O creație a lipsei de interogație: DF, suveranul de la 5

Pe Daniel Florea, primarul Sectorului 5, nu o să-l vedeți la televizor răspunzând unor întrebări incomode. Florea este produsul politicii românești - dar este în egală măsură și creația presei care n-a știut, n-a vrut sau n-a putut să-i pună întrebări.

0

Creat parcă după chipul și asemănarea primarului general al Capitalei Gabriela Firea, edilul Sectorului 5 Daniel Florea gestionează cea mai opacă administrație locală din București, unde bunul plac, tertipurile bugetare, atmosfera de bâlci instituțional și un sentiment particular de impunitate domnesc nestingherite.

În acest sens, l-am botezat pe primarul social-democrat de la 5, încă din 2017, cu un apelativ sugestiv, definitiv împlinit în anii de mandat: domnul Firea.

Un taliban al propriei proiecții pixelate, Daniel Florea e etern preocupat să dea bine la cadru și niciodată preocupat să dea socoteală pentru activitatea sa publică. Instalat în funcție prin votul cetățenilor, primarul Florea are reflexele unui suveran absolutist căruia nu se i pot contesta nici dreptul de a conduce, nici metodele prin care conduce, nici rezultatele acțiunilor edilitare.

În general, presa centrală – cu precădere cea de televiziune – nu a avut întrebări să-i pună acestui om care stăpânește de patru ani peste sectorul ruinat de Marian Vanghelie și care – în buna tradiție a predecesorului său – ignoră ghetourile insalubre din Ferentari pentru a contempla frumusețea smerită a Catedralei Neamului.

Când lui Daniel Florea i se amintește de problemele din partea de București pe care o are în administrare, edilul contraatacă fulgerător cu aceeași placă exersată în ani și ani de zile de cosmetizare publică: în sectorul său nu sunt doar Rahova și Ferentari, ci și Palatul Cotroceni, Parlamentul, Spitalul Municipal, Facultatea de Drept, Facultatea de Medicină, Opera Națională sau Academia Română.

Dincolo de clădiri, însă, adevărata valoare a Sectorului 5 e însuși primarul Florea, omul faptelor, vizionarul încărcat de responsabilități la umbra zidurilor importante pe care le păstorește.

Singurul lucru care nu-l preocupă deloc pe edil, fiindu-i structural străină și practic inutilă, este democrația în exercițiul funcției sale. Alegerile locale se apropie și Daniel Florea își va arăta deplin chipul hidos de suveran a cărui putere s-a întins cu fiecare întrebare nepusă.

Și iată-l recent pe Nicușor Dan, candidatul PNL-USR la primăria Capitalei, încercând să țină o conferință de presă în stradă, chiar în sectorul domnului Firea, și fiind bruiat de mașinile de salubrizare trimise în avangarda bătăliei electorale. Inscripționate cu inițialele #DF, mașinile au făcut cercuri nesfârșite în viteza a doua, au claxonat ca la carnaval și au stropit cu substanțe dezinfectante oamenii strânși la conferința candidatului Dan.

Deși în ghetourile din Sectorul 5 pătrunde rareori, salubrizarea edilului Florea și-a făcut treaba de bruiaj pentru care a fost trimisă – dar cu siguranță nu treaba pentru care este finanțată din bani publici.

A fost un mic exercițiu de forță sfidătoare pe banii cetățenilor. N-a fost, totuși, nimic cu totul neobișnuit pentru un edil care și-a pus inițialele pe toate gardurile și utilajele din sector (oficial, se susține că #DF vine de la DOAR FAPTE). Daniel Florea și-a pus poza până și pe orarul pe care l-a distribuit elevilor la început de an școlar. 

Am făcut această demonstrație jurnalistică pe Dela0.ro: niciun alt primar de la vârful ierarhiei PSD nu se apropie mai mult de modelul Gabriela Firea decât o face Daniel Florea de la Sectorul 5. “Domnul Firea” este, în cel mai scurt rezumat posibil, sinteza nivelului deplorabil al administrației locale din România.

Domnul Firea este primarul care își face departament de promovare și canal pe YouTube, unde urcă imagini cu el: Florea făcându-și meseria, Florea la diverse evenimente culturale, Florea la activități cu elevii, Florea alături de pensionari.

După ce a cucerit YouTube-ul în prima parte a mandatului său, Daniel Florea și-a propus să cucerească și Facebook-ul. Acum, în cea de-a doua parte a mandatului, apare adesea pe rețeaua de socializare, în conferințe video filmate în biroul de edil, încadrat de două fotografii cu copiii. În ambele, tatăl primar poartă costum și banderola cu tricolorul. Florea numește aceste intervenții Ora primarului. 

Daniel Florea are totuși o problemă pe care nici măcar bagheta sa magică de primar-suveran nu o poate rezolva: prăpastia care se cască între cosmetizare și realitate.

Pentru că administrează cea mai opacă primărie de sector din București, Florea trebuie să fie foarte atent dacă și când alege să vorbească în alt cadru decât cel de la propriul birou, încadrat de fotografii de familie.

Și primarul de la 5 a fost extrem de atent până în momentul de față.

Pe Daniel Florea nu îl vedeți vreodată la televizor răspunzând la întrebări incomode. Și nici nu o să vedeți, cu mici excepții, reporteri de televiziune mergând la ușa primăriei sale pentru explicații sau pentru o reacție instituțională.

Daniel Florea apare doar atunci când e planificat să apară și are ocazia să se laude cu realizările de serviciu. Pentru Daniel Florea apariția la televizor trebuie să fie o altă Oră a primarului în care să se poate lăuda cu reușitele, în lipsa întrebărilor. 

Când, de exemplu, o televiziune de știri a mers în Ferentari să arate ghetoul în care stau “puturoșii sectorului” niciun reporter al postului nu a bătut la ușa primăriei să întrebe de ce în ghetou nu erau totuși servicii de salubrizare. 

Când Daniel Florea a vrut să evacueze 100 de oameni de pe spațiul public și să-i mute în câmp, lângă un cimitir, nicio televiziune nu a avut reflexul de a-l chestiona pe primar. 

Când Daniel Florea a scos din ghetou singura organizație nonguvernamentală care oferea suport persoanelor dependente de droguri injectabile, reducând prin acțiuni practice răspândirea bolilor asociate, nicio televiziune nu l-a deranjat pentru explicații. 

Nici măcar acum, când mașinile de salubrizare purtând inițialele sale au bruiat un contracandidat politic, la ușa edilului Florea nu s-au înghesuit televiziunile cu întrebări despre felul în care sunt folosite resursele publice ale sectorului (singura excepție fiind PRO TV, care a încercat să obțină explicațiile primăriei).

De domnul Firea s-a mai îngrijit în anii aceștia doar presa scrisă (tipărită sau online), care i-a documentat achizițiile, combinațiile, minciunile și bâlciurile (toate publice, desigur). În rest, Daniel Florea și-a văzut liniștit de treburi, oricât de flagrante, chestionabile sau indigeste ar fi fost acțiunile, deciziile sau declarațiile sale.

Domnul Firea este produsul politicii românești, înainte de toate. Dar este în bună măsură și creația presei care n-a știut, n-a vrut sau n-a putut să-i pună întrebări. 

E o înfrângere publică pe care n-a mai apucat s-o constate nimeni: într-o intersecție din București, nu doar un eveniment politic, ci și jurnalismul a fost acoperit de claxoanele neobosite ale mașinilor de salubrizare inscripționate cu inițialele #DF. 

Iată și recomandările săptămânii.

Ce nu poate lăsa în urmă Diana Oncioiu

Mai multe tăceri. Ale politicienilor, dar și ale presei
AICI

Radio Afghanistan
AICI.  

Ce nu poate lăsa în urmă Andrei Crăciun

Luni: o carte
Mihail Vakulovski, Tata mă citește și după moarte. Editura Humanitas, 2020.

Marți: o altă carte
Celălalt Istrati, de Mircea Iorgulescu. Editura Polirom, 2004.

Miercuri: un serial
Troțki. Pe Netflix.

Joi: un serial de revăzut cu ochii de acum
Dallas, desigur.

Vineri: un documentar
LA 92. Pe Netflix. Despre cele mai mari proteste de stradă din America dinainte de moartea lui George Floyd.

Sâmbătă: un film cu super-eroi
Omul-Păianjen: Departe de casă. Pe HBO GO. Din 2019.

Duminică: un film
Oceanʹs 8. Din 2018. Cu Sandra Bullock, Cate Blanchett, Anne Hathaway sau Rihanna. Pe Netflix. 

Ce nu poate lăsa în urmă Vlad Stoicescu

Un caz tot mai extins de minciună, complicitate și impostură
Patriarhia Română a mințit și minte când susține că episcopul retras acuzat de viol Cornel Onilă e un simplu călugăr retras la canon, care nu mai poate sluji și care nu mai reprezintă instituția Bisericii.


Cazul nefericit al procurorului Scutea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.