In 1989, aveam cinci-sase ani. Toti trei, autorii acestei rubrici saptamanale. “Jos Ceausescu!” sunt probabil primele cuvinte cu insemnatate publica pe care le-am auzit si invatat – copiii isi imita dintotdeauna parintii, si-n sperante, si-n patimi.
Dar in acel decembrie de-acum multi ani nu doar caderea lui Ceausescu a impanzit imaginatiile copiilor, eliberati si ei de dictatorul omniprezent. S-a mai strigat atunci ceva cu acelasi amestec de frica si eliberare – si s-a strigat intrucat in locul Decazutului trebuia pus ceva. La inceput, s-a pus un cuvant: libertate.
Cu multi dintre cititorii nostri impartim cam aceeasi varsta – si voi aveati poate in jur de cinci-sase ani la revolutie. Si toti ne amintim acelasi lucru: cum se striga “Jos Ceausescu” si cum s-a strigat “Libertate!”.
In acesti 26 de ani care au trecut, parintii si bunicii nostri n-au reusit de foarte multe ori sa-si gestioneze corect libertatea. Ce-a insemnat ea pentru ei? De prea multe ori doar lipsa unei opresiuni directe – caci invatati decenii la rand sa-si croiasca intreaga prezenta publica dupa “canonul” regimului, si parintii si bunicii nostri s-au inselat prea repede crezand ca libertatea n-are decat sa se instaleze singura odata Ceausescu cazut.
Un om tinand prizoniera libertatea tuturor – uneori, revolutiile functioneaza cu astfel de simplificari, care alimenteaza si directioneaza furia populara, dar o pot si deturna. Revolutia romana din 1989 a fost, din acest punct de vedere, un act profund ratat – caci ea a debutat, inainte de toate, chiar cu neintelegerea libertatii, prin asumarea ei ca dat.
Ceausescu nu mai era? Atunci libertatea trebuia sa fie!
Un deceniu mai tarziu, deziluziile libertatii faceau deja ravagii – caci libertatea nu era pur si simplu, ea trebuia interiorizata, exersata, chiar contestata si nu de putine ori alimentata cu sacrificii personale.
Oamenilor nu le place sa faca sacrificii – e previzibil. Nu le place sa-si sacrifice nici macar mentalitatile gresite, persevereaza de multe ori in greseala pana lucrurile ajung intr-o fundatura atat de mare incat totul mai ramane doar de daramat si totul de reconstruit.
Nici generatia decreteilor nu s-a descurcat cu mult mai bine. E-o concluzie dura, dar justa, caci aproape totul e astazi de daramat in Romania si-aproape totul de reconstruit.
La 26 de ani de la Revolutie inca nu stim cine e vinovat cu adevarat pentru moartea a aproape o mie de oameni. Si asta e rau.
La 26 de ani de la Revolutie inca nu reusim sa impiedicam moartea intr-un incendiu a peste 60 de oameni, iar dupa ce ea se produce culpele tasnesc parca din toate partile. Pentru ca nimic n-a functionat corect de-a lungul lantului de intamplari care au favorizat sau determinat nu doar producerea incendiului, ci si circumstantele sale. Si asta e foarte rau.
Lucrurile sunt cumva legate. Cand supravietuitorii Revolutiei n-au aproape nicio morala colectiva sau sunt indiferenti la ea tot ce le vietuieste e expresia unei societati fracturate si disfunctionale.
Statul roman e si expresia cetatenilor sai – nu e doar asta, dar e si asta. Sa ne amintim de acest lucru si de faptul ca libertatea se castiga in fiecare zi – si se castiga mai usor impreuna.
Au trecut 26 de ani peste cei cinci-sase de atunci.
Iata si recomandarile saptamanii.
Ce nu poate lasa in urma Oana Dan
-
Bilant la final de 2015
-
O recomandare de lectura
Ce nu poate lasa in urma Iulian Andrei
-
Teatru
-
Film
-
Carte
-
Alta carte
-
Muzica
-
Un site de harfa
Ce nu poate lasa in urma Vlad Stoicescu
-
Un interviu
-
Un cadru
Am cunoscut recent un domn care face parte din consiliul de administratie al unei banci din Republica Moldova, o banca misto detinuta, desigur, de niste rusi.
Omul mi-a povestit, printre altele, cum se intinde la finalul consiliilor o fata de masa brodata, taraneasca peste “rotunda” de la CA – si-apar pe loc icrele, zacusca, ciorba, sarmaua, vodca, tot ce trebuie, fix acolo unde in urma cu cinci minute erau rapoarte financiare.
“Nicaieri in lume, in zona financiara”, mi-a soptit, “nu se intampla ca 85% din timpul de biznis sa fie dedicat mancarii si bauturii. E fabulos!”