Mama Națiunii

Așa cum arată acum Ministerul Familiei din România, el nu pare altceva decât o trambulină pentru alegerile prezidențiale din 2024. Ce e important s-a înfăptuit: Gabriela Firea a fost distribuită în rolul de Mamă a Națiunii.

2

Când pe cetățeni îi lasă memoria (boală grea la români), Gabriela Firea devine o opțiune tolerabilă, iar Ministerul Familiei, așa cum e gândit de noua coaliție de guvernare PNL-PSD, o variantă numai bună de luat în calcul.

Om politic versat, Gabriela Firea a anticipat cu succes principalele întrebări care urmau să îi fie puse în cadrul audierii din comisiile parlamentare de specialitate (unde a fost avizată pozitiv pentru fotoliul ministerial).

Formatul audierii, dar și lipsa de pregătire a parlamentarilor prezenți, au făcut ca Gabriela Firea să iasă victorioasă discursiv din comisie. Pentru asta a avut nevoie de trei minute. Nuanțele din răspunsurile Gabrielei Firea, precum și raportarea ei la ceea ce înseamnă termenii de familie și politici pentru familie, au fost ignorate.  

Gabriela Firea e creația propriei versatilități, dar și a inabilității celorlalți de a-i deconstrui metodic discursul manipulator. Căci asta e esența ultimă a prezenței publice a politicianei social-democrate: încercarea de a manevra discursiv, cu intenția de a influența publicul în direcția intereselor sale politice.

Să analizăm, pe fond, conținutul vederilor exprimate de Gabriela Firea în cadrul audierii parlamentare.

Ministerul Familiei la alții

Politiciana PSD și-a deschis prezentarea cu regretul că o parte din opinia publică a luat în derâdere înființarea Ministerului Familiei, când de fapt el există în mai multe țări europene. Firea nu a început enumerarea acestor state cu Polonia și Ungaria, țări în care sunt încălcate grav drepturile femeilor și drepturile minorităților. A început-o cu exemplul Germaniei. Și nimeni nu i-a cerut explicații suplimentare.

În Germania există într-adevăr o astfel de instituție – Ministerul federal pentru familie, vârstnici, femei și tineret. Dar ceea ce trebuie spus despre acest organ guvernamental e că nu se uită, în mod fundamental, la familie din perspectiva creșterii natalității. 

Potrivit acestui minister german, „politica familială modernă înseamnă respectarea diverselor constelații familiale alese de oameni. Acestea includ cuplurile căsătorite și necăsătorite cu copii, precum și familiile monoparentale, familiile vitrege, familiile mixte, familiile-curcubeu și familiile care oferă îngrijire membrilor familiei aflați în situații de dependență”.

Spre ce fel de politici e orientat un astfel de minister?  În mai 2021, o comisie independentă de experți în drept, sociologie sau politici pentru tineret a elaborat un raport ministerial în care analizează situația familiei în Germania și propune viitoare direcții de intervenție publică. Este al nouălea raport elaborat de această structură pentru ghidarea politicilor Ministerului familiei. Într-o democrație funcțională politicile se bazează pe cercetare, pe date, pe studii furnizate de specialiști.

În zona legislativă experții germani comisionați de structura ministerială propun rezolvarea situației cuplurilor de același sex care au copii. Se semnalează în raportul de specialitate o chestiune particulară care necesită rezolvare urgentă: în cazul în care o familie compusă din două femei decide să aibă un copil, părinte îi este doar cea care naște, nu și partenera acesteia.

Pentru ca partenera să fie considerată părinte e obligată să adopte copilul (ceea ce creează obstacole legale suplimentare). Situația nu este valabilă în cazul cuplurilor heterosexuale – iar asta produce discriminare pentru cuplurile gay. De ce e important acest aspect? Pentru că în Germania, Ministerul Familiei este și ministerul celor 20.000 de copii din familiile cu parteneri de același sex. 

Modelul românesc

Pe plaiuri românești, programul Ministerului Familiei condus de Gabriela Firea nu scrie un cuvânt despre diferitele constelații familiale alese de oameni. Exemplul german îi servește politicianei PSD doar pentru a face demonstrația faptului că înființarea ministerului urmează un model occidental de bune practici. Și atât.

Ministerul Familiei din România va fi condus de o politiciană care consideră căsătoria ca fiind exclusiv uniunea dintre o femeie și un bărbat. Cu această poziție își justifica în 2018 Gabriela Firea votul de la referendumul pentru familie, care își propunea modificarea Constituției astfel încât căsătoria dintre două persoane de același sex să nu fie posibilă prin modificări ale codului civil. Gabriela Firea, ministrul Familiei de astăzi, a votat pentru această inițiativă.

Oare ce crede politiciana PSD despre traiul copiilor în familii cu parteneri de același sex? Are vreo inițiativă de politică publică pentru aceste familii? Are planuri să înlesnească astfel de adopții? O interesează armonizarea unui cadru legislativ egal pentru toate familiile, indiferent de preferințele sexuale ale membrilor săi? Nu știm, căci Ministerul Familiei din România vorbește doar despre natalitate și vouchere.

Nuanțele din discursul Gabrielei Firea

Principala politică a Gabrielei Firea la nivelul familiei este creșterea natalității și atât. Cum? Prin facilități fiscale, vouchere, programe de credit. Niciuna dintre măsuri nu este fundamentată pe vreun studiu, pe vreo cercetare, pe documentarea unei comisii independente. Ni se propun, ca bază de reglementare într-un domeniu esențial, doar vederile Gabrielei Firea. 

Programul ministerial nu spune nimic despre parteneriatul civil, care ar fi un pas în recunoașterea la nivel administrativ a familiilor cu parteneri de același sex. În acest moment astfel de familii sunt invizibile pentru statul român. 

În mod inexplicabil, toate aceste lucruri par să fi fost uitate de cetățenii care au lăudat, aplaudat și apărat pozițiile discursive ale Gabrielei Firea din comisia parlamentară de audiere. Pe ce se bizuie mai exact această apreciere? Pe abordarea aparent moderată a Gabrielei Firea față de avort și predarea educației sexuale în școli. 

Întrebată în comisie dacă încurajarea natalității va presupune și interzicerea avortului la cerere, Gabriela Firea a declarat că ea militează pentru dreptul femeii de a decide. A insistat însă pe nevoia de consiliere – și a menționat posibilitatea ca femeia („dacă e credincioasă”) să ia decizia finală inclusiv după discuții cu duhovnicul.

Aceste nuanțe sunt importante, căci sunt spitale publice în România care limitează în momentul de față accesul femeilor la servicii de întrerupere de sarcină tocmai prin instituirea unor filiere de consiliere prealabilă care includ prezența preotului sau a unor organizații religioase. 

Informarea și consilierea femeii care vrea să facă avort, înainte de procedură, este absolut necesară. Dar această etapă poate fi formalizată prin implementarea unor protocoale scrise la nivelul spitalelor, care ar obliga unitățile sanitare să creeze un traseu de gestiune – și, printre altele, să explice femeilor (în cadrul unor servicii de planning și consiliere psihologică) ce variante au, ce presupune fiecare variantă și care sunt consecințele asociate.

În acest moment celor mai multe spitale le lipsesc astfel de protocoale. Lipsa lor duce nu doar la limitarea accesului la avort la cerere, ci și la diverse abuzuri. Un dosar de presă publicat recent de Dela0, în cadrul proiectului Jurnalul Decretului, descrie această stare a lucrurilor despre care Gabriela Firea nu a spus nici măcar un cuvânt.

Un minister trambulină

Gabriela Firea știe foarte bine să cosmetizeze discursiv, să adoarmă publicul, să marșeze mai ales pe poziționări care să nu-i creeze obstacole sau fronturi de animozitate. Firea a pierdut alegerile pentru Primăria București pentru că a devenit, la un moment dat, prea antipatică pentru prea multă lume. Nu va mai risca o asemenea situație.

Iar Gabriela Firea are toate șansele să scape de controversele anti-avort și pentru că, în ultimii ani, însuși discursul anti-avort a fost mult cosmetizat. Marșurile confesionale din fiecare an nici nu mai sunt anti-avort la nivelul sloganurilor – sunt pro viață. 

Așa cum arată acum Ministerul Familiei din România, el nu pare altceva decât o trambulină pentru alegerile prezidențiale din 2024. Un minister care va distribui vouchere și facilități fiscale va oferi popularitate, PR și simpatie celei care îl conduce.

Va îmbunătăți însă, în mod integrat, și situația conjugală din România? Va contribui la o poziționare mai bună a statului față de ceea ce înseamnă diferitele forme de familie? Va asigura modalități de stimulare a natalității care să nu provoace simultan și limitări ale drepturilor sau discriminare?

Deocamdată, toate aceste răspunsuri nici măcar nu contează. Ce e important s-a înfăptuit: Gabriela Firea a fost distribuită în rolul de Mamă a Națiunii.

Iată și recomandările săptămânii. 

Ce nu poate lăsa în urmă Diana Oncioiu

Trei dialoguri video despre justiție și dreptate
Pe 23 noiembrie, am găzduit în studioul nostru video de la Casa Presei evenimentul online Oamenii Dreptății – București, o serie de conversații despre justiție și dreptate pe înțelesul tuturor.

Organizate de comunitatea Lideri pentru Justiție, aceste paneluri au încercat să deslușească măcar câteva aspecte despre ce înseamnă viitorul digital al justiției (vor ajunge să ne judece roboții?), care sunt obstacolele nevăzute care subminează activitatea avocaților și magistraților (da, s-a vorbit și despre pensionările timpurii!) și cum se manifestă operațiunile de cybercrime în România.

Ne-au fost alături judecători, procurori, avocați, foști polițiști, experți cyber.

Vreți să aflați cum se vede justiția chiar dinspre cei care o fac?

»» moderată de mine, discuția despre „Viitorul digital al justiției” cu Alex Arghir (judecător, președinte de instanță), Paul Băbuș (avocat) și Dan Constantinescu (procuror) este diponibilă AICI

»» moderată de Vlad Stoicescu, discuția despre „Obstacole nevăzute în justiție” cu Eduard Gabriel Levai (judecător), Diana Dedita (avocat) și Alin Ionescu (avocat) este disponibilă AICI

»» moderată de Ovidiu Vanghele, discuția despre „Cyber-crime în România” cu Leontin Matei (procuror), Alex Bălănică (expert cyber) și Răzvan Maxim (expert cyber) este disponibilă AICI

Ce nu poate lăsa în urmă Vlad Stoicescu

Judecata de Acum #31
Ehei, simțiți probabil boarea de reziliență, dezvoltare și prosperitate care s-a iscat odată cu măsurile propuse în programul de guvernare al coaliției PNL-PSD.

Nu o simțiți, pricinoșilor? V-am făcut noi, la Judecata de Acum, un bilanț al reformelor din Justiție, Educație, Sănătate și Familie.

Urmează lucruri grandioase!

Se va rezolva chestiunea camerelor de audiere, pentru buna instrumentare a cazurilor de infracțiuni sexuale cu victime minore – dar se va rezolvat etapizat, ușurel!, nu-l luați prea tare pe ministrul Predoiu.

Se va continua implementarea proiectului prezidențial România Educată – deși, sincer, noi nici nu remarcasem că a început.

Se vor organiza multe centre noi de testare gratuită, pentru combaterea efectelor pandemiei – dar nu vă buluciți, căci aceste centre sunt pentru esențiali, nu pentru pleavă.

Se va sprijini vârtos și natalitatea – dar cu o înțelegere a conceptului de familie demnă de lecturile și vederile Gabrielei Firea.

Ediția #31 a Judecății de Acum e disponibilă AICI.

2 COMENTARII

    • În cazul ăsta ce anume vă motivează să comentați? Să zicem că ați intrat din greșeală pe site – dar mai pierdeți și timpul onorându-ne cu păreri? Ca să ce? Doar pentru a ne transmite că, în vreme ce dvoastră (anonim) existați, noi (cu nume și prenume) nu existăm?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.