Reforma sistemului de justiție este un subiect major în România de mai bine de un deceniu și jumătate. S-a câștigat și s-a pierdut capital politic cu această temă – dar, dincolo de câteva progrese izolate la vârful sistemului, justiția românească n-a făcut prea mulți pași înainte pentru îmbunătățirea accesului și încrederii cetățeanului de rând.

Nici sentimentul dreptății sociale n-a fost servit mai bine. Procesul de recuperare a prejudiciilor în dosarele de corupție sau criminalitate organizată a livrat, de la an la an, procente minuscule. Prejudiciile s-au tot strâns pe hârtie – iar în realitate recuperarea lor efectivă a tot stagnat.

Se poate face justiție (până la capăt) și altfel? Directorul ANABI susține că da.

Probabil n-ați mai auzit de acronimul acesta. ANABI – Agenția Națională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate. Nu are doar siglă – ci și sediu, atribuții, câteva zeci de angajați și planuri în a reforma sistemul de valorificare a bunurilor provenite din infracțiuni.

Ce vrea ANABI? Mergem în centrul Capitalei, unde un caz-școală așteaptă să fie studiat.

„Justiție nevăzută” este un serial documentar realizat în cadrul OBIECTIV, parteneriatul video dintre Dela0.ro și Vagabond Film. Producția abordează, de-a lungul a cinci episoade, mai multe teme din sfera justiției (despre care credem că se vorbește prea rar în societatea românească).

Episodul 1 – Pecetea COVID – s-a uitat la schimbările determinate și neajunsurile evidențiate în justiție de epoca pandemiei de coronavirus. Poate fi vizionat AICI.

Episodul 2 – Misiune imposibilă – se uită la problema reintegrării foștilor deținuți. Poate fi vizonat AICI.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.