Departamentul pentru Situații de Fake News

O instituție a statului comunică public punând etichete de fake news pe materialele de presă care pun într-o lumină nefavorabilă inițiativele autorităților. DSU folosește discreționar o etichetă pentru că îi servește încercării de a evita critica.

0

Pe 7 martie, Guvernul Nicolae Ciucă a adoptat o ordonanță de urgență care oferă posibilitatea Inspectoratului pentru Situații de Urgență să ceară și să primească donații pentru refugiații ucraineni.

Pe 23 martie, Executivul a postat pe pagina de Facebook anunțul deschiderii contului de donații la nivelul IGSU, în care pot dona persoane fizice și juridice. Guvernul a mai anunțat și că, pentru companii, sumele donate vor fi recunoscute ca fiind cheltuieli deductibile. 

Tot pe 24 martie Europa Liberă publică un articol pe acest subiect: Naționalizarea solidarității | Statul român intră în competiție cu ONG-urile pentru donațiile dedicate refugiaților.

În material sunt citate Elena Calistru, președinta organizației Funky Citizens, și Oana Marinescu, expertă în comunicare strategică. Ambele critică inițiativa autorităților, explicând că statul strânge deja bani de la cetățeni prin taxe și impozite, că rolul statului este să facă politici publice susținute din bani publici, nu să strângă donații. Oana Marinescu mai vorbește despre nevoia de control din partea autorităților și tendința acestora de a da ordine. 

Cristian Andrei, reporterul Europa Liberă care a semnat articolul, specifică la finalul acestuia că Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, nu a răspuns întrebărilor adresate de Europa Liberă și nici apelurilor telefonice. 

La o zi după publicarea articolului de pe Europa Liberă pe pagina de Facebook a DSU sunt publicate câteva precizări. Postarea a suferit mai multe modificări. 

Foto: DSU / Facebook

Pe scurt, DSU acuză Europa Liberă de fake news – fără măcar să indice ce ar fi fals în conținutul articolului. DSU, instituție publică, încadrează articolul în categoria știrilor false, menite în a induce panică în rândul populație, în categoria știrilor care puteau atenta la siguranța națională.

Recapitulăm: o instituție a statului comunică public punând etichete de fake news pe materialele de presă care pun într-o lumină nefavorabilă inițiativele autorităților. DSU folosește discreționar o etichetă pentru că îi servește încercării de a evita critica.

Oare un stat care încearcă să blocheze critica prin clasificarea ei drept fake news este unul democratic? 

Reluăm informația potrivit căreia Raed Arafat a fost contactat de mai multe ori pentru o reacție. Nu a dat-o. A așteptat publicarea articolului pentru ca apoi să iasă cu precizări. 

O inițiativă controversată

În urmă cu două săptămâni DSU a mai fost în centrul unei controverse, cea legată de platforma menită să identifice dezinformarea pentru ca autoritățile să reacționeze rapid. Statul face o platformă care va scana dezinformări în online. Cine asociază Guvernul, președintele și premierul cu corupția ori incompetența e suspect de propagandă rusă în algoritmi propuși, scria pe 11 martie profit.ro.

Pe 12 martie, la finalul unei conferințe de presă, Raed Arafat a precizat că inițiativa acestei platforme este a societății civile, nu a DSU. Apoi a ținut să precizeze că articolul de pe profit.ro e fake news – din nou, fără să indice ce ar fi fost fals în conținutul său. Și-a încheiat intervenția pe subiect cu mesajul că cei care se tem de inițiativa monitorizării știrilor false sunt cei care le produc.

Cele două situații în care Raed Arafat și instituția pe care o conduce au ales să intervină pentru a pune ștampila de fake news arată că Arafat nu crede deloc în libertatea presei. De aceea și poate eticheta cu atâta ușurință un articol critic drept un atac la siguranța națională

Iar Raed Arafat nici măcar nu este singurul.

Iată și recomandările săptămânii. 

Ce nu poate lăsa în urmă Diana Oncioiu

Cum arată războiul de exterminare în Mariupol
AICI.

Generația lui Putin
AICI.

Ce nu poate lăsa în urmă Vlad Stoicescu

Judecata de Acum #10 (sezonul 2)
Din sumarul ediției #10 a Judecății:

»» Premierul Nicolae Ciucă atacă pe toate fronturile pentru a bloca analiza acuzațiilor de plagiat în teza sa de doctorat. Politicianul a dat în judecată Ministerul Educației cerând suspendarea a trei sesizări prin care lucrarea sa a fost reclamată pentru plagiat la CNATDCU.

»» Înalta Curte de Casație și Justiție a decis: Traian Băsescu a colaborat cu Securitatea. Ce a însemnat, de fapt, deconspirarea turnătorilor în aceste decenii?

»» După ce și-a făcut treaba exemplar vreme de 32 de ani statul a decis că e momentul să acționeze precum un ONG așa că a ieșit la colectat donații.

»» DUHUL RĂU: un ministru al Apărării care crede că Republica Moldova e parte din România și un președinte de partid aflat la guvernare care se crede în opoziție.

Emisiunea integrală AICI.

Ne găsiți și pe Spotify, Google Podcasts și Apple Podcasts.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.