Ferentari Lux, despre luxul de a supravietui

Dela0.ro demareaza, la acest final de mai, un amplu proiect jurnalistic de-a lungul caruia ne propunem sa urmarim si sa descriem felul in care traiesc - ori supravietuiesc - cateva comunitati dintr-o margine de Bucuresti cu acces precar la servicii si utilitati publice. Se numeste „Ferentari Lux”.

0

Titlul proiectului e un joc de cuvinte, jumatate paradoxal, jumatate ironic. Luxul e o unitate de masura a iluminarii. „Sa se faca lumina!” in Ferentari da insa si masura unui efort de a intelege: fara utilitati publice, oamenii tot achita o factura, una infinit mai mare pentru intreaga societate. O „calatorie” prin vietile acestor oameni pare una in trecut, dar de fapt e in viitor. „Ferentari Lux” poate sa insemne, in ultima instanta, ca nu ne putem permite luxul de a-i ignora.

Va propunem, deci, sa urcati alaturi de noi intr-o masina a timpului. Nu mergem departe, doar vreo 10 kilometri pana in inima unor comunitati din Bucuresti care se zbat, in fiecare zi, sa supravietuiasca. Vom intalni oameni pentru care apa curenta, energia electrica, agentul termic ori gazele naturale sunt un lux. Absenta lor intretine subdezvoltarea. Iar subdezvoltarea intretine saracia extrema.

Sa fii nevoit sa sustragi curent pentru a-ti aprinde un bec in casa seara e, inainte de orice, o drama. Codul penal incadreaza sec fapta: furt! Si totusi, in lipsa oricaror alte mijloace, oamenii ajung ei insisi mici arcuri frante la intersectia nenumaratelor cercuri vicioase.

Pana in luna decembrie 2016 vom publica la fiecare 5-6 saptamani reportaje ample, care vor intoarce problema pe toate fetele. Intre documentarele scrise vom avea serii foto și video. Pastram si cateva surprize pentru final.

Proiectul publicistic este posibil datorita sustinerii financiare acordate de compania Enel. Echipa Dela0.ro e responsabila de produsul jurnalistic sub toate aspectele sale, de la alegerea subiectelor si a unghiurilor de abordare, pana la documentare, editare si publicare.

Cititi AICI primul episod al seriei.

Iata si recomandarile saptamanii!

 

Ce nu poate lasa in urma Oana Dan

  • Un interviu cu Pavel Bartos

Care e uman si foarte simpatic. AICI.

  • Un alt interviu

Maria Lucia Hohan, o prezenta discreta, dar foarte puternica in moda internationala, AICI. 

  • Viata ca o scena

La Teatrul de Revista, AICI.  

 

Ce nu poate lasa in urma Iulian Andrei

  • Bob Dylan

Abia ce a implinit omul 75 de ani. Dati si voi un YouTube.

  • O carte

Naufragii de Akira Yoshimura

  • O alta carte

Eu sunt Zlatan – biografia celui mai bun fotbalist al timpului nostru.

  • O a treia carte (in curs de aparitie)

Baricadele II, de Andrei Craciun, adica eu. Apare la Herg Benet. Se va gasi in librarii, desigur.

  • O a patra carte

Memoriile unui nebun, de Gustave Flaubert. A scris cartea asta la saptesprezece ani. E magnifica.

 

Ce nu poate lasa in urma Vlad Stoicescu

  • Bizarerii

Am prins saptamana trecuta, la o emisiune TV, un pic de Nicusor Dan in dialog cu Denise Rifai. Maieutica la firul ierbii. S-a profitat de ocazie pentru a se (su)rade. Nu era altceva de facut.

Electorala bucuresteana nu e nici despre troleibuz, nici despre abuz, nici despre PUZ, nici despre-un cetatean nitel mofluz ori candidatul cam confuz. Campania e numai si numai despre ‪‎Urmuz.

  • Urmuz

Si daca nu stiti cazul Urmuz, grefierul de la Inalta Curte care a trait la inceputul secolului 20 si ne-a lasat pagini splendide de literatura a absurdului, dati o fuga la librarie si cumparati “Pagini bizare”.

Iata o mostra din Urmuz: “Ismail este compus din ochi, favoriti si rochie. Se plimba insotit de un viezure de care se afla strans legat cu odgon de vapor si pe care in timpul noptii il mananca crud si viu, dupa ce mai intai i-a rupt urechile si a stors pe el putina lamaie.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.