Dupa Sfinte

Si iata ca s-au dus Sfintele Sarbatori Pascale si, derobati de presiunea social-confesionala de a fi mai buni, mai luminosi, mai crestini, mai atenti la aproapele nostru, ne putem intoarce la ura noastra cea de toate zilele. Si o vom face invariabil, fara a sta o secunda pe ganduri, pentru ca altfel (inca) nu putem.

0

Stim ce urmeaza dupa Sfinte – suntem vechi. Ne vom intoarce la invidia noastra cea de toate zilele, si la lacomie, si la suficienta, si la bule, si la goana dupa desertaciune.

Au fost trei zile de armistitiu in razboiul romano-roman, dar de-acum ele s-au savarsit si vom incepe iar sa ne cautam unul altuia raul. Ceea ce nu e gresit, in sine – doar ca, la noi, cautarea raului se face mereu la celalalt, niciodata si la noi.

Iar o sa incepem, de pilda, cu traficul si vom urla: autoritatile!, autoritatile! Dar nu vom umbla doi sub o carapace de tabla nici daca ne baga cineva acolo cu forta. Cate un om pe masina – asa e regula in mileniul III, mai ales in Bucuresti, doar n-o sa ne abatem noi de la ea!

Asa ca, incolonati cate unul in masina, vom contribui cu partea noastra la traficul infernal pe care i-l vom imputa, mereu, celuilalt. Si, evident, doamnei Firea.

Cealalta doamna, doamna Udrea, tot pe sub palmierii din Costa Rica va salaslui si in restul de an, iar pe Sebastian Ghita nu-l vedem acasa nici pana la Craciunul acesta, nu va temeti. Puterea guvernamentala va urla statul paralel! statul paralel!, iar cei care au nevoie de vinovati pentru cum le arata viata se vor multumi si asa si vor inchide ochii la cine fura, de fapt, ca-n codru.  

In rest, prin Europa, tot necazuri. Alegerile din Ungaria arata o data in plus ca iliberalismul e in mars triumfal pe batranul si amnezicul nostru continent, care a prins iar gust de putin national-fascism.

Acum, ce-o sa fie, ce n-o sa fie, macar ca am trait sa apucam si primavara care, orice s-ar intampla, ca-n Invierea lui Tolstoi, continua in fiecare an sa vina si sa ne dea iluzia unei vieti totusi indurabile, daca nu chiar frumoase.

Parca-parca iti vine a lasa suras in coltul buzelor…

Sa recomandam, prieteni si mai putin prieteni.

 

Ce nu poate lasa in urma Diana Oncioiu

… si posibilele ei consecinte.

Portretul unui lider autocrat care de opt ani de zile construieste la regimul mult visat. In weekend-ul trecut a mai primit inca patru ani pentru a-si finaliza opera.

Cum a devenit Viktor Orban liderul care castiga al treilea mandat fara prea multe probleme.

 

Ce nu poate lasa in urma Iulian Andrei

  • Cinema

Zoosophia. 4 filme scurte de Gheorghe Preda.

  • Teatru

10 pentru New York, la Metropolis. Acum cu domnisoara Maia Morgenstern in rolul pe care pana nu demult l-a facut domnisoara Lia Bugnar. Sa tot vezi!

  • O carte

Attila Bartis, Tihna, Polirom.

  • Un oras interesant, chiar daca nu esti cocalar

Dubai, Emiratele Arabe Unite.

 

Ce nu poate lasa in urma Vlad Stoicescu

  • Inaltpreasfintiile Lor

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.