
A circulat în ultimele zile, după invadarea Ucrainei de Rusia, o caricatură mai veche în care dictatorul nazist Adolf Hitler se uită părintește la autocratul Vladimir Putin, în timp ce-i ține mâna stângă pe obraz. Hitler pare să fie tatăl, iar Putin – progenitura.
Încercarea recentă de a stabili o paralelă între cei doi nu este singulară. După asaltul comandat de Kremlin, cotidianul Libertatea le-a propus cititorilor români să vadă în Putin un nou Adolf.
Nici tentația de a suprapune numele și chipurile celor doi nu e nouă. Într-o apariție televizată din martie 2018, premierul Marii Britanii Boris Johnson l-a asemănat pe președintele rus cu liderul nazist care a provocat al Doilea Război Mondial. Chiar zilele trecute, fostul președinte al Ucrainei Petro Poroșenko a declarat că Putin este un Hitler al zilelor noastre.
Invadarea Ucrainei de armata rusă i-a făcut pe mulți să se gândească la invadarea Poloniei de către Germania nazistă în 1939.
Dar nicăieri nu e mai pregnantă asemănarea dintre dictatorul german și autocratul rus decât în cuvintele lor. Adolf Hitler și Vladimir Putin împart idei și viziuni asupra națiunii, securității teritoriale, sacrificiului pentru țară. Unele dintre ele se suprapun cu atâta fidelitate încât par produsul aceleiași minți tulburate.
Cei doi împart și aceleași obsesii față de granițe istorice, teritorii pierdute și obligația supremă a statelor mici să se închine celor mari. Pe Putin și Hitler îi despart peste 80 de ani, dar îi apropie felul în care vorbesc despre lumea din jurul lor. Grandomania, credința că popoarele pe care le conduc sunt unele alese, dar asuprite, nedreptățite, vizate constant de alte puteri – toate aceste lucruri se pot vedea la o simplă comparație de discurs.
Pentru că trăim vremurile pe care le trăim, ne-am propus la Pixul cu mină să ne uităm la declarațiile lui Vladimir Putin (din ultimele zile și nu numai), cu scopul de a le pune față în față cu declarațiile belicoase ale lui Adolf Hitler de la sfârșitul anilor 1930 și începutul anilor 1940.
SACRIFICIU PENTRU PATRIE
HITLER
Ca național-socialist și ca soldat german intru în această luptă cu convingere. Întreaga mea viață nu a fost decât o lungă luptă pentru poporul meu și pentru Germania. A existat un singur cuvânt de ordine în această bătălie: credința în popor. Un cuvânt pe care nu l-am învățat niciodată: capitulare.
Nu cer niciunui german mai mult decât am fost eu însumi gata să fac în orice moment timp de patru ani. Nu voi supune poporul german la greutăți la care eu însumi să nu fi fost supus. Întreaga mea viață de acum înainte aparține mai mult ca niciodată poporului meu. Sunt de acum înainte doar primul soldat al Reichului german.
Aș dori să asigur întreaga lume că un noiembrie 1918 nu se va mai repeta niciodată în istoria Germaniei. Așa cum eu însumi sunt gata oricând să-mi pun viața în joc – oricine o poate lua pentru poporul meu și pentru Germania – cer același lucru și celorlalți.
Dacă, totuși, cineva crede că ne confruntăm cu o perioadă grea, ar trebui să-l rog să-și amintească că odată un rege prusac, cu un stat ridicol de mic, s-a opus unei coaliții mai puternice și a reușit să iasă victorios după trei războaie pentru că a avut o inimă puternică, de care avem și noi nevoie în aceste vremuri. (Discurs în Parlament în ziua invadării Poloniei, 1 septembrie 1939)
PUTIN
La urma urmei, am fost în serviciile de securitate și am văzut cum lucrează ofițerii de securitate: își dau viața dacă este necesar. (n.r. – Pentru ei) Totul e menit să slujească Patria și exact asta fac și eu acum. În acest sens, cred că am reușit să-mi transpun visele în realitate. (Discurs în fața adolescenților la deschiderea anului școlar, septembrie 2021)
Sunt încrezător că soldații și ofițerii forțelor armate ruse devotați țării lor își vor îndeplini cu profesionalism și curaj datoria.
Ca de fiecare dată soarta Rusiei este în mâinile de încredere ale poporului nostru multinațional. Și asta înseamnă că deciziile luate vor fi implementate, obiectivele stabilite vor fi atinse, securitatea Patriei noastre va fi garantată. (Discurs către națiune înainte de lansarea atacului asupra Ucrainei, 24 februarie 2022)
Moartea este ceva îngrozitor, nu? Dar nu, se pare că poate să fie ceva frumos dacă ea servește oamenilor: moartea pentru un prieten, pentru popor pentru patrie, ca să folosesc un termen modern. (Declarație, 2014)
ÎNCERCĂRI PAȘNICE
HITLER
Ca întotdeauna, am încercat să aduc, prin metodă pașnică, propuneri de revizuire, o modificare a acestei poziții intolerabile. (…) Toate aceste propuneri, după cum știți, au fost respinse.
Cunoașteți propunerile pe care le-am făcut pentru a îndeplini necesitatea restabilirii suveranității germane asupra teritoriilor germane. Știți nesfârșitele încercări pe care le-am făcut pentru clarificarea și înțelegerea pașnică a problemei Austriei și, mai târziu, a problemei Boemiei și Moraviei. A fost totul în zadar.
În același mod am încercat să rezolv și problema Danzigului, Coridorului, propunând o discuție pașnică. Că problemele trebuiau rezolvate era clar. (Discurs în Parlament în ziua invadării Poloniei, 1 septembrie 1939)
PUTIN
Vedem că forțele care au dat o lovitură de stat în Ucraina în 2014 și care au preluat puterea și o dețin prin alegeri electorale fraudate au renunțat la soluționarea pașnică a conflictului. De opt ani, de opt ani lungi, am făcut tot posibilul pentru a rezolva situația prin mijloace pașnice, politice. Totul a fost în zadar. (Discurs către națiune înainte de lansarea atacului asupra Ucrainei, 24 februarie 2022)
Ne dorim război în Europa? Desigur că nu. De aceea, am înaintat propuneri pentru un proces de negociere, al cărui rezultat ar trebui să fie un acord privind asigurarea securității egale pentru toată lumea, inclusiv pentru țara noastră. (Declarație de presă după discuțiile cu Olaf Scholz, cancelarul german, 15 februarie 2022)
ETNICI TORTURAȚI
HITLER
Statul polonez a refuzat soluționarea pașnică și a făcut apel la arme. Germanii din Polonia sunt persecutați cu cruzime și alungați din casele lor. O serie de încălcări ale frontierei, intolerabile pentru o mare Putere, demonstrează că Polonia nu mai este dispusă să respecte frontiera Reichului. (Declarația de război împotriva Poloniei, 1 septembrie 1939)
Au (n.r. polonezii) încercat să justifice opresiunea asupra germanilor acuzându-i că ei sunt cei care au provocat conflictele. Nu știu în ce ar putea consta aceste provocări din partea unor femei și ale unor copii, în contextul în care ei sunt cei maltratați, în unele cazuri chiar uciși. Un lucru știu – nicio mare Putere nu poate asista pasiv la astfel de evenimente. (Discurs în Parlament în ziua invadării Poloniei, 1 septembrie 1939)
Vă veți aminti evenimentele dramatice din acea perioadă — numărul tot mai mare de victime printre etnicii germani în Polonia. Campania militară din Est a costat Armata germană aproximativ 160.000 de vieți, în timp ce, în doar câteva luni de pace, în 1939, au fost uciși peste 62.000 de etnici germani, iar unii care au fost torturați îngrozitor. (Declarația de război împotriva SUA, 1941)
PUTIN
Nu putem privi ce se întâmplă acolo fără compasiune. Pur și simplu nu este posibil să mai suportăm toate acestea. Este necesar să oprim imediat acest coșmar – genocidul împotriva milioanelor de oameni care trăiesc acolo, care se bazează doar pe Rusia, doar pe noi. Aceste aspirații, sentimente, dureri ale oamenilor sunt principala motivație pentru ca noi să luăm decizia de a recunoaște republicile populare din Donbas. (Discurs către națiune înainte de lansarea atacului asupra Ucrainei, 24 februarie 2022)
Ce ar mai fi de așteptat? Ar trebui să așteptăm ca acest abuz asupra oamenilor să continue, acest genocid al celor aproape patru milioane de oameni care trăiesc în aceste teritorii? Este insuportabil de urmărit. Puteți vedea singuri ce se întâmplă acolo. Ei bine, cum putem continua să tolerăm așa ceva? (Discursul lui Putin către națiune, 23 februarie 2022)
PĂMÂNTUL NOSTRU
HITLER
Danzig a fost și este un oraș german. Coridorul a fost și este german. Ambele teritorii își datorează dezvoltarea culturală exclusiv poporului german. Danzig a fost separat de noi, Coridorul a fost anexat de Polonia. Precum în alte teritorii germane din Est, toate minoritățile germane care trăiesc acolo au fost maltratate în cel mai dur mod. Peste 1.000.000 de etnici germani au fost obligați, în anii 1919-1920, să-și părăsească patria. (Discurs în Parlament în ziua invadării Poloniei, 1 septembrie 1939)
Fostul guvern polonez a refuzat să răspundă în vreun fel propunerilor noastre. În acest caz, se pune întrebarea: Cum este posibil ca un stat atât de lipsit de importanță să îndrăznească pur și simplu să ignore astfel de propuneri și, în plus, să comită noi abuzuri împotriva germanilor, a oamenilor care au dat acestui pământ întreaga sa cultură și chiar să dispună mobilizarea generală a forțelor sale armate? (Declarația de război împotriva SUA, 1941)
PUTIN
Ucraina modernă a fost creată în întregime de Rusia sau, mai precis, de Rusia bolșevică, comunistă. Acest proces a început practic imediat după revoluția din 1917, iar Lenin și partenerii săi au făcut-o într-un mod extrem de dureros pentru Rusia – prin separarea, ruperea a ceea ce este istoric rusesc. Nimeni nu a întrebat milioanele de oameni care trăiesc acolo ce părere au.
Apoi, atât înainte, cât și după Marele Război Patriotic, Stalin a încorporat în URSS și a transferat Ucrainei câteva pământuri care au aparținut anterior Poloniei, României și Ungariei. În acest proces, el a dat Poloniei o parte din ceea ce era în mod tradițional pământ german drept compensație, iar în 1954, Hrușciov a luat Crimeea și a dat-o Ucrainei. De fapt, așa s-a format teritoriul Ucrainei moderne.
Aș dori să subliniez din nou că Ucraina nu este doar o țară vecină pentru noi. Este o parte inalienabilă a istoriei, culturii și spațiului nostru spiritual. Din timpuri imemoriale, oamenii care locuiesc, în sud-vestul a ceea ce a fost istoric ținutul rusesc, s-au numit ruși și creștini ortodocși. (Discursul lui Putin către națiune, 22 februarie 2022)
ATACUL
HITLER
În această noapte, pentru prima dată soldații polonezi au tras asupra teritoriului nostru. De la ora 5.45 am întors focul, iar de acum bombele vor fi întâmpinate cu bombe. Cine luptă cu gaz otrăvitor va primi gaz otrăvitor. Oricine se îndepărtează de regulile războiului uman se poate aștepta ca și noi să facem același lucru. Voi continua această luptă, indiferent împotriva cui, până când siguranța Reichului și drepturile sale vor fi asigurate. (Discurs în Parlament în ziua invadării Poloniei, 1 septembrie 1939)
Pentru a pune capăt acestei nebunii, nu am altă opțiune decât să răspund forței cu forță de acum înainte. Armata germană va duce cu hotărâre bătălia pentru onoarea și drepturile vitale ale Germaniei renăscute. (Declarația de război împotriva Poloniei, 1939)
PUTIN
Nu ni s-a lăsat altă opțiune pentru a proteja Rusia și poporul nostru, decât aceea pe care suntem forțați să o folosim astăzi. Situația ne impune să luăm măsuri decisive și imediate. Republicile populare din Donbas s-au îndreptat către Rusia pentru ajutor.
(…) Scopul este să-i protejăm pe oamenii care au fost supuși abuzurilor și genocidului de către regimul de la Kiev timp de opt ani. Și pentru aceasta vom urmări demilitarizarea și denazificarea Ucrainei, precum și aducerea în fața justiției a celor care au comis crime sângeroase împotriva civililor, inclusiv a cetățenilor Federației Ruse. (Discurs către națiune înainte de lansarea atacului asupra Ucrainei, 24 februarie 2022)
SECURITATEA
HITLER
Nu există nicio îndoială că Reichul german avea tot dreptul să reacționeze împotriva acestei situații de la granița sa și să depună eforturi pentru înlăturarea ei pentru propria sa securitate, mai ales că trăim într-o epocă în care alte țări, în special, SUA și Marea Britanie, își consideră securitatea în pericol pe continente pe care nici măcar nu le ocupă.
În întreaga istorie a dezvoltării și existenței Statelor Unite, Reichul german nu a fost niciodată ostil sau neprietenos din punct de vedere politic față de Statele Unite. Dimpotrivă, mulți germani și-au dat viața pentru a apăra SUA.
Reich-ul german nu a participat niciodată la războaie împotriva Statelor Unite, cu excepția celui în care Statele Unite au luptat împotriva lui în 1917.
De ce acest om, Roosevelt, dezvoltase o ostilitate fanatică împotriva unei țări care, în toată istoria ei, nu-i făcuse niciodată rău nici Americii, nici lui? (Declarația de război împotriva SUA, 1941)
PUTIN
Kievul și-a declarat dorința de aderare la NATO. Într-adevăr, fiecare țară are dreptul de a-și alege propriul sistem de securitate și de a intra în alianțe militare. Nu ar fi nicio problemă cu asta, cu o excepție. Documentele internaționale prevăd în mod expres principiul securității egale și indivizibile, care include obligația de a nu întări propria securitate în detrimentul securității altor state.
Cu alte cuvinte, alegerea căilor pentru asigurarea securității nu ar trebui să reprezinte o amenințare pentru alte state, în timp ce aderarea Ucrainei la NATO este o amenințare directă la adresa securității Rusiei. (Discursul lui Putin către națiune, 22 februarie 2022)
Nu amenințăm pe nimeni. Ne-am apropiat de granițele SUA? Sau granițele Marii Britanii sau ale oricărei alte țări? Voi sunteți cei care ați ajuns la granița noastră și acum spuneți că și Ucraina va deveni membră a NATO. Și îmi cereți mie garanții? (…) Amenințăm pe cineva? (Discursul lui Putin către națiune, 23 februarie 2022)