“În repetate rânduri, am făcut apel pentru respectarea respectivei clauze!”
Așa scrie Tudorel Toader pe Facebook la miezul zilei de 22 martie 2019. Abia se anunțase că Ministerul Justiției nu prelungește și pentru anul în curs acreditarea reporterilor Ovidiu Oanță (de la PRO TV) și Ionela Arcanu (de la Realitatea TV).
Clauza la care se referă ministrul Toader e simplă, o înțelege și un copil de clasa a IV-a: “mă angajez să respect regulile de conduită”.
Dar în cazul reporterilor scoși de la acreditare, nerespectarea regulilor de conduită însemnase – din perspectiva ministerului – punerea unor întrebări mai ascuțite sau insistență în încercarea de a obține răspunsuri.
Metodele jurnalistice nu sunt pe placul guvernării PSD-ALDE în general, dar hachița ministrului Tudorel Toader de a interzice accesul unor reporteri în instituția pe care o conduce inovează dincolo de registrul deja cunoscut al puterii actuale.
Un jurnalist nu este acreditat la un minister sau altul pentru a colecta informații, imagini și declarații în interes propriu. El / ea este acolo pentru a pune întrebări și a obține răspunsuri în numele publicului – iar un ministru sau altul servește în funcție toate categoriile de public, nu doar pe acelea care au votat cu partidul ajuns la guvernare și se uită la posturile de televiziune agreate de guvernare.
Prin urmare, nu simpatiile sau antipatiile ministrului configurează lista reporterilor acreditați. Rectificăm – nu simpatiile sau antipatiile ar trebui să configureze. Rămânem la condițional-optativ.
Respectarea unor reguli minime de conduită e obligatorie în orice spațiu, public sau privat. Niciunul dintre reporterii refuzați la acreditare de Tudorel Toader nu împiedicase vreodată buna desfășurare a vreunei conferințe de presă. Niciunul nu-l agresase, verbal sau fizic, pe ministru. Niciunul nu avusese vreo altercație cu angajați ai ministerului sau cu alți colegi din presă. Niciunul nu tulburase activitatea ministerială în vreun fel.
Ovidiu Oanță și Ionela Arcanu își făceau pur și simplu meseria, chiar nefiind pe placul ministrului – iar într-o zi s-au trezit cu nuielușa de la Moș Tudorel pentru că nu fuseseră cuminți.
Într-un fel, în nota cea mai gravă posibilă, întâmplarea de la Ministerul Justiției e sinistră din punct de vedere democratic. Așa ceva nu se face dacă ai pretenția să te numești regim politic liber. Sigur că, după ce faci așa ceva, nu te numești chiar de-a doua zi dictatură. Dar tot ești un regim politic mai puțin liber – și asta nu-i o veste bună în niciuna dintre lumile noastre posibile.
Aflați că, între timp, înduplecat chiar de doamna prim-ministru Vasilica Viorica Dăncilă, ministrul Toader a revenit asupra deciziei – dar doar în ceea ce-l privește pe Ovidiu Oanță. Jurnalista Ionela Arcanu rămâne interzisă la Justiție.
“Un post tv nu își exercită libertatea de informare doar prin intermediul cuiva care nu înțelege să respecte regulile minimale!”
, a exclamat ministrul Tudorel Toader însuși (tot pe Facebook), invitând practic postul de televiziune să trimită alt reporter spre acreditare.
Orice, numai să nu-i mai pună întrebări reporterul Arcanu.
Iată și recomandările săptămânii.
Ce nu poate lăsa în urmă Oana Dan
Rânduri despre vise
Ce ne fascinează la vise și ce spun despre noi, aflați AICI.
Arhitectură socialistă modernă
O pagină de Facebook dedicată curentului, cu imagini de analizat și admirat sau criticat.
Poster cu scandal la Hollywood
Cu Leonardo DiCaprio și Brad Pitt protagoniști și, firește, Tarantino, master puppeteer. Detalii AICI.
Ce nu poate lăsa în urmă Diana Oncioiu
Viața de container
Vice a publicat săptămâna aceasta un reportaj despre de una dintre cele mai mari companii de construcții din România. Am devenit una dintre țările pe care le blamam că abuzează muncitorii români plecați să muncească în afară pentru o viață mai bună. România e acum exact una dintre acele țări.
Reportajul Vice vine într-o perioadă în care Liviu Dragnea le reproșează companiilor străine că plătesc muncitorii români puțin și-i țin în sărăcie. Ce ironie, nu? Declarațiile președintelui PSD sunt în contextul grevei de la Electrolux despre care Dela0.ro a scris recent, AICI. Tot Dela0.ro a publicat și un reportaj despre condițiile de lucru la ferma de porci deținută de Valentin Dragnea, fiul lui Liviu Dragnea. Pe scurt: teribile.
Digudai și premiile Gopo
pemiile Gopo pentru personajul din filmul Soldații, realizat după cartea cu același nume semnată de Adrian Schiop? Cum s-a pregătit Digudai și cum i-a fost pe scenă? Pentru portretul lui Digudai și pentru povestea lui actoricească intrați cu încredere AICI.
Ce nu poate lăsa în urmă Andrei Crăciun
Un articol
Un text bun despre cum se ascunde discursul anti-european în cârca demnității vânturate-n public.
Un alt articol
Un autor cu care nu cred că am rezonat vreodată înainte. Dar iată.
Un an fără Gheorghe
Să ni-l amintim pe Andrei.
Un film de văzut la cinema
Păsări călătoare. O cronichetă AICI.
Un film clasic de revăzut
Sonată de toamnă. De Ingmar Bergman. Cu Ingrid Bergman.
Ce nu poate lăsa în urmă Vlad Stoicescu
Alte întrebări pentru ierarhii BOR