În rezumat, povestea primelor două episoade ale investigației realizate de colectivul de reporteri Să fie lumină este despre cum statul român a intrat în vara anului 2017 în posesia unor probe video posibil relevante pentru cazuistica de abuz sexual din Episcopia Hușilor.
Însă aceste probe au sfârșit prin a fi băgate la sertar, nefiind instrumentate vreodată pentru că unitatea de parchet implicată (DNA Iași) le-a considerat irelevante în cadrul dosarului penal în care fuseseră obținute.
Serviciul teritorial anti-corupție intrase pe fir în momentul în care Preasfințitul Corneliu, episcop în funcție la acea vreme, depusese o plângere de șantaj, semnalând că trei fețe bisericești îl amenințau cu publicarea unor imagini compromițătoare.
Procurorul de caz de la DNA Iași avea competența legală de a proba și trimite în judecată șantajul la episcop – dar avea și obligația (ca garant al ordinii de drept) să sesizeze parchetul competent cu privire la conținutul probelor video ridicate de la domiciliile șantajiștilor.
Acest al doilea pas întru administrarea justiției n-a mai fost făcut vreodată, iar imaginile abuzului au sfârșit într-un fișet la DNA Iași, fără a mai ajunge în atenția altor procuror, competenți legal în chestiunea cercetării abuzului sexual.
Așa au rămas lucrurile vreme de mai bine de doi ani. Și așa ar fi rămas pe vecie dacă echipa Să fie lumină nu intra pe firul poveștii de șantaj, descoperind traseul judiciar viciat al probelor video recoltate chirurgical și băgate rapid la sertar de statul român.
Rețineți, deci, sminteala numărul 1: oameni plătiți (generos) de la buget, din taxele și impozitele colectate de la cetățeni, au lucrat febril pentru apărarea ierarhului BOR, folosind toate mijloacele legale și realizând rechizitoriul în dosarul de șantaj într-un timp record (două săptămâni), dar n-au mai găsit resursele de interes & celeritate și pentru cercetarea cazuisticii de abuz, uitând – zeci de luni la rând – de toate mijloacele legale aflate la dispoziția lor.
Pe fondul acestor întâmplări revenite recent la suprafață în toată hidoșenia lor instituțională, în a doua jumătate a lunii august au avut loc (la Iași și la Vaslui) două ITO-uri, întâlniri ale tinerilor ortodocși, un format de reuniuni religioase pe care Biserica Ortodoxă le organizează anual.
La Iași, Adrian Papahagi și părintele Visarion Alexa le-au vorbit tinerilor despre combustia creștinismului care este iubirea și despre rezultatul acestei combustii – bucuria. La Vaslui, Preasfințitul Ignatie (actualul episcop de Huși) le-a spus adolescenților că sufletele lor se aseamănă cerului și că, oricâte zile mohorâte ar fi, cerul sufletului rămâne tot cer.
Nimeni nu le-a rostit tinerilor vreo vorbă despre ceea ce separă în mod concret binele de rău – în ceruri, dar și pe pământ – ori despre nevoia de a întâmpina abuzurile de orice fel cu adevăr și dreptate (indiferent dacă ea este de ordin juridic sau canonic).
PS Ignatie a anunțat franc, încă de la preluarea funcției episcopale, că nu e interesat de trecutul recent al eparhiei sale pentru că elucidarea faptelor nu-l ajută deloc sufletește. Așa se face că personaje bisericești care au gravitat ani la rând în jurul afacerii de șantaj ocupă și astăzi poziții în structura administrativă a Episcopiei Hușilor.
Ignorarea – de către stat și de către Biserică – a abuzului sexual sistematic produs ani la rând în Episcopia Hușilor îl ajută însă, cu vârf și îndesat, pe PS Corneliu. Preasfințitul se află astăzi în poziția de episcop retras și are toate beneficiile pecuniare aferente.
Justiția în cazul său s-a făcut fără dreptate. Nu doar justiția statului (care a cercetat strict șantajul bisericesc), ci și a Bisericii, care nu a investigat sau pedepsit canonic faptele preasfințitului. Membrii Sfântului Sinod l-au lăsat pur și simplu să se retragă din funcție și să rămână sub ascultarea celui mai înalt for al Bisericii Ortodoxe. Atât.
Rețineți, deci, sminteala numărul 2: și-acum, la momentul scrierii acestor rânduri, PS Corneliu beneficiază de avantaje asimilate (conform legilor statului român) rangului de demnitar de stat. Din taxele și impozitele colectate de la aceiași cetățeni care au plătit și organele de procuratură blânde cu faptele de abuz ale fostului episcop.
Și ca să fie complet strâmb peisajul lumii românești la acest final de august, aflați că evenimentele de tip ITO organizate de BOR sunt plătite tot de contribuabilii cărora li se iau taxele și impozitele, dar nu li se oferă la schimb o societate mai dreaptă, capabilă să se protejeze măcar de abuzatori sexual aflați în poziții de super-autoritate.
Rețineți, deci, și sminteala numărul 3: pentru organizarea ITO Moldova, de la Iași, costurile au fost decontate de Secretariatul de Stat pentru Culte, iar pentru organizarea ITO Vaslui banii au venit de la Consiliul Local Vaslui, prin intermediul unui mecanism de finanțare nerambursabilă. Banii sunt tot de la cetățeni, aceiași care plătesc și procurorii, aceiași care-l țin în dulce exil episcopal și pe PS Corneliu.
Nu există, practic, pildă mai creștinească decât cea oferită de cetățeanul român. La fiecare palmă, el răspunde mereu cu celălalt obraz. Fără măcar să-și dea seama.
În ciuda tăcerilor și complicităților și a tuturor faptelor care s-au vrut ascunse, colectivul Să fie lumină a publicat până la acest început de toamnă trei episoade ale seriei de presă despre abuzurile sexuale de la Huși.
Pe fondul investigației Să fie lumină, statul român a redeschis recent dosarul de abuz sexual care îl vizează pe Cornel Onilă (numele de mirean al fostului episcop de Huși). Adevărul judiciar e însă treaba instituțiilor abilitate. Realitatea care poate fi decupată jurnalistic e mai extinsă – și nu mai puțin importantă pentru societate. Vedeți, în acest sens, secvențele video care deschid aceste Recomandări.
Echipa Să fie lumină intră în al patrulea anotimp al documentării la fel cum l-a încheiat pe cel de-al treilea: pe teren.
Efortul jurnalistic poate fi sprijinit financiar, cu o subscripție lunară sau cu o donație singulară, AICI.
Iată și recomandările săptămânii.
Ce nu poate lăsa în urmă Diana Oncioiu
Povești dintr-o lume croită prost
Cum arată o lume în care avortul este interzis? Dacă vreți să aflați ascultați-o pe Anca cum descrie procedura avortului cu sonda. Și după ce o ascultați pe ea intrați și pe pagina proiectului Jurnalul Decretului.
Un film
Cea mai recentă producție a lui Tarantino – Once Upon a Time in Hollywood. Recomandat celor care nu se iau prea tare în serios și care au văzut măcar un film făcut de Tarantino. Altfel există riscul părăsirii sălii, cum s-a și întâmplat într-o incintă de cinema din Focșani într-o seară de duminică.
Ce nu poate lăsa în urmă Vlad Stoicescu
Colectiv, documentarul
Cătălin Tolontan scrie despre ceva ce ne unește pe toți, înaintea și îndărătul imaginilor video care ne aduc aminte despre victimele, cauzele și urmările incendiului devastator produs în clubul Colectiv.
O după-amiază la Bonn, de la sfârșitul verii anului 2009
AICI.