Cea mai lunga pace din istoria Europei

S-au implinit la sfarsitul saptamanii trecute saptezeci de ani de la capitularea Germaniei naziste si, in consecinta, sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial. Sa nu uitam ca, in ciuda tuturor intamplarilor mai putin fericite care i-au traversat, acestia au fost cei mai putin belicosi ani din istoria continentului.

0

In saptamana in care doamna Elena Udrea a iesit cu un zambet trist pe portile Penitenciarului Targsor, pentru a fi plasata in arest la domiciliu, aceeasi cu saptamana in care presedintele Klaus Iohannis a fost pentru prima data contestat in spatiul public, la protestele prilejuite de tema resuscitata a defrisarilor ilegale, tocmai in aceasta saptamana asadar s-au rotunjit in calendare sapte decenii de la ziua aceea din mai 1945 in care un masacru global s-a sfarsit prin capitularea Germaniei naziste.

Si oricate pete, si oricate zone gri ar fi avut anii ce-au urmat in Europa – cu imaginara Cortina de Fier cazand implacabil peste jumatatea estica a continentului – e bine sa ne amintim ca s-a trait in aceste sapte decenii cea mai lunga perioada de pace din istoria Batranului.

Caci iata ce ne spune statistica: in cele doua treimi de veac trecute de la sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial, natiunile vest-europene nu s-au mai luptat intre ele nici macar intr-un singur conflict, dupa ce in cei 600 de ani anteriori Europa Occidentala “nasise”, in medie, doua razboaie in fiecare an.

Au fost, in toti anii acestia pusi intre mai 1945 si mai 2015, tot felul de dezastre deasupra Europei – unele naturale, altele politice, economice sau sociale. N-au mai fost, totusi, cataclisme continentale produse de scoaterea armelor din rasteluri – chiar si cu monstruoasele crime din epoca dezintegrarii Iugoslaviei, Europa a ramas un spatiu al natiunilor care pareau sa-si fi extirpat apetitul pentru razboi.

Cumva, in zilele acestea in care omuletii verzi ai Federatiei Ruse isi fac de cap prin estul Ucrainei, lucrurile ameninta ca nu vor mai sta asa pentru multa vreme. Pana la proba contrarie, insa, intram in al 71-lea an de pace europeana – si nu jubilati, caci (recititi statistica de mai sus!) de-a lungul istoriei noastre de oameni albi asta a fost mai tot timpul exceptia, nu regula.

Iata si recomandarile saptamanii.

 

Ce nu poate lasa in urma Oana Dan

  • Un mic test de limba

Ia vedeti cate rezolvati corect!

  • Ceva simpatic despre dragoste si alti demoni

AICI.

 

Ce nu poate lasa in urma Iulian Andrei

  • Muzica

Un frumos album al formatiei “The Who”.

  • O carte

“Alint” de Romain Gary.

  • O alta carte

“In numele Tatalui (si al Fiului)” de Immanuel Mifsud.

  • Un spectacol de teatru

“Ultimul Craciun la Paris” la Teatrul de pe Lipscani.

  • Un actor

Marius Manole.

 

Ce nu poate lasa in urma Vlad Stoicescu

  • Cum arata lumea dupa razboi

AICI.

  • Istorii de capa, spada si drujba

AICI.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.