
Într-un alt decembrie, acum cinci ani de zile, stăteam în camera de gardă a unui spital județean din România și ascultam confesiunea unui chirurg despre condițiile, mizeria și umilința în care era obligat să lucreze.
Au trecut ani și viața nu prea s-a schimbat – nici pentru sistemul medical românesc, nici măcar pentru chirurgul nostru de la Ploiești. Dăm mereu timpul înapoi și dăm mereu peste aceleași timpuri blestemate, pe care le-am mai constatat cu alte și alte ocazii.
Președintele Klaus Iohannis – acest Mare Întârziat al vremurilor noastre – a constatat la rândul său, nu mai departe de săptămâna trecută, că educația românească stă prost și trebuie umblat la ea cu instrumentul reformei.
Pentru a-și susține afirmația, președintele a prezentat chiar un Raport – în fapt o colecție de năzuințe la care tot aspirăm de trei decenii, fără a găsi nici căile, nici voința propriu-zisă de a implementa vreodată ceva.
Educația românească e, în ultimă instanță, o colecție de inacțiuni, un inventar al momentelor în care doar am lăsat lucrurile să se întâmple, fără o strategie referitoare la direcția în care vrem să mergem.
Noi mergem către nicăieri. Și mai constatăm, din când în când, acest lucru. Uneori facem și Raport, sub patronaj prezidențial. Îl facem și de două ori dacă e nevoie.
Înainte ca președintele Iohannis să constate în 2018, pe bază de raport, că avem probleme în educație și trebuie să adoptăm alte modele de organizare a învățământului, făcuse exact același lucru președintele Traian Băsescu în 2007.
România 2029? Se încumetă cineva la un pronostic?
Iată și recomandările săptămânii.
Ce nu poate lăsa în urmă Oana Dan
Un interviu cu Isabel Allende
Un text despre cum să înveți să observi lumea din jur și cum să aduni experiențe pe care, ulterior, le poți transforma în literatură.
O poezie cum alta nu e
Cum ar fi fost viața mea dacă aș fi făcut alte alegeri? Nobelizatul poet Tomas Tranströmer are un răspuns de citit și recitit.
Un serial
Aveți Netflix? Iată un serial minunat, care te ține lipit de ecran de la primul la ultimul episod.
O scriitoare fabuloasă
Așa mi se pare mie Nicole Krauss. O puteți descoperi în acest interviu.
Ce nu poate lăsa în urmă Diana Oncioiu
Un campionat
La Campionatul European de handbal, România e printre primele patru și se luptă pentru o medalie. Urmăriți-le cum joacă și ascultați-le după meci pe jucătoare. Sunt fabuloase aceste fete.
După un meci nu foarte bun cu Ungaria, fetele și-au analizat prestația. A fost o lecție acolo. Să fii sincer cu tine și să poți spune cu exactitate unde ai greșit, ce nu ai făcut bine. O spui cu durere, nu cu relaxare pentru că orice înfrângere, înainte să fie o lecție, doare.
Toate detaliile despre Campionat și echipa României le găsiți pe Lead.ro (care fac o treabă tare bună).
Coperta anului
Omul anului 2018 pus pe coperta anului 2018 e jurnalistul omorât, aruncat după gratii, amenințat, agresat pentru că își face meseria. Și nu vorbim de unul singur.
Un proiect jurnalistic
Despre închisorile – mai degrabă lagărele – din China. E marca Der Spiegel la care au lucrat peste 50 de persoane. O călătorie care începe cu arestarea, continuă cu tortura și munca forțată, urmate de transformare și traumele care vin la pachet cu tot acest proces al cruzimii. În lagărele din China oamenii nu au drepturi, doar vină.
Ce nu poate lăsa în urmă Andrei Crăciun
O carte
Satul neamțului (sau Jurnalul Fraților Schiller), de Boualem Sansal, Humanitas Fiction.
Altă carte
Orice om îi este teamă, de Radu Paraschivescu, Humanitas.
Și încă o carte
Vântureasa de plastic, de Marius Chivu, Humanitas.
Un film nou, la cinema
Creed II. Sau Rocky-nu-se-mai-știe-cât. Pentru bărbații nostalgici și nu numai.
Un film vechi, de revăzut
Vivre sa vie, de Jean-Luc Godard. Din 1962.
Un spectacol de teatru
Treapta a noua. La Bulandra, în București.
Ce nu poate lăsa în urmă Vlad Stoicescu
Dr. Elon & Mr. Musk
Zeci de relatări documentează cultura organizațională a companiei Tesla, iar ceea ce iese în fotografie e departe de ceea ce ați intui. AICI.
Luna cadourilor
Poate doreați să aflați care sunt cele mai tari gadget-uri de anul acesta. Un top, AICI.