Duminică, 12 mai, platforma online Recorder a publicat un videoreportaj despre mitingul PSD de la Iași.

Spre finalul materialului filmat apare și un grup de elevi, care spun că sunt în clasa a X-a și a XI-a și au venit la manifestație cu școala. Printre minori, o profesoară insistă însă că elevii sunt în excursie. Reporterul Recorder îi atrage atenția că elevii pleacă totuși cu autocarele PSD.

Băieții care apar în imaginile video sunt elevi ai Liceului Tehnologic Jacques M. Elias din Sascut, județul Bacău. E o comună renumită deja pentru eficiența cu care “mobilizează” oamenii la manifestări politice marca PSD.

Plimbarea unor elevi minori la un miting politic e un fapt neobișnuit, însă, chiar și pentru mașinăria de activism partizan a Partidului Social Democrat. PSD și-a demonstrat cinismul în nenumărate ocazii, dar a preferat, în general, să uzeze doar de mobilizarea cetățenilor cu drept de vot.

Și totuși, la Sascut, filiala locală a social-democraților s-a gândit că nici elevii nu sunt de ignorat în efortul de a strânge cât mai multă lume înaintea scenei de la înălțimea căreia urma să le vorbească românilor liderul PSD Liviu Dragnea.

Așa că toată suflarea administrativă a comunei s-a mobilizat, iar directorul de liceu și-a făcut datoria.

Confruntați cu propriile fapte, factorii de decizie școlari și edilitari din Sascut neagă acum că deplasarea elevilor ar fi vizat participarea la miting. Un amplu efort documentar Dela0.ro –  am stat de vorbă cu zeci de persoane din comunitate – demonstrează însă că PSD Sascut se află în plină operațiune de mușamalizare.

Adevărul: filiala băcăuană a partidului aflat la guvernare a folosit elevii într-o acțiune cu caracter politic, iar acum – pentru a nu fi probleme – îi învață să mintă că au mers în excursie.

Un singur om dintre cei cu care am comunicat telefonic în aceste zile a ales să vorbească public cu nume și prenume.

Tuturor celorlalți le este frică pentru că într-o comunitate mică ești expus, se justifică ei. Mai ai pe cineva într-un post care e la mâna partidului, mai ai și tu nevoie de primar pentru un utilaj, o autorizație, orice. Elevilor, de asemenea,  le este frică de exmatriculare.

Așa arată o comunitate captivă. Una în care un primar și ai lui pot găsi oricând participanți la miting, folosindu-se doar de poziția lor de putere și toate beneficiile care vin la pachet.

Așa arată, mai ales, o comunitate în care autoritățile manipulează și pun presiune pe elevi. Sintagma “etică școlară” nici măcar nu are ce căuta în context.

La Sascut e de găsit o lume mică, mocirloasă, trasă în jos de propriile complicități și de lipsa de scrupule a celor instalați la conducere.

Directorul liceului, al primarului, dar mai ales al Partidului

Primarul PSD din Sascut Ioan Răuță s-a lăudat pe rețelele de socializare că a adus din comună nu mai puțin de 900 de oameni la mitingul de la Iași.

Δ Foto: În poza principală, în mijloc, cu haină roșie, fular roșu și mustață este primarul Ioan Răuță. În stânga sa, în cămașă în pătrățele și fular roșu este viceprimarul Ionel Apostol

Nu e la prima performanță de genul acesta. În vara lui 2018, la mitingul cămășilor albe organizat de PSD în București, edilul ar fi promis bani sătenilor și a obligat angajații primăriei să participe la adunare. Au scris despre cele întâmplate atunci jurnaliștii de la Vice.

Despre cei 900 mitingiști de acum, primarul Răuță spune că sunt țărani de-ai lui, care apreciază partidul, dar și angajați ai primăriei mulțumiți de măririle salariale. Elevi susține că nu a adus la miting, nu știe nimic de povestea aceasta. Edilul doar ar fi vorbit cu consilierii lui și fiecare avea sarcina să aducă acolo un anumit număr de oameni.

Consilier local PSD la primăria din Sascut este și directorul liceului tehnologic din comună, Alin-Mihai Paris. La același liceu cadru didactic este și soția directorului.

Versiunea lui Paris este că elevii nu au fost duși la miting. Ar fi fost vorba despre o excursie organizată de acum două-trei luni de Ziua Europei, explică directorul într-o conversație telefonică purtată cu Dela0.ro.

Elevii urmau să fie duși la mall să mănânce ceva, la Palatul Culturii și la Mitropolie. Au fost 20-30 de elevi, coordonați de trei profesori.

Numele profesorilor a refuzat să ni le dea, după care a declarat că nu știe cine sunt cei trei și va trebui să verifice. La un moment dat, spune directorul, poate voi scoate și poze cu elevii la mall în timp ce mănâncă.

Elevii s-ar fi amestecat cu participanții la miting la plecare, completează directorul, pentru că autocarele erau toate parcate în același loc. În plus, câțiva elevi s-ar fi întâlnit din întâmplare cu părinții care erau la miting.

Asta e, în mare, poziția adoptată de Alin Paris.

Δ Foto: Elevi de la Liceul tehnologic din Sascut, pe care directorul Alin Paris spune că nu i-a adus la miting. Doar că ei au fost surprinși fix în mulțimea de participanți la miting. | Foto: captură Recorder

I-am explicat directorului de liceu că sunt elevi care susțin ferm că a fost vorba de participarea la miting și nu de o excursie.

Mint.

I-am spus că sunt și profesori care susțin același lucru.

Mint.

I-am arătat că există oameni din comunitate care resping varianta “excursie” și care ne-au arătat probe certe în direcția faptului că la mijloc a fost vorba de participarea la un miting politic.

Mint.

L-am întrebat pe Alin Paris de ce nu știau toți elevii de excursia de Ziua Europei, mai ales că era organizată de două-trei luni.

Pentru că nu trebuie să știe toți elevii.

Era organizată doar pentru anumiți elevi?

Nu. Am anunțat diriginții și ei au dat informația mai departe.

Mai mulți elevi din liceul tehnologic din Sascut au povestit pentru Dela0.ro că nu s-a anunțat nicio excursie de Ziua Europei, nici prin diriginți, nici altfel. Deplasarea la Iași a fost, pur și simplu, pentru a asigura o asistență numeroasă la mitingul PSD.

Alți elevi din Sascut au explicat pentru Dela0.ro că au refuzat să se urce în autocarele pregătite pentru deplasare deoarece știau foarte clar unde vor opri ele și cu ce scop se pun în mișcare.

Am revenit cu întrebări la directorul Alin Paris, acceptând de dragul conversației ipoteza sa, că excursia ar fi fost organizată de Ziua Europei.

Cu ce firmă au fost elevii în excursie?

Nu vreți să vă spun și dimensiunea autocarului? De ce vă interesează firma? De unde știți că am plătit-o eu? Faceți o adresă, s-a enervat directorul de liceu.

Apoi n-a mai răspuns la telefon.

Am fost cu școala. Obligatoriu.

De la liceul tehnologic din Sascut ne-am îndreptat atenția către Inspectoratul Școlar Județean Bacău.

Inspectorul școlar adjunct Vlad Ida a spus că a auzit de povestea cu elevii care ar fi fost aduși la miting. A mai spus că la mapa inspectorului general este deja o solicitare pe această temă și nu ar vrea să se pronunțe acum.

Inspectorul general Florin Lazăr ne-a declarat extrem de deranjat că el nu știe nimic, că nu vrea să cadă în plasa speculațiilor. A închis telefonul în timpul conversației.

Cum primarul din Sascut nu a mai fost de găsit pentru clarificări, ne-am încercat norocul cu viceprimarul Apostol Ionel. După ce i-am comunicat subiectul discuției, a închis de două ori telefonul argumentând că nu se aude și că e curent. Apoi nu a mai răspuns deloc nici vicele.

Pentru elucidarea circumstanțelor am căutat elevi, profesori, oameni din interiorul primăriei și din comunitate. Unii au ales să tacă pur și simplu.

Alții au vorbit. Dintre aceștia doar unul a decis să o facă la vedere, cu nume și prenume. Este vorba de Valentin Ungureanu, pompierul comunei, singurul angajat al primăriei care a refuzat să participe la mitingul cămășilor albe din 2018.

Valentin Ungureanu susține că nu îi este frică să vorbească. O face pentru că nu i se pare normal să sui niște copii în autocar să-i duci la un miting politic.

“Poate de unii nici nu știau părinții“, explică pompierul. Invitația la miting, spune Ungureanu, a făcut-o directorul Alin Paris. Acesta i-a suit pe elevi în aceleași autocare care duceau oamenii la miting. Și le-a dat un sandwich.

Mai mulți elevi ne-au confirmat că invitația le-a făcut-o într-adevăr directorul liceului. Care le-a spus clar despre ce e vorba: un miting unde vor sta preț de 15 minute după care vor merge undeva să mănânce.

Plecarea spre Iași s-a făcut din fața Școlii Gimnaziale din Sascut. De acolo au purces majoritatea participanților, inclusiv elevii. Cu alte cuvinte, minorii au plecat la grămadă cu adulții participanți la miting.

Informația e confirmată și de o altă sursă cu activități în zona primăriei:

Da, au fost la miting, nu în excursie. Copiii știau de când s-au urcat în autocar unde merg. Le-a dat acolo un pachet și au plecat.

Elevii care apar în imaginile Recorder au fost recunoscuți de persoanele cu care Dela0.ro a stat de vorbă. Unii dintre ei sunt chiar în clasa a IX-a, adică au 15 ani.

Un băiat care apare în imaginile video a fost chestionat de o cunoștință în legătură cu participarea la miting, printr-un mesaj privat pe rețelele de socializare. Răspunsul băiatului:

Am fost cu școala. Obligatoriu.

Schimbul de mesaje a fost văzut de jurnaliștii Dela0.ro.

O comunitate captivă

Pentru organizarea elevilor de liceu în vederea mitingului de la Iași, directorul Paris a primit și ajutorul președintelui Tineretului Social Democrat Sascut, Ștefan Cerbu.

În convorbirea purtată cu Dela0.ro, tânărul a declarat că nu știe nimic de vreun elev din Sascut care să fi fost la miting. I-am trimis imaginile video surprinse de Recorder.

Chiar nu cunosc. Habar nu am. Vorbiți cu președintele organizației. Eu am alte activități care mă reprezintă.

Dela0.ro a obținut capturi foto ale unor discuții private pe care Ștefan Cerbu le-a purtat cu elevi din Sascut, cărora le solicita să-l ajute pe primar cu prezența la miting. Le garanta că nu va fi nicio problemă cu absențele.

Unele dintre declarațiile și mărturiile pe care le-am primit de la adulți din comună au fost succinte, urmate invariabil de rugămintea protejării identității. Sursele noastre vor ca lumea să știe adevărul, dar nu vor ca primarul și ai lui să știe că ei l-au rostit.

Da, e adevărat că au fost duși elevii la miting, dar nu vreau să comentez mai multe.

Da, e adevărat. Acum se încearcă mușamalizarea cazului. Nu este prima oară când directorul și primarul folosesc copiii în scopuri politice.

În timp ce inspectoratul școlar județean încă nu știe care e situația cu elevii din Sascut, Consiliul Județean al Elevilor (CJE) din județul Bacău a început să pună întrebări în stânga și dreapta și să facă solicitări la instituțiile abilitate pentru a afla ce s-a întâmplat.

Reprezentanții elevilor știu că școala e apolitică – sau cel puțin așa spune Legea Educației. Printre principiile care guvernează învățământul se numără și cel al libertății de gândire și al independenței față de ideologii, dogme religioase și doctrine politice.

În ce fel respectă aceste reguli o școală care scoate elevii la un miting politic? La Sascut legea nu e pentru toată lumea.

David Luca e președintele Consiliului Județean al Elevilor din Bacău. Spune că a aflat luni de povestea cu elevii din Sascut care au participat la mitingul PSD de la Iași.

A văzut imaginile după care a luat legătura cu președintele Consiliului elevilor de la nivelul liceului, dar și cu un elev care a fost la Iași cu școala. Varianta pe care a aflat-o de la aceștia este că ar fi fost vorba, de fapt, de o excursie pentru cei de clasa a XII-a.

David Luca le-a cerut elevilor din Sascut să-i spună ce profesori i-au însoțit în excursia de la Iași și în ce a constat exact aceasta. Pentru numele profesorilor i s-a indicat să vorbească cu directorul. Iar despre ce a presupus excursia – o vizită la Mall-ul din Iași și o plimbare într-un parc.

Președintele CJE  a simțit din răspunsul colegilor că cineva îi învățase ce să spună.

Deocamdată, structura de control teritorial a Ministerului Educației (ISJ Bacău) nu vrea să speculeze, dar nici să cerceteze faptele. Până o va face, interogând profesori, elevi și părinți pentru a elucida contextul întâmplării, Sascutul rămâne o comunitate captivă. Una în care adulții așteaptă de la elevi să iasă în față ca să vorbească.

Lor le este prea frică.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.