Reprezentanti ai peste 190 de state, Romania printre ele, au cazut de acord, pe 12 decembrie, ca e nevoie de obiective si de masuri comune pentru a tine in frau cresterea temperaturii globale. Pe fondul unor largi proteste de strada, ei au semnat un document prin care isi asuma ca media temperaturii globale sa nu creasca cu mai mult de 1.5 grade Celsius pana la finalul secolului.
Un al doilea punct important al documentului este limitarea pana in 2100 a emisiilor de gaze cu efect de sera provenind din activitatea umana pana la nivelul la care padurile si oceanele le pot absorbi natural.
Asta se traduce intr-un amplu pachet de ajutorare a tarilor mai putin dezvoltate – pachet puternic contestat de vocea strazii si de multi activisti de mediu – ale caror economii se bazeaza pe arderea combustibililor fosili si care au nevoie urgenta de retehnologizari. Acordul mai inseamna si trecerea la o economie verde, bazata pe energie regenerabila.
Tarile incluse in program vor primi, in total, 100 de miliarde de dolari pe an, pana in 2020, pentru modernizarea instalatiilor industriale, inchiderea centralelor pe carbuni etc. Activistii de mediu sustin, insa, ca acordul nu face decat sa adauge presiune suplimentara pe tarile sarace, in conditiile in care angajamentele luate nu sunt sustenabile si pentru generatiile viitoare.
Dar ce este exact incalzirea globala si cum apare ea? Temperatura medie pe Pamat este de 15 grade Celsius, insa oamenii de stiinta sunt din ce in ce mai preocupati de accelerarea ritmului in care aceasta creste, mai ales pe fondul poluarii cu gaze cu efect de sera. E vorba de poluarea generata industrial, mai ales in tarile mai putin dezvoltate si care pun accent, in economie, pe combustibilii fosili, dar si de activitatile noastre cotidiene: forma de transport pe care o alegem, consumerismul, agricultura, defrisarile etc.
Auzim adesea expresia “efect de sera”, dar prea putini stiu ca de fapt sintagma se refera la felul in care atmosfera Pamantului retine energia solara. Energia solara care radiaza inapoi in spatiu de pe suprafata planetei noastre este absorbita prin gaze din atmosfera si retransmisa in toate directiile.
Energia astfel radiata inapoi catre Pamant incalzeste atat atmosfera de jos, cat si suprafata planetei. Fara acest efect de sera temperatura pe Terra ar fi cu 30 de grade Celsius mai mica, ceea ce ar face viata aproape imposibila.
Oamenii de stiinta cred ca din cauza activitatilor noastre cotidiene punem presiune pe atmosfera, trimitand in exces emisii de gaze cu efect de sera. Atat industria, cat si agricultura (ca activitati umane) provoaca, in timp, cresterea temperaturii globale.
Dintre gazele cu efect de sera cel mai nociv este dioxidul de carbon, eliberat prin emisii in industrie, transport etc. Cu cat rata defrisarilor creste, cu atat capacitatea padurilor si oceanelor de a retine acest gaz, pana sa ajunga in atmosfera, scade. Iar asta creste riscul de incalzire globala si de schimbari climatice.
Sigur, o sa intrebati ce putem face fiecare dintre noi pentru un mediu mai curat, aer mai respirabil etc. Raspunsul e simplu: alegeri responsabile! Mai putin consumerism, plimbari mai lungi pe jos sau cu mijloace de transport nepoluante, colectarea selectiva a deseurilor de tot soiul si, bineinteles, educarea celor din jur, incepand cu autoritatile.
In spiritul acestor alegeri vin si recomandarile saptamanii.
Ce nu poate lasa in urma Oana Dan
-
Un horoscop foarte amuzant
-
Fericirea in cateva sfaturi
Ridicol, dar adevarat, ridicol de adevarat, daca vreti. Cititi AICI.
-
O carte
“Ritualuri” de Cees Noteboom, unul dintre cele mai frumoase volume pe care le-am citit in ultimii ani. Il recomand!
Ce nu poate lasa in urma Iulian Andrei
-
O carte
“Micul dejun al campionilor”, de Kurt Vonnegut, la Polirom.
-
O alta carte
“Bambini di Praga”, de Bohumil Hrabal, la Art.
-
Un documentar
Chuck Norris vs. communism. Il gasiti pe net
-
Un film clasic
Blow-Up, tot asa, pe net
-
Niste muzica buna
-
Un spectacol de teatru
“Anul disparut – 1989”, la Teatrul Mic. Joaca si Ilinca Manolache, iar asta este, deja, o garantie a calitatii.
-
O cronica
Ce nu poate lasa in urma Vlad Stoicescu
-
File din istoria Retelei
-
Un zbucium