Evacuarea familiei Moldoveanu

O familie de 13 persoane traieste, de o saptamana incoace, cu spaima ca un executor judecatoresc va intra pe usa si o va da afara in strada. Bagajele sunt facute, 30 de ani petrecuti in casa din zona Uranus-Rahova sunt indesati in cateva valize si plase de rafie. Timpul trece in defavoarea lor. De 7 ani, insa, Primaria Sectorului 5 nu aude strigatul de ajutor, la care familia Moldoveanu are tot dreptul prin lege.

3

In seara zilei de 25 februarie, Mihaita si Marian, cei doi copii ai familiei Moldoveanu (Ionita, dupa tata) isi doreau, stiti expresia asta pe care o folosesc copiii?, “cel mai mult si cel mai mult pe lume”, sa doarma. Erau epuizati, fusese o zi mai lunga decat altele. Parintii, unchii, matusile si bunicii cu care impart parterul casei din strada Sabinelor, numarul 9, aflata in zona Uranus-Rahova a Capitalei, erau foarte incordati si agitati.

In dimineata aceea de luni aflasera ca, in urmatoarele ore, o masina a politiei va opri in fata curtii. Din ea va cobori un politist care va insoti un barbat. Acesta va deschide poarta cu un scartait, va calca apasat pe dalele sparte din curte si va prinde cu putere clanta usii. Pe urma va intra in holul casei si le va spune celor care o locuiesc ca a venit timpul sa se mute in strada.

Familia Moldoveanu traieste de sapte ani cu proiectia acestui moment. Dar pana in aceasta zi rece de 25 februarie gandul la ea fusese cumva mai bland, atenuat de ideea ca “mai e pana atunci”. Lasa ca poate o fi, o sa ne dea, se va intampla, ne vor baga in seama, Vanghelie ne-a promis, o sa fie bine, nu ramanem in strada. Asa s-au sustinut unii pe altii, din 2006 incoace, cele 13 persoane din casa.

In aceasta zi de luni, insa, incurajarile nu mai pot fi rostite. Nu s-a intamplat, nu li s-a dat, nu a fost, nu i-a bagat nimeni in seama, Vanghelie a promis, dar nu a facut si ei vor ramane in strada. Casa in care locuiesc de 30 de ani, nationalizata de regimul comunist, a fost revendicata de fostul proprietar si castigata in justitie. Chiriasii trebuie sa plece.

Cei aflati pe punctul de a fi evacuati nu contesta legea retrocedarilor, nu discuta despre dreptate si nedreptate in termenii absoluti in care sunt scrise legile in Romania. Vor doar sa fie luati in seama si, potrivit aceleiasi legi care ii scoate in strada, sa li se dea o locuinta sociala. Indeplinesc toate conditiile cerute in textul juridic. De sapte ani depun cereri peste cereri, umbla cu hartii, intocmesc si depun dosare la Primaria Capitalei si la Primaria Sectorului 5 in care locuiesc. Raspunsurile autoritatilor sunt, an de an, aceleasi: cererea dumneavoastra a fost inregistrata si va avem in evidente. Un fel de “asteptati, va sunam noi”.

Astazi, insa, familia Moldoveanu nu mai poate astepta. A facut-o in ultimele 2.555 de zile in care a platit chiria la stat. A aratat onestitate in relatia cu autoritatile, dar nu a primit inapoi nici macar atentie.

In seara zilei de luni, 25 februarie, adultii casei discuta aprins despre ce urmeaza sa faca. Cami Moldoveanu, mama lui Mihaita si Marian, o femeie de 28 de ani, scunda si durdulie, nu se mai poate opri din plans. Barbatii familiei se tin mai tare, nu plange niciunul.

Copiii sunt foarte obositi, de-abia mai stau in picioare. Se foiesc printre adultii adunati in cea mai mare camera a casei si asculta discutiile despre lucruri, bagaje, cerul liber, frig, iarna. Sunt atat de obositi incat cuvintele nu mai au noima in mintea lor. Unul dintre ei se uita la Cami pana ii prinde privirea inlacrimata. O intreaba cu teama daca are voie sa se culce in patul in care dormise in fiecare noapte pana atunci. Cami se opreste din plans, devine imediat constienta de prezenta copiilor si de efectul discutiilor asupra lor. Simte ca i se inmoaie genunchii.  Cu o voce soptita ii trimite la culcare. Cei doi se retrag in camera lor unde se intind in pat si adorm instant.

Vineri, 1 martie, familia Moldoveanu numara a cincea zi de incertitudine, in care astepta aparitia executorului judecatoresc. Fusese anuntata de proprietar ca acesta va veni pe 1 martie. De la ora 10.00, cateva zeci de persoane s-au strans in fata casei din zona Uranus-Rahova pentru a-i sustine pe cei 13 membri ai familiei. La ora pranzului executorul nu venise inca, asa ca familia Moldoveanu si vecinii de pe strada Sabinelor (majoritatea chiriasi care risca, in curand, evacuarea) au pornit spre Primaria Sectorului 5 unde au mai depus cereri, solicitand solutii la problema lor. Fotografiile de mai jos au fost facute vineri, 1 martie 2013. 

 

 • Fotografii de Silviu Panaite

 • Audio masterizat de DJ Daniel Doicescu.

  Acest text este parte a unei serii despre fenomenul evacuarilor de pe strada Sabinelor, din zona Rahova-Uranus, o problema care va afecta cel putin 30 de familii intr-un viitor din ce in ce mai apropiat. 

3 COMENTARII

 1. Pacat ca si asta e un caz in
  Pacat ca si asta e un caz in care opinia publica nu are ce face. Cei vinovati o vor duce bine-merci si de acum incolo.

 2. ca sa vezi pina si portugalia
  ca sa vezi pina si portugalia a aflat de asta pentru ca cine mia trimes asta o fost o jurnalista de la jornal puplic din portugalia sunt foarte buni prieteni nici ei nu-i vina sa creada ca o tara europeana se intimpla atitea,eu nu stiu de ce tot il votati pe pervesul de VANGHELIE NORMAL ACUM NU MAI VINDE BILETE LA CINEMATROGRAFE SAU JOACA BARBUT IN SPATE LA SCALA CU GIGI BECALI SI MULTI ALTI CARE ASTAZI SUNT PRIN PARLAMENT SAU SENATORI,MIE RUSINE SA ZIC CA SUNT ROMIN DAR SUNT MINDRU CA SUNT TIGAN

 3. Isi merita soarta electoratul
  Isi merita soarta electoratul lui Vanghelie…Vanghelie trebuia sa le construiasca locuinte,iar proprietarii sa primeasca bine mersi casele inapoi

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.