Foto: Alexandra Pandrea / Inquam Photos

UPDATE: Pe 10 iunie directorul Institutului de Medicină Legală Mina Minovici din București George Cristian Curcă a dispus eliminarea testării virginității la cerere, indiferent de vârsta femeii. Dispoziția vizează doar INML, niciun alt institut medico-legal din țară și nici serviciile județene de medicină legală.


Cel puțin patru institute de medicină legală și 25 de servicii județene de medicină legală continuă să elibereze certificate de virginitate pentru fete și femei, o practică definită de organizațiile internaționale drept dureroasă, umilitoare și traumatică. Națiunile Unite și Organizația Mondială a Sănătății au cerut încă din 2018 interzicerea acordării acestor certificate.

Certificatele de virginitate la cerere sunt documente care nu au nicio legătură cu anchetele penale, unde în urma unei sesizări la poliție organele abilitate decid dacă se impune sau nu un examen ginecologic. 

Testarea virginității la cerere nu are nici finalitate medicală. Dacă există o problemă de ordin medical vizita se face la medicul obstetrician, nu la medicul legist. Dacă există suspiciunea unei infracțiuni sexuale primul pas este depunerea unei sesizări la poliție, urmată – dacă este cazul – de o examinare a medicului legist (în baza dispoziției unui procuror).

Certificatele de virginitate la cerere sunt solicitate, în general, de părinți care vor să se convingă că fetele lor, minore sau majore, sunt încă virgine. Ori pentru eliberarea unui asemenea certificat persoana vizată trece printr-un examen ginecologic. Este o procedură pe care unele dintre persoanele de sex feminin supuse examinării o urmează forțate, obligate sau sub presiune.

În România, Consiliul Superior de Medicină Legală (n.r. – instituția care coordonează condițiile de desfășurare a profesiei în România) a emis pe 17 februarie 2022 o recomandare către serviciile de medicină legală, ca această prestație să nu mai fie oferită la cerere.

Cel care conduce consiliul este George Cristian Curcă, care ocupă în același timp și funcția de director al Institutului de Medicină Legală Mina Minovici din București. INML-ul condus de Curcă continuă să elibereze certificate de virginitate la cerere în ciuda recomandării emise de către CSML, entitate condusă de același Curcă. 

Potrivit rapoartelor elaborate de către Consiliul Superior de Medicină Legală, certificatele de virginitate la cerere reprezintă 2,3% din totalul certificatelor eliberate anual, ceea ce înseamnă între 400 – 460 de certificate de virginitate. 70% dintre acestea sunt eliberate de către institutele de medicină legală. Restul de 30% sunt emise de serviciile județene de medicină legală. Prețul unui astfel de certificat variază între 40 și 50 de lei. 

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, testarea virginității se face prin două metode: examinarea himenului, care presupune tragerea de labii pentru a observa mai bine dacă himenul este rupt sau nu, și testul „cu două degete”, care presupune introducerea degetelor în vagin pentru a evalua laxitatea peretelui vaginal. În România se folosește prima variantă, cea a verificării himenului. 

Certificatul de virginitate, un drept prevăzut de lege

La nivelul Ministerului Justiției există din perioada mandatului ministerial al lui Stelian Ion (decembrie 2020 – septembrie 2021) un grup de lucru care și-a propus să analizeze problematica infracțiunilor sexuale cu victime minore. 

În cadrul acestui grup organizațiile nonguvernamentale participante au atras atenția asupra certificatelor de virginitate și a problemelor pe care emiterea acestora le ridică. 

Pe 26 noiembrie 2021 Ministerul Justiției anunța, printr-un comunicat, măsuri imediate care să descurajeze practica, urmate de reglementări care să o elimine definitiv. În baza celor anunțate urma să fie trimisă o circulară în rețeaua națională de medicină legală, prin care să se recomande refuzul efectuării unor astfel de examinări până la o reglementare expresă în acest sens.

Suntem la aproape șase luni de la acel comunicat, recomandarea de încetare a practicii a fost emisă, dar medicina legală continuă să efectueze teste de virginitate la cerere. 

Secretarul de stat Mihai Pașca, cel care conduce în prezent grupul de lucru de la Ministerul Justiției, a declarat pentru Dela0.ro că, din informațiile sale, Consiliul Superior de Medicină Legală a transmis pe 17 februarie 2022, la două luni și jumătate de la discuția din grupul de lucru, o recomandare către rețeaua de medicină legală din țară ca astfel de examene ginecologice să nu mai fie realizate la cerere. 

Pentru eliminarea definitivă a practicii este însă necesară modificarea legislației. Ce înseamnă acest lucru? Pașca a explicat că este nevoie de scoaterea certificatelor de virginitate din lista prestațiilor medicale oferite la cerere de medicina legală. 

Deși Ministerul Justiției a formulat solicitarea de eliminare a certificatelor, următorii pași formali țin de Consiliul Superior de Medicină Legală.

Consiliului Superior de Medicină Legală este un organism format din directorii institutelor de medicină legală, profesorii de medicină legală și alți reprezentanți ai ministerelor Sănătății, Justiției, Administrației și Internelor și Public. 

Dela0.ro l-a contactat pentru lămuriri pe George Cristian Curcă, președinte CSML și director al Institutului de Medicină Legală Mina Minovici din București. 

În acest moment, dacă un cetățean vine să solicite un certificat de virginitate, medicul legist nu i-l poate refuza pentru că este un drept prevăzut de lege

, explică directorul Curcă. Atâta vreme cât legea include această prestație, medicina legală nu i-o poate refuza celui care o solicită, susține oficialul.

Foto: CV Cristian Curcă

Aceeași idee a fost exprimată de Curcă și în informarea făcută în noiembrie 2021 în cadrul grupului de lucru de la Ministerul Justiției, când ONG-urile participante au propus eliminarea practicii de acordare a certificatelor de virginitate. 

Acest tip de solicitare este veche de peste 130 de ani nu doar în România, ci în toată Europa. Interdicția unei solicitări/examinări la cererea persoanei, care continuă să fie o cutumă în unele regiuni ale țării, este o problematică a drepturilor și nu a medicinii legale, care va aplica legea în conformitate cu dispozițiile ei

, transmitea Curcă grupului de lucru de la Ministerul Justiției. 

Consiliul Superior de Medicină Legală nu poate modifica legea. Noi putem oferi consultanță pentru o propunere de modificare având în vedere că suntem organismul suprem pe zona de medicină legală

, ține să explice suplimentar Curcă în conversația telefonică purtată cu Dela0.ro.

George Cristian Curcă a declarat pentru Dela0.ro că în curând se va forma un grup de lucru la nivelul CSML, în cadrul căruia ar trebui să fie formulată efectiv propunerea de modificare legislativă. Aceasta va fi apoi transmisă guvernului, care poate da o ordonanță de urgență, sau parlamentului, unde va trebui preluată de un parlamentar și depusă ca inițiativă legislativă.

Curcă susține că este necesar un grup de lucru întrucât modificările prevăzute la nivelul medicinei legale se referă și la alte aspecte, nu doar la constatarea virginității. Curcă nu a specificat însă care sunt aspectele suplimentare care necesită corecții legislative. 

Ministerul Justiției, dar și surse de specialitate din zona medicinei legale, au declarat pentru Dela0.ro că eliminarea certificatelor de virginitate ar trebui să fie mult mai simplă: prin simpla scoatere a serviciului din lista prestațiilor. Lista prestațiilor e o anexă care menționează serviciile cu plată oferite de medicina legală. Nu a fost nevoie niciodată de grupuri de lucru pentru stabilirea tarifelor, au indicat sursele consultate. De ce ar fi nevoie acum de un grup de lucru pentru a elimina o simplă prestație? 

Ce a cerut într-adevăr Curcă în cadrul grupului de lucru pe tema infracțiunilor sexuale constituit la nivelul Ministerului Justiției a fost să formeze un subgrup doar din legiști care să analizeze chestiunea certificatelor de virginitate. Acest subgrup urmează, potrivit calendarului, să se întâlnească pe 9 iunie. 

Pentru propunerea de eliminare a unei prestații nu e însă nevoie de consultarea Ministerului Justiției.

Anexa care stabilește prestațiile de medicină legală oferite contra cost – printre care și certificatele de virginitate – este aprobată prin hotărâre de guvern. Acordarea acestor certificate mai este menționată într-un ordin comun al ministerelor Justiției și Sănătății care face referire la normelor procedurale privind efectuarea expertizelor, a constatărilor şi a altor lucrări medico-legale.

Propunerea de eliminare a unei prestații trebuie să vină într-adevăr din partea CSML. 

Curcă a confirmat pentru Dela0.ro că INML (instituție pe care o conduce) continuă să elibereze certificate de virginitate la cerere în 2022, în ciuda recomandării CSML (entitate prezidată de același oficial). Părinților care vin cu astfel de solicitări li se transmite totuși că, în urma modificărilor aduse Codului Penal, serviciul de medicină legală este obligat să sesizeze poliția dacă reiese că o minoră supusă examinării nu mai este virgină. Această stare de fapt, susține Curcă, a dus la reducerea considerabilă a numărului de certificate de virginitate. 

O comparație cu dreptul la avort

Tot un serviciu cu plată este și întreruperea de sarcină, un drept pe care femeile îl au în România. Cu toate acestea multe spitale publice din România refuză să facă avort, în unele cazuri din motive religioase sau de conștiință invocate de medici. Faptul că este un serviciu care se oferă contra cost nu-i obligă pe medici să-l furnizeze.

Eliberarea certificatelor de virginitate nu reprezintă un drept al părinților. Cu atât mai mult cu cât aceste certificate pot fi solicitate, așa cum ne-au declarat medici legiști, de părinții care vor să-și căsătorească fiicele minore. O fată virgină se vinde mai bine decât una care nu este virgină. Certificatele de virginitate nu au cum să fie un drept când fetele și femeile le fac sub presiunea părinților și împotriva voinței lor.  

Certificat de virginitate eliberat pentru un copil de un an și zece luni

În România sunt șase institute de medicină legală – unul național (București) și cinci locale (Mureș, Iași, Timiș, Cluj, Craiova). Dela0.ro le-a solicitat acestora numărul de certificate de virginitate eliberate la cerere în perioada 2018-2021. Cinci dintre ele au oferit răspunsuri. 

Cine sunt cele pentru care se eliberează certificate de virginitate?

Între 2018 și 2021 la institutele de medicină legală din București, Mureș, Iași, Cluj și Craiova au fost eliberate la cerere 927 de certificate de virginitate. 

85% dintre certificatele de virginitate au fost eliberate pentru persoane minore. 

Cea mai mică persoană care a fost examinată în vederea constatării virginității este din Craiova și avea, la momentul examinării, un an și zece luni. La Mureș cea mai tânără persoană pentru care s-a dat certificat avea trei ani. La Iași s-au eliberat certificate pentru fete de patru, cinci și șase ani. La Cluj cea mai tânără persoană pentru care s-a făcut un test de virginitate avea 10 ani. 

La institutul de medicină legală din Craiova au fost eliberate între 2018-2021, 74 de certificate de virginitate pentru fete și femei cu vârste cuprinse între 10 ani și 23 de ani. În opt din cele 74 de cazuri medicii au constatat că există deflorare. Este vorba de două tinere de 21 și 23 de ani, trei tinere de 15 ani și altele trei cu vârste între 12 și 14 ani. 

Cât privește datele pentru anul 2022 ele au fost furnizate doar de către institutele de medicină legală din Mureș, Iași și Cluj. 

Institutul din Mureș a eliberat până în luna mai un astfel de certificat pentru o persoană minoră. Cel din Iași a eliberat, în primele patru luni ale anului 2022, 19 certificate. 13 dintre ele au fost eliberate pentru persoane cu vârste cuprinse între 11 și 18 ani. Cel din Craiova a eliberat, până în luna mai, 22 de astfel de documente – dintre care trei pentru persoane adulte și restul pentru minore. 

Directorul IML Craiova Roxana Zăvoi a confirmat că instituția încă eliberează certificate de virginitate. Indiferent de recomandarea sau hotărârea CSML, IML Craiova nu poate încălca legea, a justificat Zăvoi. Atâta timp cât prestația există, ea va fi oferită. Zăvoi a declarat că, în acest context, nu înțelege rolul recomandării.

25 de servicii județene de medicină legală eliberează certificate de virginitate

Pentru a înțelege cum stă situația și la nivelul serviciilor de medicină legală județene (care funcționează în cadrul spitalelor județene), Dela0.ro a sunat la 30 dintre acestea. Am încercat să facem o programare pentru o examinare în vederea eliberării unui certificat de virginitate pentru o minoră.  

Cinci dintre aceste servicii județene – Alba, Sibiu, Arad, Caraș-Severin și Hunedoara – ne-au declarat că nu mai eliberează la cerere de câteva luni un astfel de certificat. Îndeplinesc procedura doar cu adresă de la poliție. 

De pildă, purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean din Alba Iulia ne-a declarat că, la recomandarea Consiliului Superior de Medicină Legală nu se efectuează testarea stării de virginitate la cererea persoanelor fizice. 

Însă alte 25 de servicii județene de medicină legală dintre cele verificate ne-au informat că putem veni la examinare în timpul programului de lucru. Pentru eliberarea certificatului ni s-a comunicat tariful și necesitatea deținerii unui timbru fiscal de un leu. În plus, ni s-a transmis, minora supusă examinării nu trebuie să fie la menstruație. 

Doar două din cele 25 de servicii de medicină legală județene ne-au specificat că dacă minora nu este virgină personalul va fi obligat să anunțe poliția. Este vorba de serviciile de medicină legală din Bihor și Mehedinți. Serviciul din Covasna a menționat expres că ei fac doar constatarea virginității, nu și dacă a fost vorba de viol. 

Doar trei servicii din cele 25 au pus întrebări suplimentare: De ce este nevoie de certificat? A fugit fata de acasă? Bănuim sau acuzăm pe cineva de viol? 

O formă de violență sexuală

În 2018 Națiunile Unite au cerut interzicerea certificatelor de virginitate, considerând practica drept una dureroasă, umilitoare și traumatică. 

Există o nevoie urgentă de a crește gradul de conștientizare a profesioniștilor din domeniul sănătății și a comunităților cu privire la efectele dăunătoare ale efectuării acestui test asupra femeilor și fetelor. Unele guverne au interzis testarea virginității și au promulgat legi pentru a-i pedepsi penal pe cei care efectuează examinarea. Multe asociații profesionale din domeniul sănătății și organizații pentru drepturile omului au condamnat această practică ca fiind neștiințifică și o încălcare a drepturilor femeilor și fetelor

, comunicau Națiunile Unite în 2018. 

Tot în 2018 Organizația Mondială a Sănătății explica într-un raport de 20 de pagini de ce o astfel de practică ar trebui interzisă. 

Cu privire la examinarea himenului OMS arată că nu există dovezi științifice care să susțină că aspectul himenului este un indicator de încredere pentru existența unui act sexual. 

În evaluarea victimelor violului, susține OMS, virginitatea persoanei examinate nu are nicio valoarea asupra stabilirii situației de abuz. Nici nu certifică cât de traumatică a fost experiența și care au fost consecințele. Dimpotrivă, poate afecta procedurile judiciare oferind scăpare agresorilor. 

În cazul femeilor forțate de părinți, din motive religioase, să facă un astfel de test, OMS explică că avem de-a face cu o formă de violență sexuală. 

Marea Britanie a interzis în noiembrie 2021 testarea virginității. Oricine ajută fetele sau femeile să facă astfel de teste riscă până la cinci ani de închisoare. 

Există însă un detaliu important de specificat. Testarea virginității în Marea Britanie avea loc în cabinetele private, nu în sistemul public, cum e cazul în România. Testarea virginității nu se face în sistemul public din Marea Britanie pentru că nu este recunoscută ca procedură medicală. 

Recunoaștem, totuși, că doar interzicerea procedurii nu rezolvă problema concepțiilor și credințelor greșite și dăunătoare care înconjoară virginitatea, motiv pentru care vom pune în aplicare un program de educație în mediile comunitare, educaționale și clinice

, notează autoritățile britanice într-un document de politică publică. 

Potrivit OMS, există țări cu tradiție în efectuarea acestor teste de virginitate cum ar fi Egipt, India, Iran, Brazilia, Maroc, Sri Lanka, Turcia, Irlanda de Nord. Ca urmare a globalizării, solicitări pentru astfel de teste au început să apară în țări precum Belgia, Canada, Olanda, Spania și Suedia. 

Deși există solicitări, atât în Belgia cât și în Olanda și Suedia există la nivelul breslei un consens că aceste certificate nu pot stabili starea de virginitate, iar medicilor le este recomandat să le explice solicitanților cât de irelevante sunt aceste teste. 

În niciunul din aceste state nu se vorbește despre obligativitatea oferirii acestui serviciu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.