Claudiu Craciun si tragedia nuantelor

Protestatarul care a facut recent valva cu discursul sustinut la Parlamentul European a ales, dintr-o nefericita pozitionare, sa dea solidaritatea pe complicitate si Piata Universitatii pe “Sinteza zilei”. De ce atatia oameni onorabili accepta in Romania vecinatatea unor lichele? I-am scris lui Claudiu, in acest inceput de 2012 aflat sub semnul lui Caragiale.

21

Claudiu,

Ziaristii au obiceiuri proaste: scepticismul, caruia ii schimba bateriile in fiecare noapte, li se transforma adesea peste zi in carcoteala iritanta. Vei admite, e doar un pretext. Voi recunoaste si eu, deja simt nervozitatea cititorilor acestei scrisori deschise!, ca nu prea e timpul pentru critica in ceea ce te priveste. Ai avut recent un discurs la Parlamentul European care a facut valva. Ai strans admiratia celor care au vazut in Piata Universitatii mai mult decat o manifestatie anti-austeritate si anti-putere. Ai reusit sa personifici o asteptare ramasa periferica prea mult timp – aceea a implicarii tinerilor care, avand doar cativa ani la Revolutie, s-au format in lumea figurilor de ceara ale tranzitiei. Ai reusit toate acestea – evit judecatile de valoare, vorbesc doar de perceptia publica – si totusi aleg sa fiu brutal astazi.

Nu ne-am vorbit niciodata in Piata de la inceputul protestului. Nici nu mai stiu exact cand ai aparut acolo, pur si simplu intr-o seara te-am vazut cocotat deasupra tuturor, dirijand sloganurile multimii stranse la “Fantana”. Zilele au trecut, iar ziarele si televiziunile au inceput sa se intereseze de tipul cu fes gri care striga cu talent in portavoce. In stanga si in dreapta mea am auzit tot felul de lucruri: de la “ce tip misto!” la “e o lepra” sau “un papa-lapte”. Toate acestea nu spun, desigur, nimic despre tine, dar descriu o stare: la un moment dat, ai ajuns sa contezi pentru cei de acolo. A aparut, apoi, povestea cu Remus Cernea, prezenta sa la mitingul USL si retragerea ta din Miscarea Verzilor. “Jos palaria”, mi-am spus, “uite un tip care intelege ca exista o bucata de Piata capabila sa regandeasca cadrul ce permite producerea si reproducerea figurilor triste ale politicii romanesti”.

In ciuda gradului inalt de abstractizare, mi s-a parut decent discursul tau de la Parlamentul European. Nu zic “superb”, asa cum am citit in diverse medii online. Spun “normal”. Avem, vei admite, o problema majora de asumare a normalitatii in Romania: tot ceea ce nu e sulfuros, fetid, obscen in spatiul public ajunge intr-o forma sau alta sa fie catalogat ca sublim. Miscarea asta ipocrita intre extreme nu lasa loc macar o secunda normalitatii sa se manifeste.

Eu am vazut in discursul tau cum un tanar din generatia mea spune, pe un ton lipsit de nuante stridente, cateva lucruri de bun-simt. Nu mi-a venit nici sa ma dau cu capul de pereti, nici sa ies valvartej din casa pentru a ataca Palatul Cotroceni cu Molotoave. Nu cred, precum unii cititori Hotnews, ca protestatarii de buna-credinta din Piata au pierdut pentru ca s-au trezit reprezentati la Bruxelles de tine. As face mai degraba inventarul momentelor in care Romania a pierdut fiind reprezentata in diverse locuri de presedintele Traian Basescu. Nu cred, insa, nici in faptul ca prezenta ta in capitala Belgiei a fost pura intamplare. O voi consemna, precum Cristian Ghinea, intr-un registru ironic: te-ai rupt de Miscarea Verzilor pentru ca Remus Cernea a participat la mitingul USL si ai ajuns tu insuti sa ai un discurs “la brat” cu liderii PNL si PSD.

Nimic, insa, din cele scrise mai sus nu m-a pregatit pentru finetea elefantina a prezentei tale in studioul Antenei 3. Se intampla miercuri seara, la “Sinteza zilei”. Cateva precizari pentru cei care n-au apucat momentele de efuziune revolutionara dintre tine si Mihai Gadea: la zece si douazeci – mi-am notat ora asta intr-un carnetel care contine atatea ciudatenii incoltite in spatiul public incat s-ar putea usor transforma intr-o noua “Antologie a rusinii” –, pe ecranul impartit in trei, la dreapta ta, stau Cornel Nistorescu si Victor Alistar; tu spui ceva de “statul slab, penetrat de interese”, vorbesti despre solidaritatea oamenilor din Piata si reiei pasaje din discursul tonic pe care l-ai sustinut la Parlamentul European.

Pentru un tip cu studii superioare la London School of Economics, implicat intr-o miscare politica si dispus sa-si investeasca timpul liber si capitalul social in initiative publice sunt convins ca te-ai ciocnit in ultimii ani, macar in trecere, de informatia asta. Sau de asta. Sau de asta. Cornel Nistorescu e un caz si mai vizibil de nocivitate: exemple suficiente sunt aici, aici sau aici.

Te vei intreba, poate, de ce iti insir toate aceste lucruri. E simplu: miercuri seara, in timp ce tu glosai alexandrin despre valorile contestarii intr-o democratie functionala, domnii Alistar si Nistorescu impachetau dantelaria, o stampilau cu propriile observatii, iar la final o girau patriarhal sub eticheta “garantat de NOI”. Falsul etic era, pentru mine cel putin, tipator. Un caz flagrant chiar, as spune, de calcare in picioare a logicii. O distribuire stupefianta a normelor si imperativelor morale. Sau, daca vrei, o comedie a criteriilor si o tragedie a nuantelor.

Claudiu,

Intr-o tara cara sarbatoreste anul acesta 160 de ani de la nasterea lui Caragiale provocarea e ca prapastia “discreta” cascata intre solidaritatea nationala jucata in jurul memoriei dramaturgului si complicitatea cocheta, individuala, cu scrierile sale sa nu se adanceasca si mai tare. Intelegi, cred, nuantele: nu poti vorbi cu seriozitate despre lucrurile care au facut din statul roman o retea imensa de complicitati si interese private si accepta in acelasi timp, senin, vecinatatea aprobatoare a unor personaje de tipul Nistorescu sau Alistar. Ai, cu alte cuvinte, doua optiuni: fie refuzi din start invitatia la un fals de asemenea proportii, fie te duci pregatit sa denunti totul, indiferent de riscuri. Calea de mijloc nu exista, asa cum, cu o infinita candoare, ai parut tu sa crezi in seara de miercuri.

Nu poti sustine un discurs in numele Pietei, oricat de corect ai face-o, nu-i poti mediatiza idealurile, pastrand in acelasi timp tacerea deplina inaintea celor impotriva carora Piata striga. Nistorescu si Alistar sunt doua dintre motivele pentru care Romania arata astazi la fel de trist ca in paginile lui Caragiale. Nu stii asta din candoare sau, si mai rau, refuzi sa vezi asta din interes? N-am un raspuns. Si n-am nici pentru dilema care ma mai viziteaza uneori, cand ma intreb de ce atatia oameni onorabili accepta in Romania vecinatatea unor lichele. Si de ce spirite aparent verticale se balacesc nonsalant in ape tulburi, alaturi de constiintele plutitoare ale lipitorilor.

Am invatat in anii astia de presa ca lucrul cel mai rau pe care-l facem Romaniei de douazeci de ani incoace esta ca giram, prin tacere, impostura si nerusinarea din jurul nostru. Esti un om al Pietei, stii poate mai bine decat mine: cei stransi acolo refuza exact asta, sa mai taca din gura inaintea incompetentei agresive si a cameleonismului principial. Nu merge sa vanezi rate salbatice, de dimineata pana seara, iar la culcare sa deplangi cu emfaza amploarea braconajului. La fel, nu merge sa vorbesti cu ingrijorare despre derapajele democratice si cerintele protestatarilor, fara sa le bati obrazul interlocutorilor Nistorescu si Alistar. Nefacand asta, comiti nu doar o frauda morala majora, dar subminezi iresponsabil insusi mesajul Pietei si al celor de acolo. Nu poti sta tacut la masa cu Antena 3, cand sloganul pe care il urli in fiecare seara e “presa romana plina de minciuna”. Nu poti dialoga hiper-cordial cu Mihai Gadea daca mesajul celor in numele carora te exprimi este “pedele, usele, aceeasi mizerie”. Daca o faci, fie esti nesincer cu tine, fie cu ceilalti.

Nu-ti fac procese de intentie, cred doar ca sutele de aprecieri pozitive pe care le-am auzit sau citit la adresa ta ar fi meritat mai mult miercuri seara. Iar oamenii din Piata ar fi vrut ca glasul tau sa se auda dupa pauza publicitara in care reclamele pro-Rosia Montana inundasera spatiul de emisie al Antenei 3. Te-am ascultat in repetate randuri la “Fantana” strigand “Rosia Montana nu e de pomana”. De ce n-ai schitat nici macar o jumatate de argument sau un sfert de protest miercuri seara, la revenirea in direct? Pana la urma, erai acolo pentru a duce mai departe mesajul din Piata Universitatii. Ai ales, in schimb, sa taci solemn la fiecare porcarie spusa sau doar insinuata manipulator. Ai ales exact lucrul pe care hipsterii, pensionarii, ultrasii si corporatistii de la “Fantana” s-au decis sa nu-l mai faca: sa taca. Ai ales, dintr-o nefericita pozitionare, sa dai solidaritatea pe complicitate, Piata pe “Sinteza zilei” si contestarea politicoasa pe cordialitatea ipocrita.

Toate acestea sunt, desigur, vindecabile. Nu ti-as fi scris nimic din cele de mai sus daca n-as fi vazut in piata energiile pe care toata presa centrala le-a ignorat din obisnuinta proasta de a vedea peste tot combinatii pestilentiale. Sunt energiile care, mai devreme sau mai tarziu, vor scuti spatiul public autohton de prezenta unor figuri de tipul Nistorescu sau Alistar. Rapiditatea cu care asta se va intampla tine, insa, de capacitatea noastra, a ta si a mea, a celorlalti, de a renunta la spritul patriotic. Altfel, riscam sa ramanem o minoritatea tacuta si ratata printre caricaturile lui Caragiale.

LATER EDIT: Raspunsul lui Claudiu Craciun, scris pe forumul Dela0.ro, si cateva precizari ale suprasemnatului

  • “Vlad, iti multumesc pentru articol. Am cantarit la randul meu avantajele si dezavantajele prezentei acolo. Am decis sa merg desi nu aveam absolut niciun control asupra formatului, temelor, invitatilor. Esti jurnalist si intelegi asta. M-am dus acolo asumandu-mi riscul de a fi asociat, prost inteles, incoerent, etc. Am aflat dupa emisiune ca au avut reclame RMCG in pauze. In timp ce faceam apel la protest cetatenesc pasnic, in spatele meu sa proiectau scene de violenta din Egipt. Am fost acolo pentru a transmite mesajul nostru sutelor de mii de telespectatori care poate credeau ca suntem huligani, platiti sau pur si simplu nebuni. Sute de mii de cetateni care nici nu au auzit de Facebook. Nu am mers acolo sa ii judec si sa ii condamn pe loc pe invitati. Nici nu stiam cine sunt. Am venit direct din Piata si i-am gasit acolo. Sper ca am transmis un mesaj coerent si convingator. Poate alti colegi ar fi facut-o mai bine. Ne vom transmite mesajul prin diferenta si nu prin absenta. Sunt responsabil pentru mesajul meu si atat. M-as bucura sa conversam pe marginea acestuia si nu a contextului care pentru unii ar putea parea nefericit. Desi sunt hotarat imi plac nuantele. Nu televiziunea m-a invatat asta ci Piata. Nu poti decat nuantat atunci cand ai o asemenea diversitate de opinii si pareri exprimate. Diseara sunt invitat la B1TV. Voi merge. Mesajul trebuie transmis. Desi presimt ca invitatii vor fi foarte diferiti de cei de la Antena3 ii voi trata la fel. Nu ii voi judeca ci ma voi concentra asupra telespectatorilor. Si da, ma astept sa existe reclame RMGC acolo. Nuantele ne ajuta sa patrundem in spatii media politizate si contondente. Sper ca vom avea inteligenta sa le folosim si sa le depasim. Nu iti face iluzia ca suntem purtatorii de mesaj ai vreunei tabere. De aceea Piata este atat de greu de inteles pentru cei care vad totul in alb si negru, pentru cei care se indoiesc de autonomia personala a celor implicati. Atunci cand vezi lipsa de autonomie peste tot, tu insuti nu esti liber. Cand vezi doar doua tabere inseamna ca accepti sa fi parte a uneia. Cu rabdare sper sa putem depasi maniheismul si lipsa de incredere. Cei care vin in Piata au facut-o deja. Vlad, suntem incomozi pentru toti si asta ne arata ca suntem pe drumul cel bun! Te asteptam in Piata, ca jurnalist sau mai bine, in calitate de cetatean. Cu simpatie, Claudiu”

 

  • “Claudiu, ma bucur ca s-a ivit sansa unui dialog public pe aceasta tema, cred insa ca premisele sale trebuie clarificate inainte sa asezam eventualele concluzii. Asadar, eu nu am scris ca decizia ta de a merge la A3 se incadreaza intr-un registru de tipul “sau-sau”. Evident, nu poti controla formatul, temele sau invitatii. Am scris insa ca le poti contesta. Fac urmatoarea analogie: daca bagi mana intr-o oala cu apa fierbinte, reactia naturala e s-o scoti imediat; conditiile de temperatura ale lichidului sunt de neschimbat, prin urmare singura necesitate pentru anularea scenariului negativ e ca tu sa actionezi. Iti inteleg motivatiile legate de transmiterea mesajului, insa tine cont de faptul ca tu n-ai transmis mesajul-asa-cum-este-el, ci mesajul-asa-cum-l-au-vrut-transmis-cei-de-la-A3. Practic, esentialul in ceea ce am scris eu se reduce la asta: ai fi reusit sa faci public mesajul Pietei daca ai fi anuntat, simplu, ca el este impotriva sistemului care ridica impostura la grad de competenta si care produce pe banda rulanta personaje precum Nistorescu, Alistar sau Dan Voiculescu. Altfel, Claudiu, vom ramane la stadiul nefericit al discutiilor generale despre schimbare, fara a identifica mecanismele ei concrete. Repet, cel mai mare rau pe care-l facem este ca mentinem tacerea. Iar exercitiul Pietei e tocmai despre asta: despre cum sa nu mai taci din gura. Din nefericire, eu nu cred ca ai transmis un mesaj convingator. Cred insa ca ai capacitatea sa faci asta. Si nu prin absenta, ci, cum spui si tu, prin diferenta. Miercuri seara, intre tine si Alistar nu s-a interpus nicio diferenta. Amandoi vorbeati frumos despre statul captiv si retelistica de interese private. Doar ca despre Claudiu Craciun n-am auzit sa-si fi dat casa din pozitia de functionar public sau sa fi falsificat semnaturi. Sunt lucruri care trebuie spuse, iar cand nu sunt spuse toate diferentele se anuleaza. Nu conteaza ca ele exista, conteaza ca perceptia publica asupra lor se reduce la zero. Si nu e vorba de judecata, asta fac instantele, e vorba de deontica – sunt convins ca stii ce e si cu ce se mananca. E vorba, Claudiu, de felul in care distribuim in spatiul public criteriile “bonitatii”. Fara ele, vom transmite mesaje catre nimeni. Si cand spun “vom” nu ma refer doar la Piata, ci si la miile, zecile, sutele de mii de chipuri nevazute ale celor care vor altceva in locul actualei constructii dintre cetatean si stat. Ma refer la mine, ma refer la prietenii mei plecati prin Franta, Elvetia sau Olanda, ma refer la oamenii care vad diferenta dintre Claudiu Craciun si Victor Alistar si vor ca ea sa le fie clara tuturor. Sunt oameni autonomi, ca mine si ca tine, liberi insa sa-si puna intrebari si liberi sa aiba criterii de selectie. Oamenii astia, Claudiu, vad doua tabere – una a Romaniei lui Alistar si Nistorescu, alta a Romaniei lui Craciun si Stoicescu. Hai sa nu le amestecam, crezand ca facem un bine si ca transmitem mesajul bun. Cat despre Piata, eu deja mi-am asumat pe aceasta platforma singura analiza de substanta din presa autohtona despre ce se intampla cu adevarat acolo. Si am spus exact asta: sa nu mizeze nimeni pe lipsa de autonomie a celor iesiti in strada. Si am inteles toate lucrurile astea pentru ca am stat acolo, seara de seara. Si eu, s-ar putea spune, sunt tot un om al Pietei. Raman, insa, inainte de toate, jurnalist. Multumesc la randul meu pentru deschidere si disponibilitate, Vlad”

21 COMENTARII

  1. Ai ridicat niste probleme
    Ai ridicat niste probleme foarte importante, cu multa luciditate. Iti multumesc. Si eu am astfel de dileme. Desi nu sunt Claudiu :)) incerc sa iti raspund cu un articol zilele astea. Poate iti va raspunde si Claudiu, cine stie…

  2. Perfect vlabil argumentul dar
    Perfect vlabil argumentul dar doar in plan teoretic. In parcatica trebuie sa gasesti metode sa ajungi in opinia publica si chiar sa dialoghezi cu toata lumea, fie ei prieteni, coprotestatari, dusmani sau lichele. E o chestiune de care tine de civilizatie in primul rand si de strategie pe termen lung. Nu e absolut necesar sa versi tot mesajul dintr-o data, il poti servi cu lingurita si mult mai multi oameni vor simti adevaratul gust al argumentului care se desfasoara in fata lor. Valoarea unui om de data de actiunile sale nu de persoanele cu care imparte ecranul tvului pentru cateva ore.

  3. “Nu poti dialoga
    “Nu poti dialoga hiper-cordial cu Mihai Gadea daca mesajul celor in numele carora te exprimi este “pedele, usele, aceeasi mizerie”. Daca o faci, fie esti nesincer cu tine, fie cu ceilalti.”
    Est absolut convins de ce crezi tu ca sustin cei in numele carora se exprima Claudiu?… Asta conteaza acum??!!…
    Si cam pe unde erai tu cand Gadea si Antena 3 nu incetau sa critice pdl-ul cu toate grozaviile pe care le-a adus acest regim – adica de cativa ani buni incoace – in timp ce in tara nu se ridica nimeni sa spuna ceva, in afara de eternele injuraturi pe la colturi??!!!
    Si cam unde ai fi vrut sa mearga sa-si sustina opiniile – cumva la B1 sau (si mai rau) la OTV??!!!

  4. @anonymous(Nu poti dialoga):
    @anonymous(Nu poti dialoga): eram la EVZ, unde scriam asta – http://www.evz.ro/detalii/stiri/tb-in-alerta-896114.html; sau asta – http://www.evz.ro/detalii/stiri/editorialul-evz-lasati-mogulii-sa-vina-la-mine-893920.html; sau asta – http://www.evz.ro/detalii/stiri/traian-basescu-se-duce-dupa-ion-iliescu-895028.html . Pentru pozitii similare am fost scos din organigrama columnistilor. Asa ca nu-mi dati lectii de presa. Si nu uitati ca pentru a scrie toate lucrurile de mai sus eu n-am facut niciodata asa ceva – http://economie.hotnews.ro/stiri-media_publicitate-9200764-video-cum-prezinta-angajatii-antenelor-dan-voiculescu-cool-mogul.htm . Nu incurcati borcanele. Va place Antena 3 si stilul de pseudo-presa promovat de A3? Foarte bine, aveti libertatea sa va balaciti in fiecare seara. Nu inundati insa cu false dezbateri despre adevar si dreptate acest forum.
    Cat despre Claudiu Craciun, imi pare rau, nu ati inteles nimic din articol. Nu am spus ca a fost in fata unei decizii de tipul “sau-sau”, am spus ca ar fi trebuit sa fie vocal in fata unor personaje precum Nistorescu si Alistar. Pt ca exact asta n-a facut: nu si-a sustinut opiniile. In spiritul Pietei Universitatii nu e loc nici pentru Nistorescu, nici pentru Alistar, cu atat mai putin pentru Gadea sau Dan Voiculescu.

  5. ciao Vlad
    sunt de acord cu

    ciao Vlad

    sunt de acord cu tine in mare masura. vin acum sa adaug cateva ganduri de participant in piata

    justificarea oferita in piata si pe diversele grupuri de corespondenta create in jurul ei pentru participarea lui Claudiu la emisiunile tv a fost ca trebuie sa se faca auzita vocea pietei. sincer, nu mi s-a parut ca s-a auzit ceva de la Claudiu, care a tinut un discurs in formula solemnizata de el in PE si apoi a tacut malc cand se discutau problemele de interes pentru noi – asta ascunde marea slabiciune a pietei, de fapt, lipsa unui discurs unitar, indreptat intr-o directie pe care sa si-o asume unul sau altul, oricare dintre participantii la intalnirile din piata. si, pentru ca suntem foarte slabi, preferam sa ne deresponsabilizam in favoarea unuia sau altuia, de cele mai multe ori ales doar pentru ca are gura mai mare, poate nu e cazul lui Claudiu, de fapt, si nu ne exprimam de fapt nemultumirile care ne-au adus in piata.

    nu a anticipat nimeni ca, de fapt, puterea pe care o avem in piata este data de solidaritatea intre oamenii care participa la intalnirile de acolo, care, iata, intra in a patra saptamana de proteste acum (termin de scris aici si plec intr-acolo, sunt curios sa vad cat rezist pe frigul asta). si ca lui Claudiu i-a lipsit in platourile tv romanesti exact aceasta forta. si a reactionat, previzibil, cum am reactionat si noi pana acum trei saptamani si o zi, prin lipsa de implicare; semne clare ca povestea asta din piata nu o va mai tine mult in felul asta, semne bune pentru politicieni, nu?

  6. Domnule Stoicescu aveti doar
    Domnule Stoicescu aveti doar partial dreptate. Am fost si in piata si stiu ce striga aceasta si am urmarit si emisiunea. Am avut si eu un sentiment de neputinta si indignare, cel putin dupa reclama RMGC cand am vazut cum Claudiu nu spune nimic despre acest subiect. Era un moment propice sa intervina.
    Eu nu il condamn pe Claudiu ca a fost la Gadea sau oriunde altundeva unde este invitat sa duca mesajul pietii pentru ca el trebuie sa ajunga in media vizuala, doar postarile pe bloguri un ajuta foarte mult. As vrea sa fie mai multe voci credibile care sa mearga si sa spuna ce se intampla in piata sa duca un mesaj.
    Insa v-ati pus cumva problema daca Claudiu are sau nu experienta vorbitului in fata camerelor? La cate emisiuni o fi participat inainte sa poata avea spontaneitatea necesara de a interveni? Claudiu preda la facultate si dupa cum s-a vazut si in PE s-a simtit confortabil sa vorbeasca acolo in fata parlamentarilor (cred ca s-a simiti ca in amfiteatru). Dar nu stiu cat de usor i-a fost sa vorbeasca la Gadea. Plus ca mi s-a parut ca moderatorul in stilul sau manipulator evita sa il lase pe Claudiu sa vorbeasca prea mult, probabil tocmai pt ca se temea sa nu ridice astfel de probleme sesizate de dv. Noi romanii avem un spirit critic prea dezvoltat si uitam sa ne incurajam. Claudiu ar avea acum nevoie de niste incurajari si niste sfaturi astfel incat data viitoare sa presteze mai bine.

  7. Vlad, iti multumesc pentru
    Vlad, iti multumesc pentru articol. Am cantarit la randul meu avantajele si dezavantajele prezentei acolo. Am decis sa merg desi nu aveam absolut niciun control asupra formatului, temelor, invitatilor. Esti jurnalist si intelegi asta. M-am dus acolo asumandu-mi riscul de a fi asociat, prost inteles, incoerent, etc. Am aflat dupa emisiune ca au avut reclame RMCG in pauze. In timp ce faceam apel la protest cetatenesc pasnic, in spatele meu sa proiectau scene de violenta din Egipt. Am fost acolo pentru a transmite mesajul nostru sutelor de mii de telespectatori care poate credeau ca suntem huligani, platiti sau pur si simplu nebuni. Sute de mii de cetateni care nici nu au auzit de Facebook. Nu am mers acolo sa ii judec si sa ii condamn pe loc pe invitati. Nici nu stiam cine sunt. Am venit direct din Piata si i-am gasit acolo. Sper ca am transmis un mesaj coerent si convingator. Poate alti colegi ar fi facut-o mai bine. Ne vom transmite mesajul prin diferenta si nu prin absenta. Sunt responsabil pentru mesajul meu si atat. M-as bucura sa conversam pe marginea acestuia si nu a contextului care pentru unii ar putea parea nefericit. Desi sunt hotarat imi plac nuantele. Nu televiziunea m-a invatat asta ci Piata. Nu poti decat nuantat atunci cand ai o asemenea diversitate de opinii si pareri exprimate. Diseara sunt invitat la B1TV. Voi merge. Mesajul trebuie transmis. Desi presimt ca invitatii vor fi foarte diferiti de cei de la Antena3 ii voi trata la fel. Nu ii voi judeca ci ma voi concentra asupra telespectatorilor. Si da, ma astept sa existe reclame RMGC acolo. Nuantele ne ajuta sa patrundem in spatii media politizate si contondente. Sper ca vom avea inteligenta sa le folosim si sa le depasim. Nu iti face iluzia ca suntem purtatorii de mesaj ai vreunei tabere. De aceea Piata este atat de greu de inteles pentru cei care vad totul in alb si negru, pentru cei care se indoiesc de autonomia personala a celor implicati. Atunci cand vezi lipsa de autonomie peste tot, tu insuti nu esti liber. Cand vezi doar doua tabere inseamna ca accepti sa fi parte a uneia. Cu rabdare sper sa putem depasi maniheismul si lipsa de incredere. Cei care vin in Piata au facut-o deja. Vlad, suntem incomozi pentru toti si asta ne arata ca suntem pe drumul cel bun! Te asteptam in Piata, ca jurnalist sau mai bine, in calitate de cetatean. Cu simpatie, Claudiu.

  8. Claudiu, ma bucur ca s-a ivit
    Claudiu, ma bucur ca s-a ivit sansa unui dialog public pe aceasta tema, cred insa ca premisele sale trebuie clarificate inainte sa asezam eventualele concluzii. Asadar, eu nu am scris ca decizia ta de a merge la A3 se incadreaza intr-un registru de tipul “sau-sau”. Evident, nu poti controla formatul, temele sau invitatii. Am scris insa ca le poti contesta. Fac urmatoarea analogie: daca bagi mana intr-o oala cu apa fierbinte, reactia naturala e s-o scoti imediat; conditiile de temperatura ale lichidului sunt de neschimbat, prin urmare singura necesitate pentru anularea scenariului negativ e ca tu sa actionezi. Iti inteleg motivatiile legate de transmiterea mesajului, insa tine cont de faptul ca tu n-ai transmis mesajul-asa-cum-este-el, ci mesajul-asa-cum-l-au-vrut-transmis-cei-de-la-A3. Practic, esentialul in ceea ce am scris eu se reduce la asta: ai fi reusit sa faci public mesajul Pietei daca ai fi anuntat, simplu, ca el este impotriva sistemului care ridica impostura la grad de competenta si care produce pe banda rulanta personaje precum Nistorescu, Alistar sau Dan Voiculescu. Altfel, Claudiu, vom ramane la stadiul nefericit al discutiilor generale despre schimbare, fara a identifica mecanismele ei concrete. Repet, cel mai mare rau pe care-l facem este ca mentinem tacerea. Iar exercitiul Pietei e tocmai despre asta: despre cum sa nu mai taci din gura. Din nefericire, eu nu cred ca ai transmis un mesaj convingator. Cred insa ca ai capacitatea sa faci asta. Si nu prin absenta, ci, cum spui si tu, prin diferenta. Miercuri seara, intre tine si Alistar nu s-a interpus nicio diferenta. Amandoi vorbeati frumos despre statul captiv si retelistica de interese private. Doar ca despre Claudiu Craciun n-am auzit sa-si fi dat casa din pozitia de functionar public sau sa fi falsificat semnaturi. Sunt lucruri care trebuie spuse, iar cand nu sunt spuse toate diferentele se anuleaza. Nu conteaza ca ele exista, conteaza ca perceptia publica asupra lor se reduce la zero. Si nu e vorba de judecata, asta fac instantele, e vorba de deontica – sunt convins ca stii ce e si cu ce se mananca. E vorba, Claudiu, de felul in care distribuim in spatiul public criteriile “bonitatii”. Fara ele, vom transmite mesaje catre nimeni. Si cand spun “vom” nu ma refer doar la Piata, ci si la miile, zecile, sutele de mii de chipuri nevazute ale celor care vor altceva in locul actualei constructii dintre cetatean si stat. Ma refer la mine, ma refer la prietenii mei plecati prin Franta, Elvetia sau Olanda, ma refer la oamenii care vad diferenta dintre Claudiu Craciun si Victor Alistar si vor ca ea sa le fie clara tuturor. Sunt oameni autonomi, ca mine si ca tine, liberi insa sa-si puna intrebari si liberi sa aiba criterii de selectie. Oamenii astia, Claudiu, vad doua tabere – una a Romaniei lui Alistar si Nistorescu, alta a Romaniei lui Craciun si Stoicescu. Hai sa nu le amestecam, crezand ca facem un bine si ca transmitem mesajul bun. Cat despre Piata, eu deja mi-am asumat pe aceasta platforma singura analiza de substanta din presa autohtona despre ce se intampla cu adevarat acolo. Si am spus exact asta: sa nu mizeze nimeni pe lipsa de autonomie a celor iesiti in strada. Si am inteles toate lucrurile astea pentru ca am stat acolo, seara de seara. Si eu, s-ar putea spune, sunt tot un om al Pietei. Raman, insa, inainte de toate, jurnalist. Multumesc la randul meu pentru deschidere si disponibilitate, Vlad

  9. Salut Vlad,
    Aseara am fost

    Salut Vlad,
    Aseara am fost din nou invitat de A3 de data aceasta intr-o companie pe care o consideri mai frecventabila(Daniel Barbu si Doru Stanculescu).
    Si daca ti se pare ca ma filmeaza de foarte aproape, comparativ cu ceilalti invitati, explicatia e simpla. Aveam un badge cu Salvati Rosia Montana si un steag pus pe masa.
    Sper sa continuam dialogul, de preferinta in Piata.

    Cu bine,
    Claudiu

    http://www.antena3.ro/romania/claudiu-craciun-piata-nu-trebuie-sa-ramana-goala-avem-responsabilitatea-sa-o-tinem-vie-154131.html?cpage=1#comments

  10. Oare de ce striga “jos
    Oare de ce striga “jos guvernu’ Boc” senesepaistii? Alde parvulescu, dan zoe petre, pasti, clanul miroiu et co? “Cheia” e clasificarea universitatzilor si facultatzilor dupa criterii europene, nu mincinos-dambovitzene, impusa de Funeriu, care a aratat ce stia toata lumea: fane gheorghiu asta nou e aceeasi lamentabila fabrica de diplome pentru demagogi, chiar daca mai cu staif “stiintzific”. Consecintzele se vor vedea incet-incet la finantzarile de la buget, acordarea titlurilor universitare inalte, reducerea fluxului de “catindatzi” la studentzie, etc Pe scurt: fabrica de diplome senesepea e in pericol. Si atunci, reactzia “normala” de aparare a privilegiilor nemeritate.
    BTW, cine are acces la bazele de date internatzioanle de tip “social sciences” – ex Web of Science sa-i caute – neaparat cu lumanarea – productza stiintzifica de tip (vest)european a lui claudiu craciun si se va lamuri.

  11. @ Vlad Stoicescu & Claudiu
    @ Vlad Stoicescu & Claudiu Craciun

    Nu ca m-as pricepe la “psihologia maselor” sau la organizarea si conducerea maselor revoltate, dar nu ma pot abtine sa nu va adresez doar doua intrebari: 1) e mai multa democratie in Ungaria decat in Romania? si daca nu, 2) cum poate fi explicat faptul ca nici-un “ungur normal” n-a reusit pana acum sa se adreseze, in direct, parlamentarilor europeni?

  12. Vlad, din pacate, nu exista o
    Vlad, din pacate, nu exista o televiziune de stiri in Romania care sa nu aiba in spate, alaturi sau in fata, oameni mai mult sau mai putin corupti. Au trecut “doar” 22 de ani de la revolutie si, din pacate, fantoma reformei morale a societatii civile vizibile (publice sau politice) lipseste asa cum au lipsit “modele” de etica civica capabila sa inlocuiasca valorilor morale daramate la revolutie.
    Insa, avem un apetit deosebit de a ne macina din interior, speculat necontenit de oportunisti. Cred ca ar trebui sa plecam de la acceptarea acestei realitati ca sa putem supravietui moral. Prin urmare, nu ma intereseaza CINE este CN sau VA sau X&Y. Ma intereseaza CE spun CN, VA sau X&Y, cu amendamentul lipsei de incredere (pentru ca nu am alta optiune). Si ma adaptez conditiilor, sperand ca am capacitatea de a discerne intre vorbele si faptele lor si de a actiona in consecinta. Daca vizibilitatea pietei inseamna un tur de forta al lui Claudiu, al tau sau al altor persoane pe care sunt dispusa sa le creditez cu incredere, ma doare prea putin ca aceasta se realizeaza la B1, RTV, A3 sau aiurea, in compania unora sau altora dintre dalmatieni. Singura conditie este rectilinitatea atitudinii.

  13. Pt ANONY_MOUSSE: iti place sa
    Pt ANONY_MOUSSE: iti place sa te ascunzi dupa id-ul asta, ideea era ca Vlad avea dreptate si sincer este primul articol pe care il citesc -articol scris de un JURNALIST- care este fara injurii, fara partinire politica, este un articol clar si la obiect, voi astia care nu suportati decat injuraturile si amenintarile mai mult sau mai putin voalate aduse de catre cei pe care ii iubiti asa mult-USL- vad ca nu stiti intradevar a face diferenta intre un jurnalist adevarat si altul care face decat jurnalism in weceurile alese de sefii sai-asta este tipul cu scaunul: fac ce zice sefu sau raman pe drumuri, nu conteaza deontologia profesionala, nu conteaza adevarul, adevarul meu este SEFU^ – asta este tragic mai..anony-mousse!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.