Facerea lumii lor

Statul roman recunoaste existenta a 18 culte si 27 de asociatii religioase. Desi primesc bani publici si facilitati fiscale, institutiile slujitorilor Domnului, oricare ar fi cultul de care acestia apartin, reclama locuri fruntase intr-un ipotetic clasament al lipsei de transparenta. E un paradox care necesita rezolvare. Iata cum.

Adevarul e ca nu stim prea multe despre existenta institutionala a cultelor religioase din Romania.

Putinatatea informatiilor publice reclama sute de pagini dedicate subiectului si un efort conjugat de documentare si intelegere publica. Iar pentru asta e nevoie de jurnalisti, dar si de sprijinul vostru financiar, al publicului cititor. Impreuna putem sa facem lumina.

Punem la bataie o echipa de jurnalisti de la unele dintre cele mai importante organizatii media independente din Romania – alaturi de Dela0.ro sunt Casa Jurnalistului, Centrul de Investigatii Media si Decat o Revista, dar si reporteri freelance.

Vrem sa dezvoltam o platforma online si sa publicam, vreme de doi ani, investigatii si reportaje multimedia despre cultele religioase din Romania. Despre toate.

Vom incerca sa intelegem si sa aratam cum se manifesta administrativ credintele religioase de la noi si ce impact au ele asupra vietii adeptilor.

Dar pentru a demara proiectul jurnalistic “Sa fie lumina” are nevoie de sprijinul financiar al cititorilor. Estimarea noastra: avem nevoie de macar 600 de donatori recurenti, la o subscriptie medie lunara de 10 euro; sau de 1200 de donatori recurenti, la o subscriptie medie lunara de 5 euro. Sprijinul acordat de cititori este fundamental, caci nu exista nicio alta forma de finantare pentru efortul jurnalistic.

Manifestul nostru, cum functioneaza “contractul” pe care vi-l propunem si modurile in care puteti contribui sunt de gasit pe site-ul campaniei de subscriptii – www.safielumina.ro

 


 

Iata si recomandarile saptamanii.

 

Ce nu poate lasa in urma Diana Oncioiu

Cand crezi, alaturi de omul de care te-ai indragostit, cand ISIS poate sa fie raspunsul la problemele, singuratatile si nemultumirile tale.

Cum construim categorii, cum ii punem pe oameni in diferite cutii / patratele, adica cum discriminam si marginalizam. Cum celalalt devine indezirabil pe baza unor prejudecati.

Unul care nu parea initial sa fie prea incantat de aceasta pozitie, nu ca nu ar mai fi fost in ea de cateva ori. Cum o duci insa pana la capat cand te simti cumva straina de cei carora le ceri votul, sentimentul fiind reciproc pe anumite politici.

 

Ce nu poate lasa in urma Iulian Andrei

  • O carte

Geraldine Brooks, Poporul cartii, Polirom

  • O alta carte

Dorit Rabinyan, Viata dincolo de granita, Polirom

  • Mana intinsa care spune o poveste

AICI.

  • Un interviu

Cu Vasile Ernu. Pe partea literara, direct. AICI.

 

Ce nu poate lasa in urma Vlad Stoicescu

  • Amintiri cu veterani

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.