Cristoiu si Securitatea

La inceputul saptamanii, Newsweek a publicat un interviu cu istoricul Madalin Hodor, care sustine ca detine documente clarificatoare pentru relatia lui Ion Cristoiu cu Securitatea. Un episod mai vechi, din redactia unui cotidian central, explica de ce nu reusim de trei decenii sa avem o discutie publica despre delatorii nostri.

La finalul verii anului 2006, Ion Cristoiu publica in “Jurnalul national” un editorial in care se arata neinformat cu privire la existenta si activitatea disidentului Dorin Tudoran inainte de 1989 – neinformat, deci inocent.

In acelasi editorial, Cristoiu lansa – ca ipoteza teoretica – si ideea fabricarii de catre Securitate a unor disidenti, un fel de contra-disidenta din interior insarcinata sa se pripaseasca pe langa disidenta adevarata si s-o submineze miseleste.

Cristoiu stia, desigur, ca asta e modalitatea cea mai sigura de a submina orice reputatie – s-o pui sub semnul intrebarii cu inventii fanteziste, deci imposibil de probat. Si ca sa-si dovedeasca din pix teoria, Cristoiu cerea imperativ in editorialul amintit desecretizarea dosarelor tuturor disidentilor.

Al lui Dorin Tudoran devenea public in toamna anului 2010, odata cu initiativa autorului de a lansa un volum care sa stranga cele mai importante file din dosarul sau de urmarire informativa, obtinut de la CNSAS (Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii).

Unul dintre fondatorii Dela0.ro a scris la acel moment despre numele grele care apareau in siajul obiectivului “Tudorache” – cum il alinta Securitatea pe Tudoran. Unii amici sau cunoscuti il turnasera pur si simplu pe disident, altii incercasera sa-l menajeze, relatand doar nimicuri. In dosarul lui Tudoran nu apareau, insa, doar pseudonime de informatori, apareau si cetateni cu nume si prenume care solicitau pedepsirea exemplara a disidentului.

Unul dintre acesti cetateni era chiar Ion Cristoiu – cel care, cu patru ani inainte de aparitia volumului in cauza, cerea desecretizarea dosarului Tudoran, ca cine stie ce surprize sunt acolo, poate Tudoran a fost o inventie a Securitatii!?

In dosarul de urmarire informativa al lui Dorin Tudoran, numele lui Ion Cristoiu aparea in trei randuri: in doua note informative intocmite pe baza delatiunilor surselor Securitatii si intr-un raport de circulatie interna al institutiei, menit sa inregistreze “reactiile scriitorilor” cu privire la disidenta lui “Tudorache”. Toate scrise in aprilie 1983. Din informatiile vehiculate de Securitate, se creiona un Ion Cristoiu plasat in tabara proletcultista, militand pentru pedepsirea lui Dorin Tudoran si a celor care ii sustineau cauza.

Vlad Stoicescu era reporter la Evenimentul zilei in vara-toamna anului 2010. Ziarul tocmai trecuse de la patronat strain (elvetienii de la Ringier) la prizonierat romanesc (familia Paunescu). Departamentul de investigatii al redactiei mai exista la acel moment doar cu numele, iar EVZ avea sa se scufunde curand – cu tot cu jurnalismul practicat acolo – sub nivelul marii.

Septembrie 2010, deocamdata. Ion Cristoiu este contactat de EVZ pentru a relata circumstantele prezentei sale in dosarul de urmarire “Tudorache”. Ion Cristoiu spune, pe scurt, ca prezenta sa in documente era explicata de mania birocratica a Securitatii.

“Cei de la Securitate, prin informatorii din redactie, au consemnat mirarea mea referitoare la faptul ca Dorin Tudoran nu-si dadea demisia din Uniunea Scriitorilor, daca tot era disident. Uniunea Scriitorilor nu era nici organ liberal, nici taranist. Era o institutie comunista”, explica Ion Cristoiu.

“Mirarea” de care vorbea, la ani distanta, Cristoiu fusese, de fapt, o pozitie dura impotriva disidentei anti-comuniste. Pe scurt, Cristoiu astepta in 1983 actiunea ferma a statului comunist impotriva cetatenilor care gaseau ca-i ceva de criticat la dictatura lui Nicolae Ceausescu.

Produsa de un fapt – propria sa prezenta in dosarul lui Dorin Tudoran -, vehicularea numelui Ion Cristoiu in articolul final era imperativa. Obligatia de a consemna si pozitia sa fusese bifata. Articolul mergea la publicare. Sau, cel putin, asa credea reporterul.

Vlad era deja intr-un scurt concediu, departe de redactie, in ziua in care s-a decis publicarea articolului. Stia ca in editia tiparita a ziarului avea doar cateva pagini la dispozitie, motiv pentru care pregatise o varianta prescurtata. In editia online, insa, materialul ar fi trebuit sa apara integral, inclusiv cu relatarea despre prezenta lui Ion Cristoiu in dosar.

Si articolul chiar a aparut necenzurat in dimineata zilei de 9 septembrie 2010. Pentru vreo ora – pana s-au prins mai-marii ziarului si au cerut scoaterea materialului de pe site si inlocuirea lui cu o varianta periata (din care lipsea fix partea despre Ion Cristoiu, prezenta sa in dosarul “Tudorache” si explicatiile oferite).

Nimeni din conducerea ziarului nu a explicat vreodata decizia – in conditiile in care, strict jurnalistic, materialul era complet, citand pe larg si explicatiile lui Cristoiu. In ordinea lucrurilor intamplate la EVZ dupa preluarea ziarului de familia Paunescu, acela a fost unul din momentele-cheie pentru instaurarea fenomenului de cenzura. Evident ca mai nimeni nu l-a perceput asa atunci – si ca in valtoarea lucrurilor a parut o decizie nedreapta, stupida, dar nu o rotita intr-un tot mai prezent si eficient mecanism de cenzura.

La inceputul acestei saptamani, Newsweek a publicat un interviu cu istoricul Madalin Hodor. Care sustine – nici mai mult, nici mai putin – ca se afla in posesia unor documente in stare sa clarifice o data pentru totdeauna relatia lui Ion Cristoiu cu Securitatea.

Pare sa fi fost – vreme indelungata – o relatie deschisa.

Iata si recomandarile saptamanii.

 

Ce nu poate lasa in urma Diana Oncioiu

Irlanda  in weekend pentru eliminarea amendamentului 8, cel care accepta avortul ca optiune doar in cazul in care viata mamei era in pericol. In cazul unei sarcini rezultate in urma unui viol sau in cazul in care inclusiv medicii nu dadeau vreo sansa de supravietuire copilului dupa nastere, avortul nu era o optiune legala.

Anthony Hopkins vorbeste despre rolul pe care abia acum se simte pregatit cu adevarat sa-l joace, despre decizii si relatii complicate, despre politica si despre bucuria si energia pe care le primesti facand ceea ce iti place.

  • Marele Slam

A inceput Roland Garros, poate cel mai frumos turneu de mare slam al anului. Cei de la WTA au pregatit si de 15 minute despre drumul Simonei Halep pana la Roland Garros. Urmeaza doua saptamani de spectacol pe zgura. Pentru cei interesati, gasiti zilnic pe www.treizecizero.ro informatii despre meciuri, turneu si rezultate.

 

Ce nu poate lasa in urma Iulian Andrei

  • Un autor

Filosoful Italian contemporan G. Agamben. Integral. Se gaseste, in romana, la Humanitas si Tact.

  • Ce este Partidul

AICI.

  • La despartirea de domnul Roth

AICI.

  • Imunitatea la ridicol a domnului Ponta

AICI.

 

Ce nu poate lasa in urma Vlad Stoicescu

O echipa Dela0.ro se afla in aceasta saptamana la Lisabona, pentru a participa la finala globala Editors Lab, un laborator de jurnalism care are loc in cadrul summitului anual al Global Editors Network. Detalii despre competitie, format si ce-am facut ca sa ajungem intre cele 11 echipe calificate, AICI.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.