Domnul Firea

Niciun alt primar de la varful ierarhiei edililor PSD nu se apropie mai mult de modelul Gabriela Firea decat o face Daniel Florea de la sectorul 5. Bilantul sau dupa un an de mandat numara mai multe aparitii pe Youtube decat masuri de imbunatatire a vietii din sector. Il surprindem pe "domnul Firea" intr-un video cu tuse suprarealiste.

0

Daniel Florea a implinit recent un an de mandat la Primaria Sectorului 5 din Bucuresti.

In vara lui 2016, la alegerile locale, candidatul PSD reusea sa-l scoata din decorul administrativ al Capitalei pe “eternul” Marian Vanghelie (15 ani de domnie!), caruia ii lua fata in cursa electorala din Ferentari & Rahova cu mai bine de zece mii de voturi. Florea intregea o constelatie PSD-ista in Bucuresti, toate primariile orasului fiind castigate de social-democrati.

“Vantul schimbarii” n-a adus insa prea multe lucruri noi in sectorul 5 – chiar daca Daniel Florea spune peste tot ca a facut primaria functionala din nou.

Ce merge struna este “comunicarea” edilului de la 5 – adica, in termenii politicii romanesti, acea capacitate de a-ti inventa singur evenimente socio-culturale si de a le folosi pentru promovarea propriei imagini, la pachet cu o presupusa (si adesea iluzorie) competenta administrativa.

Si-n timp ce primarul “comunica”, politicile publice ale primariei stau pe loc. “Imaginea e totul”, ca in reclama, dar daca totul e imagine atunci nu mai ramane loc pentru altceva.

 

Un bilant deplorabil

 

Daca ar trebui indicat un exponent, unul singur, al culmilor pe care se poate ajunge in aceasta activitate edilitara de carton, acela ar fi primarul general al Capitalei, Gabriela Firea.

Se poate face un inventar consistent al balciurilor inventate si promovate de cel mai important primar PSD din tara – si, in contrapartida, abia se poate realiza un sumar al demersurilor edilitare care sa nu fie din categoria “festival / eveniment”. Primarul tip Firea se va lauda mereu, din acest punct de vedere, cu indeplinirea atributiilor standard din fisa postului – salubrizarea (vara) sau deszapezirea (iarna).

Niciun alt primar de la varful ierarhiei edililor PSD nu se apropie mai mult de modelul Firea decat o face Daniel Florea de la 5. Care e un perfect domn Firea aflat intr-o continua campanie electorala, chiar daca alegerile au fost acum un an si sunt atatea lucruri de rezolvat.

In sectorul 5 din Bucuresti exista oameni care traiesc in boxele din subsoluri sau in alte spatii improvizate. Peste 700 de dosare pentru locuinta sociala erau inregistrate la nivelul primariei anul trecut – iar sectorul dispunea de 3 locuinte sociale.

In sectorul 5 din Bucuresti, in zonele sale marginase, traiesc comunitati complet ignorate de statul roman, fara nicio unitate sanitara in proximitate. Si ce face primarul Daniel Florea? Inchide singurul punct fix de schimb de seringi dintr-una din aceste zone (Livezilor, Ferentari), desi reducerea riscurilor de sanatate e direct proportionala cu prezenta unor astfel de servicii acolo unde consumul de droguri injectabile e peste medie.

In Sectorul 5 din Bucuresti sunt patru scoli incadrate in clasa 1 de risc socio-educational intr-o ierarhie facuta in 2016 de Ministerul Fondurilor Europene. Practic asta inseamna ca ele sunt cu un picior peste pragul abandonului sistematic, acolo unde nu educatia, ci anti-educatia defineste spiritul locului. Din cele patru scoli trei sunt din Ferentari – 136, 147 si 148. Tot in sector, tavanul unei scoli (141, din Rahova) se prabuseste din senin – si doar norocul face sa nu existe victime.

Lista poate continua cu serviciile publice de siguranta si ordine, cu activitatea de protectie sociala, ba chiar cu gardurile rupte si aleile din beton spart ale Parcului Humulesti de pe Soseaua Salaj.

Primarul Florea gaseste insa alinare in cifre: “doar 3% din suprafata sectorului e cu probleme, doar 7% din populatia sectorului e defavorizata”. In rest, “am in 5 Manastirea Antim, am Elefterie si Elefterie Vechi, si mai ales am Catedrala Mantuirii Neamului si o sa fac tot ce depinde de mine ca sa fie gata la 1 decembrie 1918!”.

Primarul Florea gaseste, de fapt, alinare in alter ego-ul sau, domnul Firea. Dezinvolt si induiosator in fata camerelor sale de luat vederi, edilul e doar poleiala. Bilantul sau dupa un an la primarie numara mai multe videoclipuri patetice pe Youtube decat masuri precise, punctuale de imbunatatire a vietii din cartierele sectorului.

“Domnul Firea”, compus din imaginile activitatii unui primar, este sinteza nivelului deplorabil al administratiei locale din Romania.

Vor veni, curand, noi alegeri si domnul Firea va fi acolo, gata sa ceara un nou mandat.

 

VIDEO

 

*pentru a viziona materialul video in format “full screen” mergeti pe canalul de Youtube, accesand iconita Youtube din partea dreapta jos a ecranului

Co-fondator al publicației Dela0.ro și editor coordonator al proiectului de investigații Să fie lumină. În presa alternativă din 2011. Multiplu laureat al Premiilor Superscrieri.
Jurnalistă la Dela0.ro și membră a colectivului Să fie lumină. A debutat în presa TV, dar din 2014 lucrează în media alternativă. Laureată a Premiului Ion Rațiu pentru Jurnalism în 2020. Multi-premiată la Superscrieri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.