Foto: George Călin / Inquam Photos

Deși nu a fost emisă încă o decizie epidemiologică formală care să încuviințeze organizarea pelerinajului de Sfânta Parascheva, nu există niciun dubiu că evenimentul nu va avea loc și în acest an la Iași.

Pregătirile Mitropoliei Moldovei sunt în toi, iar autoritățile susțin că, în ciuda situației actuale a infectărilor cu coronavirus, cu peste două mii de cazuri zilnice noi, nimic nu poate fi făcut pentru anularea evenimentului. Pur și simplu, e ca la o furtună, o vezi că vine și nu ai cum să o oprești. Asta este, cel puțin, poziția adoptată de instituția care trebuie să decidă asupra desfășurării procesiunii religioase: Direcția de Sănătate Publică Iași.

Am contactat instituțiile locale din Iași abilitate să încuviințeze organizarea pelerinajului, dar și instituțiile centrale de la București care au comunicat ferm de-a lungul pandemiei că nu sunt dispuse să negocieze restricțiile epidemiologice. Am făcut-o pentru a înțelege de ce ne confruntăm cu o repetiție a scenariului pascal din primăvară.

La momentul respectiv, derogări de la regulile generale au fost acordate prin protocol Bisericii Ortodoxe. Protocolul stat-BOR a fost semnat după ce Biserica anunțase deja public termenii prezenței credincioșilor în lăcașele de cult. Doar intervenția președintelui Klaus Iohannis a limitat, în aprilie, efectele deciziei ministrului de Interne Marcel Vela de a face concesii majore de la reguli pentru BOR.

La început de octombrie, premierul Ludovic Orban și secretarul de stat Raed Arafat se derobează de responsabilitatea directă, arătând că decizia referitoare la organizarea pelerinajului de Sfânta Parascheva va fi luată pe plan local, cu o oarecare implicare a ministrului Vela. Acceptând pericolul epidemiologic implicit, guvernanții speră totuși că pelerinii nu se vor înhăma la drum și nu vor lua parte la procesiunea religioasă organizată de BOR.

Anual, statisticile estimează că sute de mii de oameni participă la pelerinajul de Sfânta Parascheva.

În timp ce autoritățile locale ieșene susțin că vineri, 2 octombrie, se va lua decizia finală cu privire la organizarea pelerinajului anual de hramul Sfintei Parascheva, agenția de știri a Patriarhiei Române anunța încă de pe 23 septembrie condițiile de desfășurare a evenimentului.

Între timp România a depășit cota zilnică de 2.000 de noi cazuri de coronavirus. 

Pelerinajul de Sfânta Parascheva este cel mai mare eveniment religios din România și are loc în fiecare an, în prima jumătate a lunii octombrie. La fiecare mijloc de toamnă, fac ocolul televiziunilor naționale cozile kilometrice la care credincioșii stau cu zilele pentru a ajunge la sfintele moaște.

Înaintea raclei cu osemintele sfinte se închină îndelung, le sărută sau freacă diferite obiecte de suprafața lăzii pentru a le sfinți.

În zilele respective gara din Iași nu este doar locul în care sosesc mii de pelerini zilnic, ci și locul în care unii credincioși dorm înghesuiți unul în altul. Același lucru se întâmplă în bisericile din apropierea Mitropoliei, care îi găzduiesc pe pelerinii care nu au unde înnopta. 

Pe 19 septembrie 2020, primarul orașului Mihai Chirica declara că reprezentanții Mitropoliei Moldovei s-au angajat să organizeze ceremoniile religioase prilejuite de hramul Sfintei Parascheva cu respectarea strictă a normelor impuse de COVID-19. Tot atunci edilul anunța că alte două evenimente publice organizate concomitent, Zilele Iașiului și Festivalul Vinului, nu se mai țin din cauza pandemiei. 

Pe 23 septembrie, Biserica Ortodoxă Română anunță într-un comunicat de presă că pelerinajul de Sfânta Parascheva va avea loc – cu câteva modificări în vremuri de COVID-19. 

>> Moaștele vor fi scoase de pe 8 octombrie și vor rămâne acolo până pe 15 octombrie. 

>> Va exista un culoar de acces către sfintele moaște care să asigure păstrarea distanțării fizice.

>> Vor fi puse la dispoziția pelerinilor măști oferite de voluntari la intrarea pe culoarul de acces și pe parcursul rândului.

>> De-a lungul traseului pelerinilor vor exista dozatoare automate cu dezinfectant pentru mâini – iar înainte de a se apropia de zona baldachinului, credincioșii vor trece și peste covoare dezinfectante.

>> Pelerinii nu vor mai putea fi cazați în parohiile ieșene sau lăcașurile de cult. 

Nu putem împiedica oamenii să vină

Pe 28 septembrie, Basilica – agenția de turism a Patriarhiei Române – posta pe pagina sa de Facebook detalii despre organizarea pelerinajelor la Sfânta Parascheva. 

Dar în timp ce Mitropolia Moldovei e în plină organizare, prefectul de Iași și directorul direcției județene de sănătate publică spun că decizia finală nu e încă luată. 

Prefectul Grigoraș Marian a declarat pentru Dela0.ro că așteaptă, la rândul său, un semn de la DSP Iași – unde Mitropolia Moldovei ar fi depus un plan de măsuri de protecție sanitară. Reprezentantul guvernului în teritoriu spune că au avut loc mai multe întâlniri între autorități și reprezentanții Bisericii și că, cel mai probabil, mâine se va lua o decizie. 

Dar decizia nu poate fi decât favorabilă, explică pentru Dela0.ro Vasile Cepoi, directorul DSP Iași. Acesta ne-a indicat în cursul unei discuții telefonice faptul că încă nu se poate pronunța, pentru că urmează să analizeze planul transmis de Mitropolia Moldovei. Dar părerea sa este că nu poate opri nimeni credincioșii să vină la procesiune. 

Știți, e ca la o furtună. O vezi că vine, dar nu ai cum să o oprești. Așa că mai bine iei toate măsurile pentru a limita riscurile.

Cepoi mai spune că mesajul autorităților va fi unul clar: să descurajeze participarea! În plus, crede directorul DSP, măcar unii dintre oameni nu vor participa de teama infectării cu coronavirus. Pentru cei care vor participa, totuși, dormitul în gară sau prin biserici nu va mai fi posibil, iar activitățile comerciale din perimetrul procesiunii vor fi închise.

Detaliile prezentate de directorul DSP nu lasă loc de dubiu: decizia încuviințării pelerinajului este doar un pas formal, iar micile detalii de organizare sunt deja puse la punct. 

Ce spune Raed Arafat

Extrem de dur, chiar apocaliptic în mesaje pe toată perioada pandemiei, secretarul de stat Raed Arafat i-a comunicat reporterului Dela0.ro că decizia e de luat la nivel județean și că nu e nevoie de o derogare, cum a fost în cazul înmormântării Înaltpreasfințitului Pimen (arhiepiscopul Sucevei, decedat în mai de coronavirus). 

Întrebat dacă nu e nevoie totuși de derogare, având în vedere că vorbim de o adunare publică la care vor participa în mod cert peste 500 de oameni, secretarul de stat Arafat ne-a spus că acum “e altceva”. Potrivit oficialului de la București, evenimentul religios de la Iași nu ar intra în categoria evenimentelor în aer liber cu limită de 500 de persoane – pentru că nu vorbim de adunare, ci de stat la coadă.

Arafat a admis însă că există riscuri asociate pelerinajului, în special la transportul pelerinilor către Iași – și a recomandat ca persoanele vulnerabile, adică bătrânii, să nu participe la acest eveniment. 

Ce spune Ludovic Orban

Deși vorbim de o procesiune religioasă care are loc în contextul în care România a depășit 2.000 de cazuri de COVID-19 înregistrate zilnic, premierul Ludovic Orban nu pare deloc îngrijorat.

Într-o discuție telefonică cu reporterul Dela0.ro, Orban a declarat că i-a transmis de miercuri ministrului Marcel Vela să discute cu Mitropolia Moldovei despre modul de organizare a pelerinajului. Vela este demnitarul guvernamental care a semnat în primăvară un protocol extrem de controversat cu Patriarhia Română, în care acorda – în context pascal – derogări majore de la regulile epidemiologice instituite în starea de urgență.

Premierul Ludovic Orban a admis în dialogul cu Dela0.ro că au existat discuții anterioare între Palatul Victoria și BOR pe tema organizării pelerinajului de Sfânta Parascheva, ele fiind purtate de secretarul de stat Gheorghe Sorescu. 

Dela0.ro: Având în vedere situația epidemiologică luați în calcul anularea evenimentului?
Ludovic Orban: Hm, nu am discutat. 

Cu respectarea legilor

Mesajele de descurajare a participării despre care au vorbit directorul DSP Iași sau secretarul de stat Raed Arafat par să fie o valabile doar în cazul autorităților statului. Ele n-au fost, în mod cert, convenite și cu agențiile de turism ale diferitelor mitropolii sau arhiepiscopii BOR – cum ar fi Basilica, Renașterea sau Meteora.

Acestea își văd, în continuare, de mașinăria comercială pusă în funcțiune de cel mai mare pelerinaj de peste an.

Am încercat să vorbim cu directoarea agenției Basilica despre măsurile de siguranță pe care le-a luat în context de pandemie, însă a refuzat dialogul. La Meteora nu există alte măsuri de siguranță față de cele existente până acum: primele două banchete din autocar libere, dezinfectant și măști. Însă sunt șanse să nu fie nevoiți să le aplice pentru că pelerinii nu se înghesuie anul acesta să participe. 

La agenția Renașterea, care organizează pelerinaje pentru 9-10 octombrie, există doritori, iar deplasarea se va face cu respectarea legilor, a transmis reprezentantul agenției. 

La o agenție particulară – Agenția Avraam – pelerinajul de Sfânta Parascheva are și o reducere de 14%.

Reprezentantul agenției recunoaște că numărul pelerinilor a scăzut față de anul trecut. Nu știe însă să spună câți pelerini va duce agenția sa la Iași. În ceea ce privește măsurile de siguranță, le vor aplica pe cele impuse de lege. 

Pentru pelerinii care nu vin în regim organizat la Iași și aleg să călătorească cu trenul, CFR a suplimentat capacitatea de transport pe patru rute naționale – două care pleacă dinspre București spre Iași și altele două care pleacă din Timișoara și Constanța. 

Cea mai fidelă primărie din țară în ceea ce privește transportul pelerinilor de Sfânta Parascheva, cea din Voluntari, a decis ca anul acesta să nu mai trimită, pe bani publici, mii de pelerini la Iași. Motivul invocat: pandemia. 

Greu de anulat

Ar fi putut, totuși, Biserica Ortodoxă să renunțe la organizarea pelerinajului obișnuit și să organizeze o procesiune restrânsă? Nu există un răspuns cert în acest sens, dar în mod sigur nu ar fi fost singurul eveniment public anulat anul acesta de BOR, în condiții de pandemie.

La Timișoara, de exemplu, ar fi trebuit să aibă loc în septembrie Întâlnirea Tinerilor Ortodocși, un format anual organizat de Biserica Ortodoxă, cu invitați din mai multe țări și mii de participanți. ITO primise chiar și finanțare publică, de la Secretariatul de Stat pentru Culte, însă a fost reprogramat pentru 2021.

Această posibilitate nu mai este însă luată în calcul când vine vorba de pelerinajul tradițional de Sfânta Parascheva, unde participarea o depășește cu mult pe cea de la ITO sau chiar de la Zilele Iașului.

Ultima dată când Biserica Ortodoxă Română s-a încăpățânat să organizeze evenimente, ceremonii, procesiuni greu de controlat, România avea în jur de 4-500 de cazuri noi de coronavirus înregistrate zilnic. Acum are de cinci ori mai multe. 

1 COMENTARIU

  1. Draga Diana, un jurnalist ar trebui sa fie obiectiv si sa prezinte faptele fara adaugiri de informatii care sa prezinte un context dupa dorinta si credinta personala. Doar de luat in calcul. ; )

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.