Intre guverne

Suntem iar in tranzitie. A cazut Guvernul Grindeanu, vin Guvernul Tudose si cine stie cate altele pe capul nostru. De unde sa vina, insa, preaplinul bunei guvernari, daca in PSD (cel mai mare partid al tarii, votat cu generozitate de cetateni la ultimele alegeri) nu exista nici macar o politica de cadre care sa puna accent pe competenta?

Pana dibuim un raspuns, sa notam ca au trecut si Sanzienele, ocazie sa ne bucuram si de frumoasa ie. Macar asta.

Pe plan international, a mai scos si presedintele Iohannis capul in Europa, primind in schimb respectul de care Romania nu prea s-a bucurat pe vremea lui Basescu. Ati vazut, poate, cum il sorbea Macron din priviri…

In rest, cum le stiti: asteptam si noi Wimbledon-ul, cu gandul la glezna Simonei Halep, dar asteptam mai ales bine-meritata vacanta de vara. Marele fotbalist Lionel Messi a aniversat 30 de ani, ceea ce ne face sa ne dam seama, o data in plus, ca nu mai suntem nici noi tineri. Pai cand eram noi tineri, Messi era copil…

Si, nu in ultimul rand, am comemorat opt ani de la trecerea in nefiinta a celui care a fost regretatul megastar Michael Jackson. De cand s-a prapadit nu mai e nici muzica pop ce era. Dar uite ca am invatat sa traim si asa.

Pe de alta parte, se pare ca s-a aflat cine e marele artist Banksy. Un baiat de la indragita formatie muzicala Massive Attack. Ca o fi asa, ca n-o fi asa, nu mai stim sa va spunem.

Dar Banksy merita oricum sa ne scoatem palariutele in calea sa.

Le scoatem, le si asezam la loc. Si recomandam.

 

Ce nu poate lasa in urma Diana Oncioiu

  • Unde se duc acuzatiile de agresiune sexuala cand se duc

O investigatie de 20 de luni despre cum trateaza autoritatile canadiene acuzatiile de agresiune sexuala. O analiza ce scoate la suprafata toate lipsurile unui sistem, care se grabeste adesea sa considere drept neintemeiate astfel de acuzatii. O graba influentata printre altele de lipsa unor proceduri clare, dar si de prejudecati.

  • Incurcatele cai ale politicii

Strategii, jocuri, planuri intr-unul din cele mai mari scandaluri – implicarea Rusiei in alegerile americane. Tragem cu ochiul la evenimentele din spatele cortinei.

Un film despre criza, colaps, ura, furie. Un film despre lumea in care traim acum. Cum facem sa fie bine? Schimbam ceva sau asteptam sa ne prabusim pentru a ne putea ridica.

 

Ce nu poate lasa in urma Iulian Andrei

  • Messi, la 30 de ani

Un articol AICI.

  • Un film de cinema

Planeta Petrila. Detalii AICI.

  • Un spectacol de teatru

Clasa conducatoare. Detalii AICI.

  • Un interviu

Cu Ana Maria Sandu, scriitoare. AICI.

  • O carte

Moartea lui O-Tsuya, de Junichiro Tanizaki. Polirom, 2017

  • O parere despre situatia politica la zi

AICI.

  • Un documentar

Despre Bukowski, poetul. AICI.

 

Ce nu poate lasa in urma Vlad Stoicescu

Patru episoade. Patru ore la Kremlin, dar si pe langa Kremlin, alaturi de Vladimir Putin. Un documentar realizat de Oliver Stone – controversat, asadar, dar cu atat mai interesant. Cum se vede lumea prin ochii presedintelui Rusiei? Daca va intereseaza pana si un inceput de raspuns, seria e de neratat.

  • Ferentari reincarcat

Iata acest bilant al primarilor din Bucuresti, acoperiti de laurii succeselor administrative la numai un an de la castigarea mandatelor.

De la minutul 4 intra in scena si edilul Daniel Florea de la Sectorul 5.

Am tot scris in Ferentari Lux despre faptele de vitejie ale primarului PSD, de la evacuarile precipitate de pe Iacob Andrei pana la eliminarea in forta a unui serviciu de schimb de seringi dedicat reducerii riscurilor asociate consumului de droguri injectabile.

De la minutul 4, asadar, aflati ca mai toate problemele sectorului nu se rezolva cu solutii administrative coerente si corelate, ci dintr-o data, cu o spoiala de PR politic. “Refresh 5” e strategia de hartie a primarului Florea si ea isi face loc in toate discursurile edilului, chiar daca realitatile din teren o contrazic flagrant.

Refresh 5 inseamna “sanatate si protectie sociala” in sectorul cartierului Ferentari, unde nu exista nicio policlinica si niciun dispensar.

Refresh 5 inseamna “educatie si sport” in sectorul cartierului Rahova, unde recent s-a prabusit tavanul de la ultimul etaj al unei scoli, doar o minune facand sa nu existe victime.

Refresh 5 inseamna “regenerare urbana” intr-un sector in care diferentele de dezvoltare, interes si atractivitate intre diferitele cartiere sunt mai mari decat in oricare alt loc din Romania.

Refresh 5 e cool, intr-un loc in care pana la limba engleza te mananca abandonul scolar (in Sectorul 5 sunt patru scoli incadrate in clasa 1 de risc socio-educational).

Pastorind peste acest sector, de la firul atent taiat al ierbii din Parcul Izvor pana dincolo de gardurile rupte si aleile dezolante ale Parcului Humulesti din Ferentari, primarul Daniel Florea gaseste alinare in cifre: “doar 3% din suprafata sectorului e cu probleme, doar 7% din populatia sectorului e defavorizata.”

In rest, lapte si miere, caci, indica edilul, “am in sectorul 5 Manastirea Antim, am Elefterie si Elefterie Vechi, si mai ales am Catedrala Mantuirii Neamului si o sa fac tot ce depinde de mine ca sa fie gata la 1 decembrie 1918!”

Marete realizari. Extraordinara activitate edilitara.

Pentru restul, adica pentru realitate, exista http://ferentari.dela0.ro/

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.