
La capatul strazii Iacob Andrei din cartierul Ferentari, in marginea unei fasii de asfalt care strajuieste blocurile ghetoului, stau 19 familii, in mai multe constructii improvizate. Zona e denumita in cartier “la baraci” si am surprins recent cateva instantanee de acolo, intr-un fotoreportaj din cadrul seriei #FerentariLux.
In seara zilei de 30 august, pe baraci s-au lipit mai multe hartii, somatii ale autoritatilor locale din sectorul 5 care instiintau evacuarea zonei in trei zile si demolarea constructiilor improvizate. Miercuri, 31 august, pe la pranz, primele utilaje si-au facut aparitia, incolonandu-se pe fasia de asfalt.
Nu venisera, de fapt, sa curete terenul de pe Iacob Andrei. Inca. Menirea lor in ultima zi a lui august din 2016 era alta: sa mearga un kilometru mai departe, pana la extremitatea unui cimitir evreiesc din zona, ca sa amenajeze noul spatiu locativ pentru oamenii de la baraci.
Caci da – in Romania anului 2016 lucrul acesta chiar s-a intamplat, primaria de sector (intrata in era PSD-istului Daniel Florea, care a castigat mandatul edilitar pus la bataie aici la alegerile locale din iunie) angajand o actiune de “eliberare, igienizare si salubrizare” a domeniului public si oferind unor oameni care dormeau in strada … alta strada. De fapt nu o strada, ci un colt de camp langa cimitir.
In afara reporterului Dela0.ro Diana Oncioiu, nimeni de la vreun ziar sau vreo televiziune n-a fost la fata locului pentru a relata. Si cate erau de relatat!
Explicatia furnizata miercuri, in toiul actiunii, de seful Politiei Locale Sector 5, Cornel Stana? Ca e legal sa tii niste baraci la cimitir, pentru ca acolo e terenul primariei. Si oricum ar fi urmat sa se faca frumos, urmand sa se asaneze si sa se puna pietris pe jos. Uluitor!
In marginea cimitirului, oamenii n-aveau nici macar acces la apa. La capatul lui Iacob Andrei macar atat aveau.
Dupa o noapte trecuta sub auspiciile acestei actiuni de evacuare demne de lumea a treia, cazul baracilor de pe Iacob Andrei a devenit joi, 1 septembrie, doar o neintelegere intre primarul Daniel Florea si seful Politiei Locale sector 5 Cornel Stana. A indicat-o chiar primarul Florea in cadrul unei intalniri la care au participat autoritatile locale, cinci oameni de pe Iacob Andrei, trei organizatii neguvernamentale si reporterul Dela0.ro, careia initial i s-a refuzat accesul.
„Nu maine. Maine nu va da nimeni afara”, a indicat primarul, oferind si cateva explicatii pentru desfasurarea de forte de miercuri: “Stana a gresit. Sunt suparat pe el. Locurile curatate ieri sunt locuri identificate de noi pentru locuinte sociale. Eu sunt de vina ca nu i-am explicat bine lui Stana.”
Explicatiile nu prea stau, insa, in picioare la o analiza atenta.
In jurul orei 16, miercuri, sefei departamentului de comunicare din cadrul Primariei i s-a explicat telefonic ce se intampla la fata locului. Daca seful Politiei Locale Cornel Stana ar fi inteles intr-adevar gresit lucrurile, interpretand prost dispozitia primarului Florea, atunci actiunea ar fi putut sa se termine chiar in ziua respectiva, la ora 16.
Si totusi actiunea a continuat in forta. Ba chiar un grup de oameni de la baraci a fost dus “in vizita” sa evalueze viitoarea locatie de langa cimitir. Locatie ajunsa a doua zi, in vorbele edilului, “loc pentru locuinte sociale”. Faptele sunt incapatanate.
De bine, de rau, situatia la ora asta e asa: pana isi vor gasi variante sigure de relocare, oamenii nu vor fi mutati din strada tot pe strada. Joi, 1 septembrie, la intalnirea mentionata s-a expus planul: vor fi mutati in camerele Caminul Industriei Iutei, iar de acolo in chirii in sectorul 5.
Ce s-a intamplat intre seara de miercuri si amiaza de joi incat planurile de “curatare si igienizare” de pe Iacob Andrei s-au schimbat radical? Ramane de cercetat. Poate un indiciu e faptul ca joi, la fata locului, in Ferentari, a venit si Protectia Copilului. Nu aveau voie sa faca declaratii, dar informatiile Dela0.ro indica faptul ca habar nu aveau de planurile de evacuare ale Primariei.
Prin urmare, nu exista nici presupusa colaborare indicata de primaria lui Daniel Florea intr-un comunicat emis miercuri. Intentia initiala si actiunile de miercuri au fost, dupa toate datele, mandatate de edil – ceva insa a deturnat actiunea. Ce anume? Ramane de cercetat.
Cert e insa ca la nivel de administratie publica suntem de rasul lumii si chiar mai rau de-atat. Niste oameni ar fi urmat sa doarma langa un cimitir, la marginea Bucurestiului, din dispozitia autoritatii locale de la sectorul 5. Numai o interventie exterioara acestei autoritati a facut ca lucrurile sa nu se intample conform acestui plan.
In timpul campaniei electorale din primavara, primarul Daniel Florea spunea ca unul din obiectivele sale fundamentale e sa redea mandria locuitorilor cartierului Ferentari, un sentiment “estompat din cauza conditiilor in care traiesc”.
La sfarsit de august, cateva luni dupa alegeri, primaria lui Daniel Florea s-a gandit sa le redea mandria oamenilor de la baraci mutandu-i langa un cimitir. Evacuarea comandata de edil n-a fost coordonata simultan nici macar cu un sfert de plan de relocare. La baraci stateau zeci de copii.
Si oricata legalitate ar fi in spatele unei astfel de actiuni de igienizare prin inlaturarea constructiilor ilegale, daramarea unor baraci locuite nu e aceeasi cu daramarea unor garaje. Acolo unde aproape o suta de oameni au nevoie de asistenta sociala in momentul evacuarii, singura idee de politica sociala a primariei lui Daniel Florea a fost sa-i trimita langa un cimitir. Apoi, cineva sau ceva i-a razgandit.
Iata si recomandarile saptamanii, in care debuteaza si colega Diana Oncioiu.
Ce nu poate lasa in urma Oana Dan
-
Un interviu cu Marie-Helene Fabra Bratianu
-
Fericirea la danezi
-
Fapte din viata lui Cehov
Ce nu poate lasa in urma Diana Oncioiu
-
O reusita a comunitatii
-
Un articol
-
Un documentar despre Antarctica
Ce nu poate lasa in urma Iulian Andrei
-
De revazut
-
De vazut
-
De citit
-
De mers
-
De urmarit
Ce nu poate lasa in urma Vlad Stoicescu
-
Oprea si ceilalti