Înainte să ajungă la stadiul de răspândire comunitară, COVID-19 a fost o infecție de import peste tot în lume. În România a luat calea conaționalilor întorși din Italia, Spania sau Anglia, iar peste venirea lor s-au abătut toate reproșurile.

Pe rețelele de socializare au circulat mesaje jignitoare și îndemnuri ferme să rămână în țările în care muncesc. Doar că, odată cu răspândirea virusului, cei mai mulți dintre ei au rămas fără locuri de muncă, fără cazare, fără resurse și fără orice formă de suport (mai ales dacă lucrau la negru).

Oamenii, aflați ei înșiși la o graniță în viețile lor, aveau dreptul să se întoarcă, iar România obligația să-i primească.

În martie și aprilie Vama Nădlac a fost luată cu asalt de sute de mii de români nevoiți să revină acasă. La începutul lunii aprilie se aștepta chiar și 200 de minute pentru a intra în țară. 

Statul a pus în funcțiune o adevărată mașinărie de triaj – și pentru că toate angrenajele instituționale sunt tot alcătuiri de oameni, sute de polițiști de frontieră, inspectori de sănătate publică și alte categorii de personal s-au trezit în combinezoane înaintea furtunii.

În funcție de zona din care soseau, românii reîntorși mergeau în carantină sau în izolare. Dar înainte să părăsească granița fizică, pe fețele tuturor se vedea că suntem toți la o răscruce de destin.

Am fost în Vama Nădlac în prima jumătate a lunii aprilie. Am vrut să vedem cum arată intrarea în țară pentru cei reîntorși acasă. Ca întotdeauna, România s-a dovedit un amestec de poezie și tragedie.

Seria video EuRoPandemic începe de aici. De la granița care s-a strecurat, pe nesimțite, în oameni.

#EuRoPandemic marchează debutul unui parteneriat video (sperăm de durată) între Dela0.ro și Vagabond Film.

Acest proiect colaborativ a primit numele OBIECTIV, transformându-se într-o secțiune video dedicată care va găzdui documentare, miniserii video și alte producții filmate.


Suntem de găsit aici, pe Youtube și pe Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.