Lăsați copiii să fie manevrați de mine!

Opiniile adolescenților din consiliile elevilor au ajuns să fie exploatate cinic de oameni cu valori identitare din zona Coaliției pentru Familie, în încercarea de a discredita forul consultativ al tinerilor. Miza? CNE - structura națională a consiliilor - are un cuvânt important de spus în discuția publică despre oportunitatea introducerii educației sexuale în școlile românești. | Foto: CNE

0

» Grupuscule din sfera Coaliției pentru Familie, alături de Biserica Ortodoxă și de Academia Română, resping ferm ideea educației sexuale în școli, militând pentru abstinență până la căsătorie și încercând să preîntâmpine orice mijloace de promovare a metodelor contraceptive în unitățile de învățământ.

» Frontul anti-educație sexuală nu e deloc nou, multiple instanțe factuale documentate anterior de reporterii Dela0.ro demonstrând amplitudinea fenomenului.

» Dar e pentru prima oară când minori (sau elevi abia trecuți de pragul majoratului) sunt folosiți direct și fără scrupule în bătălia mediatică, pentru a orienta manipulativ percepția publică și pentru a crea impresia falsă că există o cabală a promovării educației sexuale în școli care încalcă însăși crezul creștin al majorității școlarilor.

» Marota săptămânii nu poate fi alta.

Rețeta este, în definitiv, cât se poate de simplă.

Se alege un congres național organizat de elevi, la care se prezintă și un domn jurnalist (proprietar de firmă media), fost arbitru, în prezent părinte, consilier județean de opoziție și susținător vocal al Coaliției pentru Familie.

Jurnalistul-politician ia un interviu la eveniment, punând în așa fel întrebările încât să suscite comentarii despre demografie și educație sexuală. Intervievatorul răstălmăcește apoi răspunsurile obținute, prezentându-le ca poziții oficiale adoptate în cadrul congresului.

Jurnalistul-politician folosește platforma online pe care o coordonează pentru a însăila un text despre lipsa de reprezentativitate a congresului elevilor care ar lua decizia impunerii educației sexuale peste capul tuturor adolescenților din România.

Din multiplele sale calități, de reporter, publisher, activist civic și politician, intervievatorul se asigură că filmarea sa ajunge unde trebuie – adică pe mai toate site-urile propagandei CpF, dar și în România liberă, ziar de tradiție ajuns de ceva vreme sub bagheta editorială a lui Iulian Capsali, unul dintre vârfurile de lance ale discursului anti-occidental din România.

La două zile după isprava jurnalistului-politician, un alt jurnalist, susținător fervent al conspirațiilor anti-Biserică, găsește un elev într-o comună nemțeană (reprezentant al școlii sale în structura județeană a CNE) și realizează un interviu care închide cercul manipulării.

Tânărul – credincios și naiv – este pus în opoziție cu participanții la congresul amintit anterior – ba chiar transformat într-un fel de soldat al lui Hristos care apără tradițiile neamului de cabala colegilor săi progresiști.

Pe fondul ieșirii sale publice (orchestrate de adulți cu interese ideologice concrete), tânărul nemțean este demis din structura județeană a CNE.

Pentru ca operațiunea de manipulare să fie dusă până la capăt, mai multe publicații locale și centrale preiau rapid și prăpăstios vestea că în Consiliul Național al Elevilor (CNE) e dezastru, deciziile se iau într-un cerc restrâns, opiniile contrare sunt reprimate brutal, iar educația sexuală li se bagă pe gât sufletelor nevinovate.

Rețeta e ruptă parcă dintr-un manual de kompromat. Îi cântărim, pe rând, ingredientele.

În calitate de părinte

Evenimentul în cauză este Adunarea Generală a Consiliului Național al Elevilor care a avut loc la începutul lunii februarie în Focșani, județul Vrancea. Membrii CNE s-au reunit în orașul Micii Uniri pentru a dezbate și – eventual – soluționa dificultățile elevilor din unitățile de învățământ.

La Adunarea generală a Consiliului Național al Elevilor din Focșani au participat în jur de 100 de membri din toate județele țării. Consiliul reprezintă aproape trei milioane de elevi. | Foto: Biroul de Presă al Consiliului Național al Elevilor

Pe 4 februarie, în presa locală, mai exact pe portalul online Vrancea Media, este publicat un articol de propagandă scrisă care include și un interviu video cu președintele Consiliului Național al Elevilor, Petru Apostoaia.

Articolul este asumat de jurnalistul Editor online și încropește, de pe poziții ideologice din sfera CpF, o critică la adresa lipsei de reprezentativitate a CNE.

Pasajele video sunt menite să întărească supoziția că în acest Consiliu se petrec lucruri grave, de sorginte progresistă, cum ar fi adoptarea unei poziții favorabile față de introducerea educației sexuale în școli.

Cristinel Irimia | Foto: Consiliul Județean Vrancea

Cel care a realizat interviul video este Cristinel Irimia, consilier județean în cadrul CJ Vrancea din partea Partidului Național Liberal și vicepreședinte PNL Vrancea.

Dela0.ro l-a contactat telefonic pe politicianul de opoziție pentru a afla în ce calitate i-a solicitat elevului respectivul interviu.

Cristinel Irimia a răspuns inițial că nu calitatea lui e importantă în toată discuția, subiectul fiind ceea ce spune președintele CNE, elevul Apostoaia.

Într-un final, politicianul liberal a clamat că a mers la congresul elevilor în calitate de părinte și că a realizat acel interviu pentru canalul său de YouTube, de unde ar fi fost preluat de toate celelalte publicații.

Irimia a ținut să precizeze că nu el este autorul articolului de pe Vrancea Media și că nu are nicio legătură cu portalul menționat (chiar dacă, potrivit ultimei sale declarații de interese, societatea care publică produse jurnalistice pe respectivul site i-a aparținut).

Pe parcursul discuției telefonice, Irimia a susținut că are un soft pe telefon care îi indică dacă este înregistrat – avertizând că soft-ul semnala exact asta. Reporterul Dela0.ro nu a înregistrat însă convorbirea. Pentru orice alte întrebări, consilierul județean PNL Cristinel Irimia ne-a recomandat adresa de mail.

Politicianul vrâncean nu este un simplu activist local și apariția clipului video făcut de el pe Vrancea Media nu este o întâmplare.

Portalul menționat este una dintre publicațiile locale care au propagat intens mesajele Coaliției pentru Familie în perioada campaniei pentru referendumul din octombrie 2018. De la înâlțimea poziției sale de reprezentant local, Irimia a distribuit pe rețelele de socializare avertismente apocaliptice, cum că părinții vor fi obligați în viitor să-și îmbrace băieții în fuste sau că “în Columbia s-a legalizat între trei bărbați, pe când între oameni și animale?“

Vrancea Media este o publicație online patronată de Media Vemo SRL. Societatea a fost până recent a lui Cristinel Irimia.

În decembrie 2018, Media Vemo și-a extins obiectul de activitate (cu activități de asistență socială pentru bătrâni) și și-a schimbat proprietarul. Acționarul unic Cristinel Irimia, consilier județean PNL, a cedat întregul pachet către două persoane. Cea care deține acum 90% din acțiunile firmei este Carmen Sporea, contabilă din Focșani.

Dar datele de la Registrul Comerțului arată că firma de contabilitate a noului proprietar are exact aceeași adresă la care fusese înființată și Media Vemo, înstrăinată de vechiul proprietar. Și tot la aceeași adresă Cristinel Irimia a mai deținut, în trecut, un PFA (formă juridică sub care persoanele fizice pot desfășura activități economice).

Deși liberalul Irimia neagă că ar mai avea vreo legătură cu compania care editează Vrancea Media, transferul de acțiuni pare să fi fost unul cu circuit închis.

Supoziția e întărită nu doar de contextul factual al publicării articolului despre liderii CNE care, chipurile, forțează introducerea educației sexuale în școli – ci și de raportarea noului proprietar Carmen Sporea la gestiunea societății pe care tocmai a cumpărat-o de la Cristinel Irimia.

Am sunat-o pe Carmen Sporea să întrebăm cine scrie la Vrancea Media, noua ei achiziție în domeniul presei online. Ne-a invitat să sunăm la un număr de telefon. Exact numărul lui Cristinel Irimia, prezentat ca responsabil editorial.

Confruntat cu această situație, via SMS, consilierul județean PNL a susținut că noul patronat l-a indicat pe el pentru că, în calitatea sa de fost editor coordonator al publicației, îi știe pe toți colaboratorii Vrancea Media.

Anterior, în cursul discuției telefonice, Irimia susținuse că nu mai are nicio legătură cu Vrancea Media și că preluarea interviului său video s-a făcut întâmplător, fără ca el să fi realizat acel interviu în mod specific pentru portalul online.

I-am trimis câteva întrebări pe mail politicianului liberal.

I-am expus situația firmei și transferul cu circuit închis al acțiunilor Media Vemo. Am insistat cu referire la calitatea în care a solicitat acel interviu realizat cu elevul Apostoaia din CNE.

Am cerut precizări și cu privire la modul în care interviul a fost folosit în cadrul articolului propagandistic, vorbele intervievatului fiind distorsionate pentru a alimenta isteria ideologică, nicidecum pentru a informa jurnalistic.

Chiar acceptând că politicianul Irimia nu ar avea nicio legătură cu Vrancea Media, care a fost reacția sa la operațiunea de manipulare orchestrată de site fix cu ajutorul interviului său video, preluat în regim anonim?

L-am mai întrebat cu ce scop a făcut, până la urmă, acel interviu.

Politicianul PNL din CJ Vrancea a ales să răspundă multiplelor întrebări cu un singur lucru – că ar fi realizat interviul din proprie inițiativă și că nicio altă entitate nu a avut vreo legătură cu demersul său. 

În rest, alesul local a preferat un potop de amenințări legate de o eventuală chemare în judecată a jurnalistului Dela0.ro, în eventualitatea în care acesta prezintă public date legate de interesele sale economice private.

Consilierul județean Irimia consideră că întrebările pe care i le-am adresat sunt echivalente cu hărțuirea de tip neo-comunist și nu vizează chestiuni de interes public.

Pe YouTube nu există nici un cont pe numele Cristinel Irimia. Clipul video realizat de politicianul PNL la evenimentul CNE din Focșani a fost urcat pe un canal anonim cu șapte abonați, maxim zece clipuri postate în șase ani și un total cumulat de șapte mii de vizualizări.

De aici, susține consilierul județean, ar fi fost el preluat întâmplător de presă.

Chestionarul lui Cristinel

Intervievatul Petru Apostoaia recunoaște pentru Dela0.ro că i-a dat acordul lui Cristinel Irimia să distribuie discuția filmată.

Dar elevul e cât se poate de sigur că intervievatorul său a făcut uz de calitatea sa de consilier județean când i-a solicitat interviul. În niciun caz nu s-a gândit elevul Apostoaia că lucrurile pot lua o asemenea turnură încât vorbele să-i fie scoase din context, reinterpretate și folosite ca armă ideologică în bătălia adulților.

Ce l-a întrebat Cristinel Irimia pe Petru Apostoaia în interviu? Câteva lucruri legate de nevoile școlii românești, cu ținta evidentă de a ajunge la subiectul educației sexuale, care nici măcar nu fusese pe agenda întâlnirii de la Focșani.

⊕ Corupție în sistem… Alte probleme ale sistemului educațional care ar mai fi din punctul dumneavoastră de vedere?

Ce alte priorități ar trebui avute în vedere pentru elevi? De ce au elevii nevoie la școală? Despre ce să li se vorbească? Ce să facă?

Bun, deci profesori mai bine pregătiți. Altceva? Ce ar mai fi nevoie în școală?

Unul dintre invitați spunea de o problemă foarte gravă, aceea demografică. Peste zece ani, 20, 30 de ani vom fi mult mai puțini români decât suntem acum. Voi cum vedeți această problemă demografică?

Problema demografică ține și de faptul că românii fac din ce în ce mai puțini copii. Voi, elevii, sunteți preocupați de acest aspect?

Intenționați să aveți și campanii de acest gen, să vorbiți cu elevii, să faceți și strategii de acest gen, ca românii să aibă mai mulți copii până la urmă? E în interesul tuturor…

Aveți totuși informații (n.r. – despre) ce se întâmplă în sistemul educațional din alte țări? Ce ar fi bun de luat de acolo?

Ca obiecte de studiu, ce se studiază afară și ce se studiază în România, am putea importa ceva de acolo? Aveți vreo idee? Ați avut discuții?

S-au redus numărul orelor de istorie și geografie sau se discută reducerea acestor ore. Cum vedeți acest aspect?

S-a discutat despre educație sexuală în școli. Ce opinie aveți vizavi de acest aspect?

În contextul în care au trecut 30 de ani de la căderea comunismului și avem acces la o mulțime de canale informaționale credeți că sunt elevi care nu știu să… (n.r. – folosească mijloace contraceptive)?

Conform statisticilor 75%-80% dintre minorele care rămân însărcinate sunt de o anumită etnie. Aveți în vedere implicarea și în direcția aceasta?

Răspunsul lui Petru la întrebarea legată specific de educația sexuală, care a agitat spiritele, a fost următorul:

Noi susținem educația sexuală, […] susținem o educație pentru sănătate care ține atât de educația sexuală, care să-i învețe pe copii să aibă  igienă corectă și să se protejeze când e cazul să-ți înceapă viața sexuală.

Însă, pe lângă educația sexuală, ca aspect al educației pentru sănătate, dorim multe alte principii introduse, în sensul în care trebuie să-i învățăm pe elevi cum să mănânce corect, cum să crească corect, plus o educație pentru familie ca să fie pregătiți atunci când își vor întemeia o familie.

Ideea principală a articolului de pe Vrancea Media în care apare interviul cu Petru Apostoaia este că acest for – CNE – nu este de fapt reprezentativ pentru elevii din România.

Sunt invocate în acest sens declarații ale unor asociații-fantomă de elevi sau faptul că reprezentanții CNE ar fi susținuți financiar de Ministerul Educației (deci ar fi lipsiți de independență și imparțialitate).

Întrebare nepusă (dar permanent insinuată) în articol este: dacă acest for discreditat nu e reprezentativ, cine-i dă dreptul să ceară educație sexuală în numele elevilor? Acesta a fost firul investigativ al materialului Vrancea Media în care stă, la loc de cinste, interviul realizat cu elevul progresist Petru Apostoaia de părintele îngrijorat Cristinel Irimia.

De aici s-a pus în funcțiune mașinăria de manipulare a grupusculelor CpF. La două zile de la apariția articolului pe Vrancea Media, România Liberă preia și dă vestea în țară:

Consiliul elevilor promovează educația sexuală în numele unor elevi pe care nu-i reprezintă!

Subiectul, în sine, nu are totuși suficientă forță pentru a deschide larg porțile unei controverse publice. Așa că manipularea mai face un pas.

Manipularea Irinei

Intră în scenă Irina Nastasiu, jurnalistă din Neamț, o mai veche cunoștință de-a reporterilor Dela0.ro.

Irina Nastasiu a coordonat o broșură a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților despre pericolul educației sexuale.

O broșură răspândită în școli și spitale care promova teorii alarmiste și nefondate, susținute de date false sau prezentate doar parțial, cum ar fi că ora de educație sexuală încurajează desfrâul și crima, sau că rata depresiei și sinuciderii este (statistic!) mult mai mare în cazul adolescenților care-și încep viața sexuală.

Irina Nastasiu este președinta Asociației Părinților pentru Ora de Religie din Neamț.

După publicarea materialului de pe Vrancea Media și preluarea sa în presa centrală, Irina Nastasiu a căutat rapid un elev din Neamț care să reacționeze la declarația lui Petru Apostoaia. Să dovedească cumva că forul nu este reprezentativ. Și, mai ales, să dovedească faptul că deciziile CNE aparțin unui grup restrâns și se iau peste capul reprezentanților simpli din școli.

Nastasiu și-a găsit victima perfectă în comuna Borca, la o sută de kilometri de orașul Piatra-Neamț. Elevul de liceu identificat, pe numele lui Alexandru Mujdei, era președintele Consiliului Elevilor de la nivelul Liceului Mihail Sadoveanu din Borca.

În această calitate era și membru în Adunarea Generală a Consiliului Județean al Elevilor Neamț. Pe Alex Mujdei, Irina Nastasiu îl știa de mai mult timp, scriind despre el și cu altă ocazie, când câștigase un concurs de istorie a comunismului.

Pe 6 februarie, Irina Nastasiu îl citează pe Alex Mujdei în publicația nemțeană Ceahlăul cu următoarea declarație:

“Nu cred că este corect să se emită un comunicat de la nivelul conducerii CNE (n.r. – pe tema educației sexuale) înaintea consultării elevilor.”

Irina Nastasiu pune declarația elevului din Borca în contextul în care, susține ea, CNE ar fi discutat la Focșani despre necesitatea introducerii educației sexuale în școli. Ar fi discutat și apoi ar fi ieșit cu un comunicat oficial.

Irina Nastasiu, în 2014, la o emisiune cu tematică religioasă de la TVR.

Doar că acest subiect nu s-a aflat pe agenda întâlnirii naționale de la Focșani, nu s-a discutat nici măcar la nivel județean.

Petru Apostoaia, președintele CNE, dus cu binișorul întrebărilor de jurnalistul-părinte-politician Cristinel Irimia în zona pozițiilor și viziunilor despre introducerea educației sexuale în școli, susținuse doar că e necesară educația pentru sănătate.

Faptul că nu e vorba de nicio poziție oficială la mijloc e recunoscut acum chiar de Alexandru Mujdei, în cursul unei discuții telefonice cu Dela0.ro.

Elevul din Borca ne-a mărturisit că știe că nu a existat niciun comunicat, ci doar declarația din interviul video publicat de Vrancea Media. Cu toate acestea, Irina Nastasiu a scris în Ceahlăul că elevii din Borca contestă deciziile CNE, decizii care de fapt nu au existat.

Educația sexuală a fost într-adevăr menționată ca temă de președintele Consiliului Elevilor Neamț Mara Fron atunci când a candidat la șefia forului. Atât. Situația de fapt a fost confirmată pentru Dela0.ro atât de Mara Fron, cât și de Alexandru Mujdei. Ceea ce înseamnă că subiectul nu era nicidecum o noutate pentru elevii nemțeni reprezentați în CNE.

După publicarea interviului Irinei Nastasiu în Ceahlăul, cei de la Consiliul Județean al Elevilor Neamț i-au adus la cunoștință lui Alex Mujdei că a vorbit fără să-i consulte pe elevii pe care-i reprezintă, că nu și-a exprimat o părere personală la care are tot dreptul, ci o poziție instituțională, și că a furnizat informații false, denigrând CNE pe baza unor date neadevărate (la Focșani nu fusese adoptată nicio rezoluție și nu fusese emis niciun comunicat în marginea subiectului educație sexuală).

În baza acestor lucruri, elevul Mujdei a fost demis de Biroul Executiv al Consiliului Elevilor Neamț, în baza prevederilor regulamentare. Votul a fost în unanimitate.

Pentru presa locală și centrală care difuzase deja interviurile din Vrancea Media și Ceahlăul, acesta este momentul în care Alex Mujdei se transformă într-o victimă numai bună de exploatat pentru a expune tirania acestui CNE care vrea educație sexuală cu forța, peste capul elevilor.

Presa centrală preia articolele Irinei Nastasiu la care adaugă propria contribuție la investigație, o presupusă scrisoare de susținere a elevului Alex Mujdei, nesemnată însă de nimeni, dar în care autorul anonim insinuează că alături de Alexandru nu stau doar elevii liceului din Borca, ci și profesorii și părinții, practic întreaga comunitate.

Am încercat timp de două zile să stăm de vorbă cu cineva din conducerea Liceului Mihail Sadoveanu din Borca. De la secretariat ni s-a comunicat că nimeni din conducere nu e disponibil, dar că mesajul va fi transmis mai departe. Nu ne-a contactat nimeni. Am reușit să o găsim pe Alina Budăi, director adjunct, care a invocat un concediu medical, dar și faptul că nu știe nimic despre niciun scandal.

Pe directorul Vasile Amariei l-am găsit apelând la o firmă de consultanță IT de care pare să se ocupe, nu via secretariatul școlii pe care o conduce. Nici directorul nu știe detalii legate de scandal.

Cât despre scrisoarea de susținere a elevului Alex Mujdei, el sau alți colegi profesori nu au semnat așa ceva și nici nu au auzit prin liceu de o astfel de scrisoare de solidaritate. Admite însă că poate să fie o inițiativă a câtorva elevi, poate colegi cu Alex.

Sau poate nu.

Singuri în bătaia puștii

În toată această poveste cu jurnaliști care nu sunt, de fapt, jurnaliști, adolescenții au fost carne de tun pentru niște adulți mânați de interese ideologice. Oamenii mari i-au atras în mod meschin într-o bătălie care nu este a lor.

Le-au denaturat declarațiile sau le-au prezentat altfel faptele pentru a obține reacția dorită de la ei. Și toate acestea pentru a-i discredita sau pentru a-i transforma în eroi fără voia lor.

Un Consiliu Național al Elevilor care va cere, în viitor, educație sexuală în școli e un pericol imediat pentru cei care împărtășesc valorile Coaliției pentru Familie. Așa că au vrut să elimine acum acest pericol. Și au făcut-o cu o doză inegalabilă de cinism și impostură.

Alex Mujdei este acum debusolat și dezamăgit. Nu se aștepta ca lucrurile să ia o așa întorsătură. Nu se aștepta să fie demis prin vot unanim. Nu i-a declarat, însă, reporterului Dela0.ro nimic rău de colegii de la Piatra-Neamț care l-au scos din for. A recunoscut că există bază legală în demersul lor. Ar putea contesta decizia, dar nu vrea să facă nimic momentan.

Alex Mujdei vrea să treacă această săptămână, să se mai așeze puțin lucrurile și să înțeleagă ce s-a întâmplat cu el. Irina Nastasiu, susține Alex, i-ar fi spus că sunt persoane care îl pot ajuta dacă se decide să conteste. Dacă Alex se decide, trebuie să o contacteze și îi va recomanda cu cine să vorbească.

Faptul că Alex Mujdei, un elev dintr-o comună de munte, provenit dintr-o comunitate cu reflexe tradiționale, nu e de acord cu introducerea educației sexuale în școli era o realitate și înainte de evenimentul de la Focșani. Această realitate nu a reprezentat vreodată, în sine, o problemă.

De altfel, Alex Mujdei nu e singurul care are această părere, anti-educație sexuală, ne-a spus-o chiar președintele CNE Petru Apostoaia. Vederile diferite nu înseamnă că nu pot lucra și decide împreună. În Consiliul Elevilor există diversitate de opinii și până să apară adulții și interesele lor, diversitatea nu a fost motiv de dispută printre elevi. Ori, cel puțin, n-a fost motiv de dispută publică.

Alți membri implicați involuntar în scandalul artificial inventat pe linia Vrancea-Neamț sunt la rândul lor dezamăgiți de cum s-au propagat declarațiile lor, de cum nimeni nu e interesat de adevăr, de valul de ură care a venit către ei.

Lucrurile s-au desfășurat amețitor de repede pentru elevi, susțin multiple surse consultate de Dela0.ro. Înfricoșător de repede.

Am găsit elevi la Neamț (membri în structura județeană a elevilor care l-a demis pe Alexandru Mujdei) ai căror părinți au primit deja, pe fondul scandalului, sfaturi via Whatsapp: să-și trimită copilul la duhovnic pentru că a luat-o pe calea greșită.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.