Colectia de primavara, 2017

O sarabanda de fapte mari si de fapte marunte a marcat trecerea ultimei saptamani. Liderii lumii s-au strambat in fata camerelor de luat vederi, politicienii nostri s-au schimonosit si ei, stalcind limbile pamantului si debitand prostioare. In nelipsita colectie de fapte cotidiene, un amanunt s-a strecurat neobservat.

0

Se intampla atatea lucruri arzatoare prin lume. Angela Merkel se uita la Donald Trump ca si cum i-ar fi vazut pe cavalerii Apocalipsului. Si are dreptate sa se uite asa.

In Olanda sunt alegeri si nu se termina cu un dezastru, ceea ce in vremurile acestea deja ne incanta. Urmeaza Franta, acum. Emotii. Si-o noua sabie a lui Damocles deasupra Europei: Frexit.

Roger Federer revine la aproape 36 de ani in elita tenisului cu o putere care nu e de pe planeta asta. Ne scoatem palariile.

Iar cu privire la oile noastre, descoperim (vai, ce soc!) ca ministrul Lia Olguta Vasilescu nu prea leaga doua vorbe nici in engleza, nici in franceza. Cum, nu stiati?

Tot in politica noastra, un deputat iute la manie si putin la minte zice ca pune mana pe AKM, la o adica. Ar avea acasa mitraliera, sigur ca da. Si e de parere ca ‘prostii’ din Piata Victoriei trebuie alungati cu tunurile cu apa. Ne exprimam pe aceasta cale bucuria ca nu a auzit de Octombrie Maro, cand, in plin Ceausescu, in Valea Jiului, au pus pe bietii mineri vidanjele. Apa e parfum.

De celalalt ministru cu dificultati de exprimare – in propria limba! – ce sa mai zicem? Petre Daea incearca sa graiasca in limba romana, dar pur si simplu nu o cunoaste. Iar premierul Sorin Grindeanu pare tot mai limpede ca a fost doar o gluma, nu prea reusita, de-a lui Liviu Dragnea, un fel de banc cam sec care ne-a pus un ranjet pe fata – si ranjiti am ramas de-atunci.

Domnul Dragnea si-a gustat, insa, din plin propria gluma, ba chiar l-am vazut recent cum se deda unei senzualitati reciproce cu “maestrul” Ion Cristoiu la “televiziunea” RTV. Da, stim, e neplacut sa vezi asemenea imagini, dar ce putem face? Meseria – si tara – ne obliga.

In alta ordine de idei, Cristian Busoi si-a anuntat candidatura la sefia PNL. Dar Bratianu-Cartof ce are? Nu mai e printre noi? Nu e bun? Ce are Busoi si n-are Bratianu-Cartof?

Umbla vorba ca medicul Leon Danaila, senator, celalalt campion al gafei de saptamana trecuta (dupa deputatul AKM Radulescu), e nu doar incantat de solutia Busoi, dar si convins ca liberalii vor intra pe mana absolventului de Medicina si, mai ales, studii de securitate (Colegiul National de Aparare, Colegiul National de Informatii, un fel de “garantat SRI” cum ar veni). Cam asta-i starea la zi si-n principalul partid de opozitie al tarii.

A venit primavara, prieteni. Macar atat.

 

Ce nu poate lasa in urma Diana Oncioiu

Nu orice fel de vrabie. O vrabie golanca, o vrabie activista, feminista, dispusa sa riste totul pentru drepturi. Totul insemnand locuinta, siguranta, chiar viata. Inainte de orice manifestatie / protest activistele din documentar inregistreaza mesaje prin care le transmit rudelor, prietenilor sa le caute daca dispar, sa nu creada daca li se spune ca s-au sinucis si ca, cel mai probabil, disparitia lor ale legatura cu protestul in care sunt implicate la momentul respectiv.

Alice este un robot menit sa ofere ingrijiri la domiciliu pentru batranii din Olanda. Asta pentru ca in 2024 numarul celor de 80-85 de ani va fi de patru ori mai mare decat acum. Pentru un spectator din Romania mai fascinant decat robotul este sistemul social din Olanda. Un asistent viziteaza un batran de trei ori pe zi – dimineata pentru a-i face baie, la pranz pentru a se asigura ca e totul in regula si seara pentru a-l baga in pat.

Nu orice secretara, ci secretara ministrului propagandei din Germania nazista, Joseph Goebbels. Timp de 113 minute femeia povesteste cum a ajuns să lucreze pentru Goebbels si ce facea exact, momente presarate cu amintiri din copilarie si cateva impresii despre acele vremuri. Timp de 113 minute femeie nu arata nicio forma de regret, nicio parere de rau pentru ca a fost o mica rotita in procesul numit Holocaust. Altfel, marturia sa este extrem de importanta daca vrem sa intelegm cum este posibil un genocid.

 

Ce nu poate lasa in urma Iulian Andrei

  • O carte

Un artist al lumii trecatoare, de Kazuo Ishiguro. Polirom.

  • O alta carte

Ochiul furtunii, de Patrick White. All.

  • Inca o carte

Exitus, noul roman al lui Adrian Georgescu. Polirom.

  • Un spectacol de teatru

Cina de adio, la mall, la Baneasa. Cu un Gigi Ifrim magistral.

  • salba de harfe

AICI.

  • Un vechi refren

AICI.

 

Ce nu poate lasa in urma Vlad Stoicescu

  • Deputatul AKM, brat la brat cu Elisabeta Rizea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.