Agenda de prostire publica

Se aglomereaza iar nemuritoarea noastra lista de anti-prioritati nationale. Ne pricepem de minune, cu un profesionalism exersat ani la rand, sa umplem ipotetica agenda a lucrurilor de realizat "impreuna" cu obiective cand ridicole, cand inutile, cand cu totul nocive. Avem talentul acesta: de a inghiti otrava pe post de antidot.

0

Partidul cheama un milion de oameni in strada la un miting de “sustinere a familiei traditionale”.

Tot Partidul anunta prin Liderul sau ca referendumul pentru modificarea Constitutiei e intrat in linie dreapta si nu mai poate fi oprit de nimeni si de nimic.

In timpul acesta, oamenii de frunte ai Partidului se pozeaza, din toate unghiurile, cu un candidat la sefia Federatiei Romane de Fotbal, promitand sportului cate in luna si in stele.

Credeati c-ar fi, daca nu prioritare, atunci macar putin mai importante chestiuni publice precum jalnicele noastre spitale si scoli, inexistentele autostrazi, supradimensionatele aparate birocratice, ridicolele performante in combaterea coruptiei sau saraciei? Credeati prost: problemele noastre se rezolva cat ai zice “familie” cu un miting popular. Are grija Partidul.

Si nici macar nu trebuie sa-i fii membru ca sa-i impingi, cu naivitate pe alocuri, agenda de prosti(r)e publica.

Iata-l pe Ionut Lupescu, de pilda, fost mare international, care se bate pentru preluarea conducerii fotbalului romanesc. Si ca sa-si sporeasca sansele, se arata brat la brat cu Partidul, care ii canta ode si-i ridica soclu. E o iluzie, desigur: Partidul stie foarte bine ca n-are ceva de dat, ci doar de luat, dar a facut de atatea ori scamatoria asta incat oricum nu se mai prinde nimeni.

Iata-i, de pilda, si pe altii, precum bioeticianul Virgiliu Gheorghe sau universitarul teolog Sebastian Moldovan, mustruluindu-l pe Klaus Iohannis ca nu tine cont, in mod deliberat, “de credinta, traditia si felul de a fi al poporului”. Treaba presedintelui ar fi, in optica acestor aliati de conjunctura ai Partidului, sa actioneze ca “principalul paznic al fiintei neamului”, caruia sa-i apere “credinta si rosturile sfinte”.

Intrucat, da, asta ii lipseste acum societatii noastre de democrati pur-sange: un gardian dupa modelul unei teocratii islamice, in stare sa alunge, cu mana forte, pericolul ontologic.

N-avem nevoie de administratori publici profesionisti, nici de voci rationale care sa propovaduiasca idei precum buna guvernare, competitia onesta, selectia valorilor. Din contra chiar, mai bine inchidem ochii la toate acestea daca ni se promite, fie si de catre Partidul plin de incompetenti, rezolvarea propriilor noastre probleme.

Iata, de pilda, Biserica stramoseasca – cea care ne pomeneste de veacuri conducatorii fara sa-si puna macar o data problema daca acestia merita pomenire. Si-acum, aceasta Biserica se face sora cu Partidul ca sa treaca o punte: cea a anularii unor drepturi civile pe care le considera periculoase pentru fiinta nationala.

Vorbim, desigur, de exact aceeasi Biserica Ortodoxa care n-a considerat periculoase pentru fiinta nationala o serie intreaga de procese sistemice – de la coruptia cuibarita la toate nivelurile statului pana la conditia semi-analfabeta a multor garnituri de ministeriabili.

Ehei, prostii!, sigur ne vor distruge casatoriile homosexuale – si nu doar ele, e de luptat pana la ultima picatura de energie si cu grozavia asta occidentala a parteneriatului civil. Ba chiar vom dinamita, fara sa stam pe ganduri, si legalitatea avorturilor.

Lucrurile vor merge din aproape in aproape, cum s-a intamplat peste tot acolo unde organizatii similare Coalitiei pentru Familie si-au atins scopurile. In fapt, scopurile lor n-au facut decat sa se extinda si mai mult.

Dar cine sa mai aiba timp sa analizeze, la rece, si urmarile viitoare ? Nu-i timp de asa ceva: agenda noastra de prosti(r)e publica se cere imediat pusa in opera! Si ca sa fie a noastra, a tuturor, legitima, izbavitoare, s-o strige pe deasupra si un milion de oameni in strada!

Vreti spitale, scoli, autostrazi, anti-coruptie, anti-saracie, drepturi civile? Puneti, tata, mana si strangeti milioane de semnaturi! In Romania, sub Partid si aliatii sai de conjunctura, vom face lucrurile doar plebiscitar, de la trei milioane de semnaturi in sus.

Asta ne e conditia – de plebe.

Iata si recomandarile saptamanii.

Ce nu poate lasa in urma Diana Oncioiu

  • Viata dupa Siria

Ce urmeaza dupa ce reusesti sa parasesti Siria? Unde locuiesti? Cum o iei de la capat? Ce tara te va primi si, mai ales, cum te va primi? O calatorie care abia incepe.
  • Mostenirea unei traume

E greu sa mai spui ceva dupa un exercitiu de sinceritate. . Uneori cuvintele scrise sunt suficiente. Nu mai au nevoie de cuvintele de dupa.
  • Subiectele pe care nu le-au omorat

Au omorat un jurnalist, dar nu i-au ucis si subiectele. Si asta pentru ca alti 45 de jurnalisti din 18 organizatii media din 15 tari i-au preluat subiectele. Un mesaj incredibil de puternic pentru cei care cred ca nu vor fi prinsi daca omoara jurnalistul care scrie despre ei. Omorati un jurnalist si vor veni zeci de alti jurnalisti dupa voi – asta e lectia.

Ce nu poate lasa in urma Iulian Andrei

  • O carte de la Polirom 

Intoarcerea, de Hisham Matar. Cu Libia, Gaddafi, Primavara araba, interesant.
  • O carte de la Humanitas

Visul numarul 9, de David Mitchell. Se intampla in Japonia. Aparte.
  • Un curios caz

  • Doua intalniri cu cititorii 

Joi, 26 aprilie, orele 19, Carturesti – Brasov.
Si luni, 30 aprilie, orele 19, Carturesti – Timisoara.
  • Amintiri din Basarabia

Ce nu poate lasa in urma Vlad Stoicescu

 
  • Schita urbana cu mici si Panamera

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.