Reforma sistemului de justiție este un subiect major în România de mai bine de un deceniu și jumătate. S-a câștigat și s-a pierdut capital politic cu această temă – dar, dincolo de câteva progrese izolate la vârful sistemului, justiția românească n-a făcut prea mulți pași înainte pentru îmbunătățirea accesului și încrederii cetățeanului de rând.

Instrumentarea cazurilor de infracțiuni sexuale cu victime copii este una dintre temele de stringentă actualitate din societatea românească. O temă nerezolvată – întrucât avem procurori și judecători care consideră că minore cu vârste de 10, 11 sau 12 ani pot consimți să întrețină relații intime cu adulți având de până la cinci ori vârsta lor.

România se află în situația de a fi multiplă condamnată la CEDO în dosare de violuri care au fost considerate acte sexuale consimțite.

La Dela0.ro, scriem de acest fenomen judiciar de ani de zile.

Iar recent am publicat detalii extinse despre un raport (încă nepublic) al Inspecției Judiciare care a evaluat practica parchetelor și a instanțelor în evaluarea cauzelor cu victime minore. Pe scurt, acel raport indică faptul că justiția noastră are o problemă mai ales la stabilirea consimțământului și la audierea victimelor.

Mergem pe urmele acestor simptome, în cel de-al cincilea episod al seriei “Justiție nevăzută”.

„Justiție nevăzută” este un serial documentar realizat în cadrul OBIECTIV, parteneriatul video dintre Dela0.ro și Vagabond Film. Producția abordează, de-a lungul a cinci episoade, mai multe teme din sfera justiției (despre care credem că se vorbește prea rar în societatea românească).

Episodul 1Pecetea COVID – s-a uitat la schimbările determinate și neajunsurile evidențiate în justiție de epoca pandemiei de coronavirus. Poate fi vizionat AICI.

Episodul 2Misiune imposibilă – se uită la problema reintegrării foștilor deținuți. Poate fi vizonat AICI.

Episodul 3Un caz școală. Singurul – se uită la procesul de recuperare a prejudiciilor în dosarele de corupție sau criminalitate organizată. Poate fi vizionat AICI.

Episodul 4Mica justiție – se uită la felul în care arată (și funcționează) sistemul de drept pentru justițiabilul obișnuit. Poate fi vizionat AICI.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.