Cel mai periculos om din Europa

Viktor Orban face de ani de zile ceea ce fac liderii fasciști din toate timpurile: construiește o istorie alternativă a națiunii alese, dar asuprite, care are nevoie să-și regăsească vigoarea pierdută pentru a izbândi împotriva dușmanilor perfizi.

4

Lipsa de vlagă își face adesea loc în discursurile viguroase ale lui Viktor Orban. 

Premierul maghiar e tot mai bântuit de perspectiva unei națiuni anemice, incapabilă să întâmpine în forță pericolele care o pândesc. Iar pentru Orban, liderul unei țări membre a Uniunii Europene, cele mai mari amenințări la adresa sufletului maghiar sunt migrația, minoritățile, civismul și – în general – gândirea care nu e la extrema dreaptă.

Disprețul pentru ideea de slăbiciune (individuală, dar și a comunității) este una dintre caracteristicile fundamentale ale extremei drepte. Un lider fascist nu-și poate imagina decât scenariul în care fiecare cetățean își asumă eroic datoria de a păzi sufletul națiunii și de a lupta împotriva diluării ei.

Acțiunile subterane ale celor care vor să subțieze materialul genetic național trebuie monitorizate cu vigilență și combătute energic de santinele. Fiecare cetățean e o santinelă, fiecare nou-născut e o santinelă. Cu o singură condiție: poporul să nu fie slab – ori, altfel spus, să nu fie crescut într-o cultură a slăbiciunii care admite migrația, minoritățile, civismul și gândirea neîngrădită de fascism.

Toate aceste idei și-au găsit loc într-un discurs uluitor rostit recent de Viktor Orban la Tușnad. O variantă a intervenției tradusă în limba română poate fi citită aici; varianta oficială, în limba engleză, e disponibilă aici.

Discursul a stârnit costernare în Europa pentru că în cadrul său premierul maghiar a ales să folosească una dintre cele mai ascuțite expresii din arsenalul fascist: cea despre amestecul rasial care trebuie stopat prin orice mijloace. Referindu-se la fenomenul migrației, Orban a avertizat că nu acceptă diluarea “sosului ungaro-panonic” și că este de datoria sa să se asigure că vremurile bune nu creează oameni slabi, în stare să aducă vremuri rele asupra poporului.

Astfel de cuvinte, puse în slujba unui mesaj politic violent orientat împotriva tuturor valorilor liberal-democratice pe care e construită Uniunea Europeană, au mai fost articulate și în trecut de Viktor Orban. Nu degeaba renumele premierului maghiar e acela de mic autocrat de Budapesta vituperând de un deceniu împotriva drepturilor civile. Orban face de ani de zile ceea ce fac liderii fasciști din toate timpurile: construiește o istorie alternativă a națiunii alese, dar asuprite, care are nevoie să-și regăsească vigoarea pierdută pentru a izbândi împotriva dușmanilor perfizi.

“Ambiția este ceea ce ne alimentează, ceea ce ne conduce, este combustibilul nostru. Întotdeauna am dat lumii mai mult decât am primit, întotdeauna ni s-a luat mai mult decât ni s-a dat, avem facturi care nu ne-au fost plătite, suntem mai buni, mai harnici și mai talentați decât arată locul în care ne aflăm acum și modul în care trăim”

, a spus Orban la Tușnad.

A spus aceleași lucruri, iar și iar, și în alte ocazii. În primăvara acestui an, de pildă, cu ocazia unui discurs comemorativ, Viktor Orban a declarat că “pacea și libertatea sunt rezervate popoarelor puternice”. “Vântul suflă întotdeauna în pânzele celor puternici. Frumusețea, ingenuitatea și generozitatea pe care le avem nu sunt suficiente, trebuie combinate cu forța spiritului.”, și-a definit premierul maghiar masculinitatea (geo)politică.

Din 2015 încoace, așadar în șapte ani de discursuri și intervenții publice, Viktor Orban a vorbit în cel puțin 63 de ocazii despre amestecul raselor și despre pericolele ipotetice provocate în viziunea sa de migrație.

La alegerile parlamentare din 2018, platforma electorală a lui Orban a găzduit constant mesaje politice despre pericolul social extrem reprezentat de diferențele de culoare a pielii.

E nimerit să ne amintim în context de faptul că discursurile oficiale maghiare anti-migranți arabi au fost precedate de discursuri împotriva cetățenilor maghiari de etnie romă. Despre ei, Orban și acoliții săi au spus că nu pot fi integrați și, drept urmare, ar trebui segregați sau relocați.

E nimerit să ne mai amintim în context că cei mai mari dușmani ai regimului Orban au fost, în permanență, jurnaliștii și organizațiile non-guvernamentale. “Nu-l lăsa pe Soros să râdă la urmă” sună a parodie – dar a fost, în fapt, un poster de campanie electorală care împânzise așezările maghiare în urmă cu ani de zile.

E, în definitiv, nimerit să nu uităm faptul că Ungaria e condusă de unul dintre cele mai corupte regimuri din Europa, care a cumpărat rând pe rând mai toate rețelele media din țară și care s-a înstăpânit peste achizițiile și contractele publice, dând naștere unui lanț trofic la vârful căruia domnește nestingherit Viktor Orban.

Discursul de la Tușnad al premierului maghiar nu e, așadar, deloc primul susținut pe tema amestecului raselor – și, cel mai probabil, nici pe departe nu e ultimul. Dar acest discurs inaugurează totuși ceva: un limbaj politic atât de tare, atât de fățiș și de ostentativ, încât nu mai sună doar a poziționare, ci mai ales a declarație de intenție.

În general, istoria europeană ne învață că intențiile declarate de un lider fascist urmează să fie puse în aplicare de respectivul lider fascist. Orban nu are forța economică și militară pentru a-și pune în aplicare fanteziile de extremă dreaptă exprimate în discursuri – dar are totuși răbdarea necesară pentru a proiecta optimist un viitor în care lucrurile s-ar putea alinia în direcția doleanțelor sale.

Precum în atâtea și atâtea cazuri (Vladimir Putin fiind probabil cel mai bun exemplu în acest sens), Europa a întors ani de zile privirea de la acțiunile și consecințele faptelor și vorbelor regimului de la Budapesta.

Ipoteza că simpla calitate de membru UE a Ungariei va determina de la sine evitarea unui scenariu de coșmar, în care regimul Orban se prăvălește cu toată inerția în direcția extremei drepte, a fost și de această dată greșită. Nu în puține situații, banii europeni au alimentat mașinăria de corupție și manipulare a clicii guvernamentale maghiare.

Pentru România, veștile sunt proaste, căci împărțim nu doar granițe cu Ungaria căzută sub vrajă, ci și o durabilă animozitate, atent întreținută de politicieni din ambele țări.

În mod normal, o formațiune precum UDMR, parte din mai toate guvernările românești post-decembriste, ar fi putut să canalizeze spre orizonturi mai puțin tulburi relațiile româno-maghiare. Dar pentru asta UDMR ar fi trebuit să acționeze în primul rând cu fermitate și onestitate.

Nu poate fi vorba despre așa ceva cât timp, după un discurs precum cel de la Tușnad, în care Viktor Orban a trecut toate liniile roșii ale unei intervenții politice acceptabile în Europa post-Holocaust, liderul UDMR Kelemen Hunor a găsit oportun să o facă pe orbul și să apere declarațiile premierului maghiar cu argumentul că și în operele lui Platon se pot găsi fraze rasiste.

Și tot UDMR-ul lui Kelemen Hunor e responsabil de apariția în Guvernul României a unui minister al Familiei croit după model maghiar. Modelul maghiar e chiar acesta: natalitatea e o obligație existențială pentru o națiune aflată sub asalt.

În contextul nou al războiului din Ucraina, cu un Vladimir Putin care a trecut la acțiune armată, Viktor Orban s-ar putea să fie cel mai periculos om din Europa.

Un autocrat convins că e destinul său istoric să-și facă națiunea de oțel și care nu mai are niciun fel de rețineri să anunțe deschis că diferențele de culoare a pielii, de limbă, de cultură și de credințe sunt cel mai mare pericol pentru sufletul națiunii sale e un avertisment pentru întregul continent. Nu-i deloc sigur că am învățat în ultimul secol să întâmpinăm și să gestionăm astfel de cazuri fără a cădea prizonieri, la rândul nostru, altei baricade.

În definitiv, prezentându-se ca eternă victimă gata să-și facă singură dreptate, Ungaria lui Viktor Orban chiar asta caută: un dușman care să iasă din paragrafele teoretice ale unui discurs și să devină în sfârșit realitate.

Iată și recomandările săptămânii.

Ce nu poate lăsa în urmă Diana Oncioiu

În pericol, cu acordul și încurajările părinților
AICI.

Șocul energetic
AICI.

Toate corpurile sunt corpuri de plajă
AICI.

Ce nu poate lăsa în urmă Vlad Stoicescu

Judecata de Acum #28 (sezonul 2)

»» Vreme de un deceniu, o rețea de corupție alcătuită din oameni din administrația publică locală și afaceriști ai unei companii de salubritate a drenat fonduri publice de sute de milioane, cauzând un prejudiciu uriaș.

»» 25 de șefi de universități s-au întâlnit la guvern cu Nicolae Ciucă și au ales în chestiunea desființării instituției care ar trebui să verifice plagiatul premierului.

»» Klaus Iohannis întoarce în Parlament legea privind avertizorul de integritate. Nu vă bucurați prea tare. Parlamentul i-o poate trimite înapoi fără nicio modificare.

»» DUHUL RĂU: Oda lui Alexandru Muraru pentru Klaus Iohannis

Vedeți și judecați AICI.

Ne puteți asculta pe Spotify, Apple Podcasts și Google Podcasts.

4 COMENTARII

 1. “Pericolele ipotetice”? Dispariția este destinul cert al popoarele europene dacă lucrurile continua așa cum sunt încă o suta de ani. Nimeni nu o neaga, adepții multiculturalismului celebrează acest destin pe care ni-l rezerva. În același timp ii înfierează ca ultimii depravati morali pe cei care nu sunt în linie cu programul lor masochist genocidar. Da, Orbán este cel mai periculos om din Europa pentru politicienii trădători și pentru activiștii sorosisti deghizați în jurnaliști. Numiți-l rasist, fascist, antisemit, Hitler mic sau mare, toate etichetele inventate pentru a păstra hegemonia liberalismului autodistructiv, dar Orbán e cam singurul care spune adevarul. Ce înfurie și mai tare clica anti-europeana numita UE, e la putere.

  • Ti-e doar ce Ceausescu, stimate AT?
   Ti-e dor sa ti se spuna si sa fii pus sa reciti o data la 10 min ce esti, cat esti, cum esti, cati copii sa faci, etc, conform liniilor trasate sa partid si conducator?
   TI-e dor sa ti se spuna la fiecare sfert de ora ca alti oameni sa si tine, poate cu alt pigment, mai putin norocosi, mai putin dusi la scoala sau pur si simplu nascuti intr-o alta arie geografica, sunt cauza tututor neimplinirilor tale?
   Ti-e dor sa vezi portretul aceleiasi persoane care le stie pe toate afisat pe toate gardurile si in toate salile de clasa?
   Ti-e dor de niste lucruri foarte periculoase, stimate AT! Ori faci parte deja dintr-o nomeclatura locala, ori nu prea pricepi cu ce se mananca discursurile lui Orban.

   • a) europenii (adică albii) reprezintă sub 10% din populația globului; b) nici o națiune europeana nu are spor natural sustenabil;
    c) restul lumii are spor natural mult superior;
    d) toate forțele economice, politice, culturale, academice, Mass media, ete, favorizează migrația dinafara Europei în Europa;
    e) toate forțele politice care se opun sunt denigrate;
    f) toată elita culturală încurajează miscegenarea, iar mass media chiar fabrica o reprezentare falsa a răspândirii acestui fenomen;
    g) toți cei care se opun miscegenarii în principiu sunt denigrați ca ultimii depravați moral.
    Dacă gresec cu ceva, corecteaza-ma, stimate provest.
    Dar daca lucrurile stau așa, ce va mai rămâne din diversitatea pe care acum elitele spun ca o pretueisc atât de mult?.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.