TABLOUL COMPLET AL ÎNTÂMPLĂRILOR
»» Într-un centru de medicină de familie din Focșani sunt confirmate, în decurs de câteva zile, mai multe cazuri de infectări cu coronavirus ale personalului sanitar.
»» Orașul are deja două focare epidemiologice active, iar conducerea direcției locale de sănătate publică a fost schimbată la mijlocul lunii aprilie de ministrul Sănătății Nelu Tătaru, tocmai pentru a corecta deficiențele majore constatate în activitatea instituției care ar trebui să limiteze pericolul răspândirii comunitare accelarate a bolii COVID-19.
»» Și totuși, DSP Vrancea nu întreprinde vreme de 10 zile nicio acțiune concretă în centrul de medicină de familie. Niciun cadru sanitar nu este contactat și intervievat în cadrul anchetei epidemiologice. Nicio măsură nu este dispusă cu privire la funcționarea cabinetelor. Nici măcar o acțiune de dezinfectare a imobilului nu este comandată, supervizată sau verificată de DSP.
»» În cursul zilei de joi, 23 aprilie, Dela0.ro află despre situația din Focșani și încearcă să contacteze telefonic Direcția de Sănătate Publică Vrancea, pentru a înțelege de ce a fost preferat acest curs de inacțiune. Apelurile eșuează unul după altul: nici directorul executiv, nici directorul adjunct de sănătate publică, nici responsabilul cu informațiile de interes public, nici epidemiologul coordonator nu răspund solicitării de a explica situația, faptele și posibila evoluție epidemiologică.
»» Contactat pentru a furniza justificările pe care DSP Vrancea nu dorea să le ofere, prefectul județului a recunoscut în dialogul cu Dela0.ro că cei de la Direcția de Sănătate Publică “sunt depășiți” și “nu le mai pot acoperi pe toate”. Totuși, a susținut prefectul, o anchetă epidemiologică ar fi fost declanșată printre medicii de familie din imobilul care găzduiește 11 cabinete (și în care au fost confirmate pozitiv în ultimele două săptămâni trei cadre sanitare).
»» Surse medicale din dispensarul focșănean, care au solicitat să le fie protejată identitatea, ne-au indicat însă că nici de la doctori, nici de la personalul auxiliar din cabinetele de medicină de familie n-au fost colectate date minime de triaj epidemiologic referitoare la contactul cu cazurile confirmate sau eventuale simptome. Nici măcar solicitările repetate ale medicilor din dispensar de a fi sfătuiți, în contextul dat, cu privire la modalitatea de reducere a riscurilor de infectare n-au primit un răspuns din partea DSP Vrancea.
»» Pur și simplu, vreme de 10 zile, Direcția de Sănătate Publică județeană a ales să ignore potențialul focar epidemiologic, lăsând eventualele cazuri simptomatice ivite în rândul personalului cabinetelor să se prezinte la spital, spre a fi testate.
»» Deși măsura e generic dispusă în cazul contacților cazurilor confirmate (metodologia națională de testare nerecomandând decât testarea persoanelor care prezintă simptome), specificul activității de medicină de familie crește riscul de infectare comunitară. Nerealizând vreme de 10 zile nicio anchetă epidemiologică în dispensarul focșănean, DSP Vrancea a urmat orbește recomandările naționale, ignorând complet nuanțele locale.
»» În cele zece zile în care a lăsat hazardul să-și urmeze cursul, ignorând un potențial focar într-un oraș care are deja alte două focare spitalicești active, DSP Vrancea a fost mai preocupată instituțional să facă transferul de putere dinspre vechea conducere, suspendată de ministrul Sănătății Nelu Tătaru pe 13 aprilie, spre noul executiv. Directorii instalați la mijlocul lunii au în comun afinitatea pentru galbenul liberal.
»» Politizarea direcțiilor de sănătate publică din România e un subiect investigat recent de Dela0.ro. Statistica arată că 60% dintre directorii executivi ai direcțiilor de sănătate publică din țară ocupă funcția publică fără concurs, în vreme ce 45% dintre ei n-au calificarea medicală necesară.
»» După insistențele telefonice ale reporterului Dela0.ro din cursul zilei de joi, 23 aprilie, DSP Vrancea i-a anunțat pe medicii de familie din dispensarul focșănean că pot alcătui o listă a celor care doresc să se testeze pentru coronavirus.
»» Dispoziția testării e însă un pas secundar în activitatea DSP-urilor. Prima lor sarcină – fundamentală în limitarea răspândirii comunitare a virusului – este anchetarea epidemiologică a contextului în care o persoană confirmată s-a infectat și a posibilelor împrejurări în care i-ar fi putut infecta pe alții. Doar pe fondul acestei anchete se poate întrerupe eficient lanțul de posibilă răspândire.
Într-o clădire aflată pe strada Simion Bărnuțiu din Focșani, la numărul 3, funcționează 11 cabinete de medicină de familie. În ele lucrează doctorii titulari ai cabinetelor și personalul de asistență.
La începutul săptămânii trecute două cadre medicale din acest dispensar au fost depistate cu coronavirus și internate în spital. O asistentă se infectase de la propriul soț și adusese virusul pe holurile dispensarului, printre pacienți, și în cabinetele colegilor de muncă.
Vestea s-a răspândit fulgerător printre cadrele medicale. Abia primiseră la început de aprilie câteva echipamente de protecție, măști și mănuși – dar toți știau că riscul infectării nu e anulat de purtarea acestora. Cabinetele medicale din dispensarul focșănean n-au mai mult de zece metri pătrați, iar infecția găsește medii prielnice în astfel de spații închise.
Neștiind cum să acționeze concret într-o astfel de situație cu risc epidemiologic crescut, mai mulți medici din imobil au sunat la Direcția de Sănătate Publică Vrancea pentru a cere informații. Se închide clădirea pentru igienizare, se sigilează etajul unde fuseseră descoperite cazurile, se intră în carantină?
Niciun răspuns lămuritor n-a venit, însă, dinspre DSP.
Așa că medicii de familie au decis de comun acord să dezinfecteze întregul imobil pe propria cheltuială și să închidă ușile cabinetelor pentru o săptămână, între 15 și 22 aprilie.
În tot acest timp, cadrele sanitare au așteptat de la DSP informații și sugestii cu privire la cursul recomandat de acțiune în situația dată. Nicio astfel de comunicare n-a venit însă în cele 10 zile de la aflarea primului caz de infectare printre medicii dispensarului.
Apoi, pe 21 aprilie, s-a aflat de existența unui nou caz de infectare printre lucrătorii din imobil. Era al treilea caz confirmat.
În acest interval nimeni de la DSP Vrancea nu a colectat date relevante pentru contextul epidemiologic, cu scopul limitării eventualelor lanțuri de răspândire comunitară. Nimeni nu i-a contactat pe medicii de familie pentru a verifica dacă au simptome, nimeni nu a verificat dacă au intrat în contact cu vreunul dintre cazurile confirmate.
O cercetare care ar trebui să acopere toate scenariile de infectare
Dela0.ro a contactat mai mulți epidemiologi care – sub condiția anonimității – au explicat că o anchetă epidemiologică trebuie să includă obligatoriu toți factorii implicați, prezenți acolo unde a locuit sau lucrat persoana infectată.
Cu alte cuvinte ancheta epidemiologică nu poate viza – în cazul concret al dispensarului din Focșani – doar cele trei cazuri confirmate. Ea trebuie să includă toate cadrele medicale din cabinetele aflate în clădirea respectivă. Altfel, ancheta epidemiologică doar va mima că poate restrânge răspândirea comunitară.
Începând de joi, 23 aprilie, Dela0.ro a dat zeci de telefoane pentru a afla detalii despre modul în care DSP Vrancea a gestionat (și gestionează) potențialul focar. Reporterul Dela0.ro a insistat să vorbească, pe rând, cu directorul executiv al direcției Cătălin Bunghez, cu directorul adjunct pe sănătate publică Dragoș Cozma și cu medicul epidemiolog Janina Lazăr.
În niciunul dintre cazuri n-a fost posibilă o conversație care să furnizeze informațiile de interes public solicitate.
Singurul care a răspuns întrebărilor a fost, în cele din urmă, prefectul județului Gheorghiță Berbece, cel care conduce eforturile de urgență sanitară din Vrancea.
După insistențele telefonice ale reporterului Dela0.ro, DSP Vrancea a întrebat – la zece zile de la confirmarea primului caz pozitiv în dispensar – dacă cadrele din cabinetele de medicină de familie doresc să fie testate.
Criteriile politice bat criteriile profesionale
Felul inexplicabil în care ancheta epidemiologică a fost (ne)realizată în cazul dispensarului focșănean vine în contextul în care municipiul se confruntă cu două focare de coronavirus. Ambele în rândul personalului medical de la Spitalul Militar Dr. Alexandru Popescu și Spitalul Județean de Urgență Sf. Pantelimon.
Pe fondul tratamentului epidemiologic ineficient aplicat în condiții de criză, ministrul Sănătății Nelu Tătaru a descins pe 13 aprilie la Focșani, instalând o conducere militară la nivelul unității spitalicești județene și înlocuind executivul DSP Vrancea.
Ministrul Tătaru explica astfel situația de criză de la Focșani:
Consider că a fost o anchetă epidemiologică ce a scăpat de sub control sau nu a fost eficient evaluată. Rămâne ca această anchetă să fie reluată pentru fiecare caz în parte şi fiecare caz confirmat va naşte o altă anchetă epidemiologică.
Și totuși, la nici o zi după vizita ministrului, la nici o zi după decapitarea produsă la DSP Vrancea, un alt caz problematic de coronavirus (cadre infectate într-un dispensar cu 11 cabinete) nu a născut nicio anchetă epidemiologică ca la carte. A născut una mimată, despre care – la aproape două săptămâni distanță – se poate spune mai degrabă că n-a existat.
După vizita ministerială la Focșani, în locul directorului executiv Cătălin Graur, care ocupa postul din 2010 prin concurs, la DSP Vrancea a fost numit Cătălin Bunghez. Pe postul de director adjunct pe sănătate publică, neocupat de nimeni în ultimii ani, a fost numit Dragoș Cozma. Ambii sunt medici stomatologi. La fel ca fostul executiv, și el tot medic stomatolog.
Legea nu obligă ca directorul executiv al unei direcții de sănătate publică să fie medic sau să aibă pregătire specifică în management sanitar sau epidemiologic. Obligația există în schimb pentru directorul executiv pe sănătate publică, care coordonează activitățile de supraveghere și control.
Dragoș Cozma nu bifează criteriile profesionale, dar le bifează pe cele politice. Este vicepreședintele PNL Focșani. Și din ianuarie este și reprezentantul Ministerului Sănătății în Consiliul de Administrație al Spitalului Județean de Urgență Focșani. A fost numit de fostul ministru al Sănătății, Victor Costache.
Nu este nici prima, nici ultima numire pe criterii politice la vârful unei direcții de sănătate publică. Despre această cutumă – și despre modul în care ea a lăsat expuse direcțiile de sănătate publică în mijlocul celei mai mari crize sanitare din istoria statului român – am scris recent pe Dela0.ro.
Noi considerăm că situația este sub control
Dragoș Cozma a fost de negăsit de-a lungul celor două zile în care reporterul Dela0.ro l-a căutat la DSP Vrancea. Pe site-ul instituției există însă un mesaj al directorului adjunct Cozma din 21 aprilie. Mesajul e optimist, semn că noua conducere privește cu încredere spre viitor:
Noi considerăm că în acest moment situația este sub control la nivelul județului. Se lucrează zilnic probe, iar medicii epidemiologi fac anchete specifice la cazurile cu buletin de analize pozitiv.
Faptele documentate arată însă că pe 21 aprilie zeci de medici și asistente dintr-un dispensar local în care fuseseră depistate deja cazuri (de mai bine de o săptămână) nu fuseseră vizați nici măcar de un început de anchetă epidemiologică.
Directorul executiv al instituției Cătălin Bunghez a răspuns joi, 23 aprilie, la telefon, dar a solicitat să se revină mai târziu cu un apel, cu promisiunea că va răspunde la orice întrebare.
Reveniți și, cu mare drag, vă răspund!, a asigurat șeful DSP Vrancea.
Până la momentul publicării acestui articol, Cătălin Bunghez nu a mai răspuns nici la telefon, nici la mesaje.
Medicul epidemiolog Janina Lazăr, care conduce echipa DSP Vrancea însărcinată să gestioneze cazurile de coronavirus, a transmis printr-un mesaj că nu răspunde la întrebări întrucât nu este purtătorul de cuvânt al instituției.
În ultimele săptămâni Janina Lazăr a avut multiple declarații și interviuri în presa locală. A răspuns întrebărilor de bine fără nicio problemă.
Persoana responsabilă la nivelul DSP Vrancea cu solicitările de informații de interes public, Carmen Gheorghiu, a cerut ca orice întrebare să fie trimisă în scris. Motivul? Oricărei nelămuriri trebuie să-i răspundă persoanele de specialitate de la nivelul Direcției – adică, în cazul de față, chiar epidemiologul Janina Lazăr.
Sunt depășiți, nu le pot acoperi pe toate
În lipsa unor răspunsuri din partea DSP Vrancea l-am sunat pe prefectul județului, Gheorghiță Berbece. Acesta a susținut că a fost declanșată o anchetă epidemiologică la dispensar, care cuprinde inclusiv cadrele medicale.
În momentul în care avem un caz confirmat se declanșează ancheta epidemiologică pentru ca cei care au fost contacți ai cazurilor confirmate să intre în izolare, a indicat prefectul.
L-am confruntat cu faptul că personalul cabinetelor din dispensar nu a fost inclus în vreo anchetă epidemiologică, așa cum reiese din faptele verificate de Dela0.ro
Cunosc și eu situația. Sunt și eu nemulțumit. Sunt depășiți, au pe cap și angajări. Doamna Lazăr (n.r. – epidemiologul DSP Vrancea) nu le mai poate acoperi pe toate.
Prefectul Berbece a promis că o va contacta personal pe Janina Lazăr pentru a verifica situația cu medicii de familie de la cabinetele de pe strada Simion Bărnuțiu. Nu a mai revenit cu precizări și informații până la publicarea articolului.
În tot acest timp DSP Vrancea prezintă ca pe un mare succes, pe site-ul instituției, intrarea în funcțiune a unui aparat de testare RT-PCR achiziționat pe 7 aprilie. Pe 21 aprilie Direcția anunța că a efectuat 24 de teste. Aparatul are o capacitate de 200 de teste pe zi.
Situația este sub control la nivelul județului Vrancea.
UPDATE. Direcția de Sănătate Publică Vrancea a trimis un drept la replică la cinci zile după publicarea acestui material jurnalistic.
Îl prezintă ca fiind o “sesizare la apariția în spațiul public a articolului publicat sub numele Diana Oncioiu”, deși DSP Vrancea a fost contactată telefonic pe toate căile posibile înainte de publicarea articolului. Iar identitatea reporterului era cunoscută – la nivelul Direcției – directorului executiv, medicului epidemiolog coordonator și persoanei responsabile cu informațiile de interes public.
Pe scurt, instituția susține că ar fi demarat identificarea tuturor contacților de la locul de muncă. Ar fi fost intervievate, în acest sens, toate cadrele medicale din clădirea care găzduiește 11 cabinete de medicină de familie, iar acestea ar fi susținut că nu au fost contacți apropiați ai cazurilor confimate și că sunt asimptomatice.
Neputându-se stabili statutul de contacți apropiați, susține DSP Vrancea, instituția nu avea ce măsuri epidemiologice să întreprindă potrivit normelor în vigoare.
Potrivit Direcției vrâncene, toate cadrele medicale au fost informate cu privire la măsurile necesare. Practic, conchide DSP, personalul cabinetelor ar fi declarat că situația epidemiologică poate fi gestionată, motiv pentru care DSP își declină orice responsabilitate.
În ciuda variantei administrative expuse mai sus (care ar bifa, din perspectiva Direcției, toate obligațiile profesionale în limitarea răspândirii comunitare a bolii COVID-19), DSP Vrancea notează că, analizând activitatea desfășurată în clădire, a recomandat testarea întregului personal.
Ce lipsește cu desăvârșire din varianta DSP Vrancea asupra desfășurării faptelor sunt datele concrete ale acțiunilor care ar fi fost întreprinse.
Am solicitat în acest sens DSP Vrancea să ne transmită calendarul fiecarei măsuri dispuse și acțiuni realizate.
În ce zile au făcut interviurile cu toate cadrele medicale din cele 11 cabinete de familie? Câte asistente și câți medici au fost intervievați? Când au analizat activitatea desfășurată în clădire și prin ce mijloace? Când au decis să recomande testarea întregului personal?
Am cerut aceste date pentru că până în ziua de 23 aprilie, când reporterul Dela0.ro a început să documenteze cazul și să dea telefoane la DSP Vrancea, dar și la Prefectura Vrancea, mai multe cadre medicale nu fuseseră contactate pentru a fi intervievate sau pentru a primi indicații.
Cele 11 cabinete de familie funcționează ca entități individuale, chiar dacă într-un spațiu comun, nu au dispecerat unic, nici epidemiolog (precum spitalele), nici alte mijloace care să reunească activitatea de diseminare la nivelul instituției a eventualelor dispoziții, sfaturi, măsuri ale DSP.
Mai mult, în lipsa unei reacții din partea DSP Vrancea înainte de ziua de 23 aprilie, medicii au fost cei care au contactat instituția pentru a cere lămuriri cu privire la cursul recomandat de acțiune.
Informațiile noastre arată că DSP Vrancea a sunat (pentru a propune opțiunea testării personalului) abia în ziua în care telefoanele reporterului Dela0.ro deja alertaseră conducerea Direcției. Abia atunci instituția de sănătate publică locală a întrebat cadrele medicale dacă doresc să fie testate.
Înainte de publicarea articolului nostru, prefectul de Vrancea – solicitat cu clarificări – a admis că DSP-ul este depășit de situație, apoi a promis că se va documenta asupra cazului și va reveni. Nu a făcut-o până astăzi.
Nici directorul executiv, nici directorul adjunct și nici epidemiologul DSP Vrancea nu au invocat, în cele două zile în care au fost contactați telefonic pentru lămuriri, acțiunile pe care acum le enumeră justificativ în dreptul la replică.
Răspuns DSP Vrancea
Drept la replică trimis după publicarea articolului Dela0.ro