Cum se facu din nou timpul acela din an in care toti ne gandim unde sa evadam sa scapam de caldura toropitoare a orasului, am dat si noi o raita pe la mare, in weekend. Ce-am gasit acolo? Intr-un cuvant: provizorat.
De ani buni litoralul romanesc se afla intr-un provizorat continuu. An de an apar si dispar plaje si terase noi, se ridica si se darama constructii, se fac si refac sosele. Mereu cu speranta ca la anul vor fi gata. Evident, se face anul si nu sunt gata. Blocuri pe jumatate ridicate spanzura intre plaje cu muzica electronica, din Mamaia pana in Navodari drumul e renovat dar nu chiar, iar unele plaje au fost largite – ce bine! – cu fonduri europene, dar nu e pic de umbra pe ele.
Intr-un cuvant, treaba romaneasca, cum ne place noua sa spunem cu obida, dar si cu autoironie. Si ca meniul sa fie complet, instabilitatea din Turcia a dus la o crestere a cererii pe litoralul romanesc, astfel ca toti furnizorii au profitat de asta si au plusat la preturi. Bineinteles ca nu si la calitate. Pretul unui sezlong a crescut cu 10 lei fata de anul trecut, mancarea si bautura pe terase costa cu cativa lei in plus si, in virtutea legii compensatiei, si portiile sunt mai mici. Pana si la halba de bere incearca sa te faca chelnerii, convinsi ca n-o sa stai acum sa masori daca chiar sunt 400 de ml in pahar, nu?
In asemenea conditii, nu e de mirare ca multi romani fug spre Bulgaria, unde serviciile sunt mult mai ieftine si calitatea lor mai ridicata. Pe hotelierii romani, insa, asta nu-i intereseaza, atata vreme cat au cereri si iese banul si pe acest sezon!
Urmeaza niste recomandari toride, tot de sezon.
Ce nu poate lasa in urma Oana Dan
-
Trei romane de Patrick Modiano
Dupa seria de volume semnate de Alice Munro am trecut la un alt scriitor nobelizat, si anume francezul Patrick Modiano. Pana acum am devorat trei titluri: „Calatorie de nunta”,„Bulevardele de centura” si „Iarba noptilor”. Despre al treilea titlu, scrie asa autorul:
„Poate ca mai ales in orase ne incearca impresia ca am trai intr-un urias palimpsest, din care nimic nu dispare in intregime si pentru eternitate, chiar daca strazile nu mai sunt aceleasi ori unele cartiere au disparut de trei decenii. Prezenta lor dainuie insa in vazduh. (…) Cred ca tocmai asta caut sa exprim in romanele mele: cum sa treci de stratul de uitare, pentru a ajunge in spatiul unde timpul este transparent, asemenea unui avion care strabate o patura de nori ca sa ajunga in azuriul cerului”.
-
O vorba despre duminici
Tot din Patrick Modiano: „Duminicile, dupa-amiaza tarziu si daca esti singur, deschid o bresa in timp. E destul sa te strecori.”
Ce nu poate lasa in urma Iulian Andrei
-
Un nou Hrabal
„Vremurile bune de altadata”, la Editura Art.
-
Un film de cinema
Testoasele Ninja 2.
-
O carte
„2666”, de Roberto Bolano, Editura Univers.
-
Un film clasic
Scara lui Iacob, cu Tim Robbins.
-
Un articol
-
Doua destinatii
Treviso si Trieste, Italia, desigur.
Ce nu poate lasa in urma Vlad Stoicescu
-
Un interviu
…despre ce facem la si ce vrem cu “Ferentari Lux”, ultimul proiect special al Dela0.ro. AICI
-
Un oras
Groningen, Olanda. De vizitat. La vreo zece kilometri distanta e si o zona de recreere amenajata in jurul unui lac (Paterswolde) – poti sa stai pe pontonul unei ceainarii construite acum o suta de ani si sa privesti soarele la apus.
-
O poezie
E a doamnei Firea – chiar ea, castigatoarea recentei curse electorale pentru Primaria Bucuresti. Video, fara comentarii suplimentare: