-
De aproape o luna de zile, zeci de mii de romani ies pe strazile marilor orase pentru a-si exprima dezacordul fata de posibila demarare a exploatarii miniere de la Rosia Montana. Scanteia a fost aprinsa de o propunere legislativa a Guvernului, care acorda drepturi de autoritate publica companiei private implicate in derularea proiectului. Dupa succesive replieri procedurale, Parlamentul se pregateste acum sa dea un aviz si sa supuna votului initiativa Cabinetului Victor Ponta. Dela0.ro a urmarit in cele trei saptamani de la izbucnirea protestelor dinamica opiniilor parlamentare fata de proiect, inregistrand o tendinta: contra initiativei legislative a Palatului Victoria, dar pentru demararea mineritului in zona. Asta in conditiile in care cei mai multi deputati si senatori sustin ca nu stiu exact despre ce e vorba in proiectul de exploatare a aurului si asteapta date concrete de la comisia speciala abilitata recent sa se pronunte. O prapastie se casca intre revendicarile manifestantilor si intentiile deputatilor si senatorilor.
Pe harta dreptunghiulara agatata de peretele din spatele fotoliului senatorului liberal Lucian Iliescu, Romania abia se vede. In timp ce vorbeste, rezemat in spatarul scaunului, atent pana la incordare sa-si aleaga cuvintele, fostul primar al orasului Giurgiu ajuns astazi in Senat – unde conduce Comisia economica, industrii si servicii – gesticuleaza rotund, miscarile degetelor suprapunandu-se peste harta, traversand continentele, desenand parca arcurile de cerc care converg spre estul Europei, in miezul Apusenilor, acolo unde un proiect minier extrem de controversat a reusit sa aprinda scanteia unor ample revolte civice.
O dimineata mohorata de toamna isi intinde aripile deasupra Palatului Parlamentului, cu vremea penduland indecisa intre un soare vlaguit si scurte reprize de ploaie. Cu doar cinci zile inainte, la miez de noapte, piata din fata cladirii fusese ocupata de o grupare pestrita de manifestanti anti-exploatare, care si-a strigat viguros doleantele sub lumina ingaduitoare a felinarelor.
Bucurestiul se pregateste deja de a unsprezecea zi de proteste, iar “toamna romaneasca” (formula propusa de CNN pentru a descrie manifestatiile) si-a facut simtite primele efecte, bulversand politicieni, divizand societatea si reactualizand mai vechile probleme ale tranzitiei postcomuniste. O tranzitie marcata definitiv de simbioza dintre mimarea interesului public si mascarea smenurilor private.
“Are multe lacune”, subliniaza Lucian Iliescu in repetate randuri in aceasta dimineata, referindu-se la proiectul de lege care, odata votat de Parlament, ar putea da unda verde exploatarii aurului din Apuseni. “Unele vin din ani in urma, a fost o graba, a fost o decizie impusa, nu poti sa stii ce s-a intamplat”, remarca insinuant senatorul, nu inainte insa de a trasa apasat linia de demarcatie intre propunerea legislativa si proiectul minier. E impotriva celei dintai, dar definitiv in favoarea exploatarii si nicio umbra de indoiala nu se rasfrange asupra credintei ca, “odata elucidati asupra lucrurilor prapastioase, oamenii nu au de ce sa nu fie de acord cu locurile de munca”.
Senatorul Lucian Iliescu nu este un caz izolat. Dela0.ro a urmarit in cele trei saptamani de la izbucnirea protestelor anti-Rosia Montana dinamica opiniilor parlamentare fata de proiect, inregistrand clar aceasta tendinta: contra initiativei legislative a Palatului Victoria, dar pentru demararea mineritului in zona. Asta in conditiile in care cei mai multi deputati si senatori sustin ca nu stiu exact despre ce e vorba in proiectul minier si asteapta date concrete de la comisia speciala abilitata recent sa se pronunte.
“Nu cunosc detaliile proiectului”, Gheorghe Udriste, PDL, vicepresedinte al Comisiei pentru politica economica din Camera Deputatilor
“Sa vad raportul, nu am clar aceste raspunsuri”, Florin Iordache, PSD, presedinte al Comisiei pentru munca din Camera Deputatilor
“Nu e chiar zona mea de competenta povestea asta”, Rodica Nassar, PSD, presedinte al Comisiei pentru sanatate din Camera Deputatilor
“Nu am vazut contractul, nu stiu despre ce este vorba. Nu am citit nici proiectul de lege. Avem o procedura clara, astept sa o parcurgem”, Bogdan Ciuca, PC, presedinte al Comisiei juridice din Camera Deputatilor
“Astept sa ascult toate parerile specialistilor”, Darius Valcov, PSD, presedinte al Comisiei speciale pentru Rosia Montana
“Nu sunt in cunostinta de cauza, astept sa vad raportul (n.r. Comisiei speciale) si pe urma imi formez o opinie”, Catalina Stefanescu, PSD, cel mai tanar parlamentar roman
Inainte de instituirea Comisiei speciale, cand presiunea strazii a tulburat apele in coalitia de guvernare, iar liderul liberal Crin Antonescu s-a precipitat sa declare ca e impotriva proiectului de lege, parlamentarii sustineau acelasi lucru: ca asteapta date de la comisiile abilitate, ca nu prea vor sa se pronunte in necunostinta de cauza, dar ca sunt pentru exploatare, chiar daca initiativa legislativa are hibele ei.
“Proiectul de lege nu este oportun, dar discutia despre exploatarea de la Rosia Montana trebuie sa continue”, Cristina Pocora, PNL, secretar al Comisiei pentru munca din Camera Deputatilor
“Daca nu merge proiectul asta, trebuie facut un alt proiect acolo. Sansa mineritului responsabil este foarte importanta in zona”, Calin Potor, PNL, parlamentar de Alba
“Sustin dezvoltarea mineritului in Apuseni. Sub presiunea strazii nu se poate lua o decizie”, Clement Negrut, Miscarea Populara, parlamentar de Alba
“Niciun om normal nu poate spune nu la exploatarea resurselor. Dar ele trebuie exploatate in favoarea poporului”, Haralambie Vochitoiu, PPDD, vice-presedinte al Comisiei speciale pentru Rosia Montana
Inapoi in biroul lui Lucian Iliescu, vocea unui reporter de la o televiziune de stiri inunda incaperea in aceasta zi vaduvita de certitudini. Doar Romania ramane un punct mic, greu de reperat, pe harta din spatele parlamentarului. Presedintele Comisiei economice, industrii si servicii din Senat isi reia ideea tinuta ostatica, pret de cateva zeci de secunde, de soneriile ambelor telefoane mobile. Guvernul e dator cu informatii suplimentare, sustine Iliescu, pentru ca “daca ne vom documenta mai bine, vom da un verdict corect pentru acest proiect”.
“Nu vom fi manipulati de nimeni, de data asta constiinta ne va spune clar ce trebuie”, a indicat senatorul in dialogul purtat cu Dela0.ro. La momentul declaratiilor sale, proiectul de lege al Guvernului intrase in procedura de urgenta si urma sa primeasca, inainte de un vot in plen, verdicte din partea mai multor comisii de specialitate ale Parlamentului.
Intre timp, situatia s-a modificat pentru a treia oara in decurs de trei saptamani, iar o comisie speciala a preluat sarcina studierii proiectului. Putina cronologie e necesara.
Care-i treaba cu Rosia Montana
Pe 27 august, Guvernul Ponta a trimis catre Parlament un proiect de lege cu scopul de a institui cateva masuri necesare demararii exploatarii aurului la Rosia Montana.
In localitatea din Muntii Apuseni, un conglomerat controlat de mai multi investitori straini, in care si statul roman detine vreo 20% din actiuni, vrea sa dinamiteze patru dealuri, sa toarne cianura peste piatra sparta, sa extraga aurul si argintul depozitate in roca, iar apoi sa stocheze peste 200 de milioane de tone de steril intr-o vale transformata in iaz prin constructia unui baraj inalt de 185 de metri.
Pentru a construi mina si toate facilitatile necesare exploatarii, Rosia Montana Gold Corporation, compania care vrea sa faca proiectul, va trebui sa rada 900 de case, noua biserici si zece cimitire, distrugand practic comunitatea din localitate. La capitolul beneficii intra vreo patru miliarde de dolari intrati in circuitul economic romanesc pe parcursul exploatarii si vreo 3000 de locuri de munca.
Problema e ca planul e demn mai degraba de o tara africana, care in lipsa de alternative sustenabile isi exploateaza, indiferent de riscuri, resursele. Zacamantul urmeaza sa fie epuizat in 16 ani, 2300 din cele 3000 de locuri de munca prognozate fiind aferente doar perioadei de constructie a minei, care va dura cam 30 de luni.
Intre masurile prevazute de actul juridic, cateva au starnit stupoare: imperativul acordarii tuturor avizelor necesare (cel de mediu a tot fost refuzat in ultimii ani) sau investirea companiei private RMGC cu puteri de autoritate publica – exproprierea proprietatilor care stau pe amplasamentul viitor al minei.
Perceputa brutalitate cu care a intervenit Guvernul a enervat societatea civila, activa pe subiect de mai multi ani, iar un protest a fost organizat pentru seara zilei de 1 septembrie. Nimeni nu si-a imaginat, insa, ca in strada vor iesi mii de oameni. Scanteia fusese aprinsa.
Cum s-au pozitionat principalii lideri politici in chestiunea Rosia Montana
Niciun alt subiect n-a starnit inflatia de pozitionari, acuze si replieri precum a facut-o cel referitor la demararea exploatarii aurului din Muntii Apuseni. Stau marturie reactiile politice ale ultimelor trei saptamani, perioada in care liderii coalitiei aflate la guvernare au reusit sa schimbe de atatea ori macazul propriilor opinii si decizii, incat a devenit aproape imposibil de anticipat in ce directie se indreapta locomotiva exploatarii de la Rosia Montana.
Ce-au avut de spus Traian Basescu, Victor Ponta si Crin Antonescu despre proiectul minieral RMGC? Iata un inventar:
Un infografic Dela0.ro, documentat de Vlad Stoicescu si realizat de Silviu Panaite.
Incotro se indreapta lucrurile?
Cu-atatea pozitionari imprevizibile la varful puterii de la Bucuresti, „toamna romaneasca” risca sa se scufunde intr-un ocean de incertitudini, salvata aparent doar de revendicarile deloc stravezii ale strazii. Si despre ele, insa, s-au scris randuri putin magulitoare: ca sunt neclare, ca nu inseamna nimic, ca sunt produsul unor interese obscure sau ca, pur si simplu, sunt inutile pentru ca nu Rosia Montana este capatul de tara pentru Romania.
Ce vor protestatarii? Respingerea proiectului de lege propus de Guvern, prin vot la vedere in Parlament. Interzicerea mineritului pe baza de cianuri. Stingerea controversei legate de acordul de mediu, prin acordarea unui aviz negativ proiectului RMGC. Inscrierea localitatii Rosia Montana in patrimoniul UNESCO. In fine, demisiile unora dintre responsabilii politici: Dan Sova, Rovana Plumb, Daniel Barbu si Gheorghe Dutu.
Ce vor parlamentarii? Majoritatea surselor consultate in ultimele saptamani de reporterii Dela0.ro indica opozitia fata de proiectul legislativ, asa cum arata el in varianta initiatorului, dar nu si intentia de a da curs altor revendicari: intre cele mai importante, renuntarea la proiectul RMGC de exploatare ori interzicerea mineritului pe baza de cianuri.
Desi despre Rosia Montana se vorbeste de ani buni, iar aspectele tehnice – de la inceputurile afacerii RMGC la suita de acte si decizii administrative care au consfintit licentierea companiei – sunt mai vechi de un deceniu, parlamentarii sustin ca nu cunosc detaliile proiectului si, in lipsa unor informatii precise, nu se pot pronunta.
Detaliile au tot circulat, insa, in Parlament, chiar de la sfarsitul anului 2006, cand o comisie prezidata de liberalul Relu Fenechiu a mers la Rosia Montana pentru a „constata la fata locului care sunt implicatiile de natura sociala, economica si de mediu pe care acest proiect le are si le va avea in cazul in care se va ajunge la punerea sa in practica”. Concluziile lor, pozitiile diferitelor autoritati, alternativele de reabilitare a zonei si chiar un sondaj initiat pentru a testa pozitia cetatenilor fata de demararea exploatarii sunt disponibile pe site-ul Camerei Deputatilor, intr-o sectiune speciala dedicata proiectului Rosia Montana.
Una din concluziile comisiei Fenechiu: „In cazul proiectului de la Rosia Montana, aspectele sociale au fost pe ultimul loc atunci cand s-a facut proiectarea facilitatilor necesare viitoarei exploatari.” O alta concluzie: „Singura metoda economic viabila este tratarea minereului cu cianura de sodiu.”
Aproape sapte ani mai tarziu, in toamna anului 2013, aspectele constatate deja de un grup parlamentar s-au pierdut undeva in zona incerta dintre legislaturi, provocand doua fenomene paradoxale:
- inca o vizita de lucru este necesara pentru a constata, la fata locului, implicatiile proiectului;
- parlamentarii solicitati sa voteze proiectul de lege al Guvernului sustin ca nu se afla in posesia detaliilor proiectului, desi chiar site-ul institutiei in care lucreaza le gazduieste de cativa ani.
Ce spun parlamentarii
Gheorghe Udriste, PDL, vicepresedinte al Comisiei pentru politica economica din Camera Deputatilor
Nu cunosc detaliile proiectului, cu atat mai mult cu cat ministrii responsabili cu avizele nu au dat niciun punct de vedere. Se pare ca intr-un fel abordeaza proiectul ca ministrii, in alt fel ca parlamentari.
Voi vota impotriva acestui tip de proiect in conditiile in care este prezentat acum si s-a negociat. Astfel de proiecte (de tip Rosia Montana si gaze de sist, n.r.) pot fi oportune pentru Romania in masura in care sunt folosite tehnologii care sa nu afecteze mediul.
Florin Iordache, PSD, presedinte al Comisiei de munca din Camera Deputatilor, membru al Comisiei speciale pentru Rosia Montana
Sa vad raportul. Sunt pentru norme ecologice foarte bune, dar vad si oportunitatea unor locuri de munca. Neavand clar aceste raspunsuri, acum se merge pe o respingere in masa a proiectului, ceea ce este contraproductiv.
Din punctul meu de vedere este un proiect bun pentru zona respectiva. Ce sa faca acolo, agricultura? In zona respectiva nu se poate face decat minerit. Chiar daca doar pentru pe o perioada de 15 ani, macar daca se creau cateva mii de locuri de munca.
Cristina Pocora, PNL, secretar al Comisiei pentru munca din Camera Deputatilor
Cred ca trebuie sa facem o distinctie clara intre proiectul de lege si proiectul Rosia Montana. O lege speciala care acorda o serie de facilitati unui agent economic nu este tocmai un proiect corect. Totusi, este o problema nationala crearea locurilor de munca. Si mai ales in acea zona problema este stringenta, e clar ca trebuie incurajat mediul economic sa faca asta. Dar nu printr-o lege care da o gramada de facilitati unui singur agent comercial.
De aceea nu cred ca este oportun. In plus nu este asumat de nimeni, nici de Ministerul Justitiei, nici de Ministerul Mediului, nici de premierul Victor Ponta, nici de parlamentarul Victor Ponta. Trecand peste proiectul de lege, discutia despre Rosia Montana trebuie sa continue.
Rodica Nassar, PSD, presedinte al Comisiei pentru sanatate din Camera Deputatilor
Am argumentele mele, care merg dincolo de poluare si de patrimoniu, pentru care spun nu proiectului. Banuiesc ca sunt si aspecte care tin de sanatatea oamenilor din zona, atata vreme cat se vorbeste de cianuri.
Contractul cu RMGC exista si o sa vedem care vor fi consecintele nerespectarii lui. Pe mine ma surprinde un lucru, insa: i-ati intrebat si pe cei care au semnat contractul ce urmareau la vremea respectiva, pe mandatul respectiv, de ce nu au pus ei in practica contractul?
Fiecare va vota cum considera. Liderul nostru a spus cum voteaza, iar asta inseamna deja o directie pentru partid. Victor Ponta s-a trezit cu cartoful asta fierbinte pasat de la guvern la guvern si a trebuit sa ia o decizie, dar el este un om destept si informat.
Am primit mii de mailuri pe zi in ultimele zile, si de la cei care sustin proiectul si de la cei care sunt contra, dar mai multe de la cei care sunt contra. Este o forma de agresiune, nu puteam sa imi citesc nici mailurile.
Bogdan Ciuca, PC, presedinte al Comisiei juridice din Camera Deputatilor
Noi am trimis sapte parlamentari din grupul PC la Rosia Montana, au discutat cu toata societatea civila, cu administratia, cu oamenii. Colegii ne vor prezenta punctele lor de vedere si vom lua o decizie in functie de ce ne spun ei. Alte informatii nu exista, eu nu am vazut contractul, nu stiu despre ce este vorba.
(n.r. intre timp, grupul PC a anuntat ca voteaza impotriva proiectului de lege)
Calin Potor, PNL, parlamentar de Alba
Sansa mineritului facut intr-un mod responsabil este foarte importanta in zona. Fara bani nu va putea nimeni sa faca nimic in zona, nici pentru patrimoniu, nici pentru mediu. Toata lumea ar trebui sa observe apa care curge in zona, o apa hiperpoluata de pe vremea lui Ceausescu, cand nu se facea deloc protectia mediului.
Eu cred ca Rosia Montana este capabila sa aduca banii necesari ca aceste lucruri sa fie rezolvate. Si ca parlamentar astept o deschidere, o desecretizare, un dialog corect pe probe. Dialogul si cercetarea la fata locul si schimbul de informatii trebuie sa continue, e prea important proiectul.
Cei mai multi parlamentari nu stiu nici pe harta tarii unde este Rosia Montana. Cand primesti zilnic 100-150 de mailuri toate sub aceeasi forma, inseamna ca lururile sunt organizate, nu se face nimic intamplator, nici de o parte, nici de alta. Asta inseamna ca aici sunt bani (n.r. in proiectul de exploatare). Cred ca protestatarii stiu adevarul pe bucati. Trebuie sa discutam, atitudinea nu mi se pare constructiva nici din partea Guvernului, nici din partea Parlamentului, trebuie sa fim toti la aceeasi masa si sa discutam. Sa aratam si lumii ca suntem seriosi cu investitorii, ca Romania este guvernata de acolo de unde trebuie si nu de pe strada si ca trebuie sa fim resposansbili si pentru copiii nostri.
Acest proiect este examenul de maturitate al Romaniei, aratam ca suntem parlamentari si ca urmam interesul Romaniei. Atitudinea noastra trebuie sa fie responsbila.
Daca nu merge proiectul asta, trebuie facut un alt proiect, pentru ca lucrurile arata jalnic acum. Au fost corectate mult de cei de la RMGC, dar daca ei pleaca va fi o nenorocire.
Sper sa fim mai mult cerebrali decat guralivi. La noi e o vorba in Ardeal, ca gura bate fundul. Speram sa nu fie asa de data asta.
Clement Negrut, Miscarea Populara, parlamentar de Alba
Imi doresc foarte mult ca mineritul sa continue in Romania. Cred ca doar prin investitii serioase ne putem dezvolta si putem scoate din marasm economic tara asta. Dezvoltarea proiectului RMGC este oportuna in acest moment in Rosia Montana. Dar tinand cont de ceea ce se petrece politic am mari indoieli ca acest Guvern ar putea face aceasta investitie.
Ni s-a pus eticheta ca am fi cumparati intr-un fel sau altul. Asta este un mare zvon care planeaza asupra clasei politice. Dar eu sustin necesitatea proiectului. Zonele miniere din Muntii Apuseni sunt distruse si nimeni nu vorbeste despre asta. Nimeni nu spune ca in zona Baia de Aries este un iaz de decantare cu cianuri. Mineritul, intr-un fel sau altul, actioneaza intr-un mod neplacut asupra mediului, dar asta inseamna minerit, asa este peste tot.
Din 2009 de cand am ajuns deputat am cerut desecretizarea contractului de la Rosia Montana si marirea cotei de participare a statului. Sunt lucruri importante, dar discutate sub presiunea strazii nu se poate lua o decizie.
Darius Valcov, PSD, presedinte al Comisiei pentru administratie publica din Senat, presedinte al Comisiei speciale pentru Rosia Montana
Nu ma pot pronunta acum. Am o parere, dar nu o pot spune, astept sa ascult toate opiniile specialistilor. Cred ca sentimentul printre colegii mei trebuie sa fie tinut pentru ei deocamdata.
Attila Korodi, UDMR, fost ministru al Mediului, membru al Comisiei speciale pentru Rosia Montana
In felul in care sunt conditiile fixate, eu sunt clar impotriva proiectului. Pot fi partener la o regandire a tot ceea ce inseamna exploatarea aurului la Rosia Montana.
Proiectul acesta de lege este un prilej in care sa se confrunte punctele de vedere, iar in Parlament sa fie chemate institutii care au puncte de vedere divergente. Si ma gandesc la Academia Romana, de exemplu.
Haralambie Vochitoiu, PPDD, vicepresedinte al Comisiei speciale pentru Rosia Montana
Orice om normal nu cred ca poate sa spuna nu la exploatarea resurselor. Intrebarea este cum le exploatam si in favoarea cui? Eu cred ca resursele trebuie sa se exploateze in favoarea poporului. Asa cum suna acordul acum nu este in favoarea poporului. Vreau sa-i aducem amendamente.
Unu: statul roman sa ramana proprietarul zacamantului pana la epuizare, ceea ce ne-ar asigura ca metoda de exploatare este corecta cu normele de mediu si ca n-ar uita baietii aia de la firma ceva pe-acolo prin galerii.
Doi: exploatarea aurului de la zacamanat, de la excavare pana la lingou, cuprinde vreo patru etape; e important unde se fac aceste prelucrari, pentru ca asa cum arata lucrurile acum noi facem doar prelucrarea primara in Romania si raman iazurile de decantare cu cianuri.
Eu vreau sa se exploateze, dar in favoarea poporului roman si in anumite norme. Orice minerit strica peisajul, nu putem fi absurzi si nici demagogi, exista anumite prejudicii care se aduc mediului, dar la banii care se scot de acolo putem face lucrarile de mediu necesare.
Trebuie sa gasim o solutie si sa exploatam resursele.
Catalina Stefanescu, PSD, cel mai tanar parlamentar roman
Nu comentez nimic pana nu vad raportul comisiei speciale, nu sunt in cunostinta de cauza, astept sa vad raportul si pe urma imi formez o opinie. Legat de proteste, ma bucur sa vad ca avem viata, ca societatea civila isi exprima un punct de vedere si ca timp de atatea zile tinerii nu s-au dat batuti si au iesit in strada. Mi-as fi dorit sa ii vad si la referendumul pentru demiterea presedintului, mi-as dori sa ii vad mai des pentru orice apare.
E normal ca societatea sa isi spuna punctul de vedere. Ma bucur ca prostestele sunt pasnice. Trebuie sa nu ii uitam, insa, nici pe cei de la Rosia Montana care au protestat in mina. Ma bucur ca premierul a reusit sa ii convinga sa iasa de acolo, pentru ca era un protest periculos pentru sanatatea lor.
Costel Alexe, deputat PNL
Nu voi vota proiectul din mai multe considerente, care tin de ratiuni economice, dar si de mediu. Sunt convins ca pe termen lung Romania va avea mai mult de pierdut decat de castigat, iar in ceea ce priveste ratiunile de mediu nu cred ca suntem capabili sa gestionam pentru posteritate acest baraj plin de cianuri, de dimensiunea lacului Vidraru. Nu am urmarit protestele, dar ma bucur ca romanii isi cer drepturile.
Lucian Iliescu, PNL, presedinte al Comisie economice din Senat
Proiectul de lege pentru Rosia Montana nu este acelasi lucru cu exploatarea in sine. Sa decidem noi asupra lucrurilor prapastioase pe care oamenii le striga in strada despre cianura? Trebuie explicat multimii de catre cei care sunt autorizati in domeniul mediului. Dupa aceea putem depasi momentul de temere.
Aceasta temere pe care o au cetatenii in strada trebuie rezolvata printr-un dialog cu specialistii. Trebuie sa le dam posibilitatea sa ne spuna cum stau lucrurile. Oamenii cand vor fi elucidati, nu au de ce sa nu fie de acord cu locurile de munca si inceperea exploatarii.
Sunt pentru exploatare, dar nu pentru acest proiect de lege care are multe lacune. Unele vin din ani in urma, a fost o graba, a fost o decizie impusa, nu poti sa stii ce s-a intamplat.
Sa inteleaga si cei din strada ca nu se poate bate din palme. E un proiect de exploatare care merita studiat cu atentie. E un lucru benefic pentru Romania exploatarea.
Fiecare pe particica lui trebuie sa fie patriot. Daca vom reusi asa ceva, pentru Romania va fi un castig.
Castile RMGC si o situatie neverosimila
In dupa-amiaza zilei de 24 septembrie, Teatrul Masca din Bucuresti a gazduit o dezbatere cu deputatii si senatorii alesi in colegiile electorale de pe raza sectorului 6. La capatul a aproape trei ore de discutii, concluzia plutea inevitabil in aer: parlamentarii au facut aproape o obsesie din a trasa granita intre proiectul de lege al Guvernului Ponta si exploatarea miniera de la Rosia Montana. S-a desprins si o informatie de culise: presedintele Comisiei speciale pentru Rosia Montana, Darius Valcov, le-a solicitat colegilor care efectueaza o vizita de informare in localitatea din Apuseni sa vina de-acasa cu echipament de protectie, pentru a evita purtarea unor accesorii cu insemnele RMGC.
Parlamentarii – Gheorghe Udriste (PDL), Mihai Sturzu (PSD), Razvan Mironescu (PNL), Corneliu Dobritoiu (PNL), Gabriel Mutu (PSD) si Damian Florea (PC) – au sustinut in corpore ca nu vor vota initiativa legislativa a Cabinetului Ponta, dar si ca date precise cu privire la posibila exploatare miniera de la Rosia Montana le sunt straine. Asteapta, cu totii, un aviz din partea Comisiei speciale, apoi votul, care nu se stie daca va fi secret sau la vedere.
Cu siguranta, insa, nu se vota in plenul reunit al celor doua Camere. Odata avizat de Comisia Valcov, proiectul de lege va trece prin Consiliul Legislativ, urmand sa fie votat separat de senatori si deputati. Situatia e neverosimila, in conditiile in care regulamentele parlamentare stipuleaza votul in plen in cazul unui proiect de lege avizat printr-o comisie speciala comuna.
FOTO: Cristian Vasile
Nu este vorba numai de
Nu este vorba numai de cianuri. Este vorba de legea speciala ptr RMGC , lege care incalca 10 legi si chiar constitutia. Maine poate sa vina la dvs o companie din afara si sa va expropieze caci va face acolo o parcare de….. utilitate publica!
Vai-si-amar de fundul nostru
Vai-si-amar de fundul nostru cu conducatori ca astia…
E frumos cum pe parlamentarii
E frumos cum pe parlamentarii Romaniei ii ingrijoreaza “viata” a 3000 de oameni care vor primi acele locuri de munca pentru 30 de luni, dar nu ii ingrijoreaza starea deplorabila in care vor lasa aceasta tara si impactul ecologic pe care distrugerea acelor 4 munti si crearea acelui lac de cianuri il vor avea. Doamne fereste sa nu tina barajul asa cum s-a intamplat la Baia Mare, pentru ca nu doar vor rade aceasta tara de pe fata Pamantului, dar vor distruge si orice forma de vietate care va avea contact cu apa (ma refer la parauri, rauri, Dunare si Marea Neagra).
“Multumim” ca reprezentati poporul intr-un mod atat de deplorabil.
Ma voi sunteti prosti? Alea
Ma voi sunteti prosti? Alea 3000 de locuri de munca sunt pentru cei din Canada, firma straina. Romanilor le vor fi atribuite doar 800 de locuri de munca, locurile cele mai jalnice (minerit – toxic) cu un salariu de mizerie! Vor da vina pe romanii nostri care vor lucra cu substantele toxice ca nu au avut grija cu ele! DESCHIDETI-VA OCHII!