Crestinii maniosi

O proiectie de film desfasurata, la finalul saptamanii trecute, la Muzeul Taranului Roman a fost intrerupta de aparitia unui grup de credinciosi vocali, determinati sa opreasca difuzarea peliculei. Motivul? Filmul ar promova homosexualitatea si n-ar fi potrivit, in acest sens, cu imaginea traditionala a taranului roman ortodox.

0

Duminica, 4 februarie, mai multi crestini (auto-definiti ca atare) au dat buzna in incinta salii de cinema de la Muzeul Taranului Roman pentru a impiedica proiectia unui film frantuzesc premiat la Festivalul de la Cannes in 2017.

Vina peliculei in viziunea credinciosilor maniosi: s-ar promova o tematica gay intr-un spatiu complet strain de asemenea practici, facandu-se propaganda sexuala in dauna normalitatii generice reprezentate – desigur – de taranul roman.

Crestinii nostrii au venit cu pancarte – de pe ele puteam afla, de pilda, ca “Romania nu este Sodoma si Gomora” -, dar si cu dispozitie de cantat, intonand imnul national si diverse rugaciuni.

Incidentului i-a urmat, ca de obicei, tacerea.

In primul rand, tacerea absoluta a reprezentantilor clasei politice. Aceleasi partide, de altfel, care si-au asumat cu prioritate obiectivul organizarii referendumului pentru modificarea Constitutiei in chestiunea familiei.

Cand vine vorba de aparat drepturi si libertati cetatenesti, partidele noastre de frunte nu mai au nimic urgent de spus. Important e doar sa iasa bine in poza aparatorilor ordinii naturale lasate de Dumnezeu pe pamant. Adica acea ordine in care e de neimaginat un taran roman homosexual.

Tacere a fost si din partea Bisericii Ortodoxe Romane – de la care s-au revendicat chiar credinciosii veniti sa faca zarva la MTR. Patriarhia a ales sa spuna ca nu are nicio legatura cu protestul crestinilor – uitand ca, de fapt, are o mare legatura cu alimentarea constanta a discursului anti-gay din societatea romaneasca.

Si Biserica, la randul sau, s-a pus degraba in slujba actiunii de revizuire constitutionala, finantand chiar (macar o parte din) raspandirea propagandei CpF. Vedeti cum pe Sa fie lumina.

Nu e primul incident de acest fel petrecut la Muzeul Taranului, in 2013 un grup cu sensibilitati similare intrerupand proiectia unei alte pelicule vinovate de “tematica gay”.

Recent, in redactia Vice Romania au patruns la intimidare doi indivizi, care le-au reprosat jurnalistilor “progresismul” din articole. Cu alte cuvinte, oamenii erau suparati pentru ca altii isi tot permit sa scrie despre minoritati (sexuale, etnice etc).

Cam aceasta este intersectia lucrurilor atunci cand singura preocupare a politicienilor e sa pozeze in aparatorii valorilor neamului, iar singura preocupare a celor erijati in pozitii de lideri spirituali (Biserica, in speta) e sa alimenteze subversiv ignoranta celor pastoriti intru credinta.

Romania nu e, intr-adevar, Sodoma si Gomora – dar nu e, in acelasi timp, nici vreun rai. Si nici n-ar trebui sa fie. Romania e o tara formata din milioane de cetateni cu opinii si inclinatii diferite – unii sunt heterosexuali, altii sunt homosexuali, unii-s scunzi, altii-s inalti, iar in general diferentele acestea nu apar pentru ca aia buni respecta traditiile, iar aia rai cad prada manipularii occidentale.

De aici, din punctul in care nu se mai poate vedea un film pentru ca un grup sau altul considera ca are “tematica” nepotrivita, lucrurile nu pot evolua decat in rau.

Iata si recomandarile saptamanii.

Ce nu poate lasa in urma Diana Oncioiu

  • O satira

Cu Stalin si anturajul lui la … Moartea lui Stalin.
  • O carte

Despre Juniper, fetita care s-a nascut la 23 de saptamani, adică cu patru luni mai devreme. Cum au aratat cele patru luni ce au urmat nasterii pentru Juniper si parintii ei? Va spun chiar parinții, caci cartea e scrisa de ei, doi jurnalisti care cel mai mult si-au dorit o fetita, si-au dorit-o inca dinainte ca macar ei doi sa se cunoasca.
  • O stire

Reteta e deja clasica: o minciuna, cateva exagerari, informatii date pe jumatate si nicio dorinta de a intelege exact cum stau lucrurile, doar dorinta de a face cateva vizualizari in plus instigand la ura, dispret. Cam asa sunt stirile despre beneficiarii de venit minim garantat.

Ce nu poate lasa in urma Iulian Andrei

  • Un spectacol 

Varstele lunii. La Unteatru.
  • Un alt spectacol

Pentru o mai buna intelegere. La Metropolis.
  • O carte

Casa Golden. De Salman Rushdie. Polirom.
  • O alta carte

Cele trei fiice ale Evei. De Elif Shafak. Polirom.
  • Un film

The Post. Intra pe 23 in cinematografe.

Ce nu poate lasa in urma Vlad Stoicescu

  • Romania, tablou contemporan 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.