Supereroi în educație: Căpitanul Igienă și Moș Crăciun Primarul

Un concurs organizat în parteneriat cu Ministerul Educației de Unilever, compania care vinde produse de igienă sub marca Domestos, expune brutal sărăcia și impotența sistemului nostru de învățământ. Marota săptămânii nu poate fi alta: cât grădinițele și școlile n-au toalete funcționale și hârtie igienică, primarii țării împart pungi cu dulciuri plătite din bugetele locale.

0

Cadrele didactice din toată țara sunt chemate să concureze creativ cu imaginile și poveștile de groază ale toaletelor din grădinițele și școlile publice. Ceea ce descriu fotografiile în realitate poate constitui un capitol într-o ipotetică antologie a rușinii publice românești din toate timpurile.

Cât educatoarele țării se întrec în cursa sărăciei, sperând la premii de câteva mii de euro oferite de o companie privată ca să-și repare toaletele, multe administrații publice locale ignoră nevoile reale ale învățământului. Și pun creștinește banul public în slujba sărbătorilor de iarnă și a nevoilor electorale.

Nu avem fonduri pentru grupuri sanitare decente, dar avem pentru dulciuri și sucuri de Moș. Moș Crăciun Primarul crește calitatea în educație.

De câțiva ani de zile, compania Unilever – deținătoarea mărcii Domestos – organizează în baza unui acord cu Ministerul Educației o competiție intitulată Susține igiena în școala ta. În această competiție sunt invitate să participe grădinițele și școlile primare.

Sunt trei categorii de înscriere – construcție toalete noi, modernizare obiecte / instalații sanitare și întreținere și menținere curățenie în toalete.

Anul acesta s-au înscris 372 de proiecte care se bat pentru cinci premii în bani. Locurile 6-100 vor primi produse de curățenie. Toți copiii din grădinițele și școlile înscrise vor primi un rucsac sport cu marca Domestos inscripționată pe pieptul Căpitanului Igienă.

Campania Unilever vizează, potrivit descrierii oficiale, „implicarea directă a educatorilor și învățătorilor în vederea identificării nevoilor relative în vederea îmbunătățirii condițiilor de igienă ale școlilor și grădinițelor din România”.

Organizatorii – cu girul Ministerului Educației – îndeamnă cadrele didactice și copiii să descrie într-un mod creativ toaletele din unitățile lor de învățământ și să atașeze, dacă e posibil, fotografii.

În școala la care predau condițiile sunt puțin cam precare. Școala este una dintre multele școli cu toalete în curte, unde, pe tot parcursul sezonului rece, apa îngheață.

Săracele doamne de serviciu sunt nevoite să curățe după copii în condiții de iarnă, asta implicând și fenomenul prin care ele trebuie să dezghețe anumite zone pentru ca mai apoi să le curățe.

Singura toaletă care are apă curentă este cea pentru persoanele cu nevoi speciale. Dar și acolo, iarna, îngheață toată apa în țevi și rezervor.

Așa scrie învățătoarea Alina Poiană de la Școala Gimnazială Răcoasa din județul Vrancea.

Nu știm dacă descrierea va fi considerată suficient de creativă pentru ca toaleta din unitatea vrânceană să primească vreun premiu în bani.

Cu siguranță, însă, scrisorile și fotografiile trimise de învățătoare, profesori și educatoare din toată țara ar trebui să rușineze definitiv partidele politice perindate prin administrațiile locale și centrale în ultimii treizeci de ani.

Dincolo de aspectele discutabile ale concursului Unilever, faptele care rămân duc invariabil către aceeași concluzie: această veritabilă cursă a sărăciei n-ar fi fost posibilă fără largul concurs al politicienilor care au luat decizii referitoare la gestionarea și distribuirea banilor publici.

Nicicând nu e mai vizibil acest simptom al proastei guvernări în educație decât în luna decembrie, când administrațiile locale se întrec în a finanța oferirea de cadouri și dulciuri în grădinițe și școli. Aceleași grădinițe și școli în care grupurile sanitare abia funcționează, iar toaleta e uneori doar o gaură săpată în pământ.

Dacă am avea o singură imagine la dispoziție, capabilă să arate cât toate cuvintele la un loc care e starea învățământului românesc, aceasta ar fi: un primar echipat în Moș care împarte cu bucurie darurile, dar nu dintr-un fotoliu, ci de pe scaunul murdar al toaletei din curtea școlii.

La Liceul Tehnologic Todireni, județul Botoșani, toaletele sunt tot în curte. Atunci când e curat miroase a clor și e multă apă peste tot pentru că a face curățenie într-un astfel de loc înseamnă să arunci o găleată cu apă pe jos și o mână de clorură de var. De hârtie igienică nici nu se pune problema.

Scrisoarea care descrie situația este semnată de Elena Liliana Brașoveanu.

Am contactat-o pe educatoarea din Botoșani pentru a afla cum a ajuns în competiția organizată de Unilever și, mai ales, dacă a primit orice fel de sprijin din partea autorităților locale pentru rezolvarea problemelor de igienă școlară semnalate.

Elena Brașoveanu spune că a aflat de concurs de pe internet. A zis să profite de șansa de a câștiga o toaletă decentă, pentru că nu se știe când și dacă se va mai ivi alta.

Femeia face cereri la primăria din Todireni de patru ani. Nu i-au spus niciodată că nu vor aloca fonduri pentru toaletă, dar nici nu au făcut ceva în acest sens. Dacă nu vor câștiga unul dintre premiile în bani puse la bătaie acum în competiția Unilever, educatoarea va continua să scrie cereri.

“Poate vine Moș Crăciun de la autorități până la urmă. Orice e posibil”, se îmbărbătează femeia.

La umbra unui nuc bătrân

Mulți dintre actualii părinți au învățat și ei aici și au folosit aceeași toaletă insalubră, cu gaura printr-o placă de beton, fără vas de WC sau altceva

, subliniază în scrisoarea ei învățătoarea Gabriela Dobranis de la Școala Gimnazială Ungureni din Bacău. Mai scrie că unii dintre elevii ei deja au acasă băi aranjate și amenajate. Doar școala a rămas în trecut.

Când am sunat-o pe Gabriela Dobranis era în școală, cu o parte din copiii ei, dar și cu cei de la o altă clasă. O altă doamnă era cu ceilalți copii afară, la toaletă. Cei mici nu pot fi lăsați să meargă singuri.

De concurs a aflat de la sora ei mai tânără și mai pricepută în ale internetului care predă la o școală din Holt. Ea s-a înscris anul trecut, dar și anul acesta pentru modernizarea toaletei.

Învățătoarea nu are nicio speranță de la autorități. Abia au reușit printr-o fundație să-și pună centrală în școală.

Gabriela Dobranis nu-și face prea mari speranțe, totuși, nici cu acest concurs. Nu au cum să adune multe voturi. Copiii lor nu au calculatoare să voteze proiectul. În școală sunt câteva aduse în urmă cu câțiva ani, dar mai funcționează astăzi doar unul.

A mai spus și ea la cunoștințe, rude, dar nu prea îi interesează pe oameni chestiunea toaletei din Ungureni.

Gabriela Dormanis a scris în ultimii ani scrisori către diferiți comercianți, pentru pachete de Crăciun pentru copii. Anul acesta le-a promis primarul că le face el pachete elevilor.

Mersul la toaletă nu este unul care să ofere prea multă siguranță: lipsesc dispozitivele pentru hârtie igienică, toaletele nu au colace, dispenserele de săpun nu există, chiuvetele sunt vechi, bateriile cam ruginite.

În băi este frig, apa doar rece…un chin pentru niște mânuțe firave care trebuie să se spele înainte de masă, după folosirea toaletei, după orele de abilități practice, după orele de educație fizică.

Ne-am adaptat situațiilor și fiecare elev merge cu șervețelele în buzunar, cu săpunul lichid pe palme și se întoarce rapid în clasă să-și șteargă mânuțele.

Descrierea îi aparține Danielei Bobocea de la Școala Gimnazială Mihai Viteazul din Brăila.

Am contactat-o. Învățătoarea e la prima participare. A aflat de concurs de pe un grup al profesorilor, dar și din notele informative venite de la inspectorat.

Competiția Unilever e girată de Ministerul Educației, prin urmare structurile din teritoriu ale organismului ministerial se asigură de difuzarea informației.

Daniela Bobocea ar fi vrut să participe și anul trecut, dar a existat o problemă de sincronizare. “Noi, cadrele didactice tot încercăm, încercăm permanent”, spune învățătoarea.

De încercat tot încearcă și Nicoleta Ghiocel de la Școala Gimnazială Valea Mare din Olt. S-a înscris la concurs și anul trecut. Nu a câștigat. Așa că lumea poate afla din nou povestea toaletei “amplasată într-un cadru feeric, la umbra unui nuc bătrân, în fundul curţii, cum se spune în popor”.

Dar e bine şi aşa. Noi suntem aventurieri. Ne putem imagina că drumul spre toaletă este o aventură prin ploaie si nămeţi, iar ,,căsuţa’’ ne putem imagina că e casa bântuită din poveste. Uşile nu mai stau închise, e frig şi în pod sunt păsări zgomotoase.

Cu apa avem ceva probleme. Se încăpăţânează să nu ajungă la wc. Nu vrea şi gata! Ea se plânge că nu există conducte! Dar ce, noi avem chiar tot ce ne dorim? Să se descurce cum poate!

Nicoleta Ghiocel spune că există promisiuni de la autoritățile locale și că, în anii ce urmează, lucrurile s-ar putea îmbunătăți. Speră ca în urma concursului să obțină măcar produse de igienă Domestos. Știe că nu poate concura cu școli mai mari unde voturile vor fi mai multe. În așteptarea toaletelor moderne sunt bune însă și produsele de curățenie.

Sunt grădințe și școli primare din toată țara înscrise în competiția Unilever. Chiar și din București, 16 unități. Toate doresc schimbarea vaselor de toaletă, chiuvetelor, bateriilor sau diverse alte reparații.

Competiția e, de fapt, o defilare publică a dezastrului material din școlile românești.

Cum crește calitatea în educație

Cât educatoarele țării se întrec în cursa sărăciei, sperând la marele premiu de câteva mii de euro oferit de o companie privată, multe administrații publice locale pun creștinește banul public în slujba sărbătorilor de iarnă și a nevoilor electorale.

Nu avem fonduri pentru grupuri sanitare decente, dar avem pentru dulciuri și sucuri de Moș. Moș Crăciun Primarul.

Grădinița numărul 185 din sectorul 5 s-a înscris în competiția Unilever pentru a-și putea moderniza toaleta cu obiecte noi și potrivite pentru cei mici. Nu mai vor faianță spartă, capace de toaletă sparte pe care le schimbă părinții. Ultima renovare la cele zece grupuri sanitare existente a avut loc în 2004.

În tot acest timp primarul sectorului 5 Daniel Florea pregătește o nouă acțiune de PR.

Sunt copii în ghetourile din Ferentari care nu au mers o zi la grădiniță. Nu mai vorbim de lipsa locurilor din creșe. Pentru primarul Daniel Florea însă aceste două situații nu merită atenția sa.

Edilul vrea să ofere 5.100 de pachete preșcolarilor din sector. Pachetele musai să fie puse în pungi personalizate. Fiecare pachet ar trebui să coste 180 de lei / copil. În acest cost ar intra și serviciile de transport, de personalizare a pungiilor și distracția de la fața locului.

Obiectivul acestei acțiuni – notează proiectul de hotărâre postat pe site-ul primăriei de sector – ar fi “creșterea calității în educație, prin aplicarea conceptului de unitate de învățământ prietenoasă cu copilul, concept ideologic asumat la nivel global de UNICEF”.

Chiar așa scrie în raportul de specialitate care justifică oportunitatea cheltuielii.

Primarul Daniel Florea e renumit pentru campaniile de PR pe care și le face pe seama copiilor. Uneori e vorba de un meci de fotbal, alteori de împărțit cadouri sau jucat o horă de 1 decembrie împreună cu cei mici îmbrăcați în costume populare. Toate acestea sunt prezentate sub forma interesului pentru actul educativ.

O școală prietenoasă cu copilul – concept dezvoltat într-adevăr de UNICEF – trebuie să fie totuși în stare să acopere nevoile copiilor pe tot parcursul procesului de învățare, nu doar de Crăciun. O școală prietenoasă asigură cu prioritate un mediu adecvat, sigur copilului.

O toaletă în care copilul nu riscă să se accidenteze sau să se îmbolnăvească e prea puțin însă pentru puterea primarului de a cheltui fonduri publice. O toaletă poate să mai aștepte. Cele 5100 de pachete de cadouri sunt o urgență și de aceste sărbători.

Sectorul 5 din București nu e deloc singurul caz în care autoritățile locale îmbracă haina de Moș Crăciun și “cresc calitatea în educație” prin oferirea de pachete cu dulciuri și sucuri.

Primăria Constanța a început de o săptămână distribuirea cadourilor pentru preșcolarii și școlarii din oraș. Vorbim de pachete de peste un milion de lei, anunță primăria, care a postat deja pe pagina sa de Facebook un clip video în care o directoare de grădiniță le explică copiilor cum primarul are grijă de ei în fiecare an. Cu o bombonică și o jucărie în plus.

Primarul din Câmpulung va împărți și el pachete la 2000 de preșcolari.

Primăria din Slatina dă la rândul ei dovadă de spirit festiv, distribuind de Moș Nicolae 2400 de pachete copiilor din creșe și grădinițe. Vin alte atenții și de Moș Crăciun, pentru 2300 de copii preșcolari și școlari până în clasa a III-a, care vor colinda primăria. Bugetul alocat este de 95.000 de lei.

Cadouri mai frumoase decât anul trecut pregătește și primăria din Puchenii Mari pentru copiii comunei. Bugetul alocat este de 35.000 de lei.

Primăria din Brezoi împachetează și ea cadouri pentru mai bine de o mie de copii.

La Târgoviște primăria a pregătit peste 6000 de cadouri pentru copiii care ajung în Piața Tricolorul sau la primărie, unde îl vor putea găsi pe Moș Crăciun în perioada 17-21 decembrie. Pentru o asemenea întânire s-au făcut înscrieri până pe 10 decembrie.

Bani pentru dulciuri și sucuri s-au găsit și-n bugetele locale din Târgu Frumos, Găești, Corabia sau Băicoi.

Și, recent, președintele Consiliului Județean Tulcea a dus personal cadouri de Moș Nicolae copiilor din Deltă. Caravana demnitarului s-a oprit la Maliuc, Crișan și Sulina.

Epilog vesel

În ianuarie 2018 aveam 2.418 unități școlare cu grupurile sanitare în exteriorul clădirilor. Sub hashtagul “Îndrăznește să crezi”, fostul ministru Liviu Pop promitea la începutul anului că prin programul de guvernare PSD – ALDE, în cel mult trei ani, autoritățile locale, județene și centrale vor face să fie decent peste tot.

Până atunci inspectoratele trimit invitații școlilor să se înscrie la concursul Domestos în care să descrie creativ toaleta din fundul curții și nevoile înghețate pe lângă găurile din beton.

Trăim în țara în care școlile concurează cu propria sărăcie pentru a le fi modernizate sau construite toaletele. Majoritatea se aleg cu produse sanitare, rucsac cu Căpitanul Igienă și nepăsarea veselă a autorităților locale.

Sărbători fericite, România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.