Liderul unui ONG ajunge să întrețină relații sexuale cu mai multe voluntare minore din cadrul organizației sale. Măcar o parte dintre fapte le sunt cunoscute autorităților locale cu care se află în parteneriat – dar nimeni nu intervine. Situația e considerată o chestiune pur privată. O împletire de acțiuni abuzive și complicități tăcute, povestea ilustrează inacțiunea și nepăsarea din comunitățile românești atunci când vine vorba de violența împotriva femeilor și tiparele socio-culturale care o alimentează.


»» O organizație neguvernamentală, activă într-un oraș mare din provincie și extrem de apreciată pe plan național, selectează voluntari – majoritatea minori – pentru a oferi servicii de instruire, asistență și intervenție în situații de urgență.

»» Prezentă, ani la rând, la acțiuni publice sau implicată în parteneriate durabile cu instituții bugetare locale, organizația e harnică inclusiv în pandemie, când operaționalizează împreună cu prefectura o linie de urgență pentru persoanele aflate în izolare. Asociația e răsfățata televiziunilor în martie, programele de știri menționând-o ca exemplu de bună practică în voluntariat. Aprecierile pozitive și laudele nu mai contenesc pe rețelele sociale.

»» Președintele organizației, care și-a construit de-a lungul ultimului deceniu un profil public impecabil, fiind considerat unul dintre inovatorii sociali de top din România, abuzează însă de poziția sa. În spatele camerelor de luat vederi, a popularității de pe Facebook și a aparențelor cultivate, bărbatul pare să fi creat o cultură organizațională toxică.

»» O investigație jurnalistică realizată de Dela0.ro indică faptul că președintele ONG-ului ar fi întreținut în ultimii doi ani de zile relații sexuale cu cel puțin patru voluntare minore din cadrul organizației sale. De unele dintre aceste relații, autoritățile locale – sau oameni politici din proximitatea lor – știau.

»» Niciun adult nu a intervenit însă. Situația a fost considerată un subiect de bârfă, o chestiune privată sau, cel mult, un scandal sexual care trebuia rezolvat în familie. Dar întâmplările nu se pot debarasa de contextul lor factual: liderul unei organizații care recruta fete minore ajunsese – potrivit mărturiilor obținute de Dela0.ro – să întrețină relații intime chiar cu o parte dintre aceste voluntare.

»» O precizare e importantă. Nu am ajuns în cursul documentării la evidențe sau relatări care să indice faptul că vreuna dintre voluntarele minore ale organizației care ar fi întreținut relații sexuale cu președintele ONG-ului s-ar fi simțit constrânsă fizic. Nu există plângeri sau investigații penale care să semnaleze sau cerceteze faptele bărbatului. În niciun caz noi, jurnaliștii, nu ne ocupăm cu încadrări judiciare. Împrejurările posibil penale sunt (sau ar fi fost) strict de competența profesioniștilor legii.

»» Contextul social – organizațional și comunitar – al unor astfel de fapte abuzive este însă de interes public și se sprijină, înainte de toate, pe jurnaliști pentru a fi cunoscut și corectat. Mai ales acolo unde toate celelalte mecanisme de bună funcționare și apărare ale societății par să fi eșuat.

»» Activitățile și obiectivele unui ONG presupun forme de prezență și implicare publice. Mai mult, o asociație care recrutează minori pentru voluntariat devine responsabilă pentru siguranța lor, preluând de la familii măcar o parte din obligațiile ocrotirii minorilor. Un președinte de organizație ne-guvernamentală este practic tutore în relațiile cu respectivii adolescenți, un adult de la care se așteaptă decizii mature, îndrumare și – la nevoie – protecție.

»» Niciun părinte nu și-ar lăsa copilul de 15, 16 sau 17 ani să facă voluntariat într-o asociație al cărei lider, un bărbat de peste 30 de ani, poate ajunge să întrețină relații sexuale (fie ele și consensuale) cu voluntarele minore.

»» Complicitatea tăcută din jurul întâmplărilor pe care le-am documentat ilustrează felul în care societatea românească se raportează, în general, la astfel de cazuri. Când vine vorba de chestiuni din sfera violenței împotriva femeilor – și, mai ales, a interpretării, semnalării și descurajării lor – reacția este, adesea, una de tăcere asurzitoare. Lucrurile nu stau diferit în reconstituirea jurnalistică care urmează.

»» Faptele președintelui de ONG documentate și relatate în cadrul acestui articol de presă au nevoie, spre înțelegere, și de aflarea contextului mai larg în cadrul căruia s-ar fi petrecut întâmplările abuzive. Puterea proiectată de liderul ONG-ului în interiorul asociației nu ar fi fost posibilă fără relațiile construite în exteriorul ei. De aceea, decizia editorială a fost ca investigația noastră să includă descrieri extinse ale parteneriatelor publice și amicițiilor politice întreținute de președintele de ONG.

»» Acest articol nu este însă unul despre viața și opera sa, expuse în registru particular – ci este unul care urmărește interesul public subsumat relatării unor fapte abuzive, consecințe ale unei poziții de putere pe care, de la un punct încolo, nu a mai controlat-o nimeni.


În Școala Gimnazială numărul 24 din Galați sună soneria. Suntem în plină pandemie de coronavirus, iar situația epidemiologică a întrerupt cursurile de câteva săptămâni, închizând porțile unității de învățământ. Clopoțelul nu anunță nicio pauză, ci ședința zilnică a voluntarilor Asociației pentru Instruire în Situații de Urgență – UVSAR. 

Întrunirea e condusă chiar de președintele organizației, Radu Murea, un bărbat în vârstă de 31 de ani cu alura unui culturist amator, considerat una dintre stelele mediului ONG din România.

Voluntarii UVSAR se strâng la Școala 24 pentru că spațiul le-a fost pus la dispoziție la solicitarea Direcției de Sănătate Publică Galați, după ce – în baza unui acord încheiat în prima jumătate a lunii martie între ONG și Comitetul Județean pentru Situații de Urgență – fusese operaționalizat un centru telefonic de monitorizare a situației epidemiologice provocate de coronavirus.

Subiectul ședinței UVSAR din această zi nu este însă activitatea voluntarilor sau evaluarea acțiunilor organizației – ci relația președintelui Radu Murea cu voluntara minoră B., în vârstă de 16 ani.  

Pentru că legătura lor devenise de domeniul evidenței în interiorul organizației, Murea simte nevoia să le comunice voluntarilor nu doar sentimentele sale față de fată, ci și dorința lui de o salva de familia abuzivă, care se opune relației. 

Relația cu B. nu ar fi fost însă prima cu o voluntară minoră pentru președintele UVSAR. Multiple mărturii obținute și coroborate de Dela0.ro arată că în ultimii doi ani Radu Murea ar fi întreținut relații sexuale cu cel puțin alte cinci voluntare din ONG, dintre care trei minore.

Faptele documentate nu reconstituie povestea unui abuz evident pentru toată lumea. Din contră, la mijloc nu e vorba de un abuz însoțit de traume fizice – și care, în consecință, devine incontestabil prin însăși prezența urmelor agresiunii.

Proiectul Media X Files

Sub coordonarea editorială a Dela0.ro, reporteri din șase redacții de presă scrisă (Info Sud-Est, Ziarul de Iasi, TVR Cluj, Átlátszó Erdély, Monitorul de Botosani și, desigur, publicația noastră) vor documenta și publica – până în primăvara anului 2021 – 16 materiale jurnalistice, în română și maghiară, care vor aborda subiecte din sfera violenței asupra femeilor.

Tema nu vizează, în sens extins, strict chestiunea agresiunii domestice – ci include, prin altele, unghiuri de interes public pentru abordarea judiciară a violenței asupra femeilor sau tiparele comunitare / culturale care influențează înțelegerea, producerea și perpetuarea fenomenului. 

Ambiția proiectului Media X Files – coordonat editorial de Dela0.ro și realizat de Centrul pentru Jurnalism Independent – CJI cu sprijinul financiar al Ambasadei Regatului Țărilor de Jos în România – e să obțină o diversitate de abordări jurnalistice relevante în documentarea și relatarea subiectului.

Rândurile care urmează nu ilustrează fapte de constrângere. Niciuna dintre voluntarele (minore sau majore) ale organizației UVSAR care au întreținut relații sexuale cu președintele ONG-ului Radu Murea nu ne-a declarat că s-a simțit constrânsă. Niciuna nu a perceput sau relatat experiența ca fiind un act obținut prin constrângere fizică. 

În lipsa urmelor agresiunii, autoritățile locale – dar și persoane din mediul ONG – interpretează izbăvitor povestea fie ca pe un scandal sexual, fie ca pe o chestiune care ar ține de viața privată și deciziile fiecăruia.  

Radu Murea e însă președintele unei organizații care se bazează, în desfășurarea activităților și atingerea obiectivelor sale, doar pe voluntari, majoritatea fete, cele mai multe minore. În această calitate, de recrutor, instructor, supraveghetor și lider al echipei, președintele UVSAR ar fi întreținut relații sexuale cu unele dintre aceste voluntare minore.

Puterea lui Radu Murea în interiorul organizației sale este totală. El este cel care poate decide cine pleacă și cine rămâne în echipa de voluntari. El e cel pe care tinerii îl percep ca șef. El e cel care exercită efectiv autoritatea și influența. Unii dintre voluntari chiar se tem de Radu Murea, președintele de ONG care se îmbracă adesea în uniforme de salvator și proiectează public imaginea unui bărbat-erou, sigur pe el, de neclintit. 

Temători, cei mai mulți dintre oamenii contactați în cursul documentării au acceptat să vorbească doar sub protecția anonimatului. Nu puțini și-au justificat frica de Radu Murea amintind de relațiile lui pe plan local și de ce ar putea să facă după publicare. Alții au refuzat pur și simplu să vorbească, considerând că toată această poveste despre compromisuri și tăceri le-ar putea afecta traseul profesional. 

Relațiile lui Radu Murea cu voluntarele minore din UVSAR nu au fost un subiect străin autorităților locale (cu care organizația se afla în relații de parteneriat) sau unor oameni de partid prezenți în cercul restrâns al președintelui de ONG. În câteva ocazii, politicieni ar fi fost prezenți la petreceri organizate de Radu Murea cu voluntari minori din organizație.

Eroi în vremea COVID-19

Relația lui Radu Murea cu voluntara B. de 16 ani s-a dezvoltat odată cu operaționalizarea Centrului de Monitorizare și Comunicare UVSAR, care a apărut în martie pentru a întâmpina efectele epidemiei de coronavirus în județul Galați.

Centrul a luat naștere pe 9 martie în urma unui protocol de colaborare cu Direcția de Sănătate Publică Galați. Sarcina voluntarilor UVSAR era să monitorizeze telefonic persoanele din județ aflate în izolare. S-au difuzat la momentul respectiv multiple reportaje televizate – inclusiv pe canalul public de televiziune – despre bunele practici instituite și ilustrate în pandemie de parteneriatul dintre autoritățile locale și ONG-ul lui Radu Murea.

Activitatea voluntarilor UVSAR s-a desfășurat inițial în sediul DSP Galați și a continuat ulterior într-o sală de conferințe de la Prefectura Galați. 

Un clip video postat pe o rețea de socializare de prefectul județului Galați Gabriel Avrămescu, pe data de 16 martie, îi prezintă pe Radu Murea și voluntarii UVSAR alături de factorii de decizie locali: prefectul însuși, șeful Inspectoratului pentru Situații de Urgență Galați, șeful Inspectoratului de Poliție Județean Galați, directorul DSP Galați. Toți colaborau, angajând resursele pe care le aveau la dispoziție, în lupta împotriva COVID-19.

Radu Murea coordona o echipă prețioasă: zeci de voluntari care răspundeau în regim de permanență apelurilor date de persoanele aflate în izolare sau carantină. Acest regim de permanență presupunea ca voluntarii minori să fie plasați 24 de ore din 24 sub supravegherea și responsabilitatea ONG-ului, adică a liderului său.

Din 26 martie, din considerente de spațiu, CMC s-a mutat din nou, de la prefectură în Școala Gimnazială 24. Anunțul a fost făcut chiar de UVSAR pe pagina de Facebook. 

UVSAR și Radu Murea deveneau, la propriu, eroi în vremuri de pandemie. Extrem de populari, primeau donații și sprijin logistic. Publicații naționale și locale făceau reportaje despre ei, iar instituția prefectului se lăuda cu activitatea UVSAR într-un raport național întocmit de Secretariatul General al Guvernului.

De altfel, 2020 nu a fost primul an în care Radu Murea și organizația sa s-au bucurat de colaborare, recunoștință și apreciere din partea instituțiilor publice sau a mediului ONG. În 2017 numele președintelui UVSAR a apărut pe harta inovatorilor sociali din România întocmită de Ashoka, o organizație globală care sprijină antreprenoriatul social. 

În 2015 Universitatea Dunărea de Jos încheia un parteneriat cu organizația lui Radu Murea, în baza căruia ONG-ul deschidea un punct de prim-ajutor în căminul instituției de învățământ superior. În 2016 ISU Galați încheia, de asemenea, un protocol de colaborare cu entitatea non-guvernamentală controlată de Murea.

Însă, deși colaborarea UVSAR cu instituțiile locale din Galați în perioada pandemiei pare – după toate datele și comunicatele publice – să fi fost un real succes, promovat intens în mass-media, organizația anunța brusc pe 7 mai că parteneriatul ia sfârșit, iar Centrul de Monitorizare se închide cu efect imediat. 

Explicațiile furnizate erau însă departe de a descrie situația reală. Medicii de familie fuseseră de la bun început în contact cu persoanele izolate în vederea monitorizării. Nu le revenise această obligație din luna mai.

Altele erau motivele pentru care autoritățile hotărâseră retragerea din acordul cu UVSAR. O bombă politică ticăia tot mai aproape de deznodământul final, pe fondul unei desfășurări a lucrurilor pe care nu o anticipase nimeni. Nici măcar Radu Murea. 

O vizită la prefectură

Centrul UVSAR de la Școala Gimnazială 24 din Galați a fost închis, de fapt, în urma intervenției făcute de tatăl voluntarei B., minora de 16 ani implicată într-o relație cu președintele organizației pentru care făcea voluntariat.

Întâmplarea face ca tatăl acestei fete să fie un om politic, primar într-o comună din județul Galați. În luna aprilie, când a aflat că fiica sa (voluntară UVSAR) avea o relație cu Radu Murea, edilul l-a contactat direct pe prefectul Gabriel Avrămescu.

<Închide-l!>, așa i-am zis, rememorează primarul într-un dialog purtat cu Dela0.ro la începutul lunii august. Am decis să îi protejăm identitatea dintr-un considerent simplu: altfel am fi expus-o pe fiica sa, voluntara UVSAR aflată în prezent într-o relație cu președintele organizației, Radu Murea.

Primarul gălățean povestește că are fata plecată de acasă din primăvară, iar varianta sa asupra întâmplărilor e relatată într-o stare vecină crizei de nervi. A mers la prefectură, așadar.

Și ce îmi zice el (n.r. – prefectul): Băi, dar eu am auzit ceva. Dar am zis că-s niște bârfe…

Dar de ce nu m-ai sunat, băi, când ai auzit bârfa? Sub cupola prefecturii vedeți ce se întâmplă? Așa o să merg să spun la presă

, l-ar fi amenințat primarul pe prefect. Prefectul la rândul lui i-ar fi explicat primarului că nu poate închide centrul UVSAR pentru că nu instituția sa are parteneriat cu organizația. Prefectul l-a sunat totuși pe șeful ISU Galați, colonelul Ion Toma, care la rândul lui a sunat-o pe șefa DSP Galați Liliana Moise, cea care avea puterea executivă de a înceta colaborarea cu organizația lui Radu Murea. 

Edilul din comuna gălățeană povestește că fiica sa a plecat de acasă de trei ori din primăvară până acum. De două ori a venit cineva din UVSAR să o ia, a treia oară a plecat singură. La a doua fugă, tatăl a sunat la 112 și apoi direct pe șeful IPJ Galați Cornel Mototolea. La poliție minora a declarat că familia este violentă. Primarul spune că a venit inclusiv un psiholog care a vorbit cu ea. Atunci, și-a luat fata acasă. 

A contactat și un avocat să vadă ce variante are. Avocatul i-a spus că dacă fata nu recunoaște relația nu are ce să facă. 

Primarul gălățean a vrut să-și ducă problema până sus, la premierul Ludovic Orban, pe care spune că-l cunoaște. Dar l-a împiedicat soția de teamă că lumea va afla. Însă lumea știa deja. 

Să treacă campania electorală și mă ocup eu de el! spune hotărât edilul, preocupat simultan și de nevoile electorale. E mulțumit deocamdată că a reușit să determine autoritățile județene să închidă centrul – și odată cu el și robinetul de bani, adică donațiile. 

Contactat de Dela0.ro, prefectul județului Galați Gabriel Avrămescu confirmă vizita primarului.

Foto: Captură Realitatea Galați

Spune însă că centrul UVSAR a fost închis din alte motive, cele exprimate public: nu se mai justifica existența lui având în vedere că numărul persoanelor carantinate și izolate era mic. În plus, conform explicațiilor prefectului, județul ieșise din starea de urgență.

România a ieșit însă din starea de urgență pe 15 mai, nu pe 5 mai când a luat sfârșit colaborarea formală dintre UVSAR și DSP Galați. 

Întrebat dacă este adevărat că aflase despre relația lui Radu Murea cu voluntara minoră B., fata primarului de comună, prefectul răspunde:

Dacă nimeni nu vine… haideți să vă spun… dacă stăm să ascultăm tot ce se spune prin oraș… Eu în martie am avut foarte multe probleme. Nu puteam să mă duc eu ca prefect să văd care e relația președintelui cu fiecare membru. 

Deși susține că nu poate fi deloc de acord cu o asemenea relație, prefectul de Galați nu vede totuși nicio problemă în faptul că șeful unei organizații neguvernamentale care recrutează voluntare minore poate ajunge să întrețină relații intime cu ele. 

Eu cred că este strict problema lor. Și o problemă o are și familia că nu s-a interesat ce face copilul respectiv. Mi se pare, ce încearcă ei să facă acum, să arunce acest scandal sexual peste activitatea unor voluntari… mi se pare strigător la cer. Problemele astea trebuie rezolvate în familie.

Gabriel Avrămescu e mai îngrijorat de faptul că acest “scandal sexual” va distrage cetățeanul de la rezultatele activității organizației și, mai ales, de la felul exemplar în care autoritățile au colaborat cu UVSAR în primele luni de pandemie.

O încredere trădată

Am căutat-o pe șefa DSP Liliana Moise pentru a confirma sau infirma ipoteza închiderii centrului de monitorizare UVSAR pe fondul intervenției primarului a cărui fată de 16 ani intrase într-o relație cu Radu Murea.

Moise a reluat varianta oficială, declarând pentru Dela0.ro că centrul ar fi fost închis pentru că nu mai era nevoie de el. 

Eram într-o perioadă bună și eram mai relaxați. Așa că am încheiat.

Directoarea DSP spune că oprirea activităților centrului UVSAR nu are legătură cu presiunile primarului de comună – pentru că asupra sa nu face nimeni presiuni. Nici măcar într-un caz extrem de problematic precum cel în care un președinte de ONG partener intră într-o relație cu o voluntară minoră? Despre această relație, Liliana Moise spune că a auzit câte ceva, că a citit ceva comentarii pe rețelele de socializare, dar că nu o interesează. Șefa DSP refuză să comenteze ceea ce consideră că sunt strict chestiuni de viața personală.

Nu mă interesează. Dacă pentru asta m-ați sunat chiar mă deranjează. Poate este o calomnie, o minciună ce comentăm noi aici. Trebuie să mai și demonstreze cineva chestia asta.

Nu este problema mea. Nu am stat eu să văd relația în timpul colaborării. Serios? L-am păzit eu să văd cu cine întreține relații sexuale? Doamne, vă rog! Astfel de întrebări nu mi le mai adresați mie

, s-a derobat de răspundere Liliana Moise. 

Dela0.ro l-a contactat în cursul documentării și pe șeful ISU Galați, colonelul Ion Toma. E cel care ar fi sunat-o pe Liliana Moise la recomandarea prefectului. 

Într-adevăr am vorbit cu doamna Moise că ar fi o suspiciune, dar asta în urma discuției cu domnul prefect, susține colonelul Toma, contrazicând declarația șefei DSP referitoare la faptul că activitățile UVSAR s-ar fi încheiat natural, amiabil.

I-am spus (n.r. – Lilianei Moise) că a dat dispoziție domnul prefect pentru închidere. Atât. Nu am emis niciun act oficial. A fost la nivel de discuție. Hotărârea finală a fost la DSP

, povestește colonelul Toma de la ISU Galați.

Toate datele strânse în cursul documentării jurnalistice arată că aceasta este varianta corectă din punct de vedere factual a lucrurilor. Hotărârea efectivă a fost în sarcina DSP, care – pentru închiderea centrului UVSAR – a inventat un motiv formal, care să țină “scandalul sexual” departe de cunoștința publică. 

Faptul că centrul de monitorizare a fost închis în urma intervenției disperate a primarului de comună la prefectură este confirmat și de Simone Srebrova, fundraiser pentru UVSAR. Centrul a fost închis fix din cauza asta, a declarat aceasta pentru Dela0.ro

Am întrebat-o dacă avea cunoștință despre relații anterioare cu voluntare minore ale președintelui de organizație Radu Murea. 

Nicio fată nu a venit să se plângă, să zică ceva, că a fost victimă. Am văzut ceva discuții pe rețelele de socializare, dar am zis că sunt certuri de liceeni. Nu am avut nicio suspiciune. Acum ce face el pe persoane fizică, nu știu, sunt treburile lui. 

Un semn ar fi putut să fie chiar relația recentă cu voluntara minoră B. Dar nu a fost. Nici pentru autoritățile locale, nici pentru alți adulții care lucrau cu Radu Murea, nici pentru prietenii săi din lumea politică. Faptul că nu exista constrângere fizică, că fetele consimțeau relațiile sexuale a șters cu buretele orice alte chestiuni de ordin etic și social. 

Simone Srebrova povestește că organizația ne-guvernamentală este construită în jurul lui Radu Murea, un tip carismatic, convingător, care-i inspiră pe voluntari. Băieții din UVSAR vor să fie ca el. Tot Srebrova explică faptul că în lunile de la începutul pandemiei mulți părinți de voluntari minori au fost liniștiți că adolescenții își petrec timpul în Centrul de monitorizare, că dorm și mănâncă acolo, că sunt supravegheați și acumulează experiență făcând ceva util și generos. 

În acest context Simone admite că este posibil ca, atunci când părinții vor afla despre relațiile lui Radu Murea cu voluntarele minore, să spună că UVSAR le-a trădat încrederea.

Salvatorul din oglindă

Organizația fondată de Radu Murea lucrează doar cu voluntari. 80% dintre aceștia sunt minori, deși – atunci când recrutează voluntari – UVSAR solicită bifarea unei condiții obligatorii: ca aplicanții să aibă minim 18 ani. În practică cei mai mulți au 16-17 ani.

Toate mărturiile obținute de Dela0.ro sub protecția anonimatului susțin că pentru voluntari Radu a fost și este un șef aparte. Unul apropiat de ei, care-și petrece timpul liber alături de ei, care organizează constant petreceri, unele chiar la el acasă (cu voluntarii ceva mai apropiați).

E șeful care le este prieten, care bea cu ei chiar dacă sunt minori. Alcoolul joacă un rol important în sudarea relațiilor, întrucât mai mulți voluntari cu care am discutat au menționat faptul că Radu Murea i-ar fi încurajat să bea cot la cot cu el. Încurajarea viza mai ales fetele. 

La o petrecere înainte de revelion le băga pur și simplu pahare pe gât unor voluntare minore.

Încurajatul acesta era sub formă de ordin-glumă. Ceva de genul “Eu sunt Radu Murea și îți spun să bei”. Sau “Ca să te iert, bea”. Alteori ajungeai să fii legat de copac, tot în glumă, și ți se dădea drumul după ce beai. 

M-a tras odată de păr să-mi bage băutură pe gât și atunci l-am insultat. 

Tot în glumă ar fi fost și palmele pe care Radu le trăgea voluntarilor peste fund, spate, brațe. Uneori, palmele erau înlocuite de mușcături. Era o formă de “joacă” care lăsa semne și vânătăi. Primarul din comuna gălățeană care a făcut scandal la prefectură, obținând închiderea Centrului UVSAR, ne-a declarat că fiica sa avea mai multe vânătăi pe corp, pe care –  susține edilul – i le-ar fi făcut Radu Murea. 

Persoanele contactate de Dela0.ro în cursul documentării l-au prezentat pe Radu Murea drept carismatic, plăcut, seducător, un bărbat care proiecta public, la prima vedere, un sentiment de siguranță și de putere. “Credea că e invincibil și avea extrem de multă încredere în el”, l-a descris o voluntară.

Radu Murea e un bărbat înalt, bine făcut, cu o figură senină. Un astfel de om peste care mai pui și uniforma de salvator poate să fie copleșitor, chiar intimidant pentru o adolescentă. Radu Murea era un prototip de erou – iar promisiunea organizației sale era că îi putea face și pe alții eroi. 

Cu voluntarele cu care a întreținut relații sexuale, Radu Murea a fost înainte de toate prieten – așa îl descriu mărturiile obținute și coroborate de Dela0.ro. Era genul de prieten căruia îi spuneai problemele intime, cum ar fi neînțelegerile cu părinții. Președintele Murea devenea rapid aliatul tău. Era adultul care spre deosebire de părinți le înțelegea pe adolescente și era de acord cu ele. 

Unora dintre ele le dădea mesaje, le căuta insistent, le spunea lucruri intime despre el, le făcea declarații și complimente. Reporterul Dela0.ro a văzut astfel de mesaje. Într-unul dintre ele Radu Murea îi transmitea unei voluntare minore că, în ciuda “fizicului ei extraordinar”, el o apreaciază pentru “ce are în cap și pentru că e sensibilă”.

Într-un alt mesaj președintele de ONG o întreba pe o voluntară minoră de ce se mai gândește la ea în ciuda faptului că ea i-a transmis “clar și răspicat” că nu vor fi decât prieteni.

Inițial te simți flatată de atenția lui. Nu e oricine. E șeful. Eu așa îl percepeam.

În baza acestei prietenii unele voluntare au mers absolut liniștite la Radu acasă. Nu li s-a părut nimic în neregulă că la un moment dat toată lumea pleca și rămâneau doar cu el. Ce urma? O situație pe care ne-au relatat-o, în detaliu, mai multe voluntare. Apropierea finală de Radu Murea, cea care ducea la contact sexual, ar fi venit pe fondul unei slăbiciuni vecine cu suicidul afișate de bărbat. 

A scos un briceag sau o lamă și a început să se taie pe braț și pe piept. La un moment dat mi-a pus lama în mână și mi-a spus – Ori mă tai tu, ori mă tai eu până mor.

Voluntara care ne-a relatat această scenă avea la momentul întâmplării 17 ani. Murea i-a spus să nu povestească nimănui nimic, căci era minoră și el putea avea probleme. 

Genul acesta de scene cu Radu Murea care amenința că se taie sau cu Radu Murea care suna voluntarele să vină să-i îngrijească tăieturile s-ar fi petrecut cu cel puțin patru voluntare, dintre care două minore. 

Uneori președintele UVSAR mergea dincolo de tăiat, susțin sursele Dela0.ro. Uneori își băga pistolul în gură și amenința că va apăsa pe trăgaci. Alteori își punea demonstrativ cuțitul la gât lăsând impresia că-și va face rău. 

Voia să-ți fie milă de el ca să te apropii de el. Făcea asta pentru atenție, apoi să te atașezi de el și să simți nevoia să faci orice ca el să se simtă bine, să-i fie bine.

Și te făcea practic să vrei să stai tot timpul cu el, ca să nu facă vreo prostie. Acum, când mă uit înapoi, îmi dau seama că el nu ar fi făcut niciodată asta. Te făcea să te simți că tu ești persoana potrivită care o să-l facă pe el bine.

Niciuna dintre voluntarele contactate de Dela0.ro nu a susținut că a fost forțată, constrânsă fizic să întrețină relații intime. Au spus însă că s-au simțit folosite și umilite pentru că uneori, după contactul sexual, Radu Murea le dădea afară. În plus, nu avea o problemă să întrețină relații sexuale cu voluntarele minore în paralel – și să nu ascundă asta față de ele.

El practic ne jongla. 

Pe lângă aceste relații cu voluntare majore și minore, Radu mai avea și contacte sexuale ocazionale cu alte voluntare majore și minore. 

Murea ar fi justificat astfel de situații acuzându-le pe fete că sunt niște curve. Despre una dintre ele ar fi spus că s-a culcat cu alți opt bărbați și că a luat-o de pe centură. Așa arată faptele în mărturiile mai multor voluntare care au acceptat să vorbească sub protecția anonimatului. 

Chiar refuzat fiind, președintele UVSAR nu renunța ușor și încerca prin orice mijloace să obțină consimțământul voluntarei care îi intra în vizor.

Era un personaj insistent, povestesc fetele contactate în cursul documentării. Venea la punctul în care făceau gardă, le trimitea mesaje noaptea, amenința că-și va face rău pentru că le-a făcut să sufere.

Când pleci de acolo, te bucuri că ai scăpat de el și eventual povestești doar cu prietenii apropiați. Nu te gândești să zici – Băi, haideți să vă spun eu cine e Radu Murea, de fapt. În plus, el se bazează pe voluntarii de acum care vor susține orice ar spune el.

Cine era de fapt Radu Murea ar fi putut totuși să spună unii dintre adulții aflați în proximitatea președintelui de ONG. Vorbim de oameni care ar fi știut de relațiile lui, fiind prezenți în mai multe contexte revelatoare. Mai mult, vorbim de personaje cu prezență și influență politică, care ar fi trebuit – în circumstanțele date – să sesizeze natura problematică a relațiilor unui lider de organizație cu voluntare minore.

Dacă apare ceva mă ocup de tine

“Nașul”.

Așa îi spunea Radu Murea lui Răzvan Topală. În 2018, potrivit propriei declarații de interese, Topală era vicepreședintele organizației de tineret PSD Galați. 

Topală ocupă astăzi funcția de director tehnic la S.C Gospodărie Urbană S.R.L (societate publică locală înființată în 2010).

Despre relația lui Radu Murea cu voluntara minoră B., fata primarului de comună, Topală ar fi știut cel puțin din martie 2020, când a fost invitat la ziua unuia dintre voluntari. La acea adunare Radu Murea nu s-a ferit deloc să fie afectuos cu voluntara, ne-au relatat persoane prezente la petrecere care au solicitat să le fie protejată identitatea. Topală urma, potrivit chiar spuselor lui Radu Murea, să fie nașul lui și al voluntarei B.

După toate datele coroborate în cursul documentării, nu era prima relație a lui Murea cu o voluntară în care se prezenta o asemenea ipoteză. În 2019, când Radu Murea o ceruse de soție pe una dintre voluntarele majore, tot Topală ar fi trebuit să le fie naș. În 2019, când încerca să o aducă înapoi pe o altă voluntară minoră, Murea i-ar fi spus acesteia că îi cumpărase deja inelul de logodnă împreună cu prietenul Răzvan Topală. 

Înainte de ultimul revelion, în decembrie 2019, Radu Murea a invitat cinci voluntare minore la o petrecere în clubul Infinity din Galați. Le-a spus că este o petrecere a PSD-iștilor. Răzvan Topală era și el acolo. Informația ne-a fost confirmată de una dintre voluntarele prezente. Despre ceilalți nu știa decât că erau niște bărbați la costum care s-au îmbătat și au început să se urce pe mese.

Pe lângă faptul că ar fi avut cunoștință de unele dintre relațiile președintelui UVSAR cu voluntare minore, sursele Dela0.ro susțin că Răzvan Topală participa împreună cu Radu Murea la diverse sindrofii.

După prima vizită documentară în Galați a reporterului Dela0.ro – și întrebările puse în legătură cu aceste petreceri – Răzvan Topală a trimis un mesaj de amenințare către un fost voluntar UVSAR bănuit atât de el, cât și de Radu Murea că ar fi una dintre sursele care au acceptat să vorbească.

Dela0.ro l-a contactat pe Răzvan Topală pentru a explica împrejurările prezenței sale în contextul documentat. La prima discuție acesta a declarat că nu a participat la nicio petrecere și că nu este un apropiat al lui Radu Murea, după care s-a scuzat că-l sună cineva și a închis. A promis că va reveni cu un telefon. Nu a mai revenit – dar am reușit să restabilim contactul telefonic câteva zile mai târziu.

În cea de-a doua conversație Topală a admis că avea cercuri comune cu Murea, că se mai întâlneau. Murea îi spunea nașul pentru că era apropiat de una dintre voluntarele majore pe care președintele de ONG o ceruse de soție. De celelalte relații – mai ales de cele cu voluntare minore – Topală susține că nu știe însă nimic. Mai ales că, după ce Murea s-a despărțit de voluntara majoră, Topală ar fi rupt la rândul său legătura – cel puțin aceasta e versiunea sa.

Răzvan Topală ne-a declarat că, în calitate de tată, nici nu vrea să se gândească ce simte un părinte a cărui fată minoră, voluntară într-o organizație, ajunge într-o relație cu președintele adult al respectivei organizații.

Cât despre prezența lui Radu Murea și a celor cinci voluntare minore la petrecerea din clubul Infinity a PSD, Topală spune că a fost vorba de o coincidență. Murea nu era invitat. Era și el prezent în club. Dar nu-și mai aduce aminte de cine era însoțit.

În privința SMS-ului trimis după ce Dela0.ro demarase documentarea jurnalistică a acestui articol, Topală a spus că nu a fost o amenințare. Replica ar fi fost trimisă în contextul unei cu totul alte discuții cu respectivul voluntar UVSAR. Însă voluntarul care a primit SMS-ul l-a perceput și îl percepe încă ca pe o amenințare, lansată exact în contextul întrebărilor puse de Dela0.ro.

În cursul celei de-a doua discuții telefonice purtate cu reporterul Dela0.ro, Răzvan Topală a solicitat să fie menționat în articol doar cu inițialele. A justificat simplu: el nu este de acord să-i apară numele în legătură cu un asemenea subiect.

Față în față cu Radu Murea

Cu Radu Murea am comunicat atât telefonic, cât și în persoană. Ne-am întâlnit în Galați, la sfârșit de august, pe terasa unei cafenele dintr-un centru comercial din oraș.

A recunoscut relația cu voluntara minoră B. și alte trei relații cu voluntare majore. Despre restul a spus că sunt invenții ale unor oameni care încearcă să-l discrediteze prin orice formă – oameni influenți din zona politică, ONG-istică, foști voluntari. Radu Murea susține că se simte vânat.

Unul dintre dușmanii săi spune că este Octav Dinu, un voluntar care a plecat anul acesta din UVSAR și și-a făcut propria organizație. Contactat în cursul documentării, Dinu a precizat pentru Dela0.ro că a plecat în momentul în care nu a mai fost mulțumit de activitatea UVSAR.

Eu am dat afară de-a lungul timpului 150 de persoane. Am persoane din 2015 care și acum visează sa mă distrugă

, e singura explicație a lui Radu Murea pentru ceea ce i se întâmplă.

L-am întrebat dacă nu i se pare problematic faptul că în calitate de președinte al unei organizații care recrutează voluntari minori are o relație (pe care o recunoaște) fix cu o voluntară minoră.

Acum, cum a văzut-o moral unul sau altul… eu oricum intenționez în perioada următoare să demonstrez foarte clar.

Problema nu e, că eu mi-am asumat. Sunt o grămadă care au genul acesta de relații și nu-și asumă. Sunt oameni căsătoriți care au relații de genul și nu-și asumă.

Radu Murea spune că a făcut totul pentru a o salva pe minora B., fata primarului de comună care a mers la prefectură, de familia abuzivă. 

Eu puteam să o las acasă singură și stăteam liniștit și nu aveam probleme, nu se închidea (n.r Centrul de monitorizare). Sau puteam să fac ce simt și să-mi asum.

Era ori la mine ori într-un centru (n.r. – DGASPC). Dacă eu nu-mi asumam ajungea într-un centru. Sau rămânea acasă unde se întâmpla ce se întâmpla. 

Președintele UVSAR recunoaște practic că, în realitate, Centrul de monitorizare a fost închis pe fondul relației cu voluntara minoră. Pe de altă parte, susține că nici măcar acesta nu ar fi motivul real – închiderea centrului fiind mai degrabă determinată de reacția nervoasă a autorităților față de anumite nereguli pe care el, Radu Murea, le-ar fi observat și documentat în cursul parteneriatului instituțional derulat. Murea nu vrea însă să ofere acum exemple concrete.

În luna mai, susține Radu Murea, șefa DSP Liliana Moise l-ar fi sunat și i-a spus: Răducu, nu știu pe cine ai deranjat, dar am primit ordin de la prefect să închidem colaborarea. 

Radu Murea susține că instituțiile publice locale partenere UVSAR, mai exact oamenii cu funcții de la vârful lor, știau de relația lui cu voluntara minoră B., ba chiar știau cu cel puțin o lună de zile înainte să se închidă centrul. De unde știau? Le-ar fi spus chiar el. Murea a refuzat să dea nume. A spus doar că e vorba de “instituțiile competente pe care le-ați contactat chiar dumneavoastră“. 

Președintele organizației susține că inclusiv primarului orașului Galați Ionuț Pucheanu i-a povestit despre relație, într-o discuție amicală în care edilul se arăta îngrijorat că Murea lipsește din cercurile comune pe care le frecventau.  

“Jumătate de Galați știa de mine și B.” a mai spus Murea pentru a întări ideea că relația nu a fost considerată problematică de aproape nimeni. Contactate de Dela0.ro în cursul documentării, multe persoane din zona instituțională sau ONG au conchis că relațiile unui președinte de organizație cu voluntare minore ar fi o chestiune de viață privată sau, cel mult, un scandal sexual.

Partenerul public n-a vrut să vorbească

ONG-ul lui Radu Murea a obținut contracte de furnizare servicii de la instituții locale, deși organizația nu era în măsură să ofere serviciile pentru care era contractată. E vorba de servicii de prim ajutor oferite la diverse evenimente organizate de Primăria Galați. 

Mai mulți voluntari UVSAR au declarat pentru Dela0.ro că prezența ambulanței la astfel de evenimente era strict de formă.

Foto: Facebook UVSAR

În cazul unei situații de urgență UVSAR nu putea face transportul cu ambulanța proprie pentru că nu avea șofer calificat să o conducă. Ambulanței nu-i lipsea însă doar șoferul calificat, ci și personalul specializat. La unele evenimente mergeau doar Radu Murea și un voluntar minor.

DSP Galați a confirmat pentru Dela0.ro că nu a eliberat vreodată autorizație de funcționare pentru ambulanța UVSAR.

Am încercat să discutăm și cu primarul orașului Galați Ionuț Pucheanu.

L-am căutat la primărie, la telefon, prin sms. Nu am primit nici măcar un refuz de a comenta. Pur și simplu, primarul Pucheanu – care vrea un nou mandat la alegerile locale de la sfârșitul acestei luni – a ocolit orice contact cu întrebările Dela0.ro.

După mai multe telefoane, solicitarea de a discuta cu edilul fost preluată de o doamnă din echipa de comunicare a primăriei. După ce i-a fost prezentat subiectul documentării, prima reacție a femeii a fost de uimire și nemulțumire politică: de ce fix în campanie apare acest subiect?

Într-un final, singura voce a Primăriei Galați la care am reușit să ajungem a susținut că orice discuții dintre primarul Ionuț Pucheanu și Radu Murea, indiferent de conținutul lor, ar fi de natură privată. 

Un cartof prea fierbinte

În tot acest amestec de fapte abuzive și complicități tăcute, oamenii din instituțiile publice locale par să se fi gândit la viața personală a președintelui de ONG, dar mai ales la imaginea lor în prag de alegeri. Nimeni nu pare să se fi gândit la voluntarele minore. Și la ce a însemnat pentru ele o astfel de experiență

Câtă vreme “scandalul sexual” era ascuns de ochii publicului toate instituțiile implicate se bucurau de beneficiile colaborărilor cu Radu Murea, organizația sa și voluntarii pe care îi coordona. În momentul în care Dela0.ro a început să pună întrebări despre relațiile președintelui de ONG Murea cu voluntare minore, numele lui și al organizației sale au devenit cu totul noi, aproape de nerecunoscut pentru reprezentanții locali.

UVSAR e acum un cartof prea fierbinte, de care toată lumea trebuie să scape.

Pentru a sublinia că nu-l cunoaște pe Radu Murea, prefectul județului Galați a ținut să sublinieze că nu e din Galați – iar singura dată când l-a întâlnit a fost la lansarea Centrului de monitorizare. Nașul Răzvan Topală a negat amiciția cu Murea și chiar a anunțat că în momentul de față nu-și mai vorbesc. 

Iar Universitatea Dunărea de Jos (care a găzduit o bună bucată de timp un centru de prim ajutor înființat de organizația lui Radu Murea în campusul universitar) s-a delimitat într-atât încât a simțit nevoia să precizeze inclusiv că organizația lui Murea nu face parte din structura organizatorică a instituției. 

În lipsa întrebărilor noastre președintele de organizație Radu Murea și-ar fi văzut în continuare de “chestiunile de viață privată”. Iar oamenii de la vârful instituțiilor locale le-ar fi considerat, și astăzi, bârfe.

»» În urma publicării articolului, Radu Murea a trimis un drept la replică întins pe patru pagini. Îl puteți citi integral aici.

»» Erata: Versiunea inițială a articolului indica eronat că Răzvan Topală a fost consilierul fostului prefect gălățean Cătălin Emanoil Bocăneanu. De fapt, fratele lui Răzvan Topală a fost consilierul fostului prefect. Versiunea actuală a textului a fost corectată în acest sens.


Acest material prezintă faptele așa cum au reieșit ele din documentarea jurnalistică. Ambasada Regatului Țărilor de Jos nu este responsabilă pentru conținutul materialului și acesta nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a Ambasadei Regatului Țărilor de Jos.

12 COMENTARII

 1. Sincer ii cunosc activitatea in Galati. Culmea, s-a implicat foarte mult, a avut extrem de mult impact asupra oamenilor si activitatile facute de ong-urile lui au fost de bun augur.
  Acum, povestind din prisma declaratiilor facute de fete..mi se pare un bolnav mintal depresiv.
  Insa…si pustoaicele de 15-16-17 ani sunt bombe de hormoni, care cauta sa se combine cu cei mai “smecheri”.
  Subliniez ideea ca el nu are coloana vertebrala, ca e un manipulator.
  Dar din pacate minorele acestea..au cautat distractie si sex cu smecherul grupului.
  Nu l-as infiera numai pe el. E pacat sa fie dat la o parte pentru scandalul din viata privata. Omul e bun in ceea ce face, din punct de vedere profesional. Ca e o lichea ordinara care nu si-o poate tine in pantaloni, e alta poveste.

  • Haideți să o luăm altfel. Să spunem că e așa cum spuneți, că “puștoaicele sunt bombe de hormoni”. Ce face un adult în acest caz? Și nu orice adult. Un adult președinte de organizație care le recrutează pentru voluntariat pe aceste puștoaice. Și având în vedere poziția sa faptele petrecute nu au cum să fie chestiuni de viață privată. Cât despre profesionalism, ce fel de profesionist face transport de pacienți cu o ambulanță care nu are aviz de funcționare? Întreb și eu.

  • Draga Crina. Ca barbat, iti spun sincer ca acest gen de mentalitate din partea unora dintre membrii societatii noastre a condus Romania in topul victimelor abuzurilor sexuale, fizice, emotionale asupra voastra a femeilor. NU ai dreptate. Pozitia sa de forta in cadrul organizatiei este cea care a fost problema alaturi de caracterul sau absolut parsiv-sociopat si mai ales lipsa de atitudine ale autoritatilor care stiau ca are voluntari minori desi acest lucru nu ar trebui permis. Victimele NU AU nicio vina, si abia cand o sa intelegem asta atunci o sa avem o societate normala. Sper ca femeie sa nu ajungi niciodata sa treci printr-o experienta traumatizanta si persoanele de orice fel din jurul tau sa iti spuna ” Hai lasa ca si tu o cautai…”

 2. Poate il intreaba cineva pe Murea si din ce bani isi construieste vila, ca a delapidat ONG-ul ala de la inceput. Ba chiar a mai facut un ONG paravan “USVAR”. Probabil daca institutiile si-ar face treaba i-ar trece gandurile de pedofilie, ca la puscarie am auzit ca astia nu-s tratati prea bine.

 3. Odios personajul principal, dar mai odioase sunt personajele “autoritatilor sufletului” care sunt complice prin nepasare, lipsa de orice fel de responsabilitate si putreziciune morala. De asemenea “viermele asta” ar trebui sa fie cercetat penal, ba mai mult trebuie sa fie expertizat psihologic din cauza unor comportamente de tip sociopatic, iar organizatia inchisa si el impiedicat sa mai deschida alte ONG-uri. Nu stiu daca ati remarcat dar comportamentul lui in cadrul organizatiei, din marturii, se apropie foarte mult de cel al unor lideri de secte religioase gen MISA sau Davidienilor ( David Koresh – SUA ) etc… In final felicitari jurnalistilor dela0 pentru subiectele investigatiilor, pe care in mod normal restul televiziunilor si publicatiilor ( preocupate cu promovarea pe banii nostri ai politicienilor manjiti de galben sau rosu ) nu le-ar prezenta.

 4. Fără nicio legătură cu ce face sau a făcut Murea, ăsta e cel mai infect articol de duzină cu pretenția de “investigație” jurnalistică.
  Ori înveți să îți organizezi ideile, să le așterni frumos, în ordine, fără să te repeți, fără erori de ortografie sau ortoepie, ori mergi să lași un CV la kaufland, am auzit că angajează oameni care să așeze marfa pe raft. Că deh… la casă mai interacționezi cu clientul, trebuie să fii capabilă să legi câteva cuvinte într-o inteligibilă.

  • Ce să zic? Foarte puternice argumentele dumneavoastră, care nu iau în calcul fix subiectul investigației. Ați pornit bine argumentația. Ce bine că nu faceți totuși presă. 🙂

 5. Articolul este binevenit punand mai multa presiune pe acesti pedofili si de a conștientiza societatea romaneasca si așa adormită asupra fenomenului.
  Ar trebui sa urmeze zecile de patroni de terase de pe litoral care in fiecare sezon estival angajeaza astfel de copile multe dintre ele ajungand in aceeasi situație.
  Nu am înțeles totuși in urma articolului, a fost trimis individul in justitie?

 6. Murea a furat de la bun început din banii primiți pe cale politică. Faptul că abuzează minore și încă nu este la pușcărie, spune mult despre societatea noastră și felul cum ne-am obișnuit să-i lăsăm în pace, că ei să-și continue abuzurile.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.