Laudata scoala romaneasca de dinainte de 1989 (absolvita de barbatii si femeile cu varste de peste cincizeci de ani care conduc acum Romania) producea – ca medie statistica – persoane care vorbeau o limba romana saraca, o rusa dupa ureche, o franceza de balta si aproape deloc limba engleza.
Examenele s-au furat zeci de ani in Romania, copiatul si pilele au fost norma in educatia noastra, iar accesul la cunoastere – mereu limitat. Modelele publice din comunism – sa nu uitam! – au fost activistii (zelosi in combaterea diferentelor de opinie, docili in promovarea pupatului in cur).
Va mira ca europarlamentari care si-au facut veacul pe la Bruxelles nu leaga nici cu sfoara zece cuvinte in engleza? Sa nu va mai mire! Nu e doar o abominabila nesimtire lingvistica la mijloc. Nu e doar comoditate sau incapacitate intelectuala. E o bariera care vine de departe, din comunism, si nu duce nicaieri.
Daca pui caciula la intamplare pe oamenii generatiei 50+, de aici si pana la Barlad daca gasesti cateva sute de vorbitori si cititori de engleza. E ca si cum ai castiga la loterie. Sigur, nu e asta standardul absolut – dar e totusi un standard in lumea asta in care si ca sa calatoresti (deci sa vezi si altceva dincolo de orizontul stramosesc) ai nevoie de un pic de straina.
Generatiile care s-au nascut in libertate au deprins engleza din mers. E o engleza cartoon network, dar poti totusi sa ceri o paine la Londra sau un ziar la New York.
Si-atunci, sa punem o intrebare care nu poate fi evitata: cum sa nu asculte aceasta generatie, incapabila sa se exprime intr-o limba straina, de ce se spune la Antena 3 si RTV? Acolo se vorbeste singura limba pe care unii conationali – deloc putini – o cunosc.
E limba romana, dar e si mai mult de atat: limbajul urii de clasa, retorica patriotarda national-ceausista. E o limba in care se face elogiul indragitului securism de odinioara si de acum, o limba in care se propaga ca si-ul si decat-ul si nimeni nu vede in asta o problema.
Tot o chestiune de generatie a fost si neimplicarea politica a persoanelor competente. Competenta n-a ocolit, desigur, generatia 50+. Doar ca aceia competenti nu s-au bagat – cum atat de romaneste se spune. A fost o greseala care inca se deconteaza. Noile generatii ar trebui sa fi invatat deja lectia. Caci, uite, se apropie cei patruzeci de ani de ratacire prin desert cunoscuti inca din Biblie.
Comunismul ne-a lasat si aceasta autosuficienta: avem de toate, avem toate formele de relief, nu vin strainii sa ne invete pe noi. Daca esti patriot national (ceea ce inseamna sa ragi in goarna de partid si de stat ca esti) nu se mai cuvine sa vorbesti macar limba romana, nu mai ai nevoie de decenta si, iata, poti citi de pe foaia aprobata de Partid chiar daca fara ea nimeresti acordul subiectului cu predicatul mai rar ca Anghel Iordanescu.
Privind cabinetul Dragnea III – si lumea politica, in general – intelegi de ce un personaj de talia lui Gabriel Oprea era conducator de doctorate. Insuportabila sa limba romana era muzica pentru urechile cadrelor scoase la inaintare in pedelism-uselism-alde-pesedism.
Acestea sunt datele – si altele nici nu puteau fi. Sa nu ne mai miram, deci. Sa actionam, daca om fi in stare. Daca nu, nu.
Iata si recomandarile saptamanii.
Ce nu poate lasa in urma Diana Oncioiu
Cum influenteaza populistii europeni politica la nivel inalt fara sa fie neaparat nevoie sa castige alegeri.
-
O banca
Si oamenii care au tot ocupat-o timp de zece ani.
-
O veste buna
Primaria Cluj subventioneaza chiria pentru victimele violentei domestice. E cea mai buna veste pentru o tara care nu are macar cate un adapost pentru victimele violentei domestice in fiecare judet. Nu excelam nici la capitolul legislatie. Sa speram ca nu se complica lucrurile cand vine vorba de implementare. Nu excelam nici la acest capitol.
Ce nu poate lasa in urma Iulian Andrei
-
Patru filme de epoca. Cu Audrey Hepburn
-
Un reportaj pe care l-am scris
AICI.
-
O carte de recitit
Strainul, de Albert Camus, aparitie noua la Editura Polirom.
Ce nu poate lasa in urma Vlad Stoicescu
-
Romania musulmana
S-a mers, s-a documentat, s-a scris. Islam, deschide-te!