Reforma sistemului de justiție este un subiect major în România de mai bine de un deceniu și jumătate. S-a câștigat și s-a pierdut capital politic cu această temă – dar, dincolo de câteva progrese izolate la vârful sistemului, justiția românească n-a făcut prea mulți pași înainte pentru îmbunătățirea accesului și încrederii cetățeanului de rând.

Procesele de reintegrare a foștilor deținuți fac parte din această realitate gri. Nuanțele reintegrării sunt puțin înțelese și dezbătute – ba chiar e posibil ca ele să fie cu totul ignorate atunci când o temă precum eliberarea condiționată a celor încarcerați este manipulată public, spre a servi unor obiective partizane.

Reușește justiția română să se achite de obligația reintegrării foștilor deținuți? În ce fel? Și, mai ales, cum îi primește societatea pe cei care au trecut prin spatele gratiilor?

Căutăm câteva răspunsuri în al doilea episod al filmului documentar “Justiție nevăzută”.

„Justiție nevăzută” este un serial documentar realizat în cadrul OBIECTIV, parteneriatul video dintre Dela0.ro și Vagabond Film. Producția abordează, de-a lungul a cinci episoade, mai multe teme din sfera justiției (despre care credem că se vorbește prea rar în societatea românească).

Episodul 1 – Pecetea COVID – s-a uitat la schimbările determinate și neajunsurile evidențiate în justiție de epoca pandemiei de coronavirus. Poate fi vizionat AICI.

1 COMENTARIU

  1. Lucrez de cativa ani prin organizatia,, Zacheu” in penitenciar. Avem disponibilitate sa lucram si sa ajutam pe cei care se elibereaza. Chiar am cazuri concrete cu detinuti pe care i-am asteptat la eliberare si i-am integrat. La eliberare nu se doreste din partea penitenciarelor o colaborare cu voluntarii…. si cred ca nu intereseaza pe nimeni….

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.