Agentia Nationala Antidrog a lansat saptamana trecuta o noua procedura de finantare in cadrul Programului de Interes National (PIN) de asistenta a consumatorilor de droguri.
Am scris in a doua jumatate a lui martie cum a taiat Guvernul Grindeanu bugetul destinat asistentei si tratamentului consumatorilor, lasand fara obiect PIN-ul lansat in vara lui 2015 si ajuns in 2017 in moarte clinica, fara vreun obiectiv bifat. Mai multe ONG-uri de profil au protestat virulent la adresa politicilor guvernamentale, declarand ca vor boicota programele Agentiei pana la clarificarea situatiei PIN-ului.
Directorul ANA Sorin Oprea a sustinut pentru Dela0.ro ca Guvernul are disponibilitate pentru finantarea PIN-ului, chiar daca n-a alocat bani, iar beneficiarii PIN-ului nu sunt lasati de izbeliste, chiar daca serviciile de suport raman doar pe hartie. Si a indicat ca situatia bugetara e temporara, in conditiile in care vor fi lansate noi linii de finantare.
Si iata-le, lansate saptamana trecuta, patru subprograme de interventie, cu un buget total de 500.000 de lei. Adica vreo suta de mii de euro din cele aproape trei milioane prevazute, din pix, in contul PIN-ului printr-o hotarare de guvern din 2015 si ramase nealocate de atunci. In doi ani de existenta, niciun program n-a fost implementat in cadrul PIN-ului, niciun serviciu de suport n-a fost dezvoltat, ba nici macar o procedura de selectie si evaluare nu s-a derulat.
Dupa ce s-a caznit indelung sa realizeze ghiduri de participare, Agentia Antidrog a anulat la inceputul acestei primaveri toata procedura de depunere a proiectelor in cadrul PIN. Fusesera lansate anunturi de participare pentru trei subprograme de interventie, cu un buget total de 9,3 milioane de lei.
La intersectia acestei diferente de 8,8 milioane de lei sta interesul statului roman pentru beneficiarii finali ai PIN-ului, consumatori de droguri aflati in situati de risc (un eufemism pentru “aflati in pragul mortii”). ANA, coordonatorul sistemului national de preventie si asistenta in chestiunea consumului de droguri, n-a primit – practic – nici in 2017 ceea ce trebuia sa primeasca de la buget in contul finantarii PIN. Asa ca a anulat un program de grant-uri de 9,3 milioane lei si l-a inlocuit cu alt program de 500.000 lei.
Prin intermediul primului program ar fi urmat sa se finanteze servicii mobile de reducere a riscurilor asociate consumului de droguri, dar si un centru social pentru minori aflati in astfel de situatii.
Prin intermediul celui de-al doilea program, ANA urmeaza sa finanteze conferinte, aparitii media, brosuri, pliante, aplicatii si site-uri de internet. Fara indoiala, instrumente utile spre buna informare publica – dar cam inutile in incercarea de a combate concret riscurile asociate consumului de droguri.
Documentand seria Ferentari Lux, reporterii Dela0.ro au vazut in cartierul bucurestean nenumarati dependenti de injectabile care ar fi avut nevoie de sprijin de specialitate – de la suport psihologic la servicii de asistenta medicala si schimb de seringi. Multi dintre ei n-aveau acte de identitate, abia stiau sa citeasca si-n general nu butonau febril la smartphone, ci cautau sa mai faca rost de cativa lei ca sa-si cumpere doza de heroina. Statul roman vrea sa le puna acum la dispozitie aplicatii mobile si alte instrumente new media.
Ar fi de ras daca n-ar fi de plans.
Iata si recomandarile saptamanii.
Ce nu poate lasa in urma Diana Oncioiu
Nu ai, chiar nu cred ca ai cum sa negociezi cu un criminal de razboi, caci asta este Bashar al-Assad. Si nu e un criminal de razboi de cateva zile, ci de cativa ani. Ce ar mai fi de negociat cu un om care isi executa populatia in cele mai cumplite moduri? Caci asta face Assad, executie sistematica si organizata.
Si in timp ce Assad e intr-un proces de curatire a teritoriului de de batrani, tineri, copii, femei, barbati doar pentru ca locuiesc intr-o zona a rebelilor, comunitatea internationala dezbate, discuta, face intalniri de urgenta, se mai gandeste la cate o sanctiune iar in presa citim despre tot felul de teorii, scenarii despre un rau mai mare care s-ar intampla fara Assad, de consecinte pe termen lung devastatoare, de un alt Iraq ai asa mai departe.
In tot acest timp oameni nevinovati sunt omorati cu arme chimice. Caci in final asta facem. Prea preocupati de proceduri, scenarii, chestiuni diplomatice, uitam cu totul de cei pentru care au fost create mecanisme si institutii internationale – de oameni.
Pentru cei cu memorie scurta: Assad a mai folosit arme chimice si in 2013.
Care de fapt nu e chiar o comunitate din moment ce interventia a venit din partea unui singur stat. Celelalte au ales declaratiile de pe margine si nici acestea nu au fost foarte clare.
Si incurcatele sale cai.
Ce nu poate lasa in urma Iulian Andrei
-
O carte personala
Aleea Zorilor, Polirom. In curand in librarii.
-
O alta carte personala
Indurabile, Herg Benet. Tot in curand, tot in librarii
-
Un spectacol de teatru
10 pentru New York, la Metropolis
-
Un alt spectacol de teatru
Procesul caprei cu un singur ied, tot la Metropolis
-
O alta carte
Lumea sexului, de Henry Miller, Polirom.
-
Care e treaba cu Romania
AICI.
-
Muzica pe care o ascult cu ocazia Pastelui
AICI.
-
Un loc frumos din Bucuresti
Green Hours. S-a deschis si terasa, e bine.
-
O editura interesanta
Hyperliteratura. Pionieri. Traiesc din crowdfunding. AICI.
Ce nu poate lasa in urma Vlad Stoicescu
-
Noi intamplari cu primarul Daniel Florea de la 5