemplu, că m-aţi întrebat de alocațiile de copii, în Germania e o scutire de impozit în funcție de numărul de copii, astfel încât să existe un stimulent fiscal pentru familia care are copii.

Noi acum nu avem nicio garanție că toți banii care se duc din alocațiile de copii vor fi folosiți în interesul copiilor, hai să fim cinstiți. Ştim foarte bine că o parte din bani, mai ales în anumite zone mai sensibile, pot să se ducă către alte destinații decât nevoile reale ale copilului. 

Reformulată, poziția premierului PNL e că se dublează inutil alocațiile din moment ce, în anumite zone mai sensibile, părinții folosesc banii pentru a achita costul viciilor, nu pentru copii.

Contactat de Dela0.ro pentru a obține câteva explicații care să fundamenteze opinia exprimată la tribună, premierul Ludovic Orban și-a justificat intervenția pe tema alocațiilor cu nevoia de eficientizare a anumitor sisteme publice. A subliniat că lucrurile sunt doar la nivel de discuție printre liberali și nu există deocamdată niciun proiect de înlocuire a alocațiilor cu vouchere. 

Este o variantă pe care eu aș susține-o dacă este o decizie să mergem în această direcţie. Dar nu înseamnă că sunt bani mai puţini. Vouchere înseamnă tot bani. Vrem să ne asigurăm că aceşti bani sunt folosiţi în beneficiul copiilor şi nu în alte scopuri

, a explicat ministrul Finanțelor Florin Cîţu la Digi24, în seara aceleiași zile în care premierul Orban a vorbit de la tribuna AGAC.

Ministrul Violeta Alexandru a făcut un pas mai departe pe aleea politicianismului și a spus explicit, două zile mai târziu, pe ce anume s-ar duce alocațiile copiilor. Pe păcănelele, tutunul și alcoolul părinților. 

În interesul copilului

Ideea înlocuirii alocației cu vouchere nu este nici a premierului liberal, nici a ministrului Muncii. Apartenența este revendicată de liderul deputaților PNL, Florin Roman. 

L-am sunat pe parlamentarul liberal pentru mai multe detalii. Roman susține că totul este momentan doar la nivel de discuție în partid. E o discuție care vizează strict interesul copilului, dă asigurări parlamentarul PNL.

Cum a ajuns, însă, la această propunere cu voucherele? Pe ce se bazează?

Florin Roman explică faptul că a discutat cu directorii de la protecția copilului (adică directorii Direcțiilor Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului – DGASPC) care i-au spus că banii din alocații nu ajung la copii. Părinții îi dau pe alcool și tutun.

“Dacă discutați cu directorii veți vedea că ei chiar susțin treaba asta cu voucherele”, ne-a asigurat liderul deputaților PNL. 

Așadar, cel care a deschis în partidul aflat la guvernare discuția despre necesitatea reformării sistemului de alocații de stat susține că:

?Directorii de DGASPC-uri au date care arată că alocațiile copiilor sunt cheltuite pe alcool, tutun sau alte vicii ale părinților și au livrat aceste date către decidenții de la București.

?Directorii de DGASPC-uri susțin înlocuirea alocației pentru copii cu vouchere.

Am contactat mai multe DGASPC-uri din țară pentru a verifica dacă intenția guvernanților e sprijinită de orice fel de date factuale.

Toți directorii chestionați de Dela0.ro au spus că nu i-a întrebat nimeni nimic pe acest subiect și că nu dețin la nivel de instituție date cu privire la modul în care sunt cheltuite alocațiile copiilor. 

Nu avem date, semnale clare că banii nu ar fi folosiți în beneficiul copiilor. Nu zic că e o masura rea, dar știm cum funcționează lucrurile la magazine, unde se pot vinde orice produse. Și atunci dacă nu rezolvi problema acolo, e degeaba. – directorul general al DGASPC Alba Valentin Ioan Frăcea

Nu cred în viabilitatea unui proiect dacă nu există un studiu în spate. În 2018 a fost un proiect al Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului în care exista și această propunere cu vouchere. Nu știu dacă autoritatea sau ministerul a făcut vreun studiu. La acel moment, la discuțiile cu DGASPC-urile și ONG-urile a fost luată în calcul ideea de voucher pentru rural. Dar nu s-a finalizat. – directorul general al DGASPC Bacău Daniela Țițaru

Eu nu am exprimat niciodată un asemenea punct de vedere, că aș fi pentru înlocuirea alocațiilor cu vouchere. Aseară am citit despre această propunere.directorul general al DGASPC Brăila Simona Daniela Cimpoae

Considerăm că în discuțiile pe acest subiect trebuie luat în calcul faptul că nevoile unui copil nu se rezumă la hrană, îmbrăcăminte și rechizite. Nevoile unui copil înseamnă și asigurarea condițiilor de trai (chirie, utilități, acte de identitate), a celor de acces la educație și cultură (transport, cărți, spectacole), a celor de sănătate.

În plus, trebuie analizat ce se întâmplă cu celelalte facilități existente la acest moment (banii de liceu, banii de calculator), care au deja ca temei de acordare unele dintre motivațiile enumerate în susținerea propunerii.directorul general al DGASPC Brașov Julieta Gîrbacea

Practic, contactând DGASPC-urile pentru a verifica fundamentele factuale ale propunerii liberale am dat peste un mare bluf. De fapt, niciun fel de date statistice nu sprijină impresiile ambalate ca propuneri de politici publice ale PNL.

Un ministru imposibil de contactat

Ipoteza deputatului Florin Roman este susținută declarativ și de ministrul Muncii Violeta Alexandru, care anunță pe Facebook: 

Este cunoscută realitatea conform căreia de alocațiile copiilor (mai) beneficiază și aparținătorii/părinții pentru cu totul alte cheltuieli decât cele necesare creșterii și dezvoltării copilului. Se mai joacă și la păcănele. 

Violeta Alexandru a reluat ideea de pe Facebook și în declarațiile susținute la Parlament: “În multe situaţii alocaţia este folosită pentru băutură, pentru tutun, pentru jocuri de noroc”.

Când un ministru – cu atât mai mult unul care gestionează domenii de asistență socială – lansează astfel de teorii pe piață, reflexul primar e să consideri că are la îndemână niște date care îi susțin declarațiile. 

Să zicem că astfel de date ar proveni de la serviciile publice de asistență socială. Câte astfel de servicii au informat recent ministerul Muncii în legătură cu modul în care alocațiile copiilor sunt cheltuite de părinți?

Serviciile de asistență publică există la nivelul fiecărei primării din țară, sub diferite forme de organizare. Sunt 3228 de unități administrativ teritoriale în România. Câte dintre acestea i-au oferit informații ministrului Violeta Alexandru, astfel încât aceasta să anunțe fără dubii că “în multe situații” alocația este folosită pentru a achita viciile părinților? 

?E posibil ca ministrul liberal să se fi informat din știrile construite în jurul omului de la cârciumă care bea banii de ajutor social?

?E posibil ca baza factuală a propunerii liberale să fie știrile potrivit cărora sărăcii fac mulți copii ca apoi să poată trăi din alocații în loc să meargă la muncă?

Astfel de “produse media” sunt omniprezente pe piața românească, validând un discurs public care pleacă de la premisa că persoanele “din zone sensibile” care primesc beneficii sociale sunt leneșe și profitoare. Sunt exact genul de știri de care deputatul Florin Roman s-a folosit în 2017 pentru a justifica o propunere legislativă de modificare a condițiilor în care se acordă venitul minim garantat. 

Deocamdată nu se poate preciza sursa factuală a părerilor exprimate de ministrul Violeta Alexandru în chestiunea alocațiilor copiilor cheltuite pe țigările și alcoolul părinților. De ce? Pentru că doamna ministru refuză de două zile să răspundă la telefon și la mesaje.

Violeta Alexandru nu consideră că are de oferit explicații suplimentare în marginea unei presupuse realități cunoscute doar de domnia sa, o realitate pe care se fundamentează teoretic o propunere de reformare a unuia dintre cele mai importante sisteme sociale din România (prin numărul beneficiarilor). 

O nevoie românească: politici publice sprijinite pe fapte

Nu suntem specialiști în politici sociale și nu credem că este rolul presei să rescrie principiile de guvernare ale unui partid sau ale altuia.

Dar suntem jurnaliști – și în mod cert unul dintre rolurile fundamentale ale meseriei noastre este să decupăm ideologia (de orice fel) de realitate și să contrapunem fapte discursurilor politicianiste rupte de context, de nuanțe sau de adevăr.

Atunci când ni se transmite din fotolii ministeriale că părinții dau alocațiile copiilor pe alcool și păcănele, iar soluția-tratament ar putea fi acordarea de vouchere, ne gândim că afirmația cu ambiție de politică publică se bazează pe lucruri concrete, verificabile. 

Sunt în jur de 3,6 milioane de copii care primesc alocații lunare în România. În câte din aceste cazuri merg banii spre viciile părinților? PNL se hazardează spunând că în multe cazuri. Până la probatoriul datelor, această impresie politică rămâne însă doar un bluf.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.